{0300} : Ιατρικής (Λάρισα)

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 06/04/2025

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

 Σχολή  Επιστημών Υγείας

Τμήμα Ιατρικής (Λάρισα)

Έδρα :

Διεύθυνση : Νέο Κτήριο Ιατρικής, Βιόπολις  Λάρισα, ΤΚ 41110

Τηλέφωνο :   2410 68 5701,  2410 68 5702  FAX : 2410 68 5546 E-mail : g-med@med.uth.gr

Σκοπός του τμήματος :

Σκοπός των τμημάτων Ιατρικής είναι η ανάδειξη επιστημόνων ικανών να ασχολούνται με την εφαρμογή μεθόδων για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των ασθενειών του ανθρώπου. Επιδιώκουν να προσφέρουν στους φοιτητές ολοκληρωμένη θεωρητική και πειραματική γνώση του ανθρώπινου οργανισμού στη φυσιολογική και παθολογική του κατάσταση και να τους παράσχουν  άρτια επιστημονική κατάρτιση για το ιατρικό λειτούργημα που θα ασκήσουν στη σταδιοδρομία τους.

Διάρκεια σπουδών : 6 έτη (12 εξάμηνα)

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:

Το Τμήμα Ιατρικής ιδρύθηκε το 1985 και δέχθηκε για πρώτη φορά φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 1990 – 1991. Αποτελεί το πρώτο Τμήμα στην ανάπτυξη της  Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είναι αυτόνομο από το 1995 και λειτουργεί στη Λάρισα. Το Τμήμα δέχεται ετησίως περί τους 100 φοιτητές και ο συνολικός αριθμός φοιτητών είναι περίπου 709.

Οι εγκαταστάσεις του Τμήματος της Ιατρικής, που περιλαμβάνουν εργαστήρια προκλινικών μαθημάτων, αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρο, διοικητικές υπηρεσίες, βρίσκονται στο νέο κτίριο του Τμήματος στη περιοχή Μεζούρλο, δίπλα από ΠΓΝΛ και στο κτίριο της ανακαινισμένης πρώην Κλινικής Κατσίγρα, στην πλατεία Ταχυδρομείου. Οι κλινικές μονάδες βρίσκονται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Η εφαρμογή σύγχρονης τεχνολογίας και η δημιουργία σύγχρονης Ιατρικής Βιβλιοθήκης, προσθέτουν στις ήδη αναπτυγμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Τμήματος Ιατρικής νέες ερευνητικές και διαγνωστικές δραστηριότητες. Η κλινική άσκηση των φοιτητών πραγματοποιείται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Το Πρόγραμμα Σπουδών  του Τμήματος Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας, έχει ως κεντρική επιδίωξη την παροχή στους φοιτητές και τις φοιτήτριες των κατάλληλων επιστημονικών γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων που θα λειτουργήσουν ως εφόδια για την προσωπική τους επιστημονική ανάπτυξη και μελλοντική τους επαγγελματική σταδιοδρομία στο αντικείμενό τους. Επιμέρους στόχο του προγράμματος σπουδών του Τμήματος αποτελεί η επίτευξη των μαθησιακών αποτελεσμάτων που υπεισέρχονται στον τίτλο που απονέμεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις της επιστήμης, της τεχνολογίας και των τεχνών.

Το Πρόγραμμα Σπουδών επιδιώκει: «Η παροχή προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας, που αποσκοπεί στην αποφοίτηση ιατρών με άρτια θεωρητική και κλινική κατάρτιση, με επάρκεια βασικών δεξιοτήτων και δυνατότητες να παρακολουθούν τις επιστημονικές εξελίξεις επιζητώντας την αριστεία. Επίσης, να έχουν ενδιαφέρον για την καινοτόμο έρευνα και να διέπονται από τα ιδανικά της κοινωνικής αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού και  το απαράμιλλο ιατρικό ήθος». Η μύηση του φοιτητή στην Ιατρική, ώστε να είναι ικανός τελειώνοντας τις σπουδές:

  • Να έχει ικανές γνώσεις βασικών επιστημών και να είναι εξοικειωμένος με τις τρέχουσες βασικές κλινικές δεξιότητες της σύγχρονης Ιατρικής Επιστήμης.
  • Να είναι ικανός να διαγιγνώσκει, να αντιμετωπίζει και να προλαμβάνει τις συχνότερες παθήσεις και νοσήματα του πληθυσμού, μέσω κριτικής σκέψης και σύνθεσης των γνώσεων τους.
  • Να μπορεί να επικοινωνεί αποτελεσματικά με τους ασθενείς, τους συγγενείς, τους συναδέλφους και το λοιπό υγειονομικό προσωπικό, με γνώμονα την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των περιστατικών και την προαγωγή της δημόσιας υγείας.
  • Να διακατέχεται από υψηλό αίσθημα ευθύνης, επαγγελματισμό και ιατρικό ήθος και να είναι αφιερωμένος στους  ασθενείς που οφείλουν να υπηρετούν.
  • Τέλος, στόχος μας είναι να εμφυσήσουμε στους απόφοιτους της σχολής μας, την αγάπη για την έρευνα, το ενδιαφέρον για την διδασκαλία των νεότερων συναδέλφων, την ικανότητα στοχασμού και αυτοκριτικής και την προσπάθεια για διαρκή συνεχιζόμενη εκπαίδευση και βελτίωση των ικανοτήτων τους στην μελλοντική άσκηση του λειτουργήματος τους.

«Η παροχή προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας, που αποσκοπεί στην αποφοίτηση ιατρών με άρτια θεωρητική και κλινική κατάρτιση, με επάρκεια βασικών δεξιοτήτων και δυνατότητες να παρακολουθούν τις επιστημονικές εξελίξεις επιζητώντας την αριστεία. Επίσης, να έχουν ενδιαφέρον για την καινοτόμο έρευνα και να διέπονται από τα ιδανικά της κοινωνικής αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού και το απαράμιλλο ιατρικό ήθος»

Η ανωτέρω διατύπωση εξειδικεύεται στα ακόλουθα σημεία, τα οποία αφορούν τις ικανότητες και δεξιότητες που πρέπει να έχει αποκτήσει ο πτυχιούχος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Σε επίπεδο γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων συνολικά: Οι απόφοιτοι του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πρέπει να έχουν αποκτήσει γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες:

Γνώση και κατανόηση:

  • Να διαθέτουν προχωρημένες γνώσεις στο γνωστικό πεδίο της Ιατρικής και κριτική  κατανόηση βασικών θεωριών και αρχών ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόσουν συγκεκριμένες επιστημονικές και θεωρητικές έννοιες και αρχές στην Ιατρική Επιστήμη.
  • Έχουν εκπαιδευτεί, διαθέτουν τη γνώση και έχουν αποκτήσει τις δεξιότητες εκείνες οι οποίες είναι απαραίτητες ώστε να συνδράμουν στην ίαση και τη βελτίωση της υγείας.

Ικανότητες:

  • Να είναι σε θέση με κριτική σκέψη να εφαρμόζουν τις γνώσεις που απέκτησαν.
  • Να έχουν την ικανότητα να συγκεντρώνουν και να ερμηνεύουν στοιχεία από την κλινική εξέταση για να διαμορφώνουν τεκμηριωμένες κρίσεις βασισμένες σε επιστημονική επιχειρηματολογία.
  • Να δύνανται να αμφισβητούν με τεκμηριωμένο τρόπο την καθεστηκυία γνώση.

Δεξιότητες:

  • Να διαχειρίζονται σύνθετες τεχνικές ή επαγγελματικές δραστηριότητες, με ανάληψη ευθύνης για τη λήψη αποφάσεων σε απρόβλεπτα περιβάλλοντα εργασίας ή σπουδής και να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη διαχείριση της επαγγελματικής ανάπτυξης ατόμων και ομάδων. Να μπορούν να αναπτύσσουν την επιστημονική τους δραστηριότητα με ομαδικό πνεύμα
  • Να επιδεικνύουν την απαραίτητη διάθεση και συμπεριφορά να συνεχίσουν σε περαιτέρω σπουδές με μεγάλο βαθμό αυτονομίας, πνεύμα μαθητείας και δια βίου εκπαίδευσης.

Παράλληλα, στοχεύει στην προαγωγή γνώσης και εξειδίκευσης, με κανόνες δεοντολογίας, που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας, στη διαμόρφωση ενός ελεύθερου ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, στην διεξαγωγή έρευνας υψηλού επιπέδου, στη διασφάλιση εχεγγύων ότι το διδακτικό προσωπικό έχει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο για διδασκαλία και έρευνα, στη διαμόρφωση κουλτούρας συνεργασιών με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής. Αποτελεί στρατηγικό στόχο η διατήρηση της ελκυστικότητας του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών καθώς και η διατήρηση της απήχησης του επιτελούμενου ερευνητικού του έργου.

Τα Προγράμματα Σπουδών των τμημάτων Ιατρικής είναι αντίστοιχα και εφάμιλλα μεταξύ τους.

Ενδεικτικά Μαθήματα :

Ιατρική Βιολογία, Ιατρική Φυσική, Φυσιολογία, Βιολογική Χημεία, Γενετική, Φυσιολογία, Ιστολογία – Εμβρυολογία, Περιγραφική Ανατομική, Μικροβιολογία, Ιατρική Νομολογία και Δεοντολογία, Εισαγωγή στην Παθολογική Φυσιολογία, Κοινωνική Ιατρική, Χειρουργική, Φαρμακολογία, Παθολογία, Αναισθησιολογία, Ουρολογία, Ορθοπεδική, Ψυχιατρική, Κλινική Ανοσολογία, Νευρολογία, Ω.Ρ.Λ., Δερματολογία, Πνευμονολογία, Καρδιολογία, Οφθαλμολογία, Παιδιατρική, Παιδοχειρουργική, Μαιευτική – Γυναικολογία, Ιατροδικαστική και Τοξικολογία, Νευροχειρουργική, Επείγουσα Ιατρική – Πρώτες Βοήθειες, κ.α. 

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο: Πρόγραμμα Σπουδών

Περισσότερα στοιχεία :

Τι  άλλο πρέπει να ξέρω : 

Επαγγελματικά   Δικαιώματα   – Προοπτικές :

Οι γιατροί  μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε τομείς ανάλογους με τις σπουδές και την εξειδίκευσή τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μπορούν να απασχοληθούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα:

  • ως νοσοκομειακοί που με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση εργάζονται σε νοσοκομείο ή σε κέντρα υγείας,
  • ως ελεύθεροι επαγγελματίες, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους, στο ιατρείο τους, στο σπίτι των ασθενών, και στις ιδιωτικές κλινικές,
  • ως έμμισθοι γιατροί οι οποίοι παράλληλα με το ιατρείο τους κατέχουν και μία έμμισθη θέση, που μπορεί να είναι στο δημόσιο ή στον ευρύτερο τομέα του δημοσίου, σε πανεπιστήμια, σε δήμους, σε κοινωφελή ιδρύματα, τράπεζες, ασφαλιστικούς οργανισμούς (Ι.Κ.Α., Τ.Ε.Β.Ε., κ.ά.),
  • ως γιατροί σε διεθνείς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς (UNICEF, Γιατροί χωρίς σύνορα κ.ά.).

Επαγγελματικά δικαιώματα :

  • Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Ιατρικών Σχολών προβλέπονται από το Β.Δ. 25-3/06.07.1955 Π.Δ.125 που έχει δημοσιευτεί ΦΕΚ 171 τ.Α’. και τον Αναγκαστικό Νόμο 1565/1939 Π.Δ.125 που έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 16 τ.Α’.
  • Για την άσκηση του επαγγέλματος του ιατρού είναι απαραίτητη η άδεια άσκησης επαγγέλματος χορηγείται από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας ύστερα από πρακτική άσκηση διάρκειας 1 (ενός) χρόνου, η οποία συνήθως γίνεται σε αγροτικά ή ημιαστικά ιατρεία.
  • Το αγροτικό δεν είναι πλέον απαραίτητο για την λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου ή ιδιωτικής κλινικής εξακολουθεί όμως να είναι απαραίτητα για την σταδιοδρομία στα Δημόσια Νοσοκομεία επιπλέον της ειδίκευσης τους.

Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος :

Το τμήμα προσφέρει τα παρακάτω Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

Απόκτηση ιατρικής ειδικότητας – Σχετικά επαγγέλματα:

Μετά την απόκτηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος ο ιατρός μπορεί να ειδικευτεί σε μία από τις 40 αναγνωρισμένες ιατρικές ειδικότητες, οι οποίες αποκτώνται σε πανεπιστημιακές κλινικές ή αναγνωρισμένα νοσηλευτικά ιδρύματα, ύστερα από σπουδές και άσκηση 4 μέχρι 7 χρόνων (η διαφορετική διάρκεια εξαρτάται από την ειδικότητα).

Πιο αναλυτικά στην Υπουργική Απόφαση  Γ5α/Γ.Π.οικ. 64843 (ΦΕΚ 4138 τ.Β΄/20.09.2018) με θέμα: Σύσταση, μετονομασία ιατρικών ειδικοτήτων, καθορισμός χρόνου και περιεχομένου άσκησης για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας, αναφέρεται αναλυτικά ο χρόνος ειδίκευσης και το περιεχόμενο για την απόκτηση της κάθε ιατρικής ειδικότητας ως εξής:

  1. Αγγειοχειρουργική
  2. Αιματολογία
  3. Ακτινολογία
  4. Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία
  5. Αλλεργιολογία
  6. Αναισθησιολογία
  7. Γαστρεντερολογία
  8. Γενική Ιατρική
  9. Δερματολογία και Αφροδισιολογία
  10. Δημόσια Υγεία – Κοινωνική Ιατρική
  11. Εσωτερική Παθολογία
  12. Ενδοκρινολογία – Διαβήτης – Μεταβολισμός
  13. Ιατρική Βιοπαθολογία /Εργαστηριακή Ιατρική
  14. Ιατρική Γενετική
  15. Ιατρική Εργασίας και Περιβάλλοντος
  16. Ιατροδικαστική
  17. Καρδιολογία
  18. Κυτταρολογία
  19. Μαιευτική και Γυναικολογία
  20. Νευρολογία
  21. Νευροχειρουργική
  22. Νεφρολογία
  23. Ορθοπαιδική και Τραυματολογία
  24. Ουρολογία
  25. Οφθαλμολογία
  26. Παθολογική Ανατομική
  27. Παθολογική Ογκολογία
  28. Παιδιατρική
  29. Πλαστική, Επανορθωτική και Αισθητική Χειρουργική
  30. Πνευμονολογία – Φυματιολογία
  31. Πυρηνική Ιατρική
  32. Ρευματολογία
  33. Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική (Ιατρική και Οδοντιατρική Ειδικότητα)
  34. Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση
  35. Χειρουργική
  36. Χειρουργική Θώρακος
  37. Χειρουργική Παίδων
  38. Ψυχιατρική
  39. Ψυχιατρική Παιδιού και Εφήβου
  40. Ωτορινολαρυγγολογία
  41. Λοιμωξιολόγια
  42. Υπερβαρική Ιατρική
  43. Παιδιατρική Γαστρεντερολογία

Δείτε επίσης σχετικές επαγγελματικές μονογραφίες:

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το  ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024

Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ):

Σχετικές  Επαγγελματικές  Οργανώσεις  :  

 

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής 

Πανελλαδικές 2024

Κωδικός Μηχανογραφικού : 0300

Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής  : 1,20

Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025:  90 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)

Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων

Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)

3ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Υγείας και Ζωής

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %

Φυσική : 25 %

Χημεία : 25 %

Βιολογία : 25 %

Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)

Τομέας: α) Υγείας και Πρόνοιας – Ευεξίας.

Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 20 %

Νέα Ελληνικά : 20 %

Μάθημα Ειδικότητας 1 : 30 %

Μάθημα Ειδικότητας 2 : 30 %

Γενικό Λύκειο (με 90%):

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 18.975

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 18.125

Επαγγελματικό Λύκειο:

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 19.540

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 19.380

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%

 Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού  Λυκείου (EPAL)

Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ