{0299} : Ιατρικής (Πάτρα)

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 12/11/2024

Πανεπιστήμιο Πάτρας

Σχολή Επιστημών Υγείας  

Τμήμα Ιατρικής (Πάτρα)

Έδρα :

Διεύθυνση: Πανεπιστημιούπολη, 26504, Ρίο

Τηλέφωνο: 2610 969100-108, 969114, 992942, Fax : 2610 996103 E-mail: secretary@med.upatras.gr

Σκοπός του τμήματος :

Σκοπός των τμημάτων Ιατρικής είναι η ανάδειξη επιστημόνων ικανών να ασχολούνται με την εφαρμογή μεθόδων για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των ασθενειών του ανθρώπου.

Διάρκεια σπουδών : 6 έτη (12 εξάμηνα)

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Π​ατρών ιδρύθηκε το 1977 και δέχεται περισσότερους από 180 φοιτητές ετησίως. Είναι αναγνωρισμένη ως μία από τις καλύτερες σχολές στην Ελλάδα και κατέχει εξέχουσα θέση στην εκπαίδευση και κατάρτιση των ιατρών της επόμενης γενιάς.

Διαχρονικός στόχος της Ιατρικής Σχολής μας είναι η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, η ανάπτυξη της έρευνας, η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της Νοτιοδυτικής Ελλάδος καθώς και η συμμετοχή μας σε θέματα που αφορούν το κοινωνικό σύνολο. Η έρευνά μας ενσωματώνει όλες τις βασικές επιστήμες και τις κλινικές ειδικότητες με ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία και την πρόοδο της ιατρικής περίθαλψης.

Η εκπαίδευση στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών φιλοδοξεί να μεταδώσει στο φοιτητή, πάνω απ’ όλα, τις ηθικές εκείνες αξίες που διέπουν την εξάσκηση του ιατρικού λειτουργήματος, και να του εξασφαλίσει τις επιστημονικές εκείνες γνώσεις που θα του επιτρέψουν να αναγνωρίζει και να χειρίζεται αποτελεσματικά τα γενικά ιατρικά προβλήματα, που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει μετά την αποφοίτησή του από το Τμήμα.

Παράλληλα, ο σκοπός της ιατρικής εκπαίδευσης είναι να εμφυτεύσει την ακαδημαϊκή νοοτροπία και να δώσει τη δυνατότητα, σε όποιον θέλει, να αποκτήσει τις γνώσεις που θα του χρειαστούν για να εισέλθει στο χώρο της Ακαδημαϊκής Ιατρικής ως ερευνητής και ως δάσκαλος. Οι γενικοί αυτοί στόχοι εξειδικεύονται στα ακόλουθα μαθησιακά αποτελέσματα, τα οποία αφορούν τις ικανότητες και ιδιότητες που πρέπει να έχει αποκτήσει ο πτυχιούχος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών:

1. Την αντίληψη ότι η άσκηση της ιατρικής απαιτεί επιστημονική γνώση αφενός, και ανθρωπιστική αντιμετώπιση του αρρώστου αφετέρου.

2. Υψηλά ηθικά και ακαδημαϊκά κριτήρια για την άσκηση της ιατρικής πράξης.

3. Σοβαρή και βαθιά γνώση της δομής, λειτουργίας και ανάπτυξης του ανθρώπινου οργανισμού. Μια τέτοια γνώση περιλαμβάνει ένα μεγάλο φάσμα επιπέδων ανάλυσης, τόσο σε μοριακό επίπεδο και όσο και σε επίπεδο οργανισμού και συμπεριφοράς.

4. Σοβαρή και βαθιά γνώση των μηχανισμών αιτιολογίας και παθογένειας της νόσου και της σημασίας τους στην εκδήλωση της νόσου. Παράλληλα και σε συνδυασμό με τα παραπάνω, στέρεη γνώση των φαρμακολογικών βάσεων της θεραπευτικής.

5. Την ικανότητα να παίρνει ένα άριστο ιστορικό, να εκτελεί μια ολοκληρωμένη φυσική εξέταση, να ιεραρχεί και να επιλύει τα προβλήματα που αναγνωρίζονται από τις δύο αυτές διαδικασίες. Πολύ καλή γνώση των νόσων εκείνων που προκαλούν άμεσο κίνδυνο στη ζωή του ασθενούς και των νόσων που εμφανίζονται συνήθως. Καλή γνώση των νόσων που εμφανίζονται σπανιότερα. Επίγνωση των ορίων των γνώσεών του και της ανάγκης για βοήθεια όταν αυτή χρειάζεται.

6. Κατανόηση της επιδράσεως που έχει το περιβάλλον στην υγεία και στην ευθύνη του ιατρικού επαγγέλματος για την πρόληψη της νόσου.

Γνώσεις τέτοιες που θα του δίνουν τη δυνατότητα να εισηγείται τη δραστική αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με τα επαγγελματικά νοσήματα, τα νοσήματα συμπεριφοράς, και τα γενικότερα κοινωνικά προβλήματα υγείας στη χώρα μας.

7. Την αντίληψη ότι η ιατρική απαιτεί μια συνεχή εκπαίδευση, και την ικανότητα να μαθαίνει μόνος του, χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες πηγές και τρόπο εργασίας. Θέληση και ικανότητα να κρίνει την προσωπική του απόδοση.

8. Την ικανότητα να λειτουργεί αποδοτικά ως μέλος κλινικής ή ερευνητικής ομάδας.

9. Την ικανότητα να λειτουργεί αποδοτικά σε μια ποικιλία τρόπων παροχής υπηρεσιών, από το κοινοτικό ιατρείο ως την Πανεπιστημιακή Κλινική.

10. Ενδιαφέρον για τη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα, και τις βασικές εκείνες γνώσεις που θα του έδιναν τη δυνατότητα να ασχοληθεί ο ίδιος μ’ αυτήν όταν θελήσει.

Οι σπουδές στην Ιατρική Επιστήμη διαρκούν έξι χρόνια (δώδεκα εξάμηνα) και γίνονται σε δύο επίπεδα: το θεωρητικό και το πρακτικό. Η θεωρητική διδασκαλία γίνεται μέσα στα πρώτα τέσσερα χρόνια (οκτώ εξάμηνα). Αρχίζει με τη εκπαίδευση στη βασική (προκλινική) γνώση των πεδίων της επιστήμης, που συμπληρώνεται με εργαστηριακή εκπαίδευση, και συνεχίζεται με τη απαρτιωμένη διδασκαλία νοσημάτων, που συμπληρώνεται με νοσοκομειακή εκπαίδευση. Η νοσοκομειακή εκπαίδευση στις κλινικές γίνεται στο πέμπτο και έκτο έτος σπουδών, και κατά κανόνα αφού τελειώσουν όλα τα θεωρητικά μαθήματα, προκλινικά και κλινικά.

Τα Προγράμματα Σπουδών των τμημάτων Ιατρικής είναι αντίστοιχα και εφάμιλλα μεταξύ τους.

Ενδεικτικά Μαθήματα :

Ιατρική Βιολογία, Ιατρική Φυσική, Φυσιολογία, Βιολογική Χημεία, Γενετική, Φυσιολογία, Ιστολογία – Εμβρυολογία, Περιγραφική Ανατομική, Μικροβιολογία, Ιατρική Νομολογία και Δεοντολογία, Εισαγωγή στην Παθολογική Φυσιολογία, Κοινωνική Ιατρική, Χειρουργική, Φαρμακολογία, Παθολογία, Αναισθησιολογία, Ουρολογία, Ορθοπεδική, Ψυχιατρική, Κλινική Ανοσολογία, Νευρολογία, Ω.Ρ.Λ., Δερματολογία, Πνευμονολογία, Καρδιολογία, Οφθαλμολογία, Παιδιατρική, Παιδοχειρουργική, Μαιευτική – Γυναικολογία, Ιατροδικαστική και Τοξικολογία, Νευροχειρουργική, Επείγουσα Ιατρική – Πρώτες Βοήθειες, κ.α. 

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο: εδώ

Περισσότερα στοιχεία : 

Τι  άλλο πρέπει να ξέρω : 

Επαγγελματικά   Δικαιώματα   – Προοπτικές :

Οι γιατροί  μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε τομείς ανάλογους με τις σπουδές και την εξειδίκευσή τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μπορούν να απασχοληθούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα:

  • ως νοσοκομειακοί που με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση εργάζονται σε νοσοκομείο ή σε κέντρα υγείας,
  • ως ελεύθεροι επαγγελματίες, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους, στο ιατρείο τους, στο σπίτι των ασθενών, και στις ιδιωτικές κλινικές,
  • ως έμμισθοι γιατροί οι οποίοι παράλληλα με το ιατρείο τους κατέχουν και μία έμμισθη θέση, που μπορεί να είναι στο δημόσιο ή στον ευρύτερο τομέα του δημοσίου, σε πανεπιστήμια, σε δήμους, σε κοινωφελή ιδρύματα, τράπεζες, ασφαλιστικούς οργανισμούς (Ι.Κ.Α., Τ.Ε.Β.Ε., κ.ά.),
  • ως γιατροί σε διεθνείς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς (UNICEF, Γιατροί χωρίς σύνορα κ.ά.).

Επαγγελματικά δικαιώματα :

  • Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Ιατρικών Σχολών προβλέπονται από το Β.Δ. 25-3/06.07.1955 Π.Δ.125 που έχει δημοσιευτεί ΦΕΚ τ.Α’ και τον Αναγκαστικό Νόμο 1565/1939 Π.Δ.125 που έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 16 τ.Α’.
  • Για την άσκηση του επαγγέλματος του ιατρού είναι απαραίτητη η άδεια άσκησης επαγγέλματος χορηγείται από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας ύστερα από πρακτική άσκηση διάρκειας 1 (ενός) χρόνου, η οποία συνήθως γίνεται σε αγροτικά ή ημιαστικά ιατρεία.
  • Το αγροτικό δεν είναι πλέον απαραίτητο για την λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου ή ιδιωτικής κλινικής εξακολουθεί όμως να είναι απαραίτητα για την σταδιοδρομία στα Δημόσια Νοσοκομεία επιπλέον της ειδίκευσης τους.

Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος :

Το τμήμα προσφέρει τα παρακάτω Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

Απόκτηση ιατρικής ειδικότητας – Σχετικά επαγγέλματα:

Μετά την απόκτηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος ο ιατρός μπορεί να ειδικευτεί σε μία από τις 40 αναγνωρισμένες ιατρικές ειδικότητες, οι οποίες αποκτώνται σε πανεπιστημιακές κλινικές ή αναγνωρισμένα νοσηλευτικά ιδρύματα, ύστερα από σπουδές και άσκηση 4 μέχρι 7 χρόνων (η διαφορετική διάρκεια εξαρτάται από την ειδικότητα).

Πιο αναλυτικά στην Υπουργική Απόφαση  Γ5α/Γ.Π.οικ. 64843 (ΦΕΚ 4138 τ.Β΄/20.09.2018) με θέμα: Σύσταση, μετονομασία ιατρικών ειδικοτήτων, καθορισμός χρόνου και περιεχομένου άσκησης για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας, αναφέρεται αναλυτικά ο χρόνος ειδίκευσης και το περιεχόμενο για την απόκτηση της κάθε ιατρικής ειδικότητας ως εξής:

  1. Αγγειοχειρουργική
  2. Αιματολογία
  3. Ακτινολογία
  4. Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία
  5. Αλλεργιολογία
  6. Αναισθησιολογία
  7. Γαστρεντερολογία
  8. Γενική Ιατρική
  9. Δερματολογία και Αφροδισιολογία
  10. Δημόσια Υγεία – Κοινωνική Ιατρική
  11. Εσωτερική Παθολογία
  12. Ενδοκρινολογία – Διαβήτης – Μεταβολισμός
  13. Ιατρική Βιοπαθολογία /Εργαστηριακή Ιατρική
  14. Ιατρική Γενετική
  15. Ιατρική Εργασίας και Περιβάλλοντος
  16. Ιατροδικαστική
  17. Καρδιολογία
  18. Κυτταρολογία
  19. Μαιευτική και Γυναικολογία
  20. Νευρολογία
  21. Νευροχειρουργική
  22. Νεφρολογία
  23. Ορθοπαιδική και Τραυματολογία
  24. Ουρολογία
  25. Οφθαλμολογία
  26. Παθολογική Ανατομική
  27. Παθολογική Ογκολογία
  28. Παιδιατρική
  29. Πλαστική, Επανορθωτική και Αισθητική Χειρουργική
  30. Πνευμονολογία – Φυματιολογία
  31. Πυρηνική Ιατρική
  32. Ρευματολογία
  33. Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική (Ιατρική και Οδοντιατρική Ειδικότητα)
  34. Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση
  35. Χειρουργική
  36. Χειρουργική Θώρακος
  37. Χειρουργική Παίδων
  38. Ψυχιατρική
  39. Ψυχιατρική Παιδιού και Εφήβου
  40. Ωτορινολαρυγγολογία
  41. Λοιμωξιολόγια
  42. Υπερβαρική Ιατρική

Δείτε επίσης σχετικές επαγγελματικές μονογραφίες:

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το  ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024

Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ):

Σχετικές  Επαγγελματικές  Οργανώσεις  :  

 

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής 

Πανελλαδικές 2024  

Κωδικός Μηχανογραφικού : 0299

Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής  : 1,20

Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025:  160 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)

Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων  

Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021 

3ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής 

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 20 %   

Φυσική : 25 %   

Χημεία : 25 %   

Βιολογία  : 30 %   

Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021 

Τομέας : Υγείας και Πρόνοιας – Ευεξίας.   

Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 20 %  

Νέα Ελληνικά : 20 %  

Μάθημα Ειδικότητας 1 : 30 %  

Μάθημα Ειδικότητας 2 : 30 % 

Γενικό Λύκειο (με 90%):

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 19.415

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 18.460

Επαγγελματικό Λύκειο:

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 19.760

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 19.340

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού  Λυκείου (EPAL)

Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ