ΠΜΣ: Κλινικές Εφαρμογές Μοριακής Ιατρικής

το άρθρο ενημερώθηκε στις 15.12.2024

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Σχολή Επιστημών Υγείας

Τμήμα  Ιατρικής (Λάρισα)

ΠΜΣ: «Κλινικές Εφαρμογές Μοριακής Ιατρικής»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: «Κλινικές Εφαρμογές Μοριακής Ιατρικής» Πανεπιστημίου 3, ΒΙΟΠΟΛΙΣ, ΛΑΡΙΣΑ 41100

Τηλέφωνα: 2410 685719 Fax: 2410 685555 

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Αντικείμενο του ΠΜΣ είναι η επιστημονική και τεχνολογική κατάρτιση επιστημόνων αναφορικά με τις εφαρμογές της Μοριακής Βιολογίας στην έρευνα, τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία των νοσημάτων  του ανθρώπου.

Σκοπός του ΠΜΣ είναι:

α) Η προπαρασκευή των επιστημόνων για την εξυπηρέτηση των αναγκών συγκεκριμένων πεδίων της μεταφραστικής βιοϊατρικής έρευνας, ώστε να καταστούν ικανοί να συνεχίσουν την επιστημονική σταδιοδρομία τους σε ανάλογα πανεπιστημιακά εργαστήρια και ερευνητικά ιδρύματα. Στο πλαίσιο αυτό, δίνεται έμφαση στη δημιουργία ομάδας υποψηφίων διδακτόρων του ΤΙΠΘ.

β) Η κατάρτιση των επιστημόνων στις κλινικές εφαρμογές των τεχνολογιών αιχμής, ώστε να είναι ικανοί να στελεχώσουν μονάδες υγείας με ανάλογες απαιτήσεις.

Τίτλος Σπουδών: Το ΠΜΣ του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας απονέμει: Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔMΣ, Master) στη Μοριακή Ιατρική με κατά περίπτωση έμφαση στο επιμέρους γνωστικό αντικείμενο που ο κάθε υποψήφιος επέλεξε να παρακολουθήσει κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών του.

Διάρκεια σπουδών : Το Π.Μ.Σ. «Κλινικές Εφαρμογές Μοριακής Ιατρικής» διαρθρώνεται σε ένα (1) έτος/2 ακαδημαϊκά εξάμηνα, τα οποία ισοδυναμούν με ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος και τα οποία περιλαμβάνουν τρία (3) μαθήματα, διαλέξεις προσκεκλημένων ομιλητών και υποχρεωτικά την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας.

Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι ένα (1) έτος. Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) είναι 60 ECTS.

Γλώσσα Διδασκαλίας:  Η γλώσσα διδασκαλίας του Π.Μ.Σ είναι η ελληνική. Η γλώσσα εκπόνησης διπλωματικής εργασίας είναι η ελληνική.

Δίδακτρα: Το ΠΜΣ δεν έχει δίδακτρα.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Το ΠΜΣ δέχεται για φοίτηση το ανώτερο 20 φοιτητές ανά ακαδημαϊκό έτος. Στο Π.Μ.Σ. «Κλινικές Εφαρμογές Μοριακής Ιατρικής» γίνονται δεκτοί απόφοιτοι των:

1. Σχολών Υγείας των Πανεπιστημίων και των Τμημάτων Βιολογίας ή συναφών Πανεπιστημιακών Σχολών και Τμημάτων Θετικών Επιστημών της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών Πανεπιστημίων της αλλοδαπής.

2. Συναφών σχολών των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ), καθώς και άλλων Πανεπιστημιακών Σχολών, μετά από επιτυχή δοκιμασία στην ύλη συναφών προπτυχιακών μαθημάτων.

Διαδικασία επιλογής:

Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι, πριν την υποβολή της Αίτησης, πρέπει να απευθυνθούν στα συμμετέχοντα Εργαστήρια, όπως αυτά αναφέρονται στον αναρτημένο Κανονισμό Σπουδών  στην Ιστοσελίδα του ΠΜΣ, ώστε να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους και να πληροφορηθούν για τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα και τις ερευνητικές διπλωματικές εργασίες που προσφέρονται από κάθε Εργαστήριο.

Στη συνέχεια και ταυτόχρονα με την Αίτηση, οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι θα πρέπει να δηλώσουν γραπτά έως δύο Εργαστήρια (κατά σειρά προτίμησης) στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα των οποίων επιθυμούν να ενταχθούν. Επισημαίνεται ότι η παρακολούθηση των Προγραμμάτων των Εργαστηρίων απαιτεί φυσική παρουσία, είναι καθημερινή και υποχρεωτική.

Διαδικασία Επιλογής: Η Επιτροπή Επιλογής θα καλέσει σε συνέντευξη – προφορική εξέταση όσους από τους υποψήφιους πληρούν τις προϋποθέσεις (και έχουν επιτύχει στις παραπάνω εξετάσεις, εφόσον αυτό απαιτείται). Οι συνεντεύξεις θα διεξαχθούν στη έδρα του Τμήματος. Η Επιτροπή Επιλογής θα συνεκτιμήσει το γενικό βαθμό πτυχίου, την βαθμολογία στα σχετικά με το Π.Μ.Σ. προπτυχιακά μαθήματα, την επίδοση στη διπλωματική εργασία (όπου προβλέπεται), τυχόν ερευνητική ή επαγγελματική δραστηριότητα, τρεις συστατικές επιστολές και τη γνώση ξένων γλωσσών. Απαραίτητη κρίνεται η άριστη γνώση της Αγγλικής και της Ελληνικής για τους αλλοδαπούς. Η γνώση της Αγγλικής αποδεικνύεται από την κατοχή διπλώματος Proficiency του Πανεπιστήμιου του Cambridge (η ισοδυνάμου). Όταν δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για την άριστη γνώση Αγγλικής ή Ελληνικής γλώσσας, ο έλεγχος της επάρκειας της γνώσης θα γίνει με ευθύνη της Επιτροπής Επιλογής κατά την προφορική εξέταση.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος περιλαμβάνει την παρακολούθηση και εξέταση στα θεωρητικά μαθήματα, αξιολόγηση της διαδικασίας της εργαστηριακής άσκησης και εξέταση της Διπλωματικής εργασίας παρουσία Τριμελούς Επιτροπής σε ανοιχτή διαδικασία κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης της επιστημονικής κοινότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Η δομή του προγράμματος είναι η ακόλουθη:

1. Για τη χορήγηση του ΔΜΣ απαιτείται η συγκέντρωση 60 ECTS ως ακολούθως:

α. Παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση, κατά το τέλος του πρώτου εξάμηνου των σπουδών, του Μαθήματος του Εργαστηρίου (8 ECTS) , στο οποίο ο φοιτητής θα πραγματοποιήσει την πρακτική του άσκηση (12 ECTS) και θα εκπονήσει τη Διπλωματική Εργασία του (30 ECTS).

β. Παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση, επίσης κατά το τέλος του πρώτου εξάμηνου των σπουδών, ενός επιπλέον Μαθήματος (8 ECTS) άλλου Εργαστηρίου που θα υποδειχθεί στο φοιτητή από τον Επιβλέποντα Καθηγητή του.

γ. Συνεπής παρακολούθηση του Προγράμματος Πρακτικής Άσκησης του Εργαστηρίου, στο οποίο θα καταταγεί (12 ECTS).

δ. Εκπόνηση και επιτυχής παρουσίαση πειραματικής Διπλωματικής Εργασίας υπό την επίβλεψη του Επιβλέποντα Καθηγητή (30 ECTS). Η αξιολόγηση της Διπλωματικής Εργασίας γίνεται από τριμελή επιτροπή, μετά από την παρουσίασή της σε ειδική συνεδρίαση στο τέλος του δευτέρου εξαμήνου. Η τριμελής επιτροπή αξιολόγησης των Διπλωματικών Εργασιών αποτελείται από τον Επιβλέποντα Καθηγητή και άλλα δύο μέλη ΔΕΠ των Εργαστηρίων που συμμετέχουν στο ΠΜΣ.

ε. Παρακολούθηση όλων των διαλέξεων των προσκεκλημένων ομιλητών, που γίνονται στο πλαίσιο του ΠΜΣ (2 ECTS)

Α’ εξάμηνο:

Μάθημα 1 Υποχρεωτικό  (1 εκ των 7)

    • Μοριακή Ανοσολογία και Ανοσογενετική
    • Φυσιολογία Μεμβρανών
    • Κυτταρική Ομοιοστασία και Γονιδιακή Έκφραση
    • Μοριακή Μικροβιολογία
    • Νευρογενετική
    • Φαρμακολογία-Μοριακή και Κλινική Φαρμακολογία
    • Μοριακή Ιστοπαθολογία
    • Ρευματολογία – Αυτοάνοσα νοσήματα

Μάθημα 2 Υποχρεωτικό κατ’ επιλογήν  (1 εκ των 7)

    • Μοριακή Ανοσολογία και Ανοσογενετική
    • Φυσιολογία Μεμβρανών
    • Κυτταρική Ομοιοστασία και Γονιδιακή Έκφραση
    • Μοριακή Μικροβιολογία
    • Νευρογενετική
    • Φαρμακολογία-Μοριακή και Κλινική Φαρμακολογία
    • Μοριακή Ιστοπαθολογία
    • Ρευματολογία – Αυτοάνοσα νοσήματα

Μάθημα 3 Υποχρεωτικό

    • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ στα συμμετέχοντα εργαστήρια/Κλινικές

Β’ εξάμηνο:

    • Πειραματική Διπλωματική Εργασία.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026, με την επιφύλαξη της μη πιστοποίησής του κατά την περιοδική αξιολόγηση του Τμήματος.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ