Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η μελέτη, η έρευνα, η διάγνωση, η πρόληψη και η θεραπεία παθήσεων των αρτηριών που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές διαταραχές σε ζωτικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού ή ακόμα και το θάνατο είναι το κύριο αντικείμενο της εργασίας του. Πιο συγκεκριμένα, ο παθολόγος με ειδίκευση στην αρτηριοσκλήρωση διεξάγει κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο προκειμένου να διαγνώσει την ακριβή εικόνα των αρτηριών που διατρέχουν ολόκληρο το σώμα και τα ζωτικά όργανα (εγκέφαλος, καρδιά, νεφροί, κάτω άκρα κ.ά.) του ασθενούς.
Στην περίπτωση που διαγνώσει βλάβη των αρτηριών προβαίνει, σε συνεργασία με άλλους ιατρούς (αγγειοχειρουργούς, καρδιοχειρουργούς, νευροχειρουργούς κ.ά.), στην αντιμετώπιση των στενωμένων ή αποφραγμένων αρτηριών. Όταν αποφράσσονται οι αρτηρίες δεν μπορούν να δώσουν το απαραίτητο οξυγόνο για τους ιστούς, με αποτέλεσμα την εμφάνιση καρδιοαγγειακών και εγκεφαλοαγγειακών επεισοδίων.
Έτσι ο γιατρός προσπαθεί να μειώσει τους παράγοντες που προκαλούν μόνιμες ή παροδικές βλάβες, προτείνοντας, πέρα από τη φαρμακευτική ή χειρουργική αντιμετώπιση, ακόμα και αλλαγές στον τρόπο ζωής του που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κατάλληλη διαιτητική αγωγή, έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και του σωματικού του βάρους, έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκερίδιων, διακοπή του καπνίσματος, τακτική άσκηση κ.ά.
Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες, όταν εργάζεται σε νοσοκομεία, κλινικές και ιατρικά εργαστήρια είναι ανθυγιεινές, γι’ αυτό χρειάζεται να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Μετά την απόκτηση του πτυχίου του έχει την υποχρέωση να υπηρετήσει σε αγροτικό ιατρείο. Όταν εργάζεται σε νοσοκομειακούς χώρους είναι υποχρεωμένος να κάνει αρκετές εφημερίες, ημερήσιες και νυχτερινές.
Συχνά απαιτείται να μετακινείται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό προκειμένου να ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του και να συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια και έρευνες ιατρικού ενδιαφέροντος.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρέπει να διαθέτει ευαισθησία, επαγγελματική ευσυνειδησία και υψηλό αίσθημα ευθύνης για να αντιμετωπίζει με κατανόηση και σεβασμό τον ασθενή, που συνήθως βρίσκεται σε σχέση ψυχολογικής εξάρτησης απέναντί του.
Η συνεχής ενημέρωση για τα νέα επιστημονικά δεδομένα και τις τεχνολογικές εξελίξεις και οι συχνές μετακινήσεις εντός και εκτός Ελλάδας για συμμετοχή σε συνέδρια και ερευνητικές μελέτες, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματός του. Τέλος, η εφαρμογή των τεχνικών και νέων μεθόδων ιατρικής, και η γνώση ξένων γλωσσών διευκολύνει τη δουλειά του.
Σπουδές
Αρχικές Σπουδές στο επάγγελμα του Ιατρού (με ειδίκευση αργότερα στην ειδικότητα του Παθολόγου) προσφέρονται στα αντίστοιχα τμήματα ιατρικής των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Τομείς Απασχόλησης:
Εργάζεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.), σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές, ασφαλιστικούς φορείς, οργανισμούς, ιδρύματα, υπουργεία, ερευνητικά ιατρικά κέντρα, εργαστήρια πανεπιστημιακών χώρων, επιχειρήσεις (εργοστάσια, πλοία κ.ά.) ή ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας δικό του ιατρείο, στη χώρα μας ή σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)