Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της ειδικότητας του ιατρού εργασίας είναι η πρόληψη και καταπολέμηση των επαγγελματικών ασθενειών, όπως επίσης και ο έλεγχος για την τήρηση των συνθηκών και όρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
Αν και οι ανάγκες παροχής ιατρικών υπηρεσιών από τους ιατρούς εργασίας παρουσιάζονται ολοένα και αυξανόμενες, εν τούτοις η ειδικότητα αυτή παρουσιάζει πρακτικά πολύ χαμηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας της Ελλάδας, παρόλο που είναι από εκείνες τις ειδικότητες που με τον πλέον άμεσο τρόπο αποδεικνύουν τον κοινωνικό ρόλο της Ιατρικής.
Ο ιατρός εργασίας μπορεί να εργαστεί σε βιομηχανίες ή εταιρίες που απασχολούν πολλούς εργαζομένους, σε εξωτερικά ιατρεία ασφαλιστικών ταμείων, στις επιθεωρήσεις εργασίας, στο Υπουργείο Εργασίας ή σε μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες, συλλόγους κ.λπ.
Απόκτηση της ειδικότητας
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Γ5α/Γ.Π.οικ. 64843 (ΦΕΚ 4138 τ.Β΄/20.09.2018) με θέμα: Σύσταση, μετονομασία ιατρικών ειδικοτήτων, καθορισμός χρόνου και περιεχομένου άσκησης για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας, ο χρόνος ειδίκευσης και το περιεχόμενο για την απόκτηση της ανωτέρω ιατρικής ειδικότητας ορίζεται ως εξής:
ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: τέσσερα (4) έτη, ως ακολούθως:
Είκοσι οκτώ (28) μήνες Κλινική εκπαίδευση και άσκηση εκ των οποίων:
Δώδεκα (12) μήνες Παθολογία
Τέσσερις (4) μήνες Πνευμονολογία
Δύο (2) μήνες Ορθοπαιδική
Δύο (2) μήνες Δερματολογία
Δύο (2) μήνες Καρδιολογία
Ένα (1) μήνα Οφθαλμολογία
Δύο (2) μήνες Επείγουσα Φροντίδα
Δύο (2) μήνες Ψυχιατρική
Ένα (1) μήνα Ωτορινολαρυγγολογία
Δώδεκα (12) μήνες Θεωρητική κατάρτιση που πραγματοποιείται σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ή την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (θεωρητική διδασκαλία, εργαστηριακή εκπαίδευση, προετοιμασία και εκπόνηση διπλωματικής εργασίας, επισκέψεις σε χώρους εργασίας επιχειρήσεων πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα) Οκτώ (8) μήνες Πρακτική άσκηση, εκ των οποίων: δύο (2) μήνες υλοποιούνται σε δομές και υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας που ασχολούνται με την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (ΚΕΠΕΚ και ΣΕΠΕ), έξι (6) μήνες υλοποιούνται σε επιχειρήσεις, φορείς ή υπηρεσίες όπου λειτουργεί οργανωμένη υπηρεσία Ιατρικής της Εργασίας. (Η άσκηση στις επιχειρήσεις δύναται να υλοποιείται είτε σε μία επιχείρηση είτε εκ περιτροπής σε διαφορετικές επιχειρήσεις κάθε δίμηνο ή τρίμηνο).
Η εκπαίδευση θα πραγματοποιείται σε νοσοκομεία που είναι αναγνωρισμένα για την χορήγηση των παραπάνω ειδικοτήτων.
Η τοποθέτηση των ειδικευομένων είναι ενιαία.
Αναλυτικά η Εκπαίδευση στην ιατρική ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος στο ΦΕΚ 3449 τ.Β’/29.06.2022.
Σπουδές
Αρχικές Σπουδές στο επάγγελμα του Ιατρού (με ειδίκευση αργότερα στην ειδικότητα του Ιατρού Εργασίας) προσφέρονται στα αντίστοιχα τμήματα ιατρικής των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)