Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο ιατρός κοινωνικής ιατρικής ασχολείται κυρίως με την πρωτοβάθμια φροντίδα της υγείας. Είναι αυτός που σε πρώτο επίπεδο, καλείται να αντιμετωπίσει παθήσεις που οφείλονται στη μόλυνση του περιβάλλοντος, με στόχο την πρόληψη και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Συνεργάζεται συχνά με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων προκειμένου να προσεγγίσει σε όλες του τις διαστάσεις ένα σοβαρό πρόβλημα (επιδημία, λοίμωξη, ρύπανση κ.λπ.) και να το αντιμετωπίσει έγκαιρα και πιο αποτελεσματικά.
Η Κοινωνική Ιατρική είναι μια ειδικότητα της Παθολογίας που παρά την κοινωνική της χρησιμότητα έχει αρνητικές προοπτικές στην αγορά εργασίας, γι’ αυτό ελάχιστοι είναι οι γιατροί που την επιλέγουν.
Ο γιατρός Κοινωνικής Ιατρικής μπορεί να εργαστεί στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, προσφέροντας τις ιατρικές υπηρεσίες του σε Κέντρα Υγείας ή στα ιατρεία των ασφαλιστικών οργανισμών και ταμείων, ενώ δεν αποκλείεται η απασχόλησή του ως σχολίατρος, εφόσον βέβαια προσφέρονται οι εν λόγω θέσεις εργασίας.
Απόκτηση της ειδικότητας
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Γ5α/Γ.Π.οικ. 64843 (ΦΕΚ 4138 τ.Β΄/20.09.2018) με θέμα: Σύσταση, μετονομασία ιατρικών ειδικοτήτων, καθορισμός χρόνου και περιεχομένου άσκησης για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας, ο χρόνος ειδίκευσης και το περιεχόμενο για την απόκτηση της ανωτέρω ιατρικής ειδικότητας ορίζεται ως εξής:
ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: πέντε (5) έτη, ως ακολούθως:
Βασική εκπαίδευση: δύο (2) έτη
Ένα (1) έτος Κλινική άσκηση, εκ των οποίων: έξι (6) μήνες Παθολογία ή Παιδιατρική και έξι (6) μήνες σε μονάδα ΠΦΥ με αντικείμενα τη Γενική Ιατρική και την Ψυχική Υγεία.
Ένα (1) έτος Θεωρητικής εκπαίδευσης (στα αντικείμενα Επιδημιολογία, Βιοστατιστική, Κοινωνικές Επιστήμες, Πολιτική και Οικονομία της Υγείας, Οργάνωση, Διοίκηση και Προγραμματισμός των Υπηρεσιών Υγείας, Πρόληψη Νοσημάτων και Προαγωγή της Υγείας, Έλεγχος και Πρόληψη των Λοιμωδών Νοσημάτων, Περιβαλλοντική Υγεία).
Ειδική εκπαίδευση: τρία (3) έτη
Πραγματοποιείται στις παρακάτω Μονάδες Εκπαίδευσης εκ των οποίων ένα (1) έτος στα Εργαστήρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, ή Εργαστήριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Γενικής Ιατρικής και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, ή Τομείς Κοινωνικής Ιατρικής των Ιατρικών Σχολών, ή στην ΕΣΔΥ και δύο (2) έτη σε φορείς και υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, Κεντρικές και Περιφερειακές.
Η ειδικότητα της Δημόσιας Υγείας-Κοινωνικής Ιατρικής θα χορηγείται και σε πτυχιούχους Οδοντιατρικής μετά από έξι (6) έτη εκπαίδευσης.
Η Κλινική άσκηση διαρκεί δύο (2) έτη τα οποία κατανέμονται ως ακολούθως:
Δώδεκα (12) μήνες Παθολογίας, έξι (6) μήνες Παιδιατρική και έξι (6) μήνες σε μονάδα ΠΦΥ με αντικείμενα τη Γενική Ιατρική και Ψυχική Υγεία.
Η τοποθέτηση των ειδικευομένων είναι ενιαία.
Σπουδές
Αρχικές Σπουδές στο επάγγελμα του Ιατρού (με ειδίκευση αργότερα στην ειδικότητα της Κοινωνικής Ιατρικής) προσφέρονται στα αντίστοιχα τμήματα ιατρικής των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)