Παιδοψυχίατρος

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο Παιδοψυχίατρος ασχολείται με τον διαγνωστικό εντοπισμό και θεραπεία των εγγενών και επίκτητων ψυχοπαθολογικών προβλημάτων, της αποκλίνουσας συμπεριφοράς και των μαθησιακών δυσκολιών παιδιών ηλικίας μέχρι 15 ετών. Πιο συγκεκριμένα, ο παιδοψυχίατρος αφού ενημερωθεί από τους γονείς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ή εκδηλώνει το παιδί, συζητά με το ίδιο και αφού εντοπίσει το ψυχικό πρόβλημα και τα αίτια που το προκαλούν με τη χρήση ψυχομετρικών εργαλείων, προσπαθεί μέσω ψυχοθεραπευτικών παρεμβατικών προσεγγίσεων ή φαρμακευτικής θεραπευτικής αγωγής να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ο παιδοψυχίατρος μπορεί να εργαστεί σε δημόσια νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές Παίδων όπως επίσης και ως ελεύθερος επαγγελματίας ανοίγοντας ιδιωτικό ιατρείο.

Απόκτηση της ειδικότητας

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση  Γ5α/Γ.Π.οικ. 64843 (ΦΕΚ 4138 τ.Β΄/20.09.2018) με θέμα: Σύσταση, μετονομασία ιατρικών ειδικοτήτων, καθορισμός χρόνου και περιεχομένου άσκησης για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας, ο χρόνος ειδίκευσης και το περιεχόμενο για την απόκτηση της ανωτέρω ιατρικής ειδικότητας ορίζεται ως εξής:

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: πέντε (5) έτη,  ως ακολούθως:

Βασική Εκπαίδευση: δεκαοκτώ (18) μήνες

Δώδεκα (12) μήνες Ψυχιατρική

Έξι (6) μήνες Νευρολογία, κατά προτίμηση σε Παιδιατρικό Νοσοκομείο ή σε Γενικό Νοσοκομείο που διαθέτει Παιδιατρική Κλινική.

Ειδική εκπαίδευση: σαράντα δύο (42) μήνες

Είκοσι τέσσερις (24) μήνες σε Υπηρεσίες Εξωτερικών Ασθενών όπως: εξωτερικά ιατρεία παιδοψυχιατρικών τμημάτων -κλινικών, κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων.

Εννέα (9) μήνες σε τμήμα ενδονοσοκομειακής νοσηλείας.

Εννέα (9) μήνες Συμβουλευτική Διασυνδετική Παιδοψυχιατρική (ο χρόνος της διασυνδετικής μπορεί να κατανεμηθεί ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε κέντρου στην κάλυψη περιστατικών διασυνδετικής, καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου της ειδικότητας).

Η τοποθέτηση των ειδικευομένων είναι ενιαία.

Σπουδές

Αρχικές Σπουδές στο επάγγελμα του Ιατρού (με ειδίκευση αργότερα στην ειδικότητα του  Παιδοψυχιατρικής) προσφέρονται στα αντίστοιχα τμήματα ιατρικής των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ