Παλαιοντολόγος

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η μελέτη του οργανικού κόσμου, που περιλαμβάνει τα απολιθώματα φυτών και ζώων μέσα σε πετρώματα που ανήκουν σε προηγούμενες γεωλογικές εποχές είναι το αντικείμενο της εργασίας του. Ο παλαιοντολόγος ερευνά όχι μόνον τα λείψανα των οργανισμών αυτών, αλλά και τα ίχνη ή τα αποτυπώματά τους, καθώς και οποιαδήποτε άλλη ένδειξη για την ύπαρξή τους.

Τα απολιθώματα τον βοηθούν σημαντικά στον καθορισμό της γεωλογικής ηλικίας των πετρωμάτων και κυρίως στον προσδιορισμό σημαντικών βιολογικών προβλημάτων που έχουν σχέση με την προέλευση, την εξέλιξη, αλλά και την εξαφάνιση διάφορων μορφών ζωής στη Γη.

Συνθήκες Εργασίας:
Ο παλαιοντολόγος μπορεί να εργάζεται τόσο στην ύπαιθρο όσο και σε γραφείο, μόνος του ή σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες. Όταν βρίσκεται στην ύπαιθρο, εργάζεται σε σπήλαια, απόκρημνες βουνοπλαγιές, δύσβατα φαράγγια, βραχώδεις εκτάσεις, ρήγματα κ.λπ., αντιμετωπίζοντας πολλές φορές άσχημες καιρικές συνθήκες, χωρίς συγκεκριμένο ωράριο.

Η ορθοστασία και η έντονη σωματική κόπωση χαρακτηρίζουν την εργασία του. Όταν εργάζεται σε εργαστήριο, εξετάζει και ταξινομεί τα δείγματα σε κατηγορίες με βάση την ηλικία τους, επεξεργάζεται το φωτογραφικό υλικό που έχει συλλέξει και δημιουργεί γεωλογικούς χάρτες.

Συχνά απαιτείται να μετακινείται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό προκειμένου να ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του και να συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια και έρευνες.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρέπει να διαθέτει ευρύ πνεύμα, παρατηρητικότητα, μεθοδικότητα και γνώση των μεθόδων και συστημάτων χρονολόγησης και ταξινόμησης των ευρημάτων. Η οργάνωση, ο προγραμματισμός και η υπευθυνότητα και το ομαδικό πνεύμα είναι απαραίτητα προσόντα για την άσκηση του επαγγέλματος.

Τέλος, απαραίτητη ακόμα είναι η δεξιότητα στη χρήση τεχνικού και εργαστηριακού εξοπλισμού και ηλεκτρονικού υπολογιστή (προγράμματα, επεξεργασίας κειμένων, πινάκων, γεωλογικών μετρήσεων, αρχειοθέτηση δεδομένων και ψηφιοποίηση χαρτών), καθώς και η πολύ καλή γνώση ξένων γλωσσών.

Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται στα τμήματα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος των Πανεπιστημίων. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Τα προγράμματα σπουδών παρέχουν επιστημονικές γνώσεις, μεταξύ άλλων, στις εξής περιοχές: Ιστορική Γεωλογία και Παλαιοντολογία, Παλαιοντολογία Σπονδυλωτών, Παλαιοντολογία Ασπόνδυλων, Ειδικά Κεφάλαια Παλαιοντολογίας (Μικροπαλαιοντολογία) και Παλαιοβοτανικής.

Σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε σχετικά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, όπως για παράδειγμα αυτό του  Τμήματος Γεωλογίας του Ε.Κ.Π.Α.  που λειτουργεί η κατεύθυνση της Στρωματογραφίας – Παλαιοντολογίας, ενώ στο ισόγειο του κτιρίου του τμήματος Γεωλογίας υπάρχει Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας με πολύτιμες συλλογές που αναφέρονται σε σπονδυλωτά και ασπόνδυλα ζώα, φυτικά απολιθώματα, αναπαραστάσεις παλαιοπεριβαλλόντων, μικροπαλαιοντολογικές συλλογές, στρωματογραφικές συλλογές, τμήμα αρχείου με απολιθώματα όλων των ηλικιών από όλη την Ελλάδα.

Τέλος, στα προγράμματα σπουδών των  Τμημάτων Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου περιλαμβάνονται μαθήματα που αφορούν στη γνωστική περιοχή της Παλαιοντολογίας, Παλαιοβοτανικής, Παλαιοζωολογίας, Παλαιοκλιματολογίας, Βιογεωγραφίας και Γεωγραφίας των παλαιοντολογικών και παλαιοβοτανικών ευρημάτων στο χώρο του Αιγαίου.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να απασχοληθεί τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, ως εκπαιδευτικός στη μέση ή ανώτατη εκπαίδευση, μετά από παρακολούθηση παιδαγωγικών μαθημάτων. Ακόμη, μπορεί να εργαστεί σε ερευνητικά ινστιτούτα, όπως το ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών), στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, στο ΕΛΠΕ, στη ΔΕΦΑ, στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφικών και Αλιευτικών Ερευνών, σε εταιρείες παλαιοντολογικών μελετών, σε υπηρεσίες υπουργείων, οργανισμών και φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με γεωγραφικές, ιστορικές και πολιτισμικές μελέτες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Ευρώπης.

Τέλος, μπορεί να απασχοληθεί σε γραφεία γεωλογικών και γεωφυσικών ερευνών, σε πλανητάρια, σε μουσεία φυσικής ιστορίας και απολιθωμένων δασών, στα ΜΜΕ, σε εκδοτικούς οίκους ως εξειδικευμένος επιστημονικός συνεργάτης, αλλά και σε προστατευμένους χώρους όπου διατηρούνται απολιθώματα ζωικών και φυτικών οργανισμών.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ