ΔΠΜΣ: Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία των Τεχνών και του Πολιτισμού

το άρθρο ενημερώθηκε στις 27.04.2025

Συνεργαζόμενα Ιδρύματα:

Πανεπιστήμιο Πατρών :  Τμήμα Φιλοσοφίας

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών : Τμήμα Κοινωνιολογίας

 

ΔΠΜΣ: «Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία των Τεχνών και του Πολιτισμού»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Τμήμα  Φιλοσοφίας Πανεπιστήμιο Πατρών Ρίο – Πάτρα, ΤΚ 26504

Τηλέφωνα: 2610 997817 E-mail : philosophy@upatras.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Ίδρυση από το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία των Τεχνών και του Πολιτισμού» του Τμήματος Φιλοσοφίας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών και του Τμήματος Κοινωνιολογίας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το προτεινόμενο πρόγραμμα έχει ως γνωστικό αντικείμενο την εκπαίδευση των Μεταπτυχιακών Φοιτητών/τριών στη φιλοσοφία και κοινωνιολογία των τεχνών και των επιστημών.

Σκοπός του προγράμματος είναι οι κάτοχοι του σχετικού Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) να διαθέτουν τη γνώση και τα εργαλεία για να κατανοήσουν τις ζυμώσεις που οδήγησαν στις πολλαπλές μεταμορφώσεις των τεχνών και να συμβάλουν ενεργητικά στη διαμόρφωση του σύγχρονου τοπίου καλλιτεχνικής και πολιτιστικής παραγωγής.

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών έχει τους ακόλουθους στόχους:

Να καλύψει τις ανάγκες υποψηφίων που επιζητούν να εξειδικεύσουν τις γνώσεις τους τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής σφαίρας, προσφέροντας ταυτόχρονα μια γέφυρα μεταξύ θεωρίας και πράξης,

να παρέχει ένα πρόγραμμα μαθήματων το οποίο θα προσφέρει σύγχρονο και υψηλής αξίας περιεχόμενο με έμφαση στις αλλαγές που επιφέρει η ψηφιακή συνθήκη,

να συμβάλλει στην εκπαίδευση και ανάπτυξη εξειδικευμένων μεταπτυχιακού επιπέδου επιστημόνων ικανών για ενεργητική, ενημερωμένη απασχόληση των στα πεδία της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής παραγωγής και διαχείρισης υπό τις σύγχρονες συνθήκες

Τίτλος Σπουδών:

Το ΔΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο «Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία των Τεχνών και του Πολιτισμού» και «Philosophy and Sociology of Arts and Culture».

Ο τίτλος απονέμεται από το Τμήμα Φιλοσοφίας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών και συνυπογράφεται από τους πρυτάνεις και προέδρους των δύο συνεργαζόμενων ιδρυμάτων και τμημάτων.

Διάρκεια σπουδών :

Η χρονική διάρκεια που οδηγεί στη λήψη του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης και κρίσης της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.

Το ΔΠΜΣ δεν προσφέρει τη δυνατότητα μερικής φοίτησης.

Γλώσσα Διδασκαλίας:

Ως γλώσσα διδασκαλίας του ΔΠΜΣ και εκπόνησης της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας ορίζεται η ελληνική, αν και επιτρέπεται η εκπόνησή της διπλωματικής εργασίας στην αγγλική. Εξαίρεση αποτελούν τα μαθήματα των ξένων ομιλητών που θα γίνουν στην αγγλική γλώσσα.

Η διδασκαλία θα πραγματοποιείται διά ζώσης και εξ αποστάσεως, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα πραγματοποιείται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκπαίδευσης zoom και e-class.

Δίδακτρα: Τα τέλη φοίτησης ανέρχονται σε 850 € ετησίως.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Κατηγορίες υποψηφίων που μπορούν να γίνουν δεκτοί/ές για την παρακολούθηση του ΔΠΜΣ είναι: Πτυχιούχοι Τμημάτων όλων των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής και σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα πάντα με τις κείμενες διατάξεις.

Υποψηφιότητα για το ΔΠΜΣ μπορούν να θέσουν και τελειόφοιτοι/ες φοιτητές/τριες των ανωτέρω τμημάτων με την προϋπόθεση να έχουν αποφοιτήσει πριν από την έγκριση του τελικού πίνακα των υποψηφίων εισακτέων.

Ο αριθμός εισακτέων στο πρόγραμμα ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε τριάντα (30) Μεταπτυχιακούς/ές Φοιτητές/τριες ετησίως.

Διαδικασία επιλογής:

Η επιλογή γίνεται μέσω υπολογισμού μορίων με συνεκτίμηση των εξής κριτηρίων:

1. Τον γενικό βαθμό του πτυχίου/διπλώματος, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή 0,5 (μέγιστο 5 μόρια),

2. την επίδοση σε Πτυχιακή εργασία (όπου αυτή προβλέπεται στο προπτυχιακό επίπεδο και εφόσον έχει βαθμολογηθεί τουλάχιστον με 7), ο βαθμός στην οποία πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή 1 (μέγιστο 10 μόρια),

3. την τυχούσα καλλιτεχνική δραστηριότητα (10 μόρια),

4. δημοσιεύσεις (10 μόρια),

5. δείγμα γραφής (20 μόρια),

6. Κατοχή άλλων Μεταπτυχιακών Τίτλων Σπουδών (5 μόρια),

7. Συνέντευξη (40 μόρια).

Πρόγραμμα Σπουδών 

Για την απόκτηση Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ο/η Μεταπτυχιακός/-ή Φοιτητής/-τρια απαιτείται να συμπληρώσει συνολικά εκατόν είκοσι (120) πιστωτικές μονάδες (ECTS) ως εξής:

α) Ενενήντα (90) ECTS από την επιτυχή παρακολούθη ση των μαθημάτων.

β) Τριάντα (30) ECTS από την εκπόνηση, συγγραφή και παρουσίαση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας στο 4ο εξάμηνο.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία (3) υποχρεωτικά μαθήματα στο πρώτο (Α’ ) εξάμηνο, τρία (3) μαθήματα επιλογής στο δεύτερο (Β’ ) εξάμηνο, τρία (3) μαθήματα επιλογής στο τρίτο (Γ’ ) εξάμηνο και εκπόνηση διπλωματικής εργασίας στο τέταρτο (Δ’ ) εξάμηνο.

Η παρακολούθηση των μαθημάτων από τους/τις Μεταπτυχιακούς/ές Φοιτητές/τριες είναι υποχρεωτική.

Α’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Εισαγωγή στη φιλοσοφία της τέχνης
    • Οι τέχνες στον σύγχρονο πολιτισμό
    • Κοινωνική θεωρία του πολιτισμού

Β’ εξάμηνο:

Μαθήματα Επιλογής:

    • Τεχνοεπιστημονικός πολιτισμός
    • Φιλοσοφία του πολιτισμού
    • Φιλοσοφία της τέχνης
    • Κοινωνιολογία της τέχνης: 19ος- 20ός αιώνας
    • Κοινωνιολογία της τέχνης: 21ος αιώνας
    • Ψυχή, τέχνη και πολιτισμός

Γ’ εξάμηνο:

Μαθήματα Επιλογής:

    • Φιλοσοφία και κοινωνιολογία των τεχνών: Παραστατικές τέχνες
    • Φιλοσοφία και κοινωνιολογία των τεχνών: Μουσική
    • Φιλοσοφία και κοινωνιολογία των τεχνών: Τέχνες που βασίζονται στον χρόνο (time-based arts: σύγχρονη πειραματική μουσική, ηχητικές εγκαταστάσεις, βίντεο, cross-media)
    • Φιλοσοφία και κοινωνιολογία των τεχνών: Τέχνες του λόγου
    • Φιλοσοφία και κοινωνιολογία των τεχνών: Υβριδικές τέχνες και καλλιτεχνικές δράσεις

Δ’ εξάμηνο:

    • Εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το ΔΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2029-2030, εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με ισχύουσα νομοθεσία.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ