το άρθρο ενημερώθηκε στις 16.04.2025
Συνεργαζόμενα Ιδρύματα:
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Τμήμα Ιατρικής
του Iscte-Instituto Universitário de Lisboa της Πορτογαλίας και του
Laurea-ammattikorkeakoulu Oy της Φιλανδίας
ΔΠΜΣ: «Managing Digital Transformation in the Health Sector »
(ManagiDiTH – Διαχείριση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού στον Τομέα της Υγείας)
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Κτίριο Νέων Αμφιθεάτρων, Απέναντι κεντρικής εισόδου ΑΧΕΠΑ Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Τηλέφωνα: 2310 999 900 Email: info@med.auth.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Αντικείμενο διδασκαλίας του κοινού αγγλόφωνου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Κ.Π.Μ.Σ.) «ManagiDiTH» είναι η Διαχείριση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού στον Τομέα της Υγείας – Managing Digital Transformation in the Health Sector. O τίτλος «ManagiDiTH» χρησιμοποιείται σε όλα τα επίσημα έγγραφα και τη διαπίστευση όλων των εμπλεκόμενων ιδρυμάτων. Σκοπός του κοινού Π.Μ.Σ. «ManagiDiTH» είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός Κοινού, Διακρατικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος που εστιάζει στις προκλήσεις της ψηφιοποίησης στον τομέα της υγείας, με ευρύτερα οφέλη για τα άτομα και την κοινωνία.
Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «ManagiDiTH» συνδυάζει γνώσεις που αποσκοπούν να προσφέρουν στους φοιτητές την ικανότητα να ενεργούν στο πλαίσιο του τομέα της υγείας, να αξιοποιούν τη συμβολή των ψηφιακών τεχνολογιών στην ανάδειξη καινοτόμων πρακτικών και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το Κ.Π.Μ.Σ. «ManagiDiTH» έχει ως στόχο να συμβάλλει αποφασιστικά στην προώθηση της ψηφιοποίησης του τομέα της υγείας και συγκεκριμένα στην ανάγκη για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της υγειονομικής περίθαλψης στο πλαίσιο της γήρανσης του ευρωπαϊκού πληθυσμού, στην ανάγκη για εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των δεδομένων, στην ανάγκη για αυξανόμενες προσδοκίες των χρηστών των υπηρεσιών από ψηφιακές υπηρεσίες και τέλος την επείγουσα ανάγκη για βιώσιμη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας.
Το Κ.Π.Μ.Σ. ManagiDiTH θα συμβάλει σημαντικά τόσο στον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματικότητα του τομέα της υγείας όσο και στην καινοτομία στον τομέα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Τίτλος Σπουδών:
Το Κ.Π.Μ.Σ. «Managing Digital Transformation in the Health Sector» (ManagiDiTH) οδηγεί μετά από επιτυχή περάτωση κύκλου σπουδών, στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στις εξής δύο (2) ειδικεύσεις:
1. Data Science o «Managing Digital Transformation in the Health Sector – Data Science (Διαχείριση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού στον Τομέα της Υγείας – με ειδίκευση στην Επιστήμη Δεδομένων)».
2. Interoperability o «Managing Digital Transformation in the Health Sector – Interoperability (Διαχείριση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού στον Τομέα της Υγείας – με ειδίκευση στην Διαλειτουργικότητα)».
Η επιτυχής ολοκλήρωση του Κ.Π.Μ.Σ. «ManagiDiTH» οδηγεί στο επίπεδο επτά (7) του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων σύμφωνα με το άρθρο 47 του ν. 4763/2020 (Α’ 254).
Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο Κ.Π.Μ.Σ. «ManagiDiTH» που οδηγεί στη λήψη του (Δ.Μ.Σ.) ορίζεται κατ’ ελάχιστο στα τρία (3) εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης και κρίσης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Αγγλική γλώσσα
Δίδακτρα: Το Κ.Π.Μ.Σ. «ManagiDiTH» δεν προβλέπει την καταβολή διδάκτρων από τους φοιτητές για τις δύο πρώτες σειρές εισαγωγής φοιτητών (2024-2027), καθώς είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο από την κοινοπραξία που επιδοτεί το έργο.
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Ως ελάχιστο όριο επιλεξιμότητας των φοιτητών του Κ.Π.Μ.Σ. «ManagiDiTH» πρέπει οι υποψήφιοι να είναι κατά τη στιγμή της εγγραφής τους (διοικητική και παιδαγωγική εγγραφή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα κατά την έναρξη του) υπήκοοι της Ε.Ε., του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.) (Συμβαλλόμενα μέρη του Ε.Ο.Χ. είναι η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν) ή της Ελβετίας.
Στο Κ.Π.Μ.Σ. «ManagiDiTH» γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών Τμημάτων Α.Ε.Ι. και ειδικότερα πτυχιούχοι που εργάζονται ή πρόκειται να εργαστούν στον τομέα της υγείας. Οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον πτυχίο Bachelor εκατόνογδόντα (180) ECTS στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, των ψηφιακών τεχνολογιών, της διαχείρισης και των κοινωνικών επιστημονικών πεδίων, καθώς και διάφορα πτυχία που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην υγεία. Επιπλέον, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «ManagiDiTH» απευθύνεται σε επαγγελματίες που εμπλέκονται ή επιθυμούν να εμπλακούν στον σχεδιασμό, τον συντονισμό και την εφαρμογή διαδικασιών ψηφιακού μετασχηματισμού στον τομέα της υγείας.
Αυτοί οι επαγγελματίες μπορούν να ανήκουν τόσο στον τομέα της υγείας όσο και στον τομέα των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.). Τα επίπεδα γνώσεων και εμπειρίας των δυνητικών φοιτητών μπορεί να διαφέρουν σε συγκεκριμένα θέματα υγείας, καθώς και στο προφίλ του υποβάθρου Τ.Π.Ε. και στο επίπεδο γνώσης των σχετικών επιστημονικών τομέων. Οι φοιτητές μπορεί να έχουν διαφορετικά επίπεδα επαφής, εμπειρίας χρήσης και επιστημονικής γνώσης των ψηφιακών τεχνολογιών και θεμάτων.
Ο αριθμός εισακτέων κατ’ έτος ορίζεται κατά ανώτερο όριο σε διακόσιους σαράντα (240) μεταπτυχιακούς φοιτητές [κατ’ εκτίμηση πενήντα τοις εκατό (50%) ανά ειδίκευση].
Διαδικασία επιλογής:
Η διαδικασία βαθμολόγησης των υποψηφίων για εισαγωγή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «ManagiDiTH», έχει ως εξής:
– Ικανότητα αγγλικής γλώσσας – με έγγραφα αγγλικής επάρκειας ή αυτοαξιολόγηση, επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος και βιντεοσκοπημένη συνέντευξη (Ναι/Όχι).
– Επάρκεια του προφίλ του υποψηφίου για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα
– με βιογραφικό σημείωμα [στάθμιση τριάντα τοις εκατό (30%)].
– Κατάλληλο κίνητρο για την παρακολούθηση του κοινού Π.Μ.Σ.
– με επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος και βιντεοσκοπημένη συνέντευξη [στάθμιση είκοσι τοις εκατό (20%)].
– Ακαδημαϊκά αποτελέσματα – με Ακαδημαϊκά Πιστο ποιητικά [βαρύτητα τριάντα τοις εκατό (30%)].
– Επίγνωση της απαίτησης και του ήθους του μαθήματος
– με βιντεοσκοπημένη συνέντευξη [στάθμιση είκοσι τοις εκατό (20%)].
Η βαθμολόγηση θα οδηγήσει σε μια τελική λίστα κατάταξης υποψηφίων για κάθε σειρά φοιτητών.
Πρόγραμμα Σπουδών
Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών έχει τρεις (3) κύριες συνιστώσες απόκτησης δεξιοτήτων:
1η. Δεξιότητες στον τομέα της υγείας (Health sector skills).
2η. Κοινωνικές Δεξιότητες (Societal skills).
3η. Ψηφιακές δεξιότητες (Digital skills).
Επιπλέον, έχει δύο (2) Ειδικεύσεις που οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, το προφίλ τους και τις προηγούμενες γνώσεις που έχουν αποκτήσει σε συγκεκριμένα θέματα:
1. Data science (Επιστήμη δεδομένων).
2. Interoperability (Διαλειτουργικότητα).
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη : Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2025-2026)
- ΦΕΚ ίδρυσης (ή επανίδρυσης) : ΦΕΚ 1860 τ.Β’/15.04.2025
Περισσότερα στοιχεία :
-
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του ΔΠΜΣ: ManagiDiTH – Master of Managing Digital Transformation in the Health Sector
Διάρκεια Λειτουργίας
Το Κ.Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει έως και το ακαδημαϊκό έτος 2028 -2029, με δυνατότητα παράτασης, με την επιφύλαξη της μη πιστοποίησής του κατά την περιοδική αξιολόγηση του Τμήματος.