το άρθρο ενημερώθηκε στις 30.10.2024
Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών
Τμήμα Νηπιαγωγών (Φλώρινα)
ΠΜΣ: «Δημιουργική Γραφή: Συγγραφή, Εκπαίδευση, Σενάριο, Ιστορία και Συγγραφή της Ποντιακής Λογοτεχνίας»
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Τμήμα Νηπιαγωγών, Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών 3ο χλμ. Εθνικής Οδού Φλώρινας – Νίκης 53100, Φλώρινα
Τηλέφωνα: 2385055115 Email: postgraduate@uowm.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας οργανώνει και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής με τίτλο «Δημιουργική Γραφή: Συγγραφή, Εκπαίδευση, Σενάριο, Ιστορία και Συγγραφή της Ποντιακής Λογοτεχνίας», σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 79-88 του ν. 4957/2022.
Το μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα τίθεται στο επί κέντρο της σύγχρονης θεώρησης των Ανθρωπιστικών Σπουδών, αλλά και μιας εκπαιδευτικής πολιτικής με στόχο τις πλέον σύγχρονες, καινοτόμες και αποτελεσματικές διαδικασίες εκπαιδευτικής και εφαρμοσμένης έρευνας. Η παρούσα πρόταση Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) στις Επιστήμες της Αγωγής με τίτλο «Δημιουργική Γραφή: Συγγραφή, Εκπαίδευση, Σενάριο, Ιστορία και Συγγραφή της Ποντιακής Λογοτεχνίας» στοχεύει στην κατάρτιση επιστημόνων και ερευνητών στον χώρο των Ανθρωπιστικών Σπουδών και των Επιστημών της Αγωγής, αλλά και όσων επιδιώκουν να διδαχθούν τη συγγραφή λογοτεχνικών – πεζών και ποιητικών, θεατρικών κειμένων, τηλεοπτικού και κινηματογραφικού σεναρίου, ειδικότερα της ιστορίας και συγγραφής της Ποντιακής Λογοτεχνίας, την αξιοποίηση των ανωτέρω γνώσεων στην εκπαίδευση, καθώς και τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών τους μέσα από τη θεωρητική και την εργαστηριακή προσέγγισή τους.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση της φοίτησης του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, οι φοιτητές/τριες θα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τις σύγχρονες τάσεις σχετικά με την ιστορία και τη θεωρία των λογοτεχνικών ειδών της ελληνικής, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας λογοτεχνικής παραγωγής, την εμβάθυνση των επιπέδων κριτικής της λογοτεχνίας, καθώς επίσης και της θεωρίας και επεξεργασίας της δημιουργικής και της ακαδημαϊκής γραφής.
Σκοποί του Προγράμματος είναι:
i. Η προώθηση της έρευνας στο πεδίο της δημιουργικής γραφής, δηλαδή της ενεργητικής πρόσληψης των λογοτεχνικών ειδών στα Α.Ε.Ι. της Ελλάδας.
ii. Η επιμόρφωση των πτυχιούχων στις σύγχρονες θεωρίες και μεθόδους ανάλυσης και ιδίως παραγωγής λογοτεχνικών και άλλων συναφών κειμένων (σεναρίων, παραμυθιών, τραγουδιών κ.ά.).
iii. Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην αξιοποίηση λογοτεχνικών και άλλων συναφών κειμένων.
iv. Η κατάρτιση επιστημόνων με εξειδικευμένη γνώση στην περιοχή της ανάλυσης κειμένων και της παραγωγής τους για τις ανάλογες ανάγκες στον ιδιωτικό, δημόσιο και ακαδημαϊκό τομέα.
v. Η κατάρτιση επιστημόνων με εξειδικευμένη γνώση και η επιμόρφωση εκπαιδευτικών στην ιστορία και στον τρόπο συγγραφής της Ποντιακής Λογοτεχνίας.
vi. Η ανασύσταση εγκαταλελειμμένων τεχνικών της γραφής (π.χ. τυπογραφία, καλλιγραφία) και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση και την έρευνα στα πεδία των ανθρωπιστικών επιστημών (π.χ. typography).
Ειδίκευση/εξειδίκευση και επιμέρους στόχοι:
Το Π.Μ.Σ. θα παρέχει στους/στις μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες τη δυνατότητα να ειδικευτούν σε τέσσερις (4) Κατευθύνσεις:
Ι. Δημιουργική Γραφή και Λογοτεχνική Συγγραφή.
II. Δημιουργική Γραφή και Εκπαίδευση.
III. Δημιουργική Γραφή και Κινηματογραφική – Τηλεοπτική Συγγραφή.
IV. Ιστορία και Συγγραφή της Ποντιακής Λογοτεχνίας.
Οι στόχοι της παρούσας πρότασης ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
i. Η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακών σπουδών και η εκπόνηση υψηλού επιπέδου συναφών μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών.
ii. Η δυνατότητα ολοκληρωμένων σπουδών υψηλού επιπέδου στον τομέα της Δημιουργικής Γραφής, προς την κατεύθυνση της εκπαιδευτικής πράξης, καθώς και της ερευνητικής ή προσωπικής συγγραφής (ακαδημαϊκής και λογοτεχνικής), καθώς και εξειδικευμένα στον τομέα της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής γραφής.
iii. Η παροχή εξειδικευμένων γνώσεων στις Επιστήμες της Αγωγής με εξειδίκευση στη Δημιουργική Γραφή και στους ανάλογους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, τέτοιες που θα παρέχουν στους αποφοίτους το αίσθημα της ασφάλειας ως προς την ειδίκευσή τους και διευκολύνοντάς τους στη μελλοντική αναζήτηση εργασίας.
iv. Η συνθετική προσέγγιση θεωρίας, επιστημονικής μεθοδολογίας και στρατηγικών για την παραγωγή ολοκληρωμένων καινοτόμων δράσεων και πολιτικών.
v. Η κατάρτιση εξειδικευμένων διπλωματούχων με στέρεο θεωρητικό υπόβαθρο, καθώς και η ικανότητα διεπιστημονικής αντιμετώπισης σύνθετων πρακτικών προβλημάτων στα εν λόγω πεδία.
vi. Η προαγωγή της διεπιστημονικής έρευνας, τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο, σε θέματα λογοτεχνικής αλλά και κινηματογραφικής και τηλεοπτικής γραφής όσο και ευρύτερα πολιτιστικής παραγωγής.
vii. H ανάπτυξη κριτικών και ερευνητικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για σπουδές διδακτορικού επιπέδου.
viii. Η σε βάθος μελέτη της Ποντιακής Λογοτεχνίας και της Συγγραφής της για πρώτη φορά σε επίπεδο μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών.
Τίτλος Σπουδών:
Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στις Επιστήμες της Αγωγής με τίτλο «Δημιουργική Γραφή: Συγγραφή, Εκπαίδευση, Σενάριο, Ιστορία και Συγγραφή της Ποντιακής Λογοτεχνίας» και με τις εξής ειδικεύσεις:
Ι. Δημιουργική Γραφή και Συγγραφή.
II. Δημιουργική Γραφή και Εκπαίδευση.
III. Δημιουργική Γραφή και Σενάριο.
IV. Δημιουργική Γραφή και Ιστορία και Συγγραφή της Ποντιακής Λογοτεχνίας.
Διάρκεια σπουδών :
Το Π.Μ.Σ. στις Επιστήμες της Αγωγής «Δημιουργική Γραφή: Συγγραφή, Εκπαίδευση, Σενάριο, Ιστορία και Συγγραφή της Ποντιακής Λογοτεχνίας» διαρθρώνεται σε τέσσερα (4) εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης και κρίσης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Η γλώσσα διδασκαλίας του Δ.Π.Μ.Σ είναι η ελληνική ή η αγγλική. Η γλώσσα εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας είναι η ελληνική ή και η αγγλική.
Δίδακτρα: Το ύψος των τελών φοίτησης ανέρχεται στο ποσό των 3.200 ευρώ.
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στο Π.Μ.Σ. στις Επιστήμες της Αγωγής «Δημιουργική Γραφή: Συγγραφή, Εκπαίδευση, Σενάριο, Ιστορία και Συγγραφή της Ποντιακής Λογοτεχνίας» γίνονται δεκτοί κάτοχοι του πρώτου κύκλου σπουδών ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
Ο ετήσιος αριθμός των εισακτέων στο Π.Μ.Σ. ορίζεται σε 240 (διακόσιους/ες σαράντα), 60 (εξήντα) ανά Κατεύθυνση φοιτητές/τριες και 30 (τριάντα) ανά Τμήμα. Ο αριθμός των εισακτέων μπορεί να τροποποιηθεί μετά από αιτιολογημένη απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής του Π.Μ.Σ., με ανάλογη αύξηση των Τμημάτων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 80 παρ. 3 του ν. 4957/2022.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας των υποψηφίων φοιτητών/τριών εισάγονται έως πέντε (5) υπεράριθμοι/ες που ισοβαθμούν με τον/την τελευταίο/α επιτυχόντα/ούσα.
Διαδικασία επιλογής:-
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Για την απόκτηση του Π.Μ.Σ. απαιτείται η παρακολούθηση κύκλου μαθημάτων διάρκειας 4 εξαμήνων, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης και κρίσης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.
Η διδασκαλία των μαθημάτων θα πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου με τη χρήση μεθόδων σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του ν. 4957/2022.
Αναλυτικά, η διάρθρωση του προγράμματος είναι η ακόλουθη:
Α. Κατεύθυνση: Δημιουργική Γραφή και Λογοτεχνική Συγγραφή
Α’ εξάμηνο:
- Ιστορία και Θεωρία της Δημιουργικής Γραφής
- Εργαστήρια Πεζού Λόγου – Μικρή φόρμα
- Εργαστήρια Ποιητικού Λόγου
Β’ εξάμηνο:
- Εργαστήρια Πεζού Λόγου – Μεγάλη φόρμα
- Εργαστήρια Στιχουργικής
- Δικτυακές και πολυμεσικές εφαρμογές της Λογοτεχνίας.
Γ’ εξάμηνο:
- Βιβλιολογία- Επιμέλεια Λογοτεχνικού Κειμένου
- Θεατρική Γραφή
- Κινηματογραφική – Τηλεοπτική Γραφή
Δ’ εξάμηνο:
- Διπλωματική Εργασία
Β. Κατεύθυνση: Δημιουργική Γραφή και Εκπαίδευση
Α’ εξάμηνο:
- Ιστορία και Θεωρία της Δημιουργικής Γραφής στην Εκπαίδευση
- Εργαστήρια Παραγωγής Πεζού Λόγου Ι στην Εκπαίδευση
- Εργαστήρια Παραγωγής Ποιητικού Λόγου στην Εκπαίδευση
Β’ εξάμηνο:
- Εργαστήρια Παραγωγής Πεζού Λόγου II στην Εκπαίδευση
- Εργαστήρια Παραγωγής Στιχουργικής στην Εκπαίδευση
- Δικτυακές και πολυμεσικές εφαρμογές της Λογοτεχνίας στην Εκπαίδευση
Γ’ εξάμηνο:
- Βιβλιολογία και Γλώσσα στην Εκπαίδευση
- Θεατρική Γραφή στην Εκπαίδευση
- Κινηματογραφική – Τηλεοπτική Γραφή στην Εκπαίδευση
Δ’ εξάμηνο:
- Διπλωματική Εργασία.
Γ. Κατεύθυνση: Δημιουργική Γραφή και Κινηματογραφική – Τηλεοπτική Συγγραφή
Α’ εξάμηνο:
- Ιστορία και Θεωρία της Δημιουργικής Γραφής
- Θεωρία και πράξη της Κινηματογραφικής γραφής
- Εργαστήριο Σεναρίου – Σενάριο ταινίας μικρού μήκους
Β’ εξάμηνο:
- Θεωρία και πράξη της Τηλεοπτικής γραφής
- Θεωρία και πράξη του σεναρίου διασκευής
- Εργαστήριο Σεναρίου – Εργαστήριο τηλεοπτικής σειράς
Γ’ εξάμηνο:
- Από το σενάριο στην οθόνη
- Θεωρία Αφήγησης και Νέες αφηγηματικές φόρμες
- Εργαστήριο Σεναρίου – Σενάριο ταινίας μεγάλου μήκους
Δ’ εξάμηνο:
- Διπλωματική Εργασία
Δ. Κατεύθυνση: Ιστορία και Συγγραφή της Ποντιακής Λογοτεχνίας
Α’ εξάμηνο:
- Ιστορία και Θεωρία της Δημιουργικής Γραφής
- Ποντιακή Γλώσσα και Ιστορία
- Εργαστήρια Πεζού Λόγου
Β’ εξάμηνο:
- Ποντιακή Λαογραφία
- Εργαστήρια Ποίησης και Στιχουργικής
- Δικτυακές και πολυμεσικές εφαρμογές της Λογοτεχνίας
Γ’ εξάμηνο:
- Δημοσιογραφικός Λόγος- Επιμέλεια Λογοτεχνικού Κειμένου
- Θεατρική Γραφή
- Κινηματογραφική – Τηλεοπτική Γραφή
Δ’ εξάμηνο:
- Διπλωματική Εργασία
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- ΦΕΚ ίδρυσης (ή επανίδρυσης) : ΦΕΚ 5995 τ.Β’/30.10.2024
Περισσότερα στοιχεία :
-
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Φλώρινας – ΠΔΜ
Διάρκεια Λειτουργίας
Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 για πέντε (5) έτη, οπότε και θα αξιολογηθεί η δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας του σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 87 του ν. 4957/2022.