ΠΜΣ: Αρχαιολογία της Ανατολικής Μεσογείου από την Προϊστορική εποχή έως την Ύστερη αρχαιότητα: Ελλάδα, Αίγυπτος, Εγγύς Ανατολή

το άρθρο ενημερώθηκε στις 18.07.2023

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών

Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών (Ρόδος)

ΠΜΣ: «Αρχαιολογία της Ανατολικής Μεσογείου από την Προϊστορική εποχή έως την Ύστερη αρχαιότητα: Ελλάδα, Αίγυπτος, Εγγύς Ανατολή»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών Κτήριο «7ης Μαρτίου» Πανεπιστήμιο Αιγαίου Δημοκρατίας 1, 85132 Ρόδος

Τηλέφωνα: 22410 99370, Fax: 22410 99309 E-mail :  Rhodes_pms_eastarch@aegean.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Αντικείμενο του Π.Μ.Σ. είναι η παραγωγή και μετάδοση γνώσεων, τεχνογνωσίας, μεθοδολογιών, λειτουργικών εργαλείων και εν γένει ερευνητικών αποτελεσμάτων στο χώρο της αρχαιολογίας, αιγυπτιολογίας, αρχαίας ιστορίας και των διαπολιτισμικών επαφών στην ανατολική Μεσόγειο της από την Προϊστορική Εποχή μέχρι και την Ύστερη Αρχαιότητα. Το Π.Μ.Σ. θα παρέχει εξειδικευμένες ερευνητικές γνώσεις, θα καλλιεργεί την κριτική και αναλυτική σκέψη, θα αναπτύσσει την επιστημονική προσέγγιση θεμάτων της αρχαιότητας της ανατολικής Μεσογείου και θα καταρτίσει τους/τις μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες (στο εξής μ.φ.) να επεξεργάζονται κριτικά τις πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές και να αναπτύσσουν την επιστημονική μεθοδολογία για την διεξαγωγή έρευνας.

Σκοπός του Π.Μ.Σ. είναι οι Μ.Φ. του προγράμματος να αποκτήσουν ολιστικά γνώσεις για την Ανατολική Μεσόγειο κατά την αρχαιότητα, μέσα από όλες τις διαστάσεις της, και ταυτόχρονα να μυηθούν στην ερευνητική διαδικασία, αλλά και στις διαδικασίες της συμμετοχικής έρευνας στο πλαίσιο της αρχαιολογικής θεωρίας και στη βάση των ερευνητικών μεθόδων, οι οποίες προτείνονται στο χώρο των αρχαιογνωστικών επιστημών και δη της αρχαιολογίας.

Στόχος του Π.Μ.Σ. αποτελεί η πρακτική εφαρμογή των θεωρητικών γνώσεων, μέσα από το πλαίσιο ασκήσεων και πρακτικών στα θεσμοθετημένα ερευνητικά εργαστήρια και στις ανασκαφικές δραστηριότητες του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, σε συνεργαζόμενους συναφείς φορείς, καθώς και μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κινητικότητας Φοιτητών/τριών Erasmus+ Placement.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Μ.Φ. εμπλέκονται σε έρευνα πεδίου, σε εμπειρικές έρευνες και σε πρακτική άσκηση, ενεργοποιώντας θεωρίες, τεχνικές, στρατηγικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις που άπτονται κατεξοχήν των ερευνητικών αντικειμένων και ενδιαφερόντων του Π.Μ.Σ. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι Μ.Φ. θα πρέπει να έχουν διαμορφώσει το προφίλ ενός σύγχρονου ερευνητή.

Τίτλος Σπουδών: Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στην «Αρχαιολογία της Ανατολικής Μεσογείου από την Προϊστορική Εποχή έως την Ύστερη Αρχαιότητα: Ελλάδα, Αίγυπτος, Εγγύς Ανατολή».

Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια φοίτησης για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ορίζεται σε τρία (3) εξάμηνα.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Ως βασική γλώσσα διδασκαλίας ορίζεται η Ελληνική. Δύναται κάποια μαθήματα εν όλω ή εν μέρει να προσφέρονται και στην αγγλική, κατόπιν απόφασης της Συνέλευσης του Τμήματος. Η γλώσσα εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας είναι η ελληνική ή/και η αγγλική.

Δίδακτρα: Οι συμμετέχοντες/ουσες στο Π.Μ.Σ. καταβάλουν τέλη φοίτησης ύψους 2.500 €.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί και δεκτές κάτοχοι τίτλου του πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι (Πανεπιστηµίων και Τ.Ε.Ι.) της ηµεδαπής ή οµοταγών αναγνωρισµένων από το Διεπιστηµονικό Οργανισµό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδηµαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ), Ιδρυµάτων της αλλοδαπής.

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται κυρίως δεκτοί/ές πτυχιούχοι των Τµηµάτων που είναι συναφή µε το ευρύτερο γνωστικό αντικείµενο της αρχαιολογίας, Αιγυπτολογίας και αρχαιογνωσίας, καθώς και πτυχιούχοι γενικότερα Τµηµάτων Ανθρωπιστικών, Παιδαγωγικών και Κοινωνικών Επιστηµών των Πανεπιστηµίων της ηµεδαπής, πτυχιούχοι αναγνωρισµένων οµοταγών ιδρυµάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι Τµηµάτων ΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικείµενου.

Επίσης, γίνονται δεκτοί επί πτυχίω φοιτητές και φοιτήτριες των ιδρυµάτων της ηµεδαπής, κατά τα ανωτέρω οριζόµενα, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους και θα έχουν προσκοµίσει σχετική βεβαίωση µέχρι την ηµεροµηνία εγγραφής τους στο Π.Μ.Σ.

Ο αριθμός εισακτέων ορίζεται κατά ανώτατο όριο σε σαράντα (40) μεταπτυχιακούς/ες φοιτητές/τριες ανά έτος.

Διαδικασία επιλογής:

Η αξιολόγηση των ειδικών προσόντων των υποψηφίων γίνεται από την Επιτροπή Εξέτασης/Επιλογής Υποψηφίων Μεταπτυχιακών Φοιτητών µε βάση σειρά κριτηρίων επιλογής. Η Ε.Ε.Α. αποτελείται από Καθηγητές/τριες και Λέκτορες του Τµήµατος και ορίζεται από την Συνέλευση του Τµήµατος. Τα ειδικά προσόντα των υποψηφίων, καταχωρίζονται από τη Γραµµατεία του Π.Μ.Σ. και στη συνέχεια αξιολογούνται και µοριοδοτούνται από την Ε.Ε.Α. Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των ειδικών  προσόντων, κάθε υποψήφιος/α συγκεντρώνει συγκεκριµένο αριθµό µορίων στη βάση κλίµακας από 0 µέχρι 100. Τα προσόντα που είναι δυνατόν να µοριοδοτηθούν είναι τα εξής:

1. Η συνάφεια του προπτυχιακού τίτλου σπουδών ή παρακολούθηση προπτυχιακών µαθηµάτων σχετικών µε την ειδίκευση του Π.Μ.Σ. (µέσος όρος βαθµολογίας) (έως δεκαπέντε (15) µόρια).

2. Ο βαθµός του πτυχίου που έχει καταθέσει ο/η υποψήφιος/α (έως δέκα (10) µόρια).

3. Η προπτυχιακή διπλωµατική εργασία του/ης υποψηφίου/ας και η συνάφειά της µε την ειδίκευση του Π.Μ.Σ. (έως δέκα (10) µόρια). Η εξακρίβωση της συνάφειας της προπτυχιακής διπλωµατικής εργασίας, εξασφαλίζεται από την Ε.Ε.Α. Η προπτυχιακή διπλωµατική εργασία που κρίνεται ότι δεν είναι συναφής µε το γνωστικό αντικείµενο του Π.Μ.Σ. µπορεί, στη συνέχεια, να αξιολογηθεί και να µοριοδοτηθεί ως επιστηµονική εργασία δηµοσιευµένη.

4. Το ερευνητικό – επιστηµονικό και συγγραφικό έργο του/της υποψηφίου/ας µπορεί να λάβει έως και είκοσι (20) µόρια. Το ερευνητικό – επιστηµονικό έργο του/της υποψηφίου/ας αξιολογείται και µοριοδοτείται, µόνο όταν αυτό είναι δηµοσιευµένο σε έγκυρα επιστηµονικά περιοδικά ή σε πρακτικά επιστηµονικών συνεδρίων και σε συνάρτηση µε τη συνάφειά του µε την ειδίκευση του Π.Μ.Σ. Η εξακρίβωση της συνάφειας εξασφαλίζεται από την Ε.Ε.Α.

5. Οι πρόσθετοι, πέραν του πρώτου, µεταπτυχιακοί ή προπτυχιακοί τίτλοι σπουδών Α.Ε.Ι. από πανεπιστήµια της ηµεδαπής ή της αλλοδαπής, µπορούν να λάβουν έως είκοσι (20) µόρια ως εξής: Δέκα (10) µόρια αντιστοιχούν σε ένα Μ.Δ.Ε. και από πέντε (5) µόρια για κάθε δεύτερο και τρίτο πτυχίο Α.Ε.Ι. αντίστοιχα. Τα πτυχία πανεπιστηµίων της αλλοδαπής µοριοδοτούνται, µόνον όταν είναι αναγνωρισµένα από το ΔΙΚΑΤΣΑ-ΔΟΑΤΑΠ ως ισότιµα µε τα πτυχία που χορηγούνται από τα ελληνικά Πανεπιστήµια.

6. Η επάρκεια γνώσης ξένων γλωσσών πέραν της υποχρεωτικής (η επάρκεια γνώσης µίας ξένης γλώσσας είναι υποχρεωτική και ΔΕΝ µοριοδοτείται) λαµβάνει έως 15 µόρια (πέντε (5) µόρια ανά γλώσσα). Για τη µοριοδότηση είναι αναγκαία η πιστοποίηση επάρκειας γνώσης της ξένης γλώσσας (το ίδιο ισχύει και για την υποχρεωτική γλώσσα). Η επάρκεια πιστοποιείται µε επικυρωµένο αποδεικτικό Ξένης Γλώσσας, σύµφωνα το παράρτηµα Τίτλων Γλωσσοµάθειας του Α.Σ.Ε.Π. το οποίο επισυνάπτεται πάντα στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ή εάν υπάρχει, αποδεικτικό λήψης πτυχίου από Ξενόγλωσσο Πανεπιστήµιο ή πτυχίο Ξενόγλωσσων Φιλολογιών.

7. Κάθε άλλο στοιχείο σχετικό µε τα προσόντα των υποψηφίων (π.χ. επαγγελµατική εµπειρία, συστατικές επιστολές) µπορεί να λάβει έως δέκα (10) µόρια.

Το σύνολο των µορίων που είναι δυνατό να συγκεντρώσει ένας/µια υποψήφιος/α από  τη διαδικασία αξιολόγησης των ειδικών προσόντων, δεν µπορεί να υπερβαίνει τα εκατό (100) µόρια.

Για την ολοκλήρωση της επιλογής των υποψηφίων στο Π.Μ.Σ. δύναται να πραγµατοποιηθεί και προφορική συνέντευξη. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης εκτιµάται η γενικότερη συγκρότηση του υποψηφίου και άλλα πρόσθετα προσόντα, πέραν των ειδικών, όπως προσδιορίστηκαν παραπάνω, µεταξύ των οποίων, οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η επιστηµονική κατάρτιση κυρίως στα γνωστικά πεδία του Π.Μ.Σ., η κριτική και δηµιουργική του/ της ικανότητα, η λοιπή ερευνητική δραστηριότητα, καθώς και τα κίνητρά του/της για την επιλογή του συγκεκριµένου Π.Μ.Σ. Η συνέντευξη δεν µοριοδοτείται, αλλά φέρει χαρακτήρα αποσαφήνισης ζητηµάτων που άπτονται της υποψηφιότητας.

Επίσης συνεκτιµώνται τα ειδικά προσόντα των υποψηφίων, όπως αυτά προκύπτουν από τα δικαιολογητικά που έχουν κατατεθεί από τους/τις ίδιους/ες στη Γραµµατεία του Π.Μ.Σ. Τέτοια προσόντα είναι η κατοχή και άλλων πανεπιστηµιακών τίτλων (µεταπτυχιακών και προπτυχιακών) πέραν του πρώτου, το επίπεδο γνώσης ξένης γλώσσας, η κατοχή περισσότερων από µιας ξένων γλωσσών, το επίπεδο γνώσεων στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και η απόδοση των υποψηφίων κατά τη διάρκεια προφορικής συνέντευξης.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Το σύνολο των πιστωτικών µονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. ανέρχονται σε ενενήντα (90) ECTS. Στο Α΄ και στο Β΄ εξάµηνο απαιτείται η επιτυχής παρακολούθηση τεσσάρων (4) υποχρεωτικών µαθηµάτων και µιας (1) ελεύθερης επιλογής, σε σύνολο έξι (6) προσφερόµενων ανά εξάµηνο, καθένα από τα οποία αντιστοιχεί σε έξι (6) ECTS. Το τρίτο εξάµηνο αφιερώνεται στην πρακτική Άσκηση (6 ECTS) και τη συγγραφή Μεταπτυχιακής Διπλωµατικής Εργασίας (24 ECTS).

Η χρονική διάρκεια του Προγράμματος είναι τρία εξάμηνα (18 μήνες/90 ECTS). Τα δύο πρώτα εξάμηνα είναι διδακτικά και το τρίτο αφιερώνεται στη συγγραφή της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Η μεθοδολογία εκπαίδευσης περιλαμβάνει τρεις υποχρεωτικές δια ζώσης συναντήσεις ανά διδακτικό εξάμηνο σπουδών, σε προκαθορισμένες από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους ημερομηνίες, καθώς και σε σύγχρονες τηλεδιασκέψεις μέσω του ειδικού συστήματος τηλεκπαίδευσης/εικονικής τάξης Big Blue Button και της πλατφόρμας ασύγχρονης εκπαίδευσης Moodle. Υποχρεωτική είναι για τους/τις φοιτητές/ριες η συμμετοχή στην πρακτική άσκηση διάρκειας δύο έως τεσσάρων εβδομάδων στις τρέχουσες από την Κατεύθυνση Αρχαιολογίας του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών έρευνες. Το είδος των προσφερόμενων πρακτικών (π.χ. ανασκαφή, επιφανειακή έρευνα, αιγυπτιολογικά προγράμματα, εργαστηριακές ασκήσεις, μουσειακή πρακτική, ερευνητικός σχεδιασμός στην αρχαιολογία της ανατολικής Μεσογείου, πρακτική στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος κινητικότητας φοιτητών/τριών Erasmus+ Placement κ.ά.) θα προσδιορίζεται στην αρχή του εαρινού εξαμήνου κάθε ακαδημαϊκού έτους.

Το πρόγραμμα των μαθημάτων διαμορφώνεται ως εξής:

Α’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Τέταρτη και τρίτη χιλιετία Π.Χ. στο Αιγαίο: Πολιτισμική Πολυμορφία & Μταβατικές Κοινωνίες
    • Αιγυπτιακά Ιερογλυφικά: επιγραφική και γραμματειακές πηγές του Μέσου Βασιλείου I
    • Γραμματειακές πηγές των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων στη Μεσόγειο: Αρχαϊκή και Κλασική περίοδος
    • Το ψηφιδωτό δάπεδο στην ανατολική Μεσόγειο κατά την ύστερη αρχαιότητα

Μαθήματα Επιλογής (1 από τα 2)

    • Αρχαιολογία της αιγυπτιακής θρησκείας: συνακόλουθες επιδράσεις στα θρησκευτικά και φιλοσοφικά συστήματα της Ύστερης Αρχαιότητας στη Μεσόγειο
    • Το νόμισμα ως αρχαιολογική μαρτυρία.

Β’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Προϊστορική αρχαιολογία του φύλου
    • 8ος – 6ος αι. π.Χ.: Η εξάπλψση των Ελλήνων στην Μεσογείου μέσα από την αρχαιολογική μαρτυρία
    • Αιγυπτιακά ιερογλυφικά ΙΙ: επιγραφική και γραμματειακές πηγές του Νέου Βασιλείου
    • Νέες τεχνολογίες στην αρχαιολογία της ανατολικής Μεσογείου: ερευνητικά ζητήματα.

Μαθήματα Επιλογής (1 από τα 2)

    • Μνημειακή τοπογραφία της αρχαίας Ελλάδας: Γραμματειακές πηγές
    • Επιγραφές σε μνημεία και έργα τέχνης στην ύστερη αρχαιότητα και την πρωτοβυζαντινή περίοδο

Γ’ εξάμηνο:

    • Πρακτική άσκηση
    • Μεταπτυχιακή Εργασία Ειδίκευσης

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει μέχρι και το Ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ