
το άρθρο ενημερώθηκε στις 07.02.2025
Συνεργαζόμενα τμήματα:
Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ
Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ
Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών
Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης
ΔΠΜΣ: «The Athens MA in Ancient Philosophy»
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (Ι.Φ.Ε.) Πανεπιστημιούπολη, Άνω Ιλίσια 15771 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 7275590 Email : elsavva@phs.uoa.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ, το Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης θα οργανώσουν και θα λειτουργήσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 εντατικό αγγλόφωνο Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) με τίτλο «The Athens MA in Ancient Philosophy», σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής και τις διατάξεις του ν. 4485/2017.
Τη γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη του Προγράμματος αναλαμβάνει το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ.
Το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) στην Αρχαία Φιλοσοφία «The Athens MA in Ancient Philosophy» έχει ως αντικείμενο την Αρχαία Φιλοσοφία σε ολόκληρο το ιστορικό και θεματικό της εύρος.
Σκοπός του ΔΠΜΣ είναι η παροχή σπουδών εμβάθυνσης και η υψηλού επιπέδου κατάρτιση και εξειδίκευση μεταπτυχιακών φοιτητών στα επιμέρους πεδία του γνωστικού αντικειμένου «Αρχαία Φιλοσοφία», τόσο για τις ανάγκες της φιλοσοφικής έρευνας στα εν λόγω πεδία, όσο και για τις ανάγκες της εκπαίδευσης.
Τίτλος Σπουδών:
Το ΔΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στην Αρχαία Φιλοσοφία: «MA in Ancient Philosophy». Οι τίτλοι απονέμονται από το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ, που έχει τη διοικητική υποστήριξη του Προγράμματος, με αναφορά όλων των συνεργαζόμενων Τμημάτων και Ιδρυμάτων.
Διάρκεια σπουδών :
Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) του Προγράμματος ορίζεται σε ένα (1) ακαδημαϊκό έτος χωρίς να προβλέπονται φοιτητικές διακοπές [την παρ. 3 του άρθρου 1, υπό στοιχεία Φ5/89656/Β3/13-8-2007 (Β’ 1466) υπουργική απόφαση].
Δίδακτρα:
Τέλη φοίτησης των μεταπτυχιακών φοιτητών, τα οποία ανέρχονται σε εννιακόσια ευρώ (900€) ανά εξάμηνο φοίτησης, ήτοι χίλια οκτακόσια ευρώ (1.800€) για το σύνολο του προγράμματος, σε περίπτωση έγκαιρης ολοκλήρωσής του.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Τα μαθήματα διεξάγονται στην αγγλική γλώσσα.
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στο ΔΠΜΣ «The Athens MA in Ancient Philosophy» γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου του Α’ κύκλου σπουδών των Τμημάτων ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ, ιδρυμάτων της αλλοδαπής στον κλάδο της Φιλοσοφίας ή της Κλασικής Φιλολογίας ή σε άλλον κλάδο των ανθρωπιστικών επιστημών.
Γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 34 του ν. 4485/2017.
Το ΔΠΜΣ «The Athens MA in Ancient Philosophy» θα δέχεται είκοσι (20) φοιτητές ανά ακαδημαϊκό έτος.
Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ
Διαδικασία Επιλογής:
Η επιλογή των φοιτητών γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τις προβλέψεις του παρόντος Κανονισμού λειτουργίας του ΔΠΜΣ. Κάθε Φεβρουάριο, με απόφαση της ΕΔΕ, δημοσιεύεται και αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΔΠΜΣ και των συνεργαζόμενων Τμημάτων και Ιδρυμάτων προκήρυξη για την εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητών στο ΔΠΜΣ. Η προκήρυξη δημοσιοποιείται με κάθε πρόσφορο μέσο. Οι σχετικές αιτήσεις μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθενται στη Γραμματεία του ΔΠΜΣ κατά τον μήνα Ιούνιο εκάστου έτους. Η προθεσμία μπορεί να παραταθεί με απόφαση της ΕΔΕ.
Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:
1. Αίτηση Συμμετοχής
2. Βιογραφικό σημείωμα
3. Επικυρωμένο Αντίγραφο πτυχίου ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών
4. Αναλυτική βαθμολογία
5. Φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου
6. Μία συστατική επιστολή
7. Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας της αγγλικής σε επίπεδο C1 του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες, ή πιστοποιητικό αντίστοιχου επιπέδου.
8. Δείγμα επιστημονικής εργασίας που έχει εκπονηθεί κατά τον πρώτο κύκλο σπουδών, έκτασης 3000-6000 λέξεων, ή δείγμα ήδη δημοσιευμένης εργασίας. 9. Επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος έκτασης 200 – 400 λέξεων, στην οποία οι υποψήφιοι εκθέτουν τους λόγους για τους οποίους επιθυμούν να φοιτήσουν στο ΔΠΜΣ. Η επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται να τεκμηριώνει την εξοικείωση με το πεδίο της Αρχαίας Φιλοσοφίας, όπως αυτή προκύπτει είτε βάσει των προπτυχιακών σπουδών είτε με άλλους τρόπους.
Όλα τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα. Τα επίσημα έγγραφα σε γλώσσες εκτός της αγγλικής υποβάλλονται μεταφρασμένα στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα. Οι φοιτητές από ιδρύματα της αλλοδαπής πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό αντιστοιχίας και ισοτιμίας από τον ΔΟΑΤΑΠ, εφόσον το έχουν στην κατοχή τους, ή να ξεκινήσουν τη διαδικασία αναγνώρισης του βασικού πτυχίου από τον ΔΟΑΤΑΠ, σύμφωνα με τη παρ. 7 του άρθρου 34 του ν. 4485/2017 και τη παρ. 5 του άρθρου 101 του ν. 4547/2018.
Η επιλογή των εισακτέων πραγματοποιείται από την ΕΔΕ κατόπιν εισήγησης της ΣΕ, η οποία λειτουργεί ως Επιτροπή Αξιολόγησης και επιλογής των υποψηφίων, με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:
– Βαθμός πτυχίου σε ποσοστό 30%, ως εξής: βαθμό πτυχίου «άριστα» λαμβάνει 30 μόρια, βαθμός πτυχίου «λίαν καλώς» λαμβάνει 20 μόρια και βαθμός πτυχίου «καλώς» λαμβάνει 10 μόρια.
– Αξιολόγηση των ερευνητικών προοπτικών των υποψηφίων, όπως προκύπτει από το δείγμα επιστημονικής εργασίας και την επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, σε ποσοστό 25%, ήτοι 0-25 μόρια.
– Προφορική συνέντευξη σε ποσοστό σε ποσοστό 25%, ήτοι 0-25 μόρια.
– Ακαδημαϊκά, ερευνητικά και επαγγελματικά επιτεύγματα των υποψηφίων που σχετίζονται με το γνωστικό αντικείμενο του ΔΠΜΣ, με βάση τα βιογραφικά τους σημειώματα, σε ποσοστό 20%, ήτοι 0-20 μόρια.
Με βάση τα συνολικά κριτήρια, η ΣΕ καταρτίζει μέχρι την 15η Ιουλίου εκάστου έτους τον Πίνακα αξιολόγησης των φοιτητών και τον καταθέτει προς έγκριση στην ΕΔΕ. Για την εισαγωγή στο Δ.Π.Μ.Σ. είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του 50% του συνολικού αριθμού μορίων (δηλαδή τουλάχιστον 50 μόρια).
Οι επιτυχόντες θα πρέπει να εγγραφούν στη Γραμματεία του ΔΠΜΣ εντός τριάντα (30) ημερών από την απόφαση της ΕΔΕ. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι υποψήφιοι σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 10% του ανώτατου αριθμού εισακτέων. Σε περίπτωση μη εγγραφής ενός ή περισσοτέρων φοιτητών θα κληθούν, αν υπάρχουν, να εγγραφούν στο Πρόγραμμα οι επιλαχόντες, με βάση τη σειρά τους στον εγκεκριμένο αξιολογικό πίνακα.
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Για την απόκτηση ΔΜΣ απαιτούνται συνολικά εβδομήντα πέντε (75) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση μεταπτυχιακών μαθημάτων, ερευνητική απασχόληση και συγγραφή επιστημονικών εργασιών, καθώς και σε εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.
Το ΔΠΜΣ ξεκινά το χειμερινό εξάμηνο εκάστου ακαδημαϊκού έτους. Για την απόκτηση ΔΜΣ απαιτούνται συνολικά εβδομήντα πέντε (75) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση μεταπτυχιακών μαθημάτων, ερευνητική απασχόληση και συγγραφή επιστημονικών εργασιών, καθώς και σε εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.
Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται διά ζώσης. Διδασκαλία με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης επιτρέπεται για έως δύο (2) προσφερόμενα μαθήματα ανά ακαδημαϊκό έτος, ήτοι για ποσοστό έως 30% των προσφερόμενων μαθημάτων.
Τα μαθήματα οργανώνονται σε εξάμηνα, διάρκειας δεκατριών (13) εβδομάδων έκαστο, πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση και διεξάγονται στην αγγλική γλώσσα.
Α. Το ενδεικτικό πρόγραμμα των μαθημάτων διαμορφώνεται ως εξής:
Α΄ (Χειμερινό) Εξάμηνο
Μαθήματα Υποχρεωτικά
-
- Ι. Early Greek Philosophy [Πρώιμη ελληνική φιλοσοφία]
- ΙΙ. Plato [Πλάτων]
- ΙΙΙ. Aristotle [Αριστοτέλης]
Β΄ (Εαρινό) Εξάμηνο
Μαθήματα Υποχρεωτικά
-
- IV. Hellenistic Philosophy [Ελληνιστική φιλοσοφία]
- V. Philosophy of Late Antiquity [Φιλοσοφία της ύστερης αρχαιότητας]
Μαθήματα Επιλογής
-
- VI. The Reception of Ancient Philosophy [Η πρόσληψη της αρχαίας φιλοσοφίας]
- VII. Ancient Science and Philosophy [Αρχαία φιλοσοφία και επιστήμη]
- VIII. Historiography of Ancient Philosophy [Ιστοριογραφία της αρχαίας φιλοσοφίας]
- IX. Topics of Ancient Philosophy [Θέματα αρχαίας φιλοσοφίας]
Οι φοιτητές επιλέγουν ένα από τα μαθήματα επιλογής που προσφέρονται στο Β’ εξάμηνο. Η κατανομή των μαθημάτων ανά εξάμηνο γίνεται με απόφαση της ΕΔΕ σύμφωνα με τις ανάγκες του προγράμματος και τη διαθεσιμότητα των διδασκόντων, και μπορεί να αποκλίνει από τον ανωτέρω ενδεικτικό πίνακα.
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη – Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2025-2026)
- ΦΕΚ ίδρυσης : ΦΕΚ 1192 τ.Β’/16.03.2022
- Κανονισμός Σπουδών : ΦΕΚ 1269 τ.Β’/18.03.2022
Περισσότερα στοιχεία :
-
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του ΠΜΣ: https://athensma.phs.uoa.gr/
Διάρκεια Λειτουργίας
Το ΔΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2031-2032 εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.