ΔΠΜΣ: Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Διπλωματία, Επικοινωνία, Δίκαιο

το άρθρο ενημερώθηκε στις 13.05.2025

Συνεργαζόμενα τμήματα:

Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

Τμήμα Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

 

ΔΠΜΣ: «Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Διπλωματία, Επικοινωνία, Δίκαιο»

(MΑ in Digital Transformation: e-Diplomacy, e-Campaigning and Digital Law)

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής:  Λεωφ. Συγγρού 136 176 71 Αθήνα

Τηλέφωνα:  210 9201041,  210 9201389

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Τα Τμήματα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών και Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού της Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου ιδρύουν Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο: «Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Διπλωματία, Επικοινωνία, Δίκαιο – MΑ in Digital Transformation: e-Diplomacy, e-Campaigning and Digital Law (#Digi-DCL)». Το ΔΠΜΣ προσφέρει τις αντίστοιχες τρεις Κατευθύνσεις Ειδίκευσης στο ευρύτερο πεδίο της ψηφιακής καινοτόμου οικονομίας.

Αντικείμενο και σκοπός του ΔΠΜΣ είναι να επιτρέψει στους συμμετέχοντες να διευρύνουν και εμβαθύνουν τις γνώσεις τους, με συνδυασμό θεωρητικής διδασκαλίας και εμπειρικής μελέτης, διαδραστικά εργαστήρια συνδημιουργίας και καινοτομίας. Προσφέρει ευρεία εποπτεία αλληλένδετων πεδίων αιχμής σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθώς και ειδικές διαθεματικές γνώσεις, τεχνικές και δεξιότητες αιχμής. Οι φοιτητές του ΔΠΜΣ θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών στα πεδία της ψηφιακής οικονομίας, της ψηφιακής δημόσιας διπλωματίας, των ψηφιακών – immersive καμπανιών επικοινωνίας και ψηφιακής δικαιοσύνης πάνω σε πραγματικές προκλήσεις, που θα προτείνουν οι συνεργαζόμενοι φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προερχόμενοι από τον ερευνητικό, τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Τίτλος Σπουδών:

Ο απονεμόμενος από το ΔΠΜΣ τίτλος είναι ενιαίος με αναφορά των οικείων ειδικεύσεων, ως εξής: «MA in Digital Transformation – Specialization in e-Diplomacy; Specialization in E-Campaigning; Specialization in Digital Law».

Διάρκεια σπουδών : 3 Εξάμηνα

Γλώσσα Διδασκαλίας: 

Η γλώσσα διδασκαλίας, εξετάσεων, εργασιών και κάθε άλλης δραστηριότητας σχετιζόμενης με το ΔΠΜΣ είναι η αγγλική. Η γλώσσα της διπλωματικής εργασίας είναι η αγγλική.

Δίδακτρα:

Τέλη φοίτησης συνολικού ύψους 2.500,00€ για πολίτες της Ε.Ε και 5.000,00€ για αλλοδαπούς εκτός Ε.Ε. για έναν κύκλο σπουδών (3 ακαδημαϊκά εξάμηνα). Οι φοιτητές απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής τελών φοίτησης, σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το τριάντα τοις εκατό (30%) του συνολικού αριθμού των εισαγομένων στο ΔΠΜΣ. Αν οι δικαιούχοι υπερβαίνουν το ποσοστό του προηγούμενου εδαφίου, επιλέγονται με σειρά κατάταξης, ξεκινώντας από αυτούς που έχουν το μικρότερο εισόδημα. Κατά τα λοιπά ισχύει το άρθρο 35 του ν. 4485/2017.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο ΔΠΜΣ γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι ελληνικών και αλλοδαπών ΑΕΙ στα ευρύτερα πεδία των Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών και ειδικότερα στους τομείς των Διεθνών Σχέσεων, του Δικαίου, της Πολιτικής Επιστήμης, της Οικονομίας, της Επικοινωνίας και των Μέσων, της Διπλωματίας, καθώς και των Επιστημών των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Τεχνολογίας.

Επαγγελματίες, που θεμελιώνουν επαγγελματική εμπειρία σε μία από τις τρεις Ειδίκευσης του ΔΠΜΣ, μπορούν, επίσης, να γίνουν δεκτοί ανεξαρτήτως του πρώτου πτυχίου τους.

Ο ελάχιστος αριθμός εισακτέων ορίζεται στα 15 άτομα και ο μέγιστος αριθμός εισακτέων είναι 30, στο σύνολο των Ειδικεύσεων. Ο ελάχιστος αριθμός εφαρμόζεται μετά τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας του ΔΠΜΣ.

Διαδικασία επιλογής: –

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Η δομή του ΔΠΜΣ είναι δυναμική ακολουθώντας τη modular λογική και αναπτύσσεται σε τρία (3) εξάμηνα. Το πρόγραμμα υποδέχεται τους συμμετέχοντες φοιτητές σε ένα θερινό ερευνητικό bootcamp και συνεχίζει με το πρώτο κοινό εξάμηνο για όλους εισάγοντάς τους στις θεματικές της ψηφιακής καινοτομίας, της αλγοριθμικής σκέψης και των διλημμάτων που προκύπτουν για τη διακυβέρνηση, την οικονομία, της επικοινωνία, το δίκαιο και την ιδιότητα του πολίτη.

Από το δεύτερο εξάμηνο οι φοιτητές επιλέγουν μία από τις τρεις Ειδικεύσεις:

Ψηφιακή Διπλωματία- e-Diplomacy

Ψηφιακή Επικοινωνία – e-Campaigning

Ψηφιακό Δίκαιο – Digital Law

To τρίτο εξάμηνο είναι αφιερωμένο είτε σε πρακτική άσκηση σε έναν από τους συνεργαζόμενους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς ή σε τρίτους φορείς είτε στη δρομολόγηση συγκεκριμένου project είτε στη συγγραφή διπλωματικής εργασίας.

Ενδεικτικό Πρόγραμμα Σπουδών – Γλώσσα Διπλωματικής Εργασίας

Α’ εξάμηνο κοινό για όλους τους φοιτητές (στα αγγλικά):

Course

1. Bootcamp: Intro to the digital era and research methods

2. Digital society and network citizenship

3. Governance of cyberspace – self regulation and reputation management

4. Economy 4.0

5. Digital transformation in public administration and public policy

Β’ εξάμηνο το πρόγραμμα κάθε Ειδίκευσης έχει ως εξής:

E-Diplomacy
Course

1. Crisis, conflict, networking and public interest

2. Digital innovation agenda for public and algorithmic diplomacy

3. DigiDiplo in action: Engagement and impact

4. Global trade and new organizational ecologies for digital services

E-Campaigning
Course

1. E-politics (ΥΠ) 7.5

2. Advocacy and social change (ΥΠ) 7.5

3. Digital strategic design communications (ΥΠ) 7.5

4. Crisis, conflict, networking and public interest (ΥΠ) 7.5

Digital-Law
Course

1. Global trade and new organizational ecologies for digital services

2. Competition law and policy in the digital economy – Intellectual property rights in the digital era

3. Digital law addressing sustainable development goals

4. Cybercrime and cybersecurity

Γ’ εξάμηνο κοινό για όλους τους φοιτητές:

Ή πρακτική άσκηση σε φορέα ή εκπόνηση project ή συγγραφή διπλωματικής εργασίας.

Οι τίτλοι των μαθημάτων είναι ενδεικτικοί και μπορούν να τροποποιούνται κατ’ έτος με απόφαση της Ειδικής Διατμηματικής Επιτροπής χωρίς να επηρεάζεται το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών και τα ECTS.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το ΔΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2031-2032 με δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας του, εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 32 και την παρ. 6 του άρθρου 44 του ν. 4485/2017.

Η λειτουργία του δύναται να διακοπεί ή να ανασταλεί αν οι συνθήκες το επιβάλλουν, ύστερα από εισήγηση της Ειδικής Διατμηματικής Επιτροπής και αποφάσεις των Συνελεύσεων των συνεργαζόμενων Τμημάτων.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ