Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο ιατρός της Γενικής Ιατρικής ασχολείται με την πρωταρχική αντιμετώπιση, διάγνωση και θεραπεία των συμπτωμάτων ασθενειών και παθήσεων που παρουσιάζει ο ασθενής, όταν όμως το πρόβλημα που διέγνωσε ξεπερνάει τις δικές του γνώσεις και δυνατότητες παραπέμπει τον ασθενή στο γιατρό της αντίστοιχης ειδικότητας. Παράλληλα δε, η παρουσία του και ο ρόλος του στον νέο θεσμό του οικογενειακού ιατρού, είναι σημαντικός.
Ο γιατρός Γενικής Ιατρικής μπορεί να εργαστεί στους υγειονομικούς σταθμούς, στα Κέντρα Υγείας, στα διαγνωστικά κέντρα, στα ιατρεία των ασφαλιστικών ταμείων και οργανισμών, στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων και γενικότερα στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας ή ως ελεύθερος επαγγελματίας ανοίγοντας δικό του ιατρείο. Αν και η κοινωνική αποστολή και το έργο του γενικούιατρού είναι πολύ σημαντικό, η ειδικότητα αυτή παρουσιάζεται μάλλον παραμελημένη στη χώρα μας με τους λιγότερους γιατρούς Γενικής Ιατρικής, μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Απόκτηση της ειδικότητας
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Γ5α/Γ.Π.οικ. 64843 (ΦΕΚ 4138 τ.Β΄/20.09.2018) με θέμα: Σύσταση, μετονομασία ιατρικών ειδικοτήτων, καθορισμός χρόνου και περιεχομένου άσκησης για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας, ο χρόνος ειδίκευσης και το περιεχόμενο για την απόκτηση της ανωτέρω ιατρικής ειδικότητας ορίζεται ως εξής:
ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: πέντε (5) έτη, ως ακολούθως:
Κύκλος Παθολογικού Τομέα: δεκαέξι (16) μήνες
Δέκα (10) μήνες Παθολογία (έμφαση σε ασθενείς με πολυνοσηρότητα και χρόνια νοσήματα όπως αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, στεφανιαία νόσο, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια, νοσημάτων θυρεοειδή, πεπτικού και μυοσκελετικού συστήματος και σε συνήθεις επείγουσες και οξείες καταστάσεις συμπεριλαμβανομένων των λοιμωδών νοσημάτων).
Έξι (6) μήνες βασική θεωρητική και κλινική εκπαίδευση στη διαχείριση συνήθων καταστάσεων υγείας, οξέων και χρόνιων νοσημάτων, προβλημάτων σχετικών με άλλα νοσήματα του Παθολογικού Τομέα, σε αντίστοιχες κλινικές, Εξωτερικά ιατρεία και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών όπως καρδιαγγειακού (Καρδιολογική), αναπνευστικού (Πνευμονολογική), δέρματος (Δερματολογική), κεντρικού και περιφερειακού νευρικού συστήματος (Νευρολογική), καθώς και στη Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση.
Κύκλος Χειρουργικού Τομέα: οκτώ (8) μήνες
Τρεις (3) μήνες Γενική Χειρουργική (βασική θεωρητική και κλινική εκπαίδευση στην κλινική, στα εξωτερικά Ιατρεία και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στη διαχείριση συνήθων χειρουργικών περιστατικών, στις βασικές αρχές ασηψίας και αντισηψίας, την τεχνική της συρραφής των μικρών θλαστικών τραυμάτων, διάνοιξη αποστημάτων και πραγματοποίησης μικρών επεμβάσεων στο επίπεδο του ιατρείου).
Πέντε (5) μήνες βασική θεωρητική και κλινική εκπαίδευση στις κλινικές, στα εξωτερικά ιατρεία και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών σχετική με τη διαχείριση συνήθων οξέων και χρόνιων νοσημάτων, προβλημάτων και καταστάσεων υγείας αισθητηρίων οργάνων (ΩΡΛ, Οφθαλμολογική), ουροποιητικού συστήματος (Ουρολογική), Μυοσκελετικού συστήματος (Ορθοπαιδική).
Κύκλος Μητέρας-Παιδιού: τέσσερις (4) μήνες Τρεις (3) μήνες Παιδιατρική (βασική θεωρητική και κλινική εκπαίδευση στην κλινική, στα εξωτερικά Ιατρεία και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στη διαχείριση συνήθων καταστάσεων υγείας και νοσημάτων της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων της παρακολούθησης της ανάπτυξης, των προβλημάτων της θρέψης και της συμπεριφοράς, των νοσημάτων καρδιαγγειακού, αναπνευστικού, πεπτικού, ουροποιητικού, μυοσκελετικού, των λοιμωδών και εμπύρετων νοσημάτων, των αλλεργικών και παρασιτικών νοσημάτων).
Ένας (1) μήνας Μαιευτική-Γυναικολογία (βασική θεωρητική και κλινική εκπαίδευση στην κλινική, στα εξωτερικά Ιατρεία, στην αίθουσα τοκετών και στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών των πλέον συνήθων οξέων και χρόνιων γυναικολογικών νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένων των βασικών αρχών προγεννητικού ελέγχου, παρακολούθησης της εγκυμοσύνης, οξέων και επειγόντων μαιευτικών περιστατικών, συμπεριλαμβανομένου του τοκετού και της εκλαμψίας καθώς και υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής και ειδικότερα της πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του μαστού).
Κύκλος Ψυχικής Υγείας: τρεις (3) μήνες Η εκπαίδευση στον Τομέα Ψυχικής Υγείας γίνεται σε Ψυχιατρικές Κλινικές και Μονάδες Ψυχικής Υγείας και άλλες κοινοτικές δομές φροντίδας ασθενών με ψυχικές διαταραχές (βασική θεωρητική και κλινική εκπαίδευση στα εξωτερικά Ιατρεία και στο Τμήμα Επειγόντων περιστατικών, καθώς και σε υπηρεσίες φροντίδας κοινοτικών δομών στα πλέον συνήθη οξέα και χρόνια ψυχιατρικά νοσήματα και καταστάσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένων της κατάθλιψης, του γενικευμένου άγχους, των ψυχώσεων και των ανοϊκών συνδρόμων, των τρόπων αντιμετώπισης και πρόληψης ψυχοκοινωνικών συνδρόμων και ειδικότερα του αλκοολισμού και της χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών, καθώς και της κοινωνικής αποκατάστασής τους).
Κύκλος Εργαστηριακού Τομέα: δύο (2) μήνες Βασική θεωρητική και κλινική εκπαίδευση σε αντικείμενα της Βιοπαθολογίας και της Ιατρικής διαγνωστικής απεικονιστικής.
Κύκλος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας: είκοσι επτά (27) μήνες
Ένας (1) μήνας σεμινάριο Εισαγωγή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στη Γενική Ιατρική-πρώτο έτος ειδικότητας.
Ένας (1) μήνας βασικής θεωρητικής και κλινικής εκπαίδευσης στην Επείγουσα Προνοσοκομειακή Ιατρικήσε συνεργασία με το ΕΚΑΒ-πρώτο έτος ειδικότητας.
Ένας (1) μήνας σεμινάριο Δημόσιας Υγείας – τέταρτο έτος ειδικότητας.
Είκοσι τέσσερις (24) μήνες σε δομές ΠΦΥ (Κέντρο Υγείας/ΤοΜΥ). Η εκπαίδευση στο Κέντρο Υγείας/ΤοΜΥπεριλαμβάνει την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία και την αποκατάσταση στα συνήθη οξέα και χρόνια νοσήματα αλλά και τη διαχείριση αδιαφοροποίητων και ασαφών νοσολογικών περιπτώσεων που παρουσιάζονται στην ΠΦΥ, την παροχή άμεσης περίθαλψης στα επείγοντα περιστατικά που παρουσιάζονται στην ΠΦΥ που η άμεση αντιμετώπισή τους μπορεί να είναι κρίσιμη για τη ζωή ή την ακεραιότητα του πάσχοντα, το σχεδιασμό και την υλοποίηση εξατομικευμένων και πληθυσμιακών προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής υγείας, την παροχή φροντίδας στο σπίτι σε ασθενείς με ανικανότητα και αναπηρίες, σε ασθενείς με χρόνια και ανίατα νοσήματα κατά το τελικό στάδιο της ζωής τους. Η εκπαίδευση στο Κέντρο Υγείας/Το.Μ.Υ κατανέμεται ανά ένα (1) τρίμηνο σε κάθε έτος εκπαίδευσης και δώδεκα (12) μήνες στο πέμπτο έτος της ειδικότητας. Για κάθε ειδικευόμενο ορίζεται από το Συντονιστή Εκπαίδευσης Υπεύθυνος εκπαίδευσης Ιατρός με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής στο Κέντρο Υγείας.
Η τοποθέτηση των ειδικευομένων είναι ενιαία.
Σπουδές
Αρχικές Σπουδές στο επάγγελμα του Ιατρού (με ειδίκευση αργότερα στην ειδικότητα της γενικής ιατρικής) προσφέρονται στα αντίστοιχα τμήματα ιατρικής των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)