ΠΜΣ: Γενετική του Ανθρώπου – Γενετική Συμβουλευτική

το άρθρο ενημερώθηκε στις 06.10.2024

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Σχολή Επιστημών Υγείας

Τμήμα Ιατρικής (Λάρισα)

ΠΜΣ: «Γενετική του Ανθρώπου-Γενετική Συμβουλευτική»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής:  Τμήμα Ιατρικής Μεζούρλο/Βιόπολις, Τ.Θ. 1400, TK 41100 ΛΑΡΙΣΑ

Τηλέφωνα: 2410 685593, 241350 2557 Fax: 2410 685542 E-mail : pms-genetiki@med.uth.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Γενετική του Ανθρώπου – Γενετική Συμβουλευτική» έχει ως αντικείμενο την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και εξειδίκευσης στο πεδίο της Γενετικής του Ανθρώπου, αλλά και την απόκτηση τεχνογνωσίας για τη διάγνωση γενετικών νοσημάτων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση επιστημόνων ικανών να στελεχώσουν ακαδημαϊκά/ ερευνητικά Ιδρύματα, κέντρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ιδιωτικά βιοϊατρικά και διαγνωστικά εργαστήρια, εταιρείες βιοτεχνολογίας και φαρμακευτικές εταιρείες.

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας “Γενετική του Ανθρώπου-Γενετική Συμβουλευτική” έχει ως αντικείμενο τη παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και εξειδίκευσης στο συνεχώς εξελισσόμενο πεδίο της Γενετικής του Ανθρώπου, αλλά και την απόκτηση τεχνογνωσίας για τη διάγνωση γενετικών νοσημάτων.

Στόχοι του ΠΜΣ
Διδακτικοί στόχοι

    • Εφοδιασμός αποφοίτων με ισχυρό επιστημονικό υπόβαθρο στη Γενετική του Ανθρώπου
    • Γνώση των σύγχρονων τεχνολογιών για τη μελέτη των γενετικών νοσημάτων.
    • Ικανότητα αξιολόγησης της συνεχούς ενημέρωσης από τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της συναφούς έρευνας κα εξέλιξης
    • Δημιουργία επιστημόνων με τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες για στελέχωση Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων, ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και του Εθνικού Συστήματος Υγείας
    • Απόκτηση του απαιτούμενου επιστημονικού υπόβαθρου για να συνεχίσουν περαιτέρω τις σπουδές τους ως υποψήφιοι διδάκτορες στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Κλινικοί στόχοι

    • Εισαγωγή στη διερεύνηση των σημερινών τεχνολογικών δυνατοτήτων σχετικά με την πρόληψη, τη θεραπεία και τη διάγνωση των γενετικών νοσημάτων.
    • Διεύρυνση επικοινωνίας μεταξύ επιστημόνων από διαφορετικούς κλάδους, ώστε να γίνει κατανοητή η ουσία των ερωτημάτων που θέτουν οι βιολογικές επιστήμες.

Κοινωνικοί στόχοι
Προετοιμασία εξειδικευμένων επιστημόνων που θα μπορούν:

    • να κατανοούν τα νοσήματα που έχουν γενετική βάση, καθώς και τους πιθανούς τρόπους πρόληψής τους
    • να συμμετέχουν στους αρμόδιους φορείς πρόληψης γενετικών νοσημάτων, με την εφαρμογή κατάλληλων διαγνωστικών μεθόδων
    • να στελεχώσουν άρτια διαγνωστικά, ερευνητικά και ακαδημαΪκά κέντρα

Κοινωνική ωφέλεια – Οικονομικοί στόχοι

    • Μείωση της ανεργίας και της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού μέσω επαγγελματικής εξασφάλισης στον ιδιωτικό, δημόσιο και ακαδημαϊκό τομέα.
    • Ποιοτική άνοδος των υπηρεσιών διάγνωσης γενετικών νοσημάτων.
    • Ποιοτική βελτίωση της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης με επακόλουθο τη δημιουργία αποφοίτων ισάξιων αυτών των αλλοδαπών πανεπιστημίων, που θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του ρεύματος εξόδου των πτυχιούχων στο εξωτερικό.

Διάρκεια σπουδών : Η διάρκεια σπουδών του ΠΜΣ είναι 1 έτος (δύο διδακτικά εξάμηνα).

Γλώσσα Διδασκαλίας: Ελληνική γλώσσα

Δίδακτρα: Τα δίδακτρα του ΠΜΣ ανέρχονται σε 3000 ευρώ.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Ο αριθμός των εισακτέων ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε είκοσι oκτώ (28). Στο ΠΜΣ μετά από αξιολόγηση από ειδική επιτροπή θα γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Συγκεκριμένα πτυχιούχοι Σχολών Ιατρικής, Επιστημών Ζωής (Life Sciences) Θετικών Επιστημών, Γεωπονικών Επιστημών και Πολυτεχνικών καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων ΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου.

Διαδικασία επιλογής:

Η Συντονιστική Επιτροπή (ΣΕ) του ΠΜΣ αποφασίζει για το χρόνο δημοσίευσης στον τύπο και στην ιστοσελίδα του Τμήματος σχετικής ανακοίνωσης προς τους ενδιαφερόμενους υποψηφίους, η οποία θα προσδιορίζει τα απαραίτητα προσόντα υποψηφίων για εισαγωγή στο ΠΜΣ «Γενετική του Ανθρώπου – Γενετική Συμβουλευτική», την προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών, το γενικό τρόπο αξιολόγησης υποψηφίων και τη διεύθυνση υποβολής δικαιολογητικών.

Εφ’ όσον δεν έχει συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός εισακτέων, με απόφαση της Σ.Ε. είναι δυνατό να παραταθεί η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων. Η διαδικασία επιλογής των υποψήφιων σπουδαστών θα γίνεται μετά από αίτηση τους στην Ιατρική Σχολή και την κατάθεση συγκεκριμένων δικαιολογητικών, όπως αυτά καθορίζονται στην προκήρυξη.

Η διαδικασία επιλογής των εκπαιδευομένων έχει τη μορφή συνέντευξης, όπου εκτιμάται η προηγούμενη εμπειρία και οι επιστημονικές γνώσεις, η απασχόληση, η παρακολούθηση σεμιναρίων και συνεκτιμάται η καλή γνώση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας (κατά προτίμηση της Αγγλικής).

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να καταθέσουν οι υποψήφιοι είναι:

    1. Αίτηση
    2. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα
    3. Ευκρινές αντίγραφο Πτυχίου/ Διπλώματος
    4. Ευκρινές αντίγραφο πιστοποιητικού αναλυτικής βαθμολογίας (με ακριβή Μ.Ο.)
    5. Βεβαίωση ισοτιμίας πτυχίου ή διπλώματος από τον ΔΟΑΤΑΠ (για όσους προέρχονται από πανεπιστήμια του εξωτερικού)
    6. Επιστημονικές Δημοσιεύσεις / Διακρίσεις (εάν υπάρχουν)
    7. Αποδεικτικά επαγγελματικής εμπειρίας (εάν υπάρχουν)
    8. Επιπρόσθετα προσόντα (ειδικά σεμινάρια, μελέτες, μεταπτυχιακοί τίτλοι, πτυχία συμπληρωματικής εκπαίδευσης κ.λπ.).
    9. Δύο (2) συστατικές επιστολές από Καθηγητές των προπτυχιακών προγραμμάτων ή/και Διευθυντές Προσωπικού για τους εργαζόμενους υποψηφίους.

Κριτήρια εισαγωγής: Η αξιολόγηση των υποψηφίων που έχουν προσκομίσει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά κατά τις προβλεπόμενες ημερομηνίες γίνεται από την Επιτροπή Επιλογής σε τρεις φάσεις:

Α΄ Φάση: Έλεγχος δικαιολογητικών όλων των υποψηφίων.

Β΄ Φάση: Η Συντονιστική Επιτροπή, σε συνεργασία με την Επιτροπή Επιλογής των υποψηφίων, αξιολογεί και προκρίνει σε συνεδρίαση τους υποψηφίους με βάση τα παρακάτω κριτήρια:

  • Γενικός Βαθμός Πτυχίου (συντελεστής βαρύτητας: 20%)
  • Επιπρόσθετα προσόντα (ειδικά σεμινάρια, μεταπτυχιακοί τίτλοι, δημοσιεύσεις, εργασίες, πτυχία συμπληρωματικής εκπαίδευσης, συστατικές επιστολές κ.λπ.). (συντελεστής βαρύτητας: 20%)
  • Βαθμολογία σε σχετικά προπτυχιακά μαθήματα ή στη διπλωματική εργασία (όταν αυτή σχετίζεται με το αντικείμενο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος). (συντελεστής βαρύτητας: 20%)
  • Επαγγελματική εμπειρία (συντελεστής βαρύτητας: 20%)

Η επάρκεια της ξένης γλώσσας θα αποδεικνύεται με ανάλογο πτυχίο, πιστοποιητικά ή με εξετάσεις που θα ορίζονται από τη ΣΕ.

Η υψηλότερη βαθμολογία που μπορεί να πάρει υποψήφιος με τα παραπάνω κριτήρια είναι 80. Όσοι εκ των υποψηφίων λαμβάνουν βαθμό 40 και άνω καλούνται σε συνέντευξη, από την Επιτροπή Επιλογής.

Γ΄ Φάση: Συνέντευξη των υποψηφίων στο ΠΜΣ (συντελεστής βαρύτητας: 20%)

Η συνολική βαθμολογία μπορεί να φθάσει το βαθμό 100.

Μετά από την Γ΄ Φάση καταρτίζεται κατάλογος με την τελική βαθμολογία των υποψηφίων για την επιλογή των 28 φοιτητών.

Οι επιτυχόντες υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν γραπτώς εντός επτά (7) ημερών εάν αποδέχονται ή όχι την ένταξή τους στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα, αποδεχόμενοι τους όρους λειτουργίας του. Η μη απάντηση από επιλεγέντα υποψήφιο μέσα στην παραπάνω προθεσμία ισοδυναμεί με άρνηση αποδοχής. Εφόσον υπάρξουν αρνήσεις, η Γραμματεία ενημερώνει τους αμέσως επόμενους στη σειρά αξιολόγησης από το σχετικό κατάλογο επιτυχίας.

Μέγιστος αριθμός μεταπτυχιακών φοιτητών στο ΠΜΣ είναι 28 άτομα, σε πλήρη αναλογία με τον αριθμό ατόμων του προπτυχιακού κύκλου σπουδών ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα όλων των κύκλων σπουδών.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Γενετική του Ανθρώπου – Γενετική Συμβουλευτική» περιλαμβάνει μαθήματα υποχρεωτικής παρακολούθησης, παρακολούθηση εργαστηριακών μαθημάτων και εκπόνηση διπλωματικής εργασίας. Απαιτείται η συμπλήρωση 60 εκπαιδευτικών μονάδων (ECTS), όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί

Το πρόγραμμα των μαθημάτων διαμορφώνεται ως εξής:

Α’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Μοριακή Γενετική Ι
    • Γενετική Βάση Μονογονιδιακών Νοσημάτων
    • Γενετική του Καρκίνου Ι
    • Μεθοδολογία της Έρευνας
    • Βιοστατιστική

Β’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Μοριακή Γενετική ΙΙ
    • Γενετική Βάση Πολυπαραγοντικών Παθήσεων
    • Γενετική του Καρκίνου ΙΙ

Εργαστήριο

    • Εργαστήριο Μοριακής Γενετικής I-II

Διπλωματική Εργασία

    • Εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας  

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ