το άρθρο ενημερώθηκε στις 05.10.2024
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Σχολή Επιστημών Υγείας
Τμήμα Ιατρικής (Λάρισα)
ΠΜΣ: «Φυσικές Αρχές Βιοϊατρικής Απεικόνισης και Ακτινοπροστασία»
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: ΠΜΣ: «Φυσικές Αρχές Βιοϊατρικής Απεικόνισης και Ακτινοπροστασία» Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Πανεπιστημίου 3, Κτίριο Βιόπολις, ΤΚ 41500, Λάρισα Γραφείο 304, 3ος όροφος
Τηλέφωνα: 6932358898 Email: birputh@gmail.com
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Το Π.Μ.Σ. «Φυσικές Αρχές Βιοϊατρικής Απεικόνισης και Ακτινοπροστασία» έχει ως αποστολή να καλλιεργεί και να προάγει με την ακαδημαϊκή και εφαρμοσμένη διδασκαλία και έρευνα, την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση ερευνητών και επαγγελματιών υγείας στις βασικές αρχές λειτουργίας της βιοϊατρικής απεικόνισης, της βιοϊατρικής έρευνας σε θέματα ανάλυσης και επεξεργασίας εικόνας και στην παροχή επιστημονικά κατοχυρωμένης γνώσης περί ακτινοπροστασίας, τόσο στα πεδία των ιοντιζουσών όσο και των μή-ιοντιζουσών ακτινοβολιών. Θα παρέχει στους Διπλωματούχους του τα απαραίτητα εφόδια που θα τους εξασφαλίσουν άρτια κατάρτιση για την ακαδημαϊκή, επιστημονική και ερευνητική τους σταδιοδρομία σε έναν επιστημονικό χώρο με διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις.
Οι εξελίξεις στη βιοϊατρική απεικόνιση των τελευταίων δύο δεκαετιών συνέβαλαν σε ορισμένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης και της σύγχρονης υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως, ενώ η τάση αυτή συνεχίζεται με ραγδαίους ρυθμούς. Λόγω της συνεχώς αυξανόμενης εξάρτησής της από τις τεχνολογικές εξελίξεις, η βιοϊατρική απεικόνιση αποτελεί ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο επιστημονικό πεδίο σε θέματα που κυμαίνονται από τις βασικές επιστήμες έως τη μηχανική και τις ιατρικές εφαρμογές.
Το προτεινόμενο Π.Μ.Σ. μπορεί να θεωρηθεί καινοτόμο ως προς το περιεχόμενο του καθώς καλύπτει τις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα των βιοϊατρικών απεικονίσεων και τη συμβολή τους σε ορισμένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης και της σύγχρονης υγειονομικής περίθαλψης.
Το συγκεκριμένο Π.Μ.Σ. έχει ως στόχο τη μεταφορά της διεπιστημονικής αυτής γνώσης στην καθημερινή κλινική εφαρμογή με τελικό σκοπό την βελτιστοποίηση των ιατρικών πράξεων προς όφελος των ασθενών. Θα βοηθήσει τους μεταπτυχιακούς φοιτητές να κατανοήσουν τη λειτουργία και τις μεθόδους απεικόνισης, καθώς και τη διαχείριση των ασθενών και των κανονισμών από άποψη ακτινοπροστασίας.
Η εκπαίδευση των λειτουργών υγείας σε αυτόν τον τομέα θα διευρύνει την ορθή επικοινωνία μεταξύ επιστημόνων με προέλευση από διαφορετικούς κλάδους και κατά συνέπεια οι απόφοιτοι του Π.Μ.Σ. θα μπορούν να αλληλεπιδρούν βέλτιστα μεταξύ τους, να χειρίζονται, να σχεδιάζουν και να επιλέγουν την καταλληλότερη προσέγγιση για τον ασθενή.
Το συγκεκριμένο Π.Μ.Σ. θα συμβάλει επίσης στη μείωση της έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού, στις νέες πρωτοποριακές τεχνολογίες απεικόνισης που αναπτύσσονται διαρκώς αλλά και στην χρήση εργαλείων ανάλυσης εικόνας και επεξεργασίας απεικονιστικών βιοδεικτών με προηγμένες τεχνικές μηχανικής εκμάθησης και τεχνητής νοημοσύνης. Συνεπώς μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό του ρεύματος εξόδου (“brain drain”) των πτυχιούχων από τη χώρα μας, προσφέροντας εξειδίκευση η οποία θα καλύψει υπαρκτές και ουσιαστικές ανάγκες στον χώρο του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.
Σκοπός: Ο φοιτητής του Π.Μ.Σ. «Φυσικές Αρχές Βιοϊατρικής Απεικόνισης και Ακτινοπροστασίας» θα αποκτήσει γνώση και κατανόηση για:
Τις βασικές αρχές λειτουργίας των βιοϊατρικών απεικονίσεων από την απλή ακτινογραφία, στην ακτινοσκόπηση, τις επεμβατικές ακτινολογικές πράξεις και την αξονική τομογραφία (CT), στις εφαρμογές πυρηνικής ιατρικής και μοριακής απεικόνισης (σπινθηρογραφήματα, SPECT, PET), αλλά και μή ιοντιζουσών ακτινοβολιών, όπως υπέρηχοι, μαγνητική τομογραφία, λέιζερ ηλεκτρονική μικροσκοπία κ.λπ.
Τις εξελιγμένες τεχνικές απεικόνισης και την τεχνολογία αιχμής.
Τη χρήση εργαλείων ανάλυσης εικόνας και επεξεργασίας απεικονιστικών βιοδεικτών με προηγμένες τεχνικές μηχανικής εκμάθησης και τεχνητής νοημοσύνης.
Τους κινδύνους από την χρήση ακτινοβολιών στο προσωπικό και τους ασθενείς του νοσοκομείου.
Τον χειρισμό της ακτινοβολίας για ιατρικούς λόγους με ασφάλεια για προσωπικό και ασθενείς,
Την πρόληψη και διαχείρισή ατυχημάτων σχετιζόμενων με τη χρήση ακτινοβολίας.
Το νομικό πλαίσιο που διέπει τη χρήση ακτινοβολιών.
Επιπλέον στόχος είναι η διασφάλιση ποιότητας στις ιοντίζουσες διαγνωστικές πράξεις (αλυσίδα ασθενή – προσωπικό – μηχανήματα – χώρος) μέσα από την πιστή τήρηση κανόνων ακτινοπροστασίας.
Τίτλος Σπουδών: Το Π.Μ.Σ. οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στο αντικείμενο «Φυσικές Αρχές Βιοϊατρικής Απεικόνισης και Ακτινοπροστασία».
Διάρκεια σπουδών :
Η διάρκεια φοίτησης στο Π.Μ.Σ. είναι κατ’ ελάχιστο τρία (3) εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος που απαιτείται για την εκπόνηση και υποβολή προς κρίση διπλωματικής εργασίας.
1ο (Χειμερινό) εξάμηνο: Θεωρητική κατάρτιση
2ο (Εαρινό) εξάμηνο: Θεωρητική κατάρτιση και προετοιμασία διπλωματικής εργασίας
3ο (Χειμερινό) εξάμηνο: Πρακτική άσκηση και διπλωματική εργασία
Γλώσσα Διδασκαλίας: Η γλώσσα διδασκαλίας του Π.Μ.Σ. είναι η Ελληνική ή η Αγγλική. Η γλώσσα εκπόνησης διπλωματικής εργασίας είναι η Ελληνική ή Αγγλική.
Δίδακτρα: Τα τέλη φοίτησης για κάθε μεταπτυχιακό φοιτητή ανέρχονται στα 2.500 ευρώ (Α΄ εξάμηνο: 1000 ευρώ, Β΄ εξάμηνο 1000 ευρώ και Γ΄ εξάμηνο 500 ευρώ). Ο αριθμός των εισακτέων ορίζεται κατ΄ ανώτερο όριο σε σαράντα (40) φοιτητές.
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Το Π.Μ.Σ. απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας, ειδικευμένους ιατρούς, πτυχιούχους ιατρικών, νοσηλευτικών καθώς και άλλων σχολών θετικής κατεύθυνσης (φυσικούς, μηχανικούς, τεχνολόγους, αποφοίτους τμημάτων Δημόσιας Υγείας κ.α.), οι οποίοι ζητούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στην Βιοϊατρική Απεικόνιση και τους σχετικούς κανονισμούς Ακτινοπροστασίας. Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί ως Μεταπτυχιακοί Φοιτητές (ΜΦ) πτυχιούχοι Τμημάτων της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Οι κάτοχοι τίτλου ΑΕΙ της αλλοδαπής οφείλουν να προσκομίσουν την αναγνώριση του τίτλου τους από το ΔΙΚΑΤΣΑ-ΔΟΑΤΑΠ.
Επίσης γίνονται δεκτοί απόφοιτοι ΑΕΙ και ΑΤΕΙ άλλων ειδικοτήτων υπό προϋποθέσεις συμπληρωματικών κριτηρίων και συνεκτίμηση αποδεδειγμένης επαγγελματικής και ερευνητικής εμπειρίας σχετικής με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ., ύστερα από απόφαση της Σ.Ε. και επικύρωσης από τη Σ.Τ.
Προϋπόθεση για την επιλογή αποτελεί η επαρκής γνώση μίας τουλάχιστον γλώσσας (κατά προτεραιότητά αγγλικής) πέραν της γλώσσας διεξαγωγής του Π.Μ.Σ. και ακαδημαϊκά κριτήρια, όπως ο βαθμός του πτυχίου, η βαθμολογία στα μαθήματα που είναι σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ., η επίδοση σε διπλωματική εργασία, όπου αυτή προβλέπεται στον πρώτο κύκλο σπουδών, καθώς και η σχετική ερευνητική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υποψηφίου.
Στο Π.Μ.Σ. μπορούν μετά από αίτησή τους να εγγραφούν ως υπεράριθμοι, και μόνο ένας κατ’ έτος και ανά Π.Μ.Σ., μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., καθώς και Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. του Ιδρύματος, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 45 του ν. 4485/2017, μόνο αν το αντικείμενό τους και το έργο που επιτελούν στο Τμήμα είναι συναφές με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ. και εφόσον πληρούν τα υπόλοιπα κριτήρια εισαγωγής.
Ο αριθμός των εισακτέων ορίζεται κατ’ ανώτερο όριο σε σαράντα (40) φοιτητές κατ’ έτος εκ των οποίων 12 δύνανται να απαλλάσσονται των διδάκτρων σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 35 του ν. 4485/2017 (Α΄ 114).
Διαδικασία επιλογής:
Oι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι μεταπτυχιακοί φοιτητές καλούνται να υποβάλουν στην Γραμματεία του Μεταπτυχιακού Προγράμματος τα παρακάτω δικαιολογητικά:
- Αίτηση Συμμετοχής
- Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα
- Αντίγραφο πτυχίου ή βεβαίωση ότι ο υποψήφιος εκπλήρωσε τις εκπαιδευτικές του υποχρεώσεις. Στις περιπτώσεις πτυχιούχων πανεπιστημίων της αλλοδαπής συνυποβάλλεται πιστοποιητικό αναγνώρισης από ΔΟΑΤΑΠ
- Αντίγραφο Αναλυτικής Βαθμολογίας
- Πιστοποιητικά ή διπλώματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (εάν υπάρχουν)
- Αποδεικτικά επαγγελματικής εμπειρίας (εάν υπάρχουν)
- Δύο συστατικές επιστολές
- Επιστημονικές δημοσιεύσεις, διακρίσεις, και αποδεικτικά ερευνητικής δραστηριότητας (εάν υπάρχουν)
- Φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας
- Δίπλωμα ή πιστοποιητικό επάρκειας της γνώσης της Αγγλικής γλώσσας (υποχρεωτικά) και άλλων ξένων γλωσσών (προαιρετικά)
- Δύο πρόσφατες φωτογραφίες ταυτότητας
- Δήλωση του Ν. 1599/86 «ότι όλα τα δικαιολογητικά είναι ακριβή αντίγραφα των πρωτοτύπων».
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος περιλαμβάνει την παρακολούθηση και εξέταση των δέκα (10) υποχρεωτικών μαθημάτων, καθώς και την εκπόνηση και παρουσίαση της Διπλωματικής Εργασίας (90 ECTS).
Η δομή του προγράμματος είναι η ακόλουθη:
Α’ εξάμηνο:
Υποχρεωτικά μαθήματα
-
- Βασικές Αρχές Ιοντιζουσών και Μή-Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών
- Στοιχεία Βιολογίας, Ανατομίας, Φυσιολογίας και Φυσικής του Ανθρωπίνου Σώματος
- Βιολογικές Επιδράσεις της Ακτινοβολίας
- Εισαγωγή στην Βιοϊατρική Απεικόνιση Ι (Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών)
- Εισαγωγή στην Βιοϊατρική Απεικόνιση ΙΙ (Μή-Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών)
Β’ εξάμηνο:
Υποχρεωτικά μαθήματα
-
- Εισαγωγή σε Τεχνικές Ανάλυσης Εικόνας και Μηχανικής Μάθησης
- Αρχές Ακτινοπροστασίας στην Ακτινολογία
- Αρχές Ακτινοπροστασίας στην Πυρηνική Ιατρική
- Πρακτικές Πτυχές Ακτινοπροστασίας
- Διαχείριση έκτακτων περιστατικών, Νομοθεσία
- Μεθοδολογία Έρευνας
Γ’ εξάμηνο:
-
- Εκπόνηση διπλωματικής εργασίας.
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη : Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2024-2025)
- ΦΕΚ ίδρυσης (ή επανίδρυσης) : ΦΕΚ 582 τ.Β’/12.02.2021
- Κανονισμός Σπουδών : ΦΕΚ 1469 τ.Β’/13.04.2021
Περισσότερα στοιχεία :
-
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του ΠΜΣ: Φυσικές Αρχές Βιοϊατρικής Απεικόνισης και Ακτινοπροστασία – Τμημα Ιατρικής – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (uth.gr)
Διάρκεια Λειτουργίας
Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου 32 του ν. 4485/2017 (Α’ 114).