Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο καρδιολόγος ασχολείται με την διάγνωση και θεραπεία των εκ γενετής και επίκτητων παθήσεων της καρδιάς. Οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες, το κάπνισμα, η καθιστική ζωή και γενικά ο σύγχρονος τρόπος διαβίωσης συντελούν ώστε να παρουσιάζονται καρδιολογικά προβλήματα και παθήσεις, όλο και σε περισσότερους ανθρώπους.
Η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης συνέτεινε στη μεγάλη ανάπτυξή της Παρεμβατικής Καρδιολογίας που αντιμετωπίζει πλέον τις καρδιολογικές παθήσεις με συντηρητικές και ήπιες μεθόδους και όχι με χειρουργικές επεμβάσεις. Έτσι, διάφορες καρδιολογικές παθήσεις αντιμετωπίζονται με καθητηριασμό, ή το γνωστό “μπαλονάκι” που εφαρμόζεται για τη στένωση των στεφανιαίων αγγείων.
Ο Καρδιολόγος μπορεί να εργαστεί στα καρδιολογικά τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων ή ιδιωτικών κλινικών, ενώ μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας ανοίγοντας δικό του ιατρείο.
Απόκτηση της ειδικότητας
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Γ5α/Γ.Π.οικ. 64843 (ΦΕΚ 4138 τ.Β΄/20.09.2018) με θέμα: Σύσταση, μετονομασία ιατρικών ειδικοτήτων, καθορισμός χρόνου και περιεχομένου άσκησης για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας, ο χρόνος ειδίκευσης και το περιεχόμενο για την απόκτηση της ανωτέρω ιατρικής ειδικότητας ορίζεται ως εξής:
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: έξι (6) έτη, ως ακολούθως:
Βασική Εκπαίδευση:
Ένα (1) έτος Παθολογία
Ειδική Εκπαίδευση: πέντε (5) έτη
Είκοσι τέσσερις (24) μήνες Κλινική Καρδιολογία
Έξι (6) μήνες Μονάδα Εμφραγμάτων
Δέκα (10) μήνες καρδιαγγειακή απεικόνιση (υπερηχοκαρδιογραφία, MRI, CT, περιφερικά αγγεία)
Τρεις (3) μήνες Ηλεκτροφυσιολογία
Επτά (7) μήνες Αιμοδυναμικό Εργαστήριο
Δύο (2) μήνες Δοκιμασία κοπώσεως – Πυρηνική Καρδιολογία – Καρδιοαναπνευστική κόπωση
Δύο (2) μήνες Καρδιοχειρουργική ή δύο (2) μήνες Παιδοκαρδιολογία
Έξι (6) μήνες εκπαίδευση σε υποειδικότητες της καρδιολογίας (αιμοδυναμικό, ηλεκτροφυσιολογία κλπ), ανάλογα με το ειδικό ενδιαφέρον του ειδικευομένου.
Σπουδές
Αρχικές Σπουδές στο επάγγελμα του Ιατρού (με ειδίκευση αργότερα στην ειδικότητα του Καρδιολογίας) προσφέρονται στα αντίστοιχα τμήματα ιατρικής των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)