Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η συστηματική έρευνα και μελέτη των τερατογενέσεων. Πιο συγκεκριμένα, ο παθολόγος με ειδίκευση στην τερατολογία χρησιμοποιεί γενικές και ειδικές μεθόδους ιστοχημείας, ανοσοϊστοχημείας, μοριακής βιολογίας, ηλεκτρονικής μικροσκοπίας κ.ά. προκειμένου να εντοπίσει και σε κάποιες περιπτώσεις να αντιμετωπίσει μορφές ανωμαλίας (τερατογενέσεις, δυσπλασίες κ.ά.) που παρουσιάζονται στα όργανα του εμβρύου.
Ακόμη, ασχολείται με την ανίχνευση μεταλλαγών ογκογονιδίων και ογκοκατασταλτικών γονιδίων με σκοπό τη μελέτη της παθογένεσης των διαφόρων νεοπλασιών και το χαρακτηρισμό των κυτταρικών σειρών. Τέλος, συνεργάζεται με ιατρούς συναφών ειδικοτήτων (π.χ. παθολογοανατόμους, μοριακούς βιολόγους, κυτταροπαθολόγους, βιοπαθολόγους κ.ά.) για πιο ολοκληρωμένα αποτελέσματα στη δουλειά του.
Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες σε νοσοκομεία, κλινικές και ιατρικά εργαστήρια είναι ανθυγιεινές, γι’ αυτό χρειάζεται να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Μετά την απόκτηση του πτυχίου του έχει την υποχρέωση να υπηρετήσει σε αγροτικό ή ημιαστικό ιατρείο. Όταν εργάζεται σε νοσοκομειακούς χώρους είναι υποχρεωμένος να κάνει αρκετές εφημερίες, ημερήσιες και νυχτερινές.
Συχνά απαιτείται να μετακινείται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό προκειμένου να ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του και να συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια και έρευνες ιατρικού ενδιαφέροντος.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Χρειάζεται ενδιαφέρον για την έρευνα, αναλυτική και συνθετική σκέψη, οξυδέρκεια, και υψηλή επιστημονική κατάρτιση. Η συνεχής ενημέρωση για τα νέα επιστημονικά δεδομένα και τις τεχνολογικές εξελίξεις και οι συχνές μετακινήσεις εντός και εκτός Ελλάδας για συμμετοχή σε συνέδρια και έρευνες αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος.
Τέλος, η εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών και μεθόδων της ιατρικής, η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και η γνώση ξένων γλωσσών διευκολύνουν τη δουλειά του.
Σπουδές
Αρχικές Σπουδές στο επάγγελμα του Ιατρού προσφέρονται στα αντίστοιχα τμήματα ιατρικής των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Τομείς Απασχόλησης:
Εργάζεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές, ασφαλιστικούς φορείς, οργανισμούς, ιδρύματα, υπουργεία, ερευνητικά ιατρικά κέντρα, εργαστήρια πανεπιστημιακών χώρων, ή ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας δικό του ιατρείο, στη χώρα μας ή σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)