ΠΜΣ: Νευροαποκατάσταση

το άρθρο ενημερώθηκε στις 06.10.2024

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Σχολή Επιστημών Υγείας

Τμήμα Ιατρικής (Λάρισα)

ΠΜΣ: «Νευροαποκατάσταση» 

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Πανεπιστημιακό  Νοσοκομείο Λάρισας – Γραμματεία ΠΜΣ  «Νευροαποκατάσταση» 41110  Μεζούρλο Λάρισα

Τηλέφωνα: 24135 02792 E-mail : msc.neurorehabilitation@gmail.com ,  neurorehabilitation@uth.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Το Π.Μ.Σ. έχει ως αποστολή να καλλιεργεί και να προάγει με την ακαδημαϊκή και εφαρμοσμένη διδασκαλία και έρευνα, την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση ερευνητών και επαγγελματιών υγείας στην αναγνώριση, αξιολόγηση και βελτίωση των κινητικών, γνωστικών και λοιπών ελλειμμάτων ασθενών με νευρολογικές παθήσεις. Να παρέχει στους Διπλωματούχους του τα απαραίτητα εφόδια που θα τους εξασφαλίσουν την άρτια κατάρτιση τους για την ακαδημαϊκή επιστημονική και ερευνητική τους σταδιοδρομία στο χώρο της Ενωμένης Ευρώπης.

Το μεταπτυχιακό απευθύνεται σε ιατρούς, νευρολόγους, φυσιάτρους, ψυχιάτρους, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, νοσηλευτές και λοιπούς επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω στη νευροαποκατάσταση, αλλά και να αποκτήσουν εμπειρία ορθής αντιμετώπισης πολύπλοκων πολλές φορές καταστάσεων σχετιζόμενων με τις νευρολογικές παθήσεις.

Στόχο  μας είναι η επιστημονική προσέγγιση της αλληλεπίδρασης μεταξύ του εγκεφάλου και της παραγωγής της ανθρώπινης κίνησης (movement sciences) καθώς και η μεταφορά αυτής της γνώσης στην καθημερινή κλινική πράξη μέσω των αρχών της νευροαποκατάστασης. Θα βοηθήσουμε τους μεταπτυχιακούς φοιτητές να κατανοήσουν περισσότερο τις μεθόδους παρέμβασης, να προσεγγίσουν σημαντικά θέματα όπως, ο σχεδιασμός και η παραγωγή της κίνησης, οι αλλαγές που συμβαίνουν στις νευρωνικές συνάψεις μετά από νευρολογική βλάβη καθώς και το ρόλο των υγιών δομών και της πλαστικότητας.  Επίσης τη σημασία της έγκαιρης αντιμετώπισης και των κατευθυντήριων γραμμών και τις αρχές της νευροαποκατάστασης στις διάφορες νευρολογικές παθήσεις και πώς αυτές τροποποιήθηκαν μετά από καινοτόμες έρευνες στις νευροεπιστήμες.

Οι απόφοιτοι του ΠΜΣ θα μπορούν να χειρίζονται, να σχεδιάζουν και να αναπτύσσουν προγράμματα παρέμβασης ανάλογα με την υποκείμενη νευρολογική νόσο. Θα έχουν τα απαραίτητα εφόδια που θα τους εξασφαλίσουν την άρτια κατάρτισή τους για την ακαδημαϊκή επιστημονική και ερευνητική τους σταδιοδρομία στο χώρο της Ενωμένης Ευρώπης.

Τίτλος Σπουδών:

Το Π.Μ.Σ. θα απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ) στη «Νευροαποκατάσταση» για τους υποψηφίους που θα ακολουθήσουν το γενικό πρόγραμμα σπουδών (A, B1, Γ εξάμηνο) και Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ) στη «Νευροαποκατάσταση με εξειδίκευση στη «Γνωστική Νευροαποκατάσταση» για τους υποψηφίους που θα ακολουθήσουν το πρόγραμμα εξειδίκευσης (A, B2, Γ εξάμηνο).

Διάρκεια σπουδών : Το Π.Μ.Σ. «Νευροαποκατάσταση» διαρθρώνεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα, τα οποία περιλαμβάνουν εννέα (9) μαθήματα, κλινική άσκηση τεσσάρων (4) εβδομάδων και εκπόνηση διπλωματικής εργασίας. Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) είναι 90 ECTS.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Η γλώσσα διδασκαλίας του Π.Μ.Σ είναι η Ελληνική. Η γλώσσα εκπόνησης διπλωματικής εργασίας είναι τόσο η Ελληνική όσο και η Αγγλική.

Δίδακτρα: Το τέλος φοίτησης για κάθε μεταπτυχιακό φοιτητή έχουν οριστεί στις 3.000 ευρώ (Α’  Εξάμηνο: 1500 ευρώ, Β’ Εξάμηνο: 1500 ευρώ, Γ’ Εξάμηνο: 0 ευρώ).  Τα έξοδα του 3ου εξαμήνου είναι ενσωματωμένα στα έξοδα των πρώτων δύο εξαμήνων.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί ως Μεταπτυχιακοί Φοιτητές (ΜΦ) πτυχιούχοι Τμημάτων Ιατρικής και άλλων τμημάτων Πανεπιστημίων της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι TEI συναφούς γνωστικού αντικειμένου). Ο αριθμός των εισακτέων ορίζεται κατ’ ανώτερο όριο σε εξήντα (60) φοιτητές κατ’ έτος.

Διαδικασία επιλογής:

Η Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε.) του Π.Μ.Σ. αποφασίζει για το χρόνο δημοσίευσης στον ημερήσιο ή ηλεκτρονικό τύπο, σχετικής ανακοίνωσης προς τους ενδιαφερομένους υποψηφίους, όπου και προσδιορίζονται τα απαραίτητα προσόντα υποψηφίων για εισαγωγή στο Π.Μ.Σ. «Νευροαποκατάσταση», η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών, ο γενικός τρόπος αξιολόγησης υποψηφίων και η διεύθυνση υποβολής δικαιολογητικών. Οι αιτήσεις υποβάλλονται σε ειδικά έντυπα που τους αποστέλλει ηλεκτρονικά ή τους παραδίδει η Γραμματεία του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Η διαδικασία επιλογής των Μεταπτυχιακών Φοιτητών (ΜΦ) συνεκτιμά τα ειδικά προσόντα των υποψηφίων, όπως αυτά προκύπτουν από τα δικαιολογητικά που έχουν υποβληθεί στη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. και την απόδοση των υποψηφίων κατά τη διάρκεια προφορικής συνέντευξης, εάν αυτό ζητηθεί από την Επιτροπή Επιλογής των Μεταπτυχιακών Φοιτητών.

Η αξιολόγηση των υποψηφίων, που μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες, έχουν προσκομίσει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά γίνεται από την Επιτροπή Επιλογής ΜΦ σε τρεις φάσεις:

Α΄ Φάση: Έλεγχος δικαιολογητικών όλων των υποψηφίων.

Β΄ Φάση: Η βαθμολόγηση των κριτηρίων γίνεται σε κλίμακα από 0 μέχρι 100 και κάθε υποψήφιος πιστώνεται με συγκεκριμένο αριθμό μορίων. Η Σ.Ε. σε συνεργασία με την Επιτροπή Επιλογής (Ε.Ε.) των υποψηφίων, αξιολογεί και προκρίνει τους υποψηφίους με βάση τα κριτήρια:

Γενικός βαθμός πτυχίου x 2 (έως 20 μόρια)

Αναγνωρισμένη επαγγελματική εμπειρία η οποία αποδεικνύεται με πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις Ασφαλιστικού Φορέα. Έτη εργασίας x 1 (έως 20 μόρια).

Γνώση ξένης γλώσσας (έως 10 όταν συνοδεύεται από την απόκτηση επαγγελματικού πτυχίου). Η επάρκεια της ξένης γλώσσας θα αποδεικνύεται με ανάλογο πτυχίο, πιστοποιητικά ή με εξετάσεις που θα ορίζονται από την Ε.Ε.

Συνάφεια με το αντικείμενο του προγράμματος (έως 10 μόρια για τους εργαζόμενους σε υπηρεσίες Υγείας).

Επιπρόσθετα προσόντα (έως 20 μόρια σε όσους έχουν δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά).

Γ’ Φάση: Για την επιλογή των υποψηφίων στο Π.Μ.Σ., εφόσον αποφασίσει σχετικά η Σ.Ε., πραγματοποιείται προφορική συνέντευξη (έως 20 μόρια). Η απόδοση των υποψηφίων κατά τη διάρκεια της προφορικής συνέντευξης συνεκτιμάται για την επιλογή τους στο Π.Μ.Σ. Η προφορική συνέντευξη αποβλέπει:

Στη διαπίστωση της γενικής επιστημονικής κατάρτισης του υποψηφίου και τη συγκρότηση της προσωπικότητάς του.

Στην επισήμανση ειδικών προσόντων και άλλων χαρακτηριστικών και δραστηριοτήτων του υποψηφίου.

Στον εντοπισμό των δυσκολιών που πιθανόν να έχει ο υποψήφιος για την ανελλιπή παρακολούθηση των μαθημάτων και των λοιπών υποχρεώσεων του Π.Μ.Σ. Διαδικασία επιλογής των Μεταπτυχιακών Φοιτητών.

Η Ε.Ε. αφού παραλάβει από τη Γραμματεία τον πίνακα των υποψηφίων, ελέγχει τα δικαιολογητικά που έχουν υποβληθεί και συντάσσει τον τελικό πίνακα υποψηφίων. Μετά την ανάρτηση του πίνακα των υποψηφίων ΜΦ ορίζεται εάν απαιτείται, η ημερομηνία των προφορικών συνεντεύξεων. Η υψηλότερη βαθμολογία που μπορεί να πάρει υποψήφιος με τα παραπάνω κριτήρια είναι 80 μόρια. Όσοι εκ των υποψηφίων λάβουν 40 μόρια και άνω θεωρούνται επιτυχόντες. Οι μη επιτυχόντες μπορεί να κληθούν σε συνέντευξη μετά από απόφαση της Ε.Ε.

Εφόσον η συνέντευξη κριθεί απαραίτητη από την Ε.Ε. η συνολική βαθμολογία μπορεί να φθάσει τα 100 μόρια. Με βάση το σύνολο της βαθμολογίας που έχει συγκεντρώσει κάθε υποψήφιος, η Ε.Ε. συντάσσει αξιολογικό πίνακα των υποψηφίων. Στον αξιολογικό πίνακα συμπεριλαμβάνονται, με σειρά επιτυχίας, όλοι οι υποψήφιοι και εμφανίζονται οι επιτυχόντες. Στη συνέχεια οι πίνακες αυτοί διαβιβάζονται στη Σ.Ε. προς έλεγχο και υποβολή τους στη Σ.Τ. προς έγκριση. Σε περίπτωση που δυο ή περισσότεροι υποψήφιοι συγκεντρώσουν συνολικά τον ίδιο αριθμό μορίων, γίνονται δεκτοί όλοι οι ισοβαθμήσαντες, εφόσον δεν γίνεται υπέρβαση του ανώτατου βαθμού εισακτέων.

Οι επιτυχόντες υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν γραπτώς (ηλεκτρονικά ή μέσω Fax) εντός επτά (7) ημερών εάν αποδέχονται ή όχι την ένταξη τους στο Π.Μ.Σ., αποδεχόμενοι τους όρους λειτουργίας του. Η μη απάντηση από επιλεγέντα υποψήφιο μέσα στην παραπάνω προθεσμία ισοδυναμεί με άρνηση αποδοχής. Εφόσον υπάρξουν αρνήσεις η Γραμματεία ενημερώνει τους αμέσως επόμενους στη σειρά αξιολόγησης από το σχετικό κατάλογο επιτυχίας.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος περιλαμβάνει την παρακολούθηση και εξέταση των πέντε (5) υποχρεωτικών μαθημάτων κατά το Α εξάμηνο, των τεσσάρων (4) υποχρεωτικών μαθημάτων κατά το Β εξάμηνο, την επιτυχή κλινική άσκηση (4 εβδομάδες), την εκπόνηση και επιτυχή παρουσίαση την διπλωματικής εργασίας. Ειδικότερα για το Β εξάμηνο οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα είτε να ακολουθήσουν το γενικό πρόγραμμα Β1 που συνεπάγεται με το πέρας της εκπαίδευσης τους το γενικό τίτλο στο δίπλωμα: «Νευροαποκατάσταση», είτε να ακολουθήσουν την εξειδίκευση της γνωστικής νευροαποκατάστασης παρακολουθώντας τα μαθήματα του πίνακα Β2 που συνεπάγεται με το πέρας της εκπαίδευσης τους τον ειδικό τίτλο στο δίπλωμα: «Νευροαποκατάσταση με εξειδίκευση στη Γνωστική Νευροαποκατάσταση».

Η δομή του προγράμματος είναι η ακόλουθη:

Α’ εξάμηνο: ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ, ΝΟΣΟΛΟΓΙΑ, ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ, ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Ανατομία -εφαρμοσμένη Νευροανατομία, Νευροφυσιολογία και Νευροαπεικόνιση
    • Κλινική νευρολογία και ψυχιατρική
    • Μεθοδολογία έρευνας και βιοστατιστική στις νευροεπιστήμες
    • Βασικές αρχές Νευροαποκατάστασης
    • Οργάνωση υπηρεσιών αποκατάστασης στις νευρολογικές παθήσεις – ομάδα αποκατάστασης

Β1 εξάμηνο: ΝΕΥΡΟΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Μέθοδοι νευροαποκατάστασης για ανάκτηση ελλειμμάτων
    • Νευροαποκατάσταση: Βασικές αρχές και μέθοδοι
    • Αποκατάσταση νευρολογικών παθήσεων
    • Σύγχρονες τεχνολογίες στη νευροαποκατάσταση

Β2 εξάμηνο: ΝΕΥΡΟΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Εφαρμογές νευροψυχολογικής αξιολόγησης σε πλαίσια νευροαποκατάστασης
    • Γνωστική νευροαποκατάσταση: Βασικές αρχές και μέθοδοι
    • Γνωστική νευροαποκατάσταση νευρολογικών και ψυχιατρικών νόσων
    • Γνωστική νευροαποκατάσταση των διαταραχών λόγου και επικοινωνίας

Γ’ εξάμηνο:

    • Κλινική άσκηση (4 εβδομάδες)
    • ΔΕ Εκπόνηση διπλωματικής εργασίας.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2025- 2026 με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου 32 του ν. 4485/2017 (ΦΕΚ 114/τ.Α’).

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ