ΠΜΣ: Ειδίκευση στη Νεφρολογική Φροντίδα

το άρθρο ενημερώθηκε στις 15.11.2024

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Σχολή Επιστημών Υγείας

Τμήμα Ιατρικής (Λάρισα)

«Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Νεφρολογική Φροντίδα»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, Βιόπολις, Μεζούρλο, 41110 Λάρισα, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού

Τηλέφωνα: 2413 501667 E-mail : nephro_care@med.uth.gr.

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Αντικείμενο και σκοπός του ΠΜΣ «Μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη Νεφρολογική Φροντίδα» είναι:

Η κατάρτιση και εξειδίκευση στη σύγχρονη κλινική και νοσηλευτική Φροντίδα σε ένα πεδίο αιχμής όπως είναι η Κλινική Νεφρολογία, η Εξωνεφρική Κάθαρση (Αιμοκάθαρση, Περιτοναϊκή Κάθαρση) και η Μεταμόσχευση.

Η διεξοδική και σε βάθος εκπαίδευση, βασισμένη στα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά και κλινικά δεδομένα, με σκοπό την παροχή των απαραίτητων εφοδίων και δημιουργία ειδικών με τις απαιτούμενες δεξιότητες για επιτυχή σταδιοδρομία στον ιδιωτικό, δημόσιο και ακαδημαϊκό τομέα.

Η προετοιμασία για μεταπτυχιακές σπουδές διδακτορικού επιπέδου.

Τίτλος Σπουδών: Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) απονέμει τον τίτλο «Μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη Νεφρολογική Φροντίδα».

Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) ορίζεται σε τέσσερα (4) διδακτικά εξάμηνα.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Τα Μαθήματα, που γίνονται στην Ελληνική γλώσσα, στοχεύουν την παροχή υψηλού επιπέδου εξειδίκευσης σε όλους τους τομείς της Νεφρολογικής Φροντίδας: στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, στην Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης, στις ειδικές θεραπείες νεφρικής υποκατάστασης και κάθαρσης, την επείγουσα Νεφρολογία και την κλινική Νεφρολογίας γενικότερα.

Δίδακτρα: Τα δίδακτρα ανέρχονται σε 2.000 ευρώ (1.000 € με την έναρξη του Α΄ Εξαμήνου και 1000 € με την έναρξη του Γ΄ εξαμήνου).

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Ο αριθμός εισακτέων στο ΠΜΣ για την απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε 30 ανά έτος.

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Ιατρικής, Νοσηλευτικής της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Επίσης γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. και ΤΕΙ με τίτλο συναφούς αντικειμένου με τους τομείς της Ιατρικής, της Νοσηλευτικής ή της Νεφρολογίας ή με αποδεδειγμένη επαγγελματική ή ερευνητική εμπειρία στους τομείς αυτούς. Οι κάτοχοι τίτλου πτυχίου της αλλοδαπής οφείλουν να προσκομίσουν την αναγνώριση του τίτλου τους από τον ΔΟATΑΠ.

Διαδικασία επιλογής:

Η Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε.) του Π.Μ.Σ. αποφασίζει για το χρόνο δημοσίευσης στον ημερήσιο έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο, σχετικής ανακοίνωσης προς τους ενδιαφερομένους υποψηφίους, όπου και προσδιορίζονται τα απαραίτητα προσόντα υποψηφίων για εισαγωγή στο Π.Μ.Σ. «Μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη Νεφρολογική Φροντίδα», η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών, ο γενικός τρόπος αξιολόγησης υποψηφίων και η διεύθυνση υποβολής δικαιολογητικών. Οι αιτήσεις υποβάλλονται σε ειδικά έντυπα που τους αποστέλλει ηλεκτρονικά ή τους παραδίδει η Γραμματεία του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Η διαδικασία επιλογής των Μεταπτυχιακών Φοιτητών (ΜΦ) συνεκτιμά τα ειδικά προσόντα των υποψηφίων, όπως αυτά προκύπτουν από τα δικαιολογητικά που έχουν υποβληθεί στη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. και την απόδοση των υποψηφίων κατά τη διάρκεια προφορικής συνέντευξης, εάν αυτό ζητηθεί από την Επιτροπή Επιλογής των Μεταπτυχιακών Φοιτητών.

Αξιολόγηση φοιτητών: Η αξιολόγηση των υποψηφίων, που μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες, έχουν προσκομίσει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά γίνεται από την Επιτροπή Επιλογής ΜΦ σε τρεις φάσεις:

Α’ Φάση: Έλεγχος δικαιολογητικών όλων των υποψηφίων.

Β’ Φάση: Η βαθμολόγηση των κριτηρίων γίνεται σε κλίμακα από 0 μέχρι 100 και κάθε υποψήφιος πιστώνεται με συγκεκριμένο αριθμό μορίων. Η Σ.Ε. σε συνεργασία με την Επιτροπή Επιλογής (Ε.Ε.) των υποψηφίων, αξιολογεί και προκρίνει τους υποψηφίους με βάση τα κριτήρια:

Γενικός βαθμός πτυχίου x 2 (έως 20 μόρια)

Αναγνωρισμένη επαγγελματική εμπειρία η οποία αποδεικνύεται με πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις Ασφαλιστικού Φορέα. Έτη εργασίας x 1 (έως 20 μόρια)

Γνώση ξένης γλώσσας (έως 10 όταν συνοδεύεται από την απόκτηση επαγγελματικού πτυχίου).

Συνάφεια με το αντικείμενο του προγράμματος (έως 10 μόρια για τους εργαζόμενους σε υπηρεσίες Υγείας)

Επιπρόσθετα προσόντα (έως 20 μόρια σε όσους έχουν δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά).

Γ’ Φάση: Για την επιλογή των υποψηφίων στο Π.Μ.Σ., εφόσον αποφασίσει σχετικά η Σ.Ε., πραγματοποιείται προφορική συνέντευξη (έως 20 μόρια). Η απόδοση των υποψηφίων κατά τη διάρκεια της προφορικής συνέντευξης συνεκτιμάται για την επιλογή τους στο Π.Μ.Σ.

Η προφορική συνέντευξη αποβλέπει:

Στη διαπίστωση της γενικής επιστημονικής κατάρτισης του υποψηφίου και τη συγκρότηση της
προσωπικότητάς του.

Στην επισήμανση ειδικών προσόντων και άλλων χαρακτηριστικών και δραστηριοτήτων του
υποψηφίου.

Στον εντοπισμό των δυσκολιών που πιθανόν να έχει ο υποψήφιος για την ανελλιπή παρακολούθηση των μαθημάτων και των λοιπών υποχρεώσεων του Π.Μ.Σ.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Το ΠΜΣ αποτελείται από κύκλο σπουδών 4 εξαμήνων, ο οποίος περιλαμβάνει την παρακολούθηση μεταπτυχιακών μαθημάτων θεωρητικών και πρακτικής εξάσκησης, την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας και πρακτική άσκηση επιλογής (ή ερευνητικό έργο), με συνολικά 120 πιστωτικές μονάδες (ECTS).

Η διάρκεια φοίτησης στο Π.Μ.Σ. είναι κατ’ ελάχιστο τέσσερα (4) εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος που απαιτείται για την εκπόνηση και υποβολή προς κρίση διπλωματικής εργασίας.

Α’ εξάμηνο: (Εαρινό) : Θεωρητική κατάρτιση

Β’ εξάμηνο: (Χειμερινό) : Θεωρητική κατάρτιση

Γ’ εξάμηνο: (Εαρινό) : Πρακτική άσκηση

Δ’ εξάμηνο: (Χειμερινό) : Πρακτική άσκηση επιλογής και διπλωματική εργασία.

Πιο αναλυτικά τα μαθήματα ορίζονται ως εξής:

Α’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Φυσιολογικός νεφρός, παθοφυσιολογία νεφρικών παθήσεων
    • Ειδικές νεφρικές παθήσεις, υποκατάσταση της νεφρικής λειτουργίας
    • Συννοσηρότητες στη Nεφρολογία
    • Φάρμακα, άσκηση και ειδική διατροφή στις νεφρικές παθήσεις
    • Επιδημιολογία νεφρικών παθήσεων, Στοιχεία Βιοστατιστικής, Βιβλιογραφική ανασκόπηση,
      Μεθοδολογία έρευνας
    • Οργάνωση, διοίκηση και οικονομία στη Νεφρολογική Φροντίδα, Μεταμόσχευση.

Β’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Υγιεινή, λοιμώξεις, μεταδιδόμενες ασθένειες σε  Νεφρολογικές Μονάδες
    • Επείγουσες καταστάσεις σε Νεφρολογικές Μονάδες 5
    • Ειδικές θεραπείες, συνεχής εξωσωματική κάθαρση, εντατική θεραπεία
    • Αρχές, τεχνολογία και μεθοδολογία αιμοκάθαρσης
    • Αρχές, τεχνολογία και μεθοδολογία περιτοναϊκής κάθαρσης
    • Αρχές, οργάνωση και παρακολούθηση της μεταμόσχευσης

Γ’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Πρακτική εξάσκηση στην αιμοκάθαρση
    • Πρακτική εξάσκηση στην περιτοναϊκή κάθαρση
    • Πρακτική εξάσκηση στην Κλινική Νεφρολογία, Μεταμόσχευση

Δ’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Πρακτική εξάσκηση επιλογής με διπλωματική εργασία ή ερευνητικό έργο με διπλωματική εργασία.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 με την επιφύλαξη της μη πιστοποίησής του κατά την περιοδική αξιολόγηση του Τμήματος.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ