Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η μελέτη και η προσπάθεια αποκρυπτογράφησης της μοριακής και πολυκυτταρικής οργάνωσης της ζωής. Ειδικότερα, χρησιμοποιεί την ερευνητική μεθοδολογία και την ιατρική έρευνα προκειμένου να μελετήσει ποικίλα θέματα της γονιδιωματικής επιστήμης και να επιτύχει τη μοριακή ανάλυση των γονιδιωμάτων.
Παρακολουθεί τις εξελίξεις στη μοριακή βιολογία, τη βιοχημεία, τη νευροβιολογία, την ανοσολογία και τη μοριακή γενετική και επιχειρεί να εξετάσει και να καταγράψει τους παράγοντες που σχετίζονται με τη γονιδιακή ρύθμιση, το γενετικό χάρτη του ανθρώπου και την οργάνωση της ζωής. Έργο του αποτελεί η συμβολή στην έρευνα για την ανάλυση της γενετικής σύνθεσης των γονιδίων και τη χαρτογράφηση της θέσης τους σε κάθε χρωμόσωμα του οργανισμού.
Επίσης, μελετά τον τρόπο δράσης των φυσιολογικών και των μεταλλασσόμενων γονιδίων, πραγματοποιώντας μακρόχρονα πειράματα σε ζώα και καταγράφοντας πολύτιμα βιοϊατρικά στοιχεία σε βάσεις δεδομένων και κατάλληλο λογισμικό στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μελέτη των διαγονιδιακών οργανισμών και γι’ αυτό το λόγο ασχολείται και με την κατασκευή διαγονιδιακών εντόμων και θηλαστικών.
Για τη διευκόλυνση του έργου του χρησιμοποιεί ιατρικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, όπως συστήματα φασματομετρίας μάζας για πρωτεωμική ανάλυση, ηλεκτρονικά μικροσκόπια σάρωσης και διέλευσης, φωτονικά μικροσκόπια, υπερφυγόκεντρους και ψυκτικές φυγόκεντρους, εξοπλισμό χρωματογραφίας μακρομορίων, συστήματα προσδιορισμού αλληλουχίας DNA και πρωτεϊνών, συστήματα ανάλυσης γονιδιακής έκφρασης με μικροσυστοιχίες DNA, συσκευές RCR με πολλαπλές κεφαλές και δυνατότητα ανάλυσης σε πραγματικό χρόνο.
Επίσης, έχει στη διάθεσή του θαλάμους κάθετης νηματικής ροής βιολογικής ασφάλειας τύπου ΙΙ και ΙΙΙ, μονάδες εκτροφής πειραματόζωων (ποντίκια, κουνέλια, δροσόφιλοι κ.ά.), καθώς και μεγάλο αριθμό ψυκτικών θαλάμων, καταψύξεων, υπερκαταψύξεων και θαλάμων σταθερών συνθηκών. Τέλος, για να οργανώνει το πολύτιμο πληροφοριακό υλικό που συλλέγει χρησιμοποιεί μικροϋπολογιστές, σταθμούς εργασίας και συνδεδεμένους με τοπικό δίκτυο μεγάλων ταχυτήτων και με το διαδίκτυο.
Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε εργαστήρια υψηλής τεχνολογίας. Ο φόρτος εργασίας και η κλινική έρευνα για μακρό χρονικό διάστημα απαιτούν υπερωριακή απασχόληση και συνεργασία με άλλους επιστήμονες και ερευνητές, όπως μοριακούς βιολόγους, βιοχημικούς, νευροβιολόγους, γενετιστές και ειδικούς πληροφορικής.
Χειρίζεται πολύπλοκα μηχανήματα και εξειδικευμένα μικροσκόπια και επιβάλλεται να τηρεί όλους τους απαραίτητους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής. Οφείλει να κρατάει πλήρες αρχείο με τα αποτελέσματα των ερευνών του και να αξιοποιεί τις πληροφορίες που συλλέγει για ιατρικούς και διαγνωστικούς σκοπούς.
Πολλές φορές χρειάζεται να ταξιδεύει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό προκειμένου να συμμετέχει σε ιατρικά συνέδρια και να ενημερώνεται για τις επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα του.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Χρειάζεται να διαθέτει έντονο ενδιαφέρον για την έρευνα, ομαδικό πνεύμα, υπομονή, παρατηρητικότητα και μεθοδικότητα κατά την άσκηση της εργασίας του. Είναι ανάγκη, επίσης, να διακρίνεται από επαγγελματική ευσυνειδησία και ήθος.
Ακόμη, εκτός από την πολύ καλή γνώση ξένων γλωσσών και εξειδικευμένων προγραμμάτων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, πρέπει να χειρίζεται με επιδεξιότητα τα όργανα που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση της εργασίας του.
Τέλος, καθώς συχνά χειρίζεται ευαίσθητα ζητήματα γύρω από την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και την ισορροπία της φύσης οφείλει να ακολουθεί του κώδικα δεοντολογίας και βιοηθικής και να ενημερώνεται συνεχώς για τις νέες επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα του.
Σπουδές
Αρχικές Σπουδές στο επάγγελμα του Ιατρού (με ειδίκευση αργότερα στην ανωτέρω ειδικότητα) προσφέρονται στα αντίστοιχα τμήματα ιατρικής των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Για την άσκηση του επαγγέλματος χρειάζεται η άδεια από το υπουργείο Υγείας.
Σπουδές σε μεταπτυχιακό επίπεδο προσφέρονται σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών από τα τμήματα Ιατρικής σε συνεργασία με τα τμήματα Βιολογίας στη Μοριακή Ιατρική.
Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να απασχοληθεί σε εργαστήρια πανεπιστημιακών, νοσηλευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων (όπως στο Εργαστήριο Μοριακής Γενετικής του Ανθρώπου του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης), και σε σχετικά ερευνητικά προγράμματα σε ινστιτούτα και οργανισμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται σε ζητήματα μοριακής ιατρικής, εφαρμοσμένης γενετικής και μοριακών βιοεπιστημών (π.χ. Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας Κρήτης, Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ανθρωπογενετικής του Πανεπιστημίου του Μονάχου).
Ακόμη, μπορεί να σταδιοδρομήσει στη βιοϊατρική έρευνα και στη διδασκαλία στους παραπάνω τομείς αιχμής. Επίσης μπορεί να απασχοληθεί σε Μονάδες Προγεννητικής Διάγνωσης Κληρονομικών Ασθενειών, Μονάδες Κυτταρογενετικής, Μονάδες Εξωσωματικής Γονιμοποίησης κ.ά., σε δημόσια ή ιδιωτικά ιατρικά κέντρα και διαγνωστικά εργαστήρια.
Επιπλέον, μπορεί να απασχοληθεί στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής που αποτελεί συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας (Ν.2667/1998, ΦΕΚ Α’ 281/1998) και έχει τις εξής αρμοδιότητες: α) Εξετάζει κάθε ηθικό, κοινωνικό ή νομικό ζήτημα σχετικό με τις εξελίξεις, ιδίως στη Βιολογία, τη Βιοτεχνολογία, την Ιατρική και τη Γενετική, β) διατυπώνει, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, προτάσεις συνολικής πολιτικής και συγκεκριμένων ενεργειών για ειδικά προβλήματα σε αυτά τα θέματα, γ) συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς και παρεμφερή όργανα και μεριμνά για τη συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνείς εκδηλώσεις σχετικές με την έρευνα στους τομείς ενδιαφέροντός της και, τέλος, ενημερώνει τους πολίτες με κάθε πρόσφορο μέσο για θέματα που αφορούν την εξέλιξη των βιολογικών επιστημών και τις συνέπειες των εφαρμογών τους.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)