ΠΜΣ: Διαγνωστική και Θεραπευτική Προσέγγιση του Διαβητικού Ποδιού

το άρθρο ενημερώθηκε στις 05.10.2024

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Σχολή Επιστημών Υγείας

Τμήμα Ιατρικής (Λάρισα)

ΠΜΣ: «Διαγνωστική και Θεραπευτική Προσέγγιση του Διαβητικού Ποδιού»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Πανεπιστημίου 3, Βιόπολις, 41500 ΛΑΡΙΣΑ

Τηλέφωνα: 2410 685701 Email: g-med@med.uth.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Διαγνωστική και Θεραπευτική Προσέγγιση του Διαβητικού Ποδιού» σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής και τις διατάξεις του ν. 4485/2017.

Το ΠΜΣ έχει ως αποστολή να καλλιεργεί και να προάγει με την ακαδημαϊκή και εφαρμοσμένη διδασκαλία και έρευνα την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση ερευνητών και επαγγελματιών υγείας στην πρόληψη, ορθή διάγνωση και θεραπεία των ασθενών με διαβητικό πόδι. Επίσης παρέχει στους Διπλωματούχους του τα απαραίτητα εφόδια που θα τους εξασφαλίσουν την άρτια κατάρτισή τους για την ακαδημαϊκή επιστημονική και ερευνητική τους σταδιοδρομία τους διεθνώς.

Τίτλος Σπουδών:

Το ΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στη «Διαγνωστική και Θεραπευτική Προσέγγιση του Διαβητικού Ποδιού».

Διάρκεια σπουδών :

Το ΠΜΣ «Διαγνωστική και Θεραπευτική Προσέγγιση του Διαβητικού Ποδιού» διαρθρώνεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα, τα οποία περιλαμβάνουν την διδασκαλία οκτώ (8) θεματικών ενοτήτων και την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας. Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Η γλώσσα διδασκαλίας του Π.Μ.Σ είναι η ελληνική και η αγγλική. Η γλώσσα εκπόνησης διπλωματικής εργασίας είναι τόσο η ελληνική όσο και η αγγλική

Δίδακτρα: τέλη φοίτησης 4000 ευρώ.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο Π.Μ.Σ. «Διαγνωστική και Θεραπευτική Προσέγγιση του Διαβητικού Ποδιού» γίνονται δεκτοί ως Μεταπτυχιακοί Φοιτητές (ΜΦ) πτυχιούχοι Τμημάτων των Σχολών Επιστημών Υγείας (Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Φυσικοθεραπείας, Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Φαρμακευτικής), Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού(ΤΕΦΑΑ) των ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής καθώς και πτυχιούχοι λοιπών συναφών με το αντικείμενο του Προγράμματος τμημάτων πανεπιστημίων και πτυχιούχων ΑΤΕΙ των αντίστοιχων αντικειμένων (Φυσικοθεραπείας, Νοσηλευτικής).

Ο αριθμός των εισακτέων ορίζεται κατ’ ανώτερο όριο σε τριάντα (30) φοιτητές κατ’ έτος. Σε περίπτωση που δυο ή περισσότεροι υποψήφιοι συγκεντρώσουν συνολικά τον ίδιο αριθμό μορίων, γίνονται δεκτοί όλοι οι ισοβαθμήσαντες.

Επιπρόσθετα, ανά έτος θα γίνονται αποδεκτά δύο (2) άτομα χωρίς την υποχρέωση καταβολής διδάκτρων: ένα (1) μέλος που υπηρετεί στην Αγγειοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ένα (1) μέλος που υπηρετεί στην Ενδοκρινολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Για την επιλογή τους, θα ισχύουν τα ίδια κριτήρια, όπως αναφέρονται στον Εσωτερικό Κανονισμό.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος περιλαμβάνει την παρακολούθηση και εξέταση των οκτώ (8) υποχρεωτικών μαθημάτων καθώς και την εκπόνηση και παρουσίαση της Διπλωματικής Εργασίας.

Η δομή του προγράμματος είναι η ακόλουθη:

Α’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Σακχαρώδης Διαβήτης – Επιδημιολογία, Παθοφυσιολογία – Συστηματικές επιπλοκές – Αντιμετώπιση
    • Διαβητικό πόδι – Ορισμός, επιδημιολογία, Νευρολογική και Μυοσκελετική προσβολή, Εμβιομηχανική και παθολογία του ποδιού
    • Δερματικές βλάβες – Λοιμώξεις
    • Περιποίηση και προστασία του ποδιού

Β’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Διαβητική αγγειοπάθεια (Αγγειακή προσβολή, Διάγνωση και Αντιμετώπιση)
    • Ακρωτηριασμοί – Αποκατάσταση – Ορθωτική
    • Παρακολούθηση ασθενών με διαβητικό πόδι, Ποιότητα ζωής Κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις – Σχεδιασμός πολιτικής της υγείας – Δεοντολογία
    • Μεθοδολογία έρευνας – Παραβάσεις στις επιστημονικές δημοσιεύσεις – Καθορισμός θέματος διπλωματικής εργασίας – Παρουσίαση κλινικών περιστατικών

Γ’ εξάμηνο:

    • Διπλωματική εργασία: Συγγραφή, παρουσίαση και αξιολόγηση.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου 32 του ν. 4485/2017 (Α’ 114)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ