{0407} : Μουσικών Σπουδών (Κέρκυρα)

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 12/03/2025

Ιόνιο  Πανεπιστήμιο

Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών

 Τμήμα Μουσικών Σπουδών (Κέρκυρα)

Έδρα :

Διεύθυνση : Παλαιό Φρούριο Κέρκυρα, Τ.Κ. 49 100

Τηλέφωνο : 26610 87522, 87512, Fax  : 26610 26024, E-mail: music@ionio.gr

Σκοπός του τμήματος :

Σκοπός των Τμημάτων είναι να αναδείξουν ικανούς επιστήμονες, ώστε να ασχοληθούν με τη Μουσικολογία, τη Μουσικολογική έρευνα και την προώθηση της μουσικής εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Διάρκεια σπουδών : 5 έτη (10 εξάμηνα)

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:

Το Πρόγραμμα Σπουδών του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου καλύπτει πέντε γνωστικές περιοχές της μουσικής θεωρίας και πράξης:

  • Aνώτερα Θεωρητικά της Μουσικής (Αρμονία, Αντίστιξη, Φούγκα) και Μουσική Σύνθεση
  • Πρακτική της Μουσικής Ερμηνείας (Εκτέλεση μουσικών οργάνων, Μονωδία, Διεύθυνση μουσικών συνόλων)
  • Παιδαγωγική της Μουσικής
  • Mουσική Tεχνολογία
  • Μουσικολογία (Συστηματική Μουσικολογία, Ιστορική Μουσικολογία, Εθνομουσικολογία)

Επίσης προσφέρει πλήρη κατάρτιση σε σπάνιους και μοναδικούς κλάδους, όπως η Παλαιά Mουσική, το Εκκλησιαστικό Όργανο, η Τζαζ, η Hλεκτροακουστική Mουσική ή η Mουσικοθεραπεία.

Πιο αναλυτικά, το Πρόγραμμα Σπουδών περιλαμβάνει τρεις κατευθύνσεις:

α). Μουσική Σύνθεση

β). Μουσική Εκτέλεση

γ). Μουσικές Επιστήμες.

Οι δύο πρώτες εξασφαλίζουν επαγγελματική επάρκεια σε συνθέτες, εκτελεστές οργάνων, τραγουδιστές και μαέστρους χορωδίας ή ορχήστρας, ενώ η τρίτη επισφραγίζει την επάρκεια στη Mουσική Παιδαγωγική, τη Mουσική Tεχνολογία ή τη Mουσικολογία.

Μια από τις κατευθύνσεις επιλέγεται από τον φοιτητή και αναγράφεται τελικά στο πτυχίο του. Η κατεύθυνση του πτυχίου πιστοποιεί επαγγελματική επάρκεια αλλά όχι εξειδίκευση. Η εξειδίκευση εξασφαλίζεται και πιστοποιείται με το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών. Κάθε κατεύθυνση χωρίζεται άτυπα σε υποκατευθύνσεις με διαφορετικά αντικείμενα και διαφορετικά προαπαιτούμενα για τα πτυχιακά μαθήματα. Τα πτυχιακά μαθήματα είναι τρία και είναι αυτά που καθορίζουν την κατεύθυνση. Τα μαθήματα όλων των κατευθύνσεων προσφέρονται και ως μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής ανεξάρτητα από την κατεύθυνση.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προγράμματος σπουδών:

  • Είναι το μόνο μουσικοεκπαιδευτικό ίδρυμα στην Eλλάδα που προσφέρει πλήρη κατάρτιση σε σπάνιους και μοναδικούς κλάδους όπως η Παλαιά Mουσική, το Εκκλησιαστικό Όργανο, η Tζάζ και η Hλεκτροακουστική Mουσική.
  • Eίναι το μόνο ελληνικό ίδρυμα που διαθέτει πλήρες πρόγραμμα και υποδομή Mουσικής Aκαδημίας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Μαθησιακά αποτελέσματα
Κατεύθυνση Μουσικής Σύνθεσης

Η Κατεύθυνση της Σύνθεσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων, θεωρητικών και πρακτικών, τα οποία στόχο έχουν να καταστήσουν τους φοιτητές που την ακολουθούν πλήρως καταρτισμένους και επαγγελματικά ικανούς στον χώρο της μουσικής δημιουργίας. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές αποκτούν:

    • εποπτεία των εφαρμογών της μουσικής σύνθεσης σε κάθε τομέα του σημερινού πολιτισμού
    • δημιουργικές/καλλιτεχνικές δεξιότητες στη μουσική σύνθεση, την ενορχήστρωση και τη μουσική παραγωγή ποικίλων ειδών μουσικής
    • τεχνικές δεξιότητες στην οργάνωση παραγωγής και τη διαχείριση πρόβας
    • γνώσεις και δεξιότητες χρήσης αναλογικών και ψηφιακών ηλεκτροακουστικών τεχνολογιών, των πειραματικών και εμπορικών εργαλείων της μουσικής τεχνολογίας και της μουσικής πληροφορικής, καθώς και δημιουργικές/καλλιτεχνικές δεξιότητες εφαρμογής των παραπάνω για τη σύνθεση ή/και την οργάνωση ή/και την υλοποίηση έργων ηλεκτροακουστικής μουσικής και, γενικότερα, ηχητικής τέχνης κάθε τύπου
    • παιδαγωγικές δεξιότητες, όσον αφορά τη δυνατότητα διδασκαλίας θεωρητικών και πρακτικών μουσικών αντικειμένων που άπτονται της ειδίκευσης, όπως: ανώτερα θεωρητικά, ενόργανη σύνθεση, ενορχήστρωση, σύνθεση ηλεκτρονικής μουσικής κ.λπ.

Η Κατεύθυνση, πέραν της της κλασικής ενόργανης σύνθεσης, δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε ειδικεύσεις όπως η σύνθεση ηλεκτροακουστικής μουσικής και η σύνθεση για τις παραστατικές τέχνες (κινηματογράφος, θέατρο κ.λπ.). Με αυτόν τον τρόπο, στοχεύει στην ανάπτυξη ενός πιο σύγχρονου προσανατολισμού και αισθητικής στη μουσική δημιουργία, όχι μόνο προσφέροντας μια ουσιαστική και, κυρίως, σταθερά επικαιροποιημένη θεωρητική γνώση και τεχνική εμπειρία στους φοιτητές της, αλλά καλλιεργώντας και έναν σύγχρονο, «συνθετικό» (με την έννοια του συνδυαστικού και του συγκριτικού) τρόπο σκέψης ως προς την αντίληψη της μουσικής, του ήχου και της Τέχνης γενικότερα.

Κατεύθυνση Μουσικής Εκτέλεσης
Οι φοιτητές της Κατεύθυνσης Εκτέλεσης αποκτούν ολοκληρωμένη και σφαιρική εκπαίδευση, που καλύπτει όλες τις επί μέρους πτυχές της μουσικής εκτέλεσης, οργανικής ή φωνητικής, στο επιλεγέν αντικείμενό τους. Η εκπαίδευση αυτή περιλαμβάνει τις γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων μουσικών εκτελεστών, αλλά και μουσικοπαιδαγωγών στον τομέα της διδασκαλίας μουσικών καλλιτεχνικών αντικειμένων. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην άρτια τεχνική κατάρτιση και την εξοικείωση με ευρύ φάσμα εκφραστικών και υφολογικών δεδομένων από διαφορετικά μουσικά ιδιώματα και εποχές (κατά περίπτωση: παλαιά, κλασική και σύγχρονη δυτική μουσική, κλασική και σύγχρονη τζαζ, ποικίλες συμπράξεις με τη σύγχρονη τεχνολογία).

Συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωση του Προγράμματος Σπουδών, οι φοιτητές αποκτούν:

    • Επαγγελματικές δεξιότητες, τεχνικές και καλλιτεχνικές, στο ιδιαίτερο αντικείμενο που επιλέγουν (μουσικό όργανο ή φωνή, μουσική διεύθυνση)
    • Γνώση όλου του φάσματος του σχετικού ρεπερτορίου, με έμφαση στις ιδιαιτερότητες των διαφορετικών μουσικών ιδιωμάτων και εποχών, καθώς και του ιστορικού-θεωρητικού υποβάθρου του αντικειμένου καλλιτεχνικής ειδίκευσης
    • Ικανότητες σύμπραξης και συνεργασίας στο πλαίσιο μουσικών συνόλων
    • Ικανότητα αποτελεσματικής οργάνωσης της προσωπικής τους μελέτης, με στόχο την εδραίωση του αισθήματος αυτοαποτελεσματικότητας, την ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτοδιδασκαλίας και τη διαμόρφωση μίας ανεξάρτητης και κυρίαρχης μουσικής προσωπικότητας
    • Ικανότητα διατύπωσης, προγραμματισμού και επίτευξης στόχων
    • Πρακτική εμπειρία τόσο επί σκηνής, όσο και στο στούντιο ηχογράφησης
    • Παιδαγωγικές δεξιότητες, ιδιαίτερα σε σχέση με τη διδασκαλία του καλλιτεχνικού τους αντικειμένου

Στόχος είναι η σφαιρική ανάπτυξη της καλλιτεχνικής προσωπικότητας του φοιτητή, ώστε να μπορεί μελλοντικά να ανταποκριθεί με αξιώσεις στις απαιτήσεις μιας επαγγελματικής σταδιοδρομίας ως σολίστ, ως μέλος μουσικών συνόλων ή ως διευθυντής ορχήστρας ή χορωδίας.

Κατεύθυνση Μουσικής Επιστήμης
Η Κατεύθυνση Μουσικής Επιστήμης χαρακτηρίζεται από πολυδύναμο και πολυεπίπεδο πρόγραμμα κατάρτισης των φοιτητών, με ευρεία δυνατότητα επιλογής γενικών και ειδικών μαθημάτων, ακολουθώντας τις σύγχρονες επιταγές και κατευθύνσεις που χαρακτηρίζουν τον συγκεκριμένο τομέα.

Στην εκπαιδευτική διαδικασία έχουν ενσωματωθεί, πέρα από τις αυτονόητες μουσικές προσεγγίσεις, και εκείνες της μουσικής παιδαγωγικής και ψυχολογίας, της κοινωνιολογίας, της ανθρωπολογίας, των νέων τεχνολογιών με έμφαση στη μουσική, της φιλοσοφίας και της μουσικής ερμηνευτικής. Το πρόγραμμα σπουδών, βασιζόμενο στη βαθμηδόν απόκτηση στέρεων, γενικών και ειδικότερων γνώσεων, προσφέρει τη δυνατότητα στον φοιτητή να εξειδικευτεί άτυπα, σε επίπεδο διπλωματικής εργασίας, στους εξής  τομείς: i) Μουσικολογία, ii) Βυζαντινή Μουσική, iii) Μουσική Παιδαγωγική και Ψυχολογία της Μουσικής, iv) Μουσική Τεχνολογία, v) Μουσική Παραγωγή, vi) Μουσική Ερμηνευτική.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι φοιτητές αποκτούν:

    • Γνώση και ικανότητα έρευνας της βιβλιογραφίας, ιδιαίτερα σε σχέση με το αντικείμενο που επιλέγουν
    • Ικανότητα ανάλυσης προβλημάτων και ανάπτυξης κριτικής σκέψης
    • Δεξιότητες μουσικής έρευνας και συγγραφής επιστημονικών εργασιών
    • Εποπτεία του πεδίου, της μεθοδολογίας και των επιμέρους αντικειμένων της Μουσικής Επιστήμης
    • Μουσικοπαιδαγωγικές δεξιότητες
    • Στέρεες γνώσεις και επαγγελματική ικανότητα σε έναν από τους ανωτέρω τομείς, εφόσον εξειδικευτούν σε αυτόν.

Η Μουσικολογία (θεματικές περιοχές: Ζητήματα Νεοελληνικής Μουσικής Ι και II, Ζητήματα Επιστημολογίας της Μουσικής Ανάλυσης, Φιλοσοφικές, Αισθητικές και Σημειολογικές Τομές στη Μουσική, Μουσικοί Πολιτισμοί) προσφέρει μέσα από ιστορικοκοινωνιολογική, συστηματική, φιλοσοφική και εφαρμοσμένη προοπτική τα απαραίτητα εργαλεία για την κατανόηση του μουσικού φαινομένου, εντός και εκτός του λεγόμενου «Δυτικού κανόνα», στον χρόνο και στον χώρο, μέσω ποικιλίας απόψεων και προσεγγίσεων, έχοντας ως στόχο τη σφαιρική διαχείριση του εκάστοτε αντικειμένου.

Η Βυζαντινή Μουσική (θεματικές περιοχές: Ειδικά Θέματα Ιστορίας της Ελληνικής Εκκλησιαστικής Μουσικής, Ζητήματα Θεωρίας της Βυζαντινής Μουσικής), έχοντας παρόμοιες συνισταμένες με τη Μουσικολογία, θεραπεύει την ιστορική και συστηματική έρευνα της εμβληματικής για τον ελλαδικό χώρο λειτουργικής μουσικής της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενσωματώνοντας και εθνομουσικολογικές προσεγγίσεις.

Η Μουσική Παιδαγωγική και η Ψυχολογία της Μουσικής (θεματικές περιοχές: Ειδικά Θέματα Ψυχολογίας της Μουσικής, Σύγχρονες Τάσεις στη Μουσική Παιδαγωγική) παρέχουν μαθήματα που στοχεύουν στην παιδαγωγική επάρκεια και προσφέρουν στους φοιτητές μία σφαιρική γνώση της μουσικής παιδαγωγικής επιστήμης, ώστε να είναι αποτελεσματικοί στη διδασκαλία της μουσικής σε τυπικά και άτυπα πλαίσια, σε γενικά και ειδικά σχολεία, καθώς και στην κοινότητα. Παρέχουν επίσης βασικές δεξιότητες για την αξιολόγηση και κριτική επισκόπηση βιβλιογραφικών και διαδικτυακών πηγών και για τη διεξαγωγή έρευνας σε παιδαγωγικά πλαίσια. Οι φοιτητές λαμβάνουν μεταξύ άλλων εισαγωγικές γνώσεις ή/και πρακτική εξοικείωση με αντικείμενα όπως η ακουστική οικολογία, η μουσική αγωγή στη βρεφική και προσχολική ηλικία, η μουσική εκπαίδευση ενηλίκων, η μουσική στην κοινότητα και η μουσικοθεραπεία.

Η Μουσική Τεχνολογία (θεματικές περιοχές: Ζωντανή Ηλεκτρονική Μουσική, Ηχητικές Τέχνες) καλύπτει την περιοχή τομής μεταξύ των Ηλεκτρονικών Τεχνολογιών Ηχητικής Σύνθεσης και Επεξεργασίας από τη μία και της Μουσικής από την άλλη, με βασικό εκπαιδευτικό στόχο την κατανόηση των σύγχρονων εργαλείων και μεθοδολογιών ηλεκτρονικής παραγωγής ηχητικών προϊόντων, καθώς και την καλλιέργεια επαγγελματικών δεξιοτήτων σε μια ευρεία κλίμακα, από το εμπορικό στο πειραματικό, τόσο στις τρέχουσες ανάγκες χρήσης της ηλεκτροακουστικής τεχνολογίας, όσο και στις επερχόμενες, με δεδομένη την διαρκή και ταχεία εξέλιξη των εργαλείων και μεθοδολογιών αυτών.

Η Μουσική Παραγωγή (θεματικές περιοχές: Μουσική Παραγωγή I και II) αποτελεί την εξέλιξη των εκπαιδευτικών ενοτήτων που αφορούν στο πεδίο της ηχοληψίας, που τώρα αυτονομούνται σε μια πιο σχολαστική και ολοκληρωμένη κάλυψη του πεδίου της παραγωγής προϊόντων μουσικής. Ο βασικός εκπαιδευτικός στόχος της εξειδίκευσης αυτής, εκτός από την εμβάθυνση στις τεχνολογίες εγγραφής και αναπαραγωγής του ήχου, είναι η κατανόηση των τεχνολογικών και αισθητικών κατηγοριών της ηχοληψίας και της ηχογράφησης καθώς και της οργάνωσης της παραγωγής μουσικών προϊόντων κάθε τύπου, από την εργαστηριακή («στούντιο ηχογράφησης») δισκογραφική παραγωγή μέχρι την ηχητική κάλυψη συναυλιών μουσικής.

Η Μουσική Ερμηνευτική (θεματικές περιοχές: Μουσική Ερμηνευτική I και II) επικεντρώνεται στην προσπάθεια κατανόησης των μουσικών κειμένων μέσα από συνδυαστικές προσεγγίσεις ιστορικού ή αναλυτικού τύπου, στο πλαίσιο των οποίων αξιοποιούνται μεταξύ άλλων τα πορίσματα της σύγχρονης έρευνας περί εκτελεστικών πρακτικών του παρελθόντος.

Τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Υ.Α. Αριθμ. 62386/Ζ1 (ΦΕΚ 2109 τ.Β’/02.06.2020) η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών, που οργανώνεται στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου, οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), στην ειδικότητα του Τμήματος, επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Ενδεικτικά Μαθήματα :

Μουσικολογία, Βυζαντινή Μουσική, Γενική Επισκόπηση Ιστορίας της Μουσικής, Μορφολογία και Ανάλυση της Μουσικής, Εθνομουσικολογία και Μουσική Λαογραφία, Ελληνική Δημοτική Μουσική, Μουσική Ακουστική, Εργαστήριο Μουσικής Τεχνολογίας, Ιστορία και Μορφολογία Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Μουσικής, Ειδικοί Τομείς Ελληνικής Δημοτικής Μουσικής, Ειδικοί Τομείς Εθνομουσικολογίας, Μουσική Παιδαγωγική, Καλλιέργεια Ακοής και Σολφέζ, Αρμονία, Στοιχεία Τεχνικής Φούγκας, Ιστορία και Επιστημολογικά Προβλήματα της Μουσικολογίας, Αρμονική και Μορφολογική Ανάλυση, Πιάνο, Βυζαντινή Μουσική, Τραγούδι και Χορωδία, Εισαγωγή στην Παιδαγωγική, Μουσική Εικονογραφία, Μουσική Παιδαγωγική, Διδακτική της Μουσικής, Συστήματα Μουσικής Αγωγής, Εξελικτική Ψυχολογία Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας, Ξένη Γλώσσα, κ.α. 

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο και κατεύθυνση: Πρόγραμμα Σπουδών

Περισσότερα στοιχεία : 

Τι άλλο πρέπει να ξέρω : 

Αλλαγές στην διαδικασία εισαγωγής στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών από τις πανελλαδικές του 2024. Περισσότερα εδώ

Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές : 

Ο απόφοιτος του τμήματος μπορεί να εργαστεί :

  • στην εκπαίδευση, δημόσια  (Γενικά και Μουσικά Σχολεία) και ιδιωτική (ωδεία, μουσικές σχολές)
  • σε ερευνητικά κέντρα, πολιτιστικούς φορείς
  • ινστιτούτα, οργανισμούς, θέατρα, κινηματογράφο
  • στούντιο ήχου και εικόνας, εργαστήρια κατασκευής μουσικών οργάνων
  • βιβλιοθήκες, εκδοτικούς οίκους και μουσεία
  • σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, και σταθμούς ενημέρωσης και επικοινωνίας
  • μουσικοί και μαέστροι σε συμφωνικές ορχήστρες, στη Λυρική Σκηνή
  • σε χορωδίες και ιερούς ναούς
  • μουσικολόγοι και μουσικοκριτικοί σε φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Επαγγελματικά Δικαιώματα:

  • Τα επαγγελματικά δικαιώματα του μουσικολόγου είναι τα αντίστοιχα του μουσικού, ενώ ακολούθως υπάρχει νομοθεσία που κατοχυρώνει το επάγγελμα αυτό νομικά, καθώς και γραπτός κώδικας δεοντολογίας από το Σύνδεσμο Μουσικών Ελλάδας.
  • Όταν εργάζεται ως μουσικός στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τα επαγγελματικά τους δικαιώματα  του  προβλέπονται από τον  Ν. 1566/1985, άρθρο 14, (ΦΕΚ 167/τ. Α/1985)   και  το   ΠΔ 64 (ΦΕΚ 28 τ. Α’/10.03.1993) και Υ.Α. 135367/Γ7/20.10.2008 (ΦΕΚ 2279 τ.Β΄/10.11.2008) για τον καθορισμό των ειδικεύσεων για τα μουσικά σχολεία,  καθώς και από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και τον Διαρκή Εκπαιδευτικό Κώδικα, εφόσον είναι διορισμένος στο Δημόσιο.
  • Όταν εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση, τα επαγγελματικά του δικαιώματα προβλέπονται, εκτός από τον Ν. 1566/1985, άρθρο 14,  (ΦΕΚ 167/τ. Α/1985)  , και από τις συμβάσεις εργασίας μεταξύ εργοδοτών Σχολαρχών και Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας.

Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος:

Το τμήμα προσφέρει τα παρακάτω Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

 

Σχετικά επαγγέλματα:

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το  ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024

  • Χωρίς καμία αντιστοιχία.

Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ):

 Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :  

 

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής 

Πανελλαδικές 2024

Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025:  113 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)

Κωδικός Μηχανογραφικού: 0407

Γενικό Λύκειο (με 90%):

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 18.350
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 12.880

Επαγγελματικό Λύκειο:

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 14.400
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 12.170

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού Λυκείου (EPAL) με το 90%

Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ