Μουσικολόγος

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η προαγωγή της επιστήμης και της τέχνης της μουσικής είναι το αντικείμενο της εργασίας του. Μελετά τα είδη της μουσικής, τις μελωδίες, τους ρυθμούς, τις κλίμακες, τα μουσικά όργανα, τη σύνθεση και την εκτέλεση έργων. Ασχολείται επίσης με την έρευνα τη θεωρία, την ιστορία και την κριτική της μουσικής.
Σχηματίζει πρότυπες ορχήστρες, χορωδίες και άλλα οργανικά και φωνητικά σύνολα που αντιπροσωπεύουν την ελληνική παρουσία και συμμετοχή στα διεθνή και εγχώρια μουσικά δρώμενα.

Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες εργασίας και το ωράριό του ποικίλλουν ανάλογα με την απασχόλησή του. Μπορεί να ηχογραφεί όλο το πρωί ένα μουσικό κομμάτι και το βράδυ να εργάζεται σε θέατρο, κέντρο ψυχαγωγίας, ορχήστρα κ.λπ. Πρόκειται για μια δουλειά κουραστική, γιατί απαιτεί πολύωρη άσκηση και πολλές ώρες εργασίας.

Πολλές φορές μετακινείται με την ορχήστρα ή τη χορωδία του, για να δώσει παραστάσεις σε διάφορες πόλεις. Η εργασία του υποστηρίζεται από τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή με τον απαραίτητο εξοπλισμό και το απαιτούμενο λογισμικό πρόγραμμα.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό επάγγελμα και γι’ αυτό το πρώτο που χρειάζεται είναι το ταλέντο, που πρέπει να συνοδεύεται με τις απαραίτητες γνώσεις. Ο μουσικολόγος πρέπει να διαθέτει «μουσικό αυτί» για να ξεχωρίζει τις νότες, φαντασία, ευαισθησία, δεξιοτεχνία και κάποια υποκριτική ικανότητα. Η υπομονή και η επιμονή είναι απαραίτητα προσόντα για επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα.

Σπουδές:

Μουσικές σπουδές παρέχονται  στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Καθώς επίσης και στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Τα τμήματα αυτά έχουν σκοπό να μεταδώσουν στους φοιτητές τους τις απαραίτητες γνώσεις μουσικολογίας και μουσικής παιδαγωγικής για να μπορέσουν να ασχοληθούν με τη μουσικολογική έρευνα και να προωθήσουν τη μουσική εκπαίδευση στη χώρα μας, επίσης περιλαμβάνουν προγράμματα εφαρμοσμένων μουσικών σπουδών στα πρότυπα των Ανωτάτων Μουσικών Ακαδημιών.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί στην εκπαίδευση, δημόσια (Γενικά και Μουσικά Σχολεία) και ιδιωτική (ωδεία, μουσικές σχολές), σε ερευνητικά κέντρα, πολιτιστικούς φορείς, ινστιτούτα, οργανισμούς, θέατρα, κινηματογράφο, στούντιο ήχου και εικόνας, εργαστήρια κατασκευής μουσικών οργάνων, βιβλιοθήκες, εκδοτικούς οίκους και μουσεία, σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, και σταθμούς ενημέρωσης και επικοινωνίας, μουσικοί και μαέστροι σε συμφωνικές ορχήστρες, στη Λυρική Σκηνή, σε χορωδίες και ιερούς ναούς, μουσικολόγοι και μουσικοκριτικοί σε φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ