Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του αποτελούν η ανάλυση, ο σχολιασμός και, συνήθως, η συγγραφή άρθρων σχετικών με την αξιολόγηση και τη γνωμοδότηση για έργα τέχνης. Ο κριτικός τέχνης αναλύει και αξιολογεί βιβλία, άρθρα, ποιητικές συλλογές, θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες.
Ειδικότερα, εξετάζει αναλυτικά και παρουσιάζει στο φιλότεχνο κοινό τις πτυχές ενός λογοτεχνικού βιβλίου, ποιήματος, κινηματογραφικού έργου, μουσικής σύνθεσης, θεατρικής παράστασης ή τηλεοπτικής παραγωγής. Για να πετύχει το στόχο του, ενημερώνεται ανάλογα με τον τομέα του και ερευνά το υλικό που συγκεντρώνει τόσο στις βιβλιοθήκες και τα αρχεία υπηρεσιών, οργανισμών, μουσείων, όσο και με προσωπικές συνεντεύξεις.
Συνθήκες Εργασίας:
Δουλεύει συνήθως μόνος του, αλλά απαραίτητη είναι η ανταλλαγή απόψεων με εμπειρογνώμονες ή άλλους ειδικούς, πράγμα που προϋποθέτει κοινωνικότητα και επικοινωνιακές δεξιότητες. Χρειάζεται να ταξιδεύει αρκετά συχνά για να επισκέπτεται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, πινακοθήκες, χώρους δημοπρασιών, μουσεία και εκθέσεις, προκειμένου να ενημερώνεται σχετικά με τη δουλειά του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Έρχεται σε επικοινωνία και συνεργάζεται με ιδιοκτήτες αιθουσών τέχνης, διοργανωτές εκθέσεων, ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης έργων τέχνης κ.λπ. Συχνά, αν υπάρχει πίεση χρόνου για την παράδοση ενός άρθρου, ο κριτικός είναι δυνατόν να δουλεύει πολλές ώρες, από το πρωί ως αργά το βράδυ.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Απαιτείται υψηλό αισθητικό κριτήριο, καλλιτεχνική παιδεία και ικανότητα έκφρασης της καλλιτεχνικής άποψης για διάφορους τομείς της τέχνης. Χρειάζεται να διαθέτει κριτική σκέψη, δημιουργική φαντασία, παρατηρητικότητα, ευρύτητα πνεύματος και καλλιτεχνική ευαισθησία. Διακρίνεται για την ερευνητική και την αναλυτική του σκέψη, την αυθεντικότητα των απόψεών του και το ιδιαίτερο εκφραστικό του ύφος.
Η ικανότητά του να πείθει, η ευχέρεια τόσο στον προφορικό όσο και στο γραπτό λόγο και το οργανωτικό του πνεύμα χαρακτηρίζουν την προσωπικότητά του. Χρειάζεται, επίσης, να διαθέτει κοινωνικές δεξιότητες, εφόσον οι δημόσιες σχέσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην εργασία του, όπως και η δυνατότητα πρόσβασης σε ειδικά καλλιτεχνικά κυκλώματα. Στα επιπρόσθετα προσόντα του επαγγελματία περιλαμβάνονται η γνώση ξένων γλωσσών και η χρήση Η/Υ.
Σπουδές:
Ο κριτικός τέχνης μπορεί να είναι απόφοιτος μιας Σχολής Πολιτικών, Κοινωνικών ή Οικονομικών Επιστημών, ή μιας Σχολής Καλών Τεχνών, Θεάτρου, Κινηματογράφου, Μουσικής, ή ενός τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Συνήθως είναι απόφοιτος των Σχολών Καλών Τεχνών των Πανεπιστημίων, με ειδίκευση στις θεωρητικές σπουδές τέχνης.
Τομείς Απασχόλησης:
Ο κριτικός τέχνης μπορεί να εργαστεί ως ιδιωτικός υπάλληλος ή ως ελεύθερος επαγγελματίας και να συνεργάζεται με εφημερίδες, περιοδικά ή ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς όπου δημοσιεύει τις κριτικές του και τα άρθρα του. Αν είναι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών μπορεί να εργαστεί ως καθηγητής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ή ως καλλιτεχνικός συνεργάτης σε αίθουσες τέχνης, μουσεία, πινακοθήκες, περιοδικά, τηλεοπτικά κανάλια κ.λπ.
Οι αποδοχές του είναι ανάλογες με το ταλέντο και τα προσόντα του ως επαγγελματία, αλλά και από το φορέα στον οποίο απασχολείται.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)