Μουσικός με ειδίκευση στην Τεχνολογία

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Έχει τη δυνατότητα να εφαρμόζει τις τεχνικές των πλέον εξελιγμένων συστημάτων γραφής μουσικού κειμένου και επεξεργασίας ήχου για να υλοποιήσει τις μουσικές του ιδέες με ευφάνταστους τρόπους σε όλους τους καλλιτεχνικούς τομείς και σε όλες τις μορφές μουσικής έκφρασης. Δραστηριοποιείται ως συνθέτης, ως μουσικοπαιδαγωγός ή ως ηχολήπτης και είναι εξοικειωμένος με τις σύγχρονες τάσεις και αντιλήψεις της μουσικής, αλλά και την πολύτεχνη έκφραση-δημιουργία.

Έχει τη δυνατότητα να εφαρμόζει τεχνικές σύνθεσης με ηλεκτρακουστικά μέσα και χρησιμοποιεί μεθόδους live electronics setup. Συνεργάζεται με άλλους καλλιτέχνες, που έχουν σχέση με το θέατρο, το χορό, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση. Έχει τη δυνατότητα να εφαρμόζει νέες μεθόδους ηχοληψίας με Η/Υ, να προσαρμόζει τεχνολογικές εφαρμογές στη μουσικοπαιδαγωγική, να υποστηρίζει έρευνες σχετικές με τη σύγχρονη πρωτοποριακή ή λαϊκή μουσική.

Επίσης, μπορεί να κάνει πειράματα ψυχοακουστικής, να παράγει δισκογραφία, να εκδίδει συγγράμματα μουσικής τεχνολογίας, να οργανώνει εκδηλώσεις και να συμμετέχει ή να αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση συνόλων σύγχρονης και παραδοσιακής μουσικής, αλλά και χορωδιών βυζαντινής μουσικής.

Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες εργασίας του εξαρτώνται από το χώρο όπου απασχολείται, καθώς το αντικείμενο της εργασίας του είναι ιδιαίτερα ευρύ. Το ωράριό του δεν είναι καθορισμένο, και εξαρτάται από τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει, συνήθως όμως το υπερβαίνει κατά πολύ.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Το ταλέντο και η έφεση στη μουσική, είναι τα απαραίτητα προσόντα. Πρέπει ακόμη να έχει πολλά και ποικίλα μουσικά ακούσματα, να διαθέτει ευαισθησία και φαντασία, και να ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της μουσικής και της τεχνολογίας.

Σπουδές:

Σπουδές παρέχονται στο τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιόνιου Πανεπιστημίου.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να απασχοληθεί στους χώρους παραγωγής και χρήσης της μουσικής, σε στούντιο ηχογράφησης, σε χώρους διασκέδασης, στην τηλεόραση και σε μουσικούς οίκους.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ