Ορισμός: Ενορχηστρωτής είναι ο μουσικός που συνδυάζει ήχους από μουσικά όργανα, με σκοπό να συνθέσει ένα ολοκληρωμένο μουσικό θέμα.
Περιγραφή: Ο ενορχηστρωτής είναι αυτός που ενορχηστρώνει ένα μουσικό θέμα, δηλαδή καθορίζει τη συμμετοχή του κάθε μουσικού οργάνου και διευθύνει την ορχήστρα που εκτελεί αυτό το μουσικό θέμα. Οι κύριες δραστηριότητες του ενορχηστρωτή είναι η ενορχήστρωση (ενοργάνωση) κάποιου μουσικού θέματος (τραγούδια, ορχηστρικά κομμάτια, θεατρικά, τηλεοπτικά ή κινηματογραφικά θέματα) για μικρή ή μεγάλη ορχήστρα, η διενέργεια πρόβας με την ορχήστρα για την εκτέλεση των μουσικών έργων, η επίβλεψη και η διεύθυνση της εκτέλεσης των έργων αυτών.
Στην εργασία του χρησιμοποιεί κασετόφωνο, ηλεκτρονικό υπολογιστή και διάφορα μουσικά όργανα.
Σπουδές:
Για την άσκηση του επαγγέλματος του ενορχηστρωτή απαιτούνται πολύ καλές θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις μουσικής και κάποιου μουσικού οργάνου.
Για τις γνώσεις αυτές απαιτούνται πολύχρονες μουσικές σπουδές πάνω στη θεωρία και την αρμονία της μουσικής.
Πανεπιστημιακού επιπέδου μουσικές σπουδές παρέχονται στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Καθώς επίσης και στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Τα τμήματα αυτά προσφέρουν στους φοιτητές τις απαραίτητες γνώσεις μουσικολογίας και μουσικής παιδαγωγικής για να μπορέσουν να ασχοληθούν με τη μουσικολογική έρευνα και να προωθήσουν τη μουσική εκπαίδευση στη χώρα μας, ενώ περιλαμβάνουν επίσης προγράμματα εφαρμοσμένων μουσικών σπουδών στα πρότυπα των Ανώτατων Μουσικών Ακαδημιών. Οι σπουδές αυτές αποτελούν χρήσιμο εφόδιο, όχι όμως και αναγκαία προϋπόθεση. Η βαθιά γνώση της θεωρίας και αρμονίας της μουσικής και ενός πολυφωνικού οργάνου, της παγκόσμιας μουσικής δισκογραφίας καθώς και η εξοικείωση με τα υλικά που χρησιμοποιεί ένας μουσικός ενορχηστρωτής αποτελούν τα πιο σημαντικά προσόντα, για όποιον ενδιαφέρεται να απασχοληθεί στο χώρο αυτό.
Σπουδές μουσικού ενορχηστρωτή παρέχονται σε Κρατικές, Δημοτικές και Ιδιωτικές Μουσικές Σχολές και Ωδεία.
Σπουδαιότητα: Το επάγγελμα, εκτός των μουσικών γνώσεων, απαιτεί από όσους το επιλέξουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, όπως είναι η φαντασία και η δημιουργικότητα. Ο ενορχηστρωτής πρέπει να έχει ενθουσιασμό για το συγκεκριμένο επάγγελμα, ευσυνειδησία, αυθορμητισμό, ευαισθησία, συνέπεια, γρήγορα αντανακλαστικά, αλλά και ηρεμία. Ακόμη, πρέπει να έχει ικανότητα επικοινωνίας και οργάνωσης, ικανότητα παραγωγής ιδεών, πρωτοτυπία σκέψης και αισθητική αντίληψη. Χρειάζεται επίσης να διαθέτει γενική μόρφωση και καλλιέργεια, καλλιτεχνική και συναισθηματική ωριμότητα. Τέλος, η κοινωνικότητα και οι καλές δημόσιες σχέσεις με τα άτομα που βρίσκονται στον καλλιτεχνικό χώρο, αποτελούν θετικά στοιχεία στην άσκηση του επαγγέλματος.
Περιβάλλον ενασχόλησης: Οι ενορχηστρωτές μπορούν να εργαστούν σε χώρους ηχογράφησης και συναυλιών, σε ορχήστρες κρατικές ή ιδιωτικές, σε μουσικά θέατρα, σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, ή ακόμη μπορούν να παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα μουσικής.
Επαγγελματικές συνθήκες: Η εργασία του ενορχηστρωτή είναι μια εργασία καλλιτεχνική που χρειάζεται ηρεμία και αυτοσυγκέντρωση. Είναι μια εργασία που περιλαμβάνει αρκετό άγχος, αφού ο ενορχηστρωτής έχει την ευθύνη του συντονισμού πολλών ανθρώπων και οργάνων ταυτόχρονα. Είναι εργασία πνευματική με ωράριο που καθορίζεται ανάλογα με τη διάθεση και την έμπνευση του δημιουργού της. Πρόκειται για εργασία ατομική και ομαδική ταυτόχρονα, που απαιτεί καλή συνεργασία μεταξύ του ενορχηστρωτή με τους μουσικούς της ορχήστρας που εκτελούν το μουσικό θέμα. Ο ενορχηστρωτής πολλές φορές χρειάζεται να ταξιδεύει σε διάφορα μέρη για συναυλίες.
Η εργασία ασκείται σε κλειστό χώρο. Ο ενορχηστρωτής μπορεί να εργάζεται στο γραφείο του κάνοντας χρήση κασετοφώνου ή κάποιου μουσικού οργάνου, ή χρήση προγράμματος υπολογιστή για ενορχήστρωση. Οι συναυλίες και οι εκτελέσεις έργων γίνονται σε ανοικτούς ή κλειστούς χώρους, συνήθως απογευματινές ή βραδινές ώρες.
Γενικά σχόλια: Ο ενορχηστρωτής είναι άτομο με ταλέντο στη μουσική, με συνδυαστικές, συντονιστικές και οργανωτικές ικανότητες.
Ιδιαίτερη ένταση και άγχος προκαλεί η ενορχήστρωση ενός μουσικού θέματος, γιατί πρέπει να επιλεχθούν και συνδυαστούν κατάλληλα τα μουσικά όργανα μεταξύ τους, καθώς και να υπολογιστεί με ακρίβεια η συμμετοχή κάθε μουσικού οργάνου, ώστε να παραχθεί ένα ικανοποιητικό ηχητικό αποτέλεσμα που θα αναδεικνύει αυτό το μουσικό θέμα.