το άρθρο ενημερώθηκε στις : 11/01/2025
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Σχολή Καλών Τεχνών
Τμήμα Εικαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης
Έδρα :
Διεύθυνση: Πανεπιστημιούπολη Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, T.K. 45110 (Ιωάννινα)
Τηλέφωνο: 26510 07183, 07257, 07305, 07294 Fax: 26510 07065 E-mail: gramarts@cc.uoi.gr
Σκοπός του τμήματος :
Η αποστολή του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης είναι να καλλιεργεί και να προάγει τις εικαστικές τέχνες, με την ακαδημαϊκή και εφαρμοσμένη διδασκαλία και να παρέχει στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια επιστημονική, καλλιτεχνική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία, να εκπαιδεύει τους φοιτητές στην Ιστορία και τη Θεωρία της Τέχνης και να προάγει την αισθητική αγωγή και την ανάπτυξη της κριτικής και έρευνας, μέσα από τις εργαστηριακές και θεωρητικές σπουδές των εικαστικών τεχνών.
Η ανάπτυξη του Τμήματος σχετίζεται με παραμέτρους που αφορούν στον αρχικό σχεδιασμό της ίδρυσης του Τμήματος, τους στόχους του, τις ουσιαστικές ανάγκες εκπαίδευσης των φοιτητών και τις αλλαγές που προέκυψαν από τις διαμορφούμενες ανάγκες εκπαίδευσης, την αγορά εργασίας και τις επαγγελματικές δυνατότητες του πτυχίου που παρέχει, αλλά και με τα χαρακτηριστικά των επιστημονικών πεδίων και το πλαίσιο έρευνας που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Η αρχική οργάνωση του Τμήματος στόχευσε προς την κατεύθυνση της καλλιτεχνικής και θεωρητικής παιδείας και της εικαστικής εκπαίδευσης.
Διάρκεια σπουδών : 5 έτη (10 εξάμηνα)
Κατευθύνσεις :
Το Πρόγραμμα Σπουδών στοχεύει στην κατεύθυνση της καλλιτεχνικής και θεωρητικής παιδείας και της εικαστικής εκπαίδευσης. Τα γνωστικά αντικείμενα που διδάσκονται είναι: α). Θεωρητικές και πρακτικές σπουδές των εικαστικών τεχνών β). Εφαρμοσμένες τέχνες (φωτογραφική και αριθμητική εικόνα, σχέδιο, σκίτσο, κόμικ, τρισδιάστατη κινούμενη εικόνα κ.ά.) γ). Ιστορία της Τέχνης / Επιστήμες των Τεχνών δ). Πολιτιστικοί Θεσμοί, Διοίκηση / Διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Λειτουργούν (4) κατευθύνσεις:
- Ζωγραφική,
- Γλυπτική,
- Πολυμέσα – Γραφικές Τέχνες,
- Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης,
Το πρόγραμμα σπουδών καταρτίστηκε με βάση την αντίληψη ότι ο σύγχρονος καλλιτέχνης πρέπει να έχει επαρκή γνώση βασικών εννοιών της Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης. Επιπροσθέτως, παρακολουθεί μαθήματα που αφορούν την Παιδαγωγική, την Ψυχολογία και τη Διδακτική της Τέχνης.
Στην κατεύθυνση Ζωγραφικής ή Γλυπτικής ο φοιτητής συμπληρώνει την εκπαίδευση του κυρίου εργαστηρίου με ένα σύνολο άλλων εργαστηρίων (χαρακτική, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, ψηφιακές τέχνες, βίντεο, πολυμέσα κ.λπ). Ο φοιτητής αρθρώνει την εικαστική σκέψη του αφενός με κέντρο τα «εσωτερικά» στοιχεία της τέχνης (σχέδιο, χρώμα, σύνθεση, έννοιες χώρου), και αφετέρου εξοικειώνεται με ποικίλους τρόπους έκφρασης και διαφορετικά μέσα. Τα εργαστηριακά μαθήματα καλύπτουν το 75% τουλάχιστον του συνολικού αριθμού ECTS.
Παράλληλα παρακολουθεί ένα ευρύ πλαίσιο θεωρητικών μαθημάτων που του καλλιεργεί την κριτική αντίληψη και σκέψη. Ισχυρό σημείο της εκπαίδευσης, που σηματοδοτεί και την ιδιαιτερότητα του Τμήματος, είναι ότι τα εργαστήρια συνεργάζονται διδακτικά και θεματικά μεταξύ τους, δίνοντας τη δυνατότητα στους φοιτητές να παρακολουθούν και να συμβουλεύονται όλους τους διδάσκοντες του Τμήματος αναφορικά με την εξέλιξη του έργου τους. Ανάλογη θεματική συνεργασία πραγματοποιείται ανάμεσα στα εργαστηριακά projects και τα ειδικά θέματα των θεωρητικών μαθημάτων.
Οι φοιτητές που επιλέγουν την κατεύθυνση Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης ειδικεύονται στο συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο που καλύπτει την ελληνική και την ευρωπαϊκή τέχνη. Το πρόγραμμα σπουδών ενισχύεται από συναφή επιστημονικά αντικείμενα, όπως η Φιλοσοφία, η Ιστορία των Αισθητικών Θεωριών, η Μουσειολογία, η Ιστορία της Αρχιτεκτονικής, η Ανθρωπολογία της Τέχνης και η Κριτική. Επιπλέον, οι φοιτητές αποκτούν βασικές γνώσεις στις τεχνικές της τέχνης παρακολουθώντας υποχρεωτικά και επιλεγόμενα εικαστικά εργαστήρια.
Μαθησιακά αποτελέσματα. Με την ολοκλήρωση του προπτυχιακού κύκλου σπουδών οι φοιτητές/ φοιτήτριες θα:
1. Έχουν εμπεδώσει και κατανοήσει την θεωρητική και εφαρμοσμένη επιστημονική γνώση σε γενικά θέματα αλλά και στα επιμέρους αντικείμενα που συνθέτουν τα διακριτά πεδία εικαστικής έκφρασης που θεραπεύει το τμήμα (Ζωγραφική – Γλυπτική – Χαρακτική – Ψηφιακές μορφές τέχνης), ειδικότερα:
-
-
- να έχουν γνώση των βασικών εργαλείων αναπαράστασης που συγκροτούν μορφοπλαστικά το έργο τέχνης
- να γνωρίζουν ικανοποιητικά την χρήση νέων εκφραστικών μέσων, νέων τεχνολογιών
- να συγκροτούν νοηματικά και πρακτικά εικαστικές προτάσεις, να ερμηνεύουν και να εφαρμόζουν συνθετικά βασικές έννοιες εικαστικής έκφρασης.
-
2. Έχουν αναπτύξει ικανότητα αντίληψης, ερμηνείας και επίλυσης προβλημάτων στο πλαίσιο του γνωστικού τους πεδίου, αξιοποιώντας τα μεθοδολογικά εργαλεία εικαστικής έρευνας και πράξης. Ειδικότερα:
-
-
- να κατανοούν την έννοια της σύνθετης εικαστικής έρευνας σε νοηματικό και πρακτικό επίπεδο.
- να είναι σε θέση μέσα από την κριτική ανάλυση έργων τέχνης να συγκροτούν ένα σύγχρονο προσωπικό κριτικό και αναστοχαστικό λόγο τόσο σε σχέση με την προσωπική εικαστική παραγωγή τους όσο και σε σχέση με την έννοια και την λειτουργία της τέχνης.
- να έχουν επιλέξει προσωπικά εκφραστικά μέσα και να έχει ξεκινήσει τη δημιουργία προσωπικού ύφους
- να συντάσσουν ολοκληρωμένες εικαστικές προτάσεις με σαφήνεια προθέσεων και εκφραστική αρτιότητα.
- να μπορούν να παρουσιάζουν και να υποστηρίζουν το έργο τους ( portofolio /statement).
-
3. Έχουν αναπτύξει δεξιότητες σε άλλους τομείς εφαρμοσμένης εικαστικής έκφρασης, που είναι απαραίτητες για τη συνεχιζόμενη επαγγελματική τους ανάπτυξη (π.χ. σκηνογραφία, αγιογραφία, φωτογραφία, επιμέλεια εκθέσεων, σχεδιασμός εκδόσεων).
4. Έχουν αποκτήσει θεωρητική και εφαρμοσμένη επιστημονική γνώση σε θέματα ιστορίας, θεωρίας, ανθρωπολογίας και διδακτικής της τέχνης, καθώς και μουσειολογίας.
5. Έχουν αναπτύξει ικανότητα αντίληψης και ερμηνείας της τέχνης διαχρονικά και από πολλές διαφορετικές μεθοδολογικές επιστημονικές προσεγγίσεις για τα πολιτιστικά φαινόμενα, μέσω της συγκέντρωσης και επεξεργασίας στοιχείων συναφών με αυτό.
6. Διαθέτουν δεξιότητες αναζήτησης, ανάλυσης και σύνθεσης δεδομένων και πληροφοριών με τη χρήση νέων τεχνολογιών και ηλεκτρονικών πηγών.
7. Έχουν αναπτύξει γνωστικές και τεχνικές δεξιότητες που τους επιτρέπουν να συνεχίσουν την επιστημονική εκπαίδευση σε μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών.
8. Έχουν αποκτήσει επάρκεια στη διδασκαλία εικαστικών μαθημάτων στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα.
9. Έχουν εφοδιαστεί με προσόντα (π.χ. γλωσσομάθεια, χειρισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών, ανάλυση δεδομένων) που θα τους εξασφαλίζουν διεθνή κινητικότητα.
Τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Υ.Α. 1352/Ζ1 (ΦΕΚ 13 τ.Β΄/13.01.2020) η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών, που οργανώνεται στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), στην ειδικότητα του Τμήματος, επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.
Ενδεικτικά Μαθήματα :
Ζωγραφική, Σχέδιο, Στοιχεία Χαρακτικής, Στοιχεία Γλυπτικής , Αρχαία Τέχνη, Ιστορία της Νεότερης και Σύγχρονης Τέχνης, Θεωρία του Χώρου – Ιστορία της Αρχιτεκτονικής, Ιστορία της Νεότερης και Σύγχρονης Τέχνης, Γεωμετρικές Απεικονίσεις του Χώρου – Γραμμικό Σχέδιο, Φωτογραφία, Ξένη Γλώσσα, Σκηνογραφία, Καλλιτεχνική Ανατομία, Μεσαιωνική Τέχνη, Μαρμαροτεχνία, Ψυχολογία της Εκπαίδευσης , Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης, Ειδική Διδακτική της Τέχνης, Γενικές Αρχές Χρήσης των Η/Υ στον Τομέα της Ψηφιακής Εικόνας, κ.α.
Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο: εδώ
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος : http://arts.uoi.gr/
- Οδηγός σπουδών του τμήματος Εικαστικών Τεχνών & Επιστήμης της Τέχνης (ισχύει από το ακαδ. έτος 2023-2024)
- Εισαγωγικές εξετάσεις: Προκήρυξη ακαδ. έτος 2024-2025
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Η εισαγωγή σπουδαστών πραγματοποιείται μετά από ειδικές εξετάσεις, που διενεργούνται μετά από σχετική προκήρυξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :
Οι απόφοιτοι του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης μπορούν να εργαστούν στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.
Ενδεικτικά μπορούν να απασχοληθούν:
- Ως στελέχη διοίκησης, διαχείρισης μουσείων και προβολής πολιτιστικών θεσμών.
- Ως σύμβουλοι σε γκαλερί έργων τέχνης
- Ως Ιστορικοί Τέχνης και
σε συναφείς θέσεις.
Επίσης ως εκπαιδευτικοί καλλιτεχνικών μαθημάτων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Επαγγελματικές Δυνατότητες Αποφοίτων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
- Επαγγελματικές Δυνατότητες Αποφοίτων Τμήματος Πλαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης (πηγή: Γραφείο Διασύνδεσης Απασχόλησης & Σταδιοδρομίας)
Επαγγελματικά Δικαιώματα:
- Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Εικαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχουν κατοχυρωθεί με Π.Δ.128 (ΦΕΚ 233 τ.Α’/26.11.2012) (ένταξη στο κλάδο εκπαιδευτικού προσωπικού ΠΕ08 Καλλιτεχνικών Μαθημάτων)
- Επίσης, όταν εργάζεται σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Δημόσιας Εκπαίδευσης, τα επαγγελματικά τους δικαιώματα προβλέπονται από τον τον Ν. 1566/1985, άρθρο 14, (ΦΕΚ 167/τ. Α/1985) καθώς και από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και τον Διαρκή Εκπαιδευτικό Κώδικα.
- Δεν απαιτείται ειδική άδεια για την άσκηση του επαγγέλματος. Τα επαγγελματικά δικαιώματα του Ζωγράφου είναι αντίστοιχα με αυτά του Γλύπτη ή του Χαράκτη.
Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος:
Το τμήμα προσφέρει το παρακάτω Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών:
- ΠΜΣ: Εικαστικές Τέχνες.
Σχετικά επαγγέλματα:
- Γλύπτης – Α
- Γλύπτης – Β
- Εικονογράφος – Σκιτσογράφος – Α
- Ζωγράφος – Α
- Ζωγράφος – Β
- Παιδαγωγός Εφαρμογής Εικαστικών Τεχνών
- Σκιτσογράφος
- Χαράκτης
- Τοιχογράφος (Ζωγράφος Τοιχογραφιών)
- Καθηγητής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
- Εκτιμητής έργων τέχνης
- Κριτικός Τέχνης
Μετεγγραφές Φοιτητών: Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση την Υ.Α. αριθμ. 69980/Ζ1 ΦΕΚ 4002 τ.Β’/23.06.2023
- Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (Θεσσαλονίκη) – Α.Π.Θ.
- Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (Φλώρινα) – Παν. Δυτικής Μακεδονίας
- Εικαστικών Τεχνών (Αθήνα) – Α.Σ.Κ.Τ.
Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :
- Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών. web site: http://www.eete.gr/
Σημαντική επισήμανση
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Άρθρο 63 του Ν. 4386/2016 ‘‘Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις’’ (ΦΕΚ 83 τ.Α΄/11.05.2016): Καθορίζεται η μετονομασία του Τμήματος σε Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, η διάρκεια της φοίτησης σε δέκα (10) εξάμηνα, ο καθορισμός τεσσάρων κατευθύνσεων που θα αναγράφονται στο ενιαίο πτυχίο ως ειδικευμένοι και σαφώς προσδιορισμένοι ακαδημαϊκοί και επαγγελματικοί προσανατολισμοί:
- Ζωγραφική,
- Γλυπτική,
- Πολυμέσα – Γραφικές Τέχνες,
- Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης,
Καθώς επίσης και η αλλαγή των εισαγωγικών εξετάσεων σύμφωνα με τη διαδικασία που ισχύει στα υπόλοιπα Τμήματα Εικαστικών Τεχνών των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας [εδάφιο γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 2525/1997 (Α΄188), όπως ισχύει κάθε φορά].
Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής
Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025: 117 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)
Όπως τονίστηκε πιο πάνω η εισαγωγή στο τμήμα αυτό δεν γίνεται μέσα από το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά με ειδικές εισιτήριες εξετάσεις, που διενεργούνται από το ίδιο το τμήμα κάθε Σεπτέμβριο.
Η επιλογή των εισαγομένων γίνεται μόνο με την επίδοσή τους στις εξετάσεις αυτές και κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των θέσεων των εισακτέων.