Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο σκιτσογράφος με την πένα του και το καυστικό του χιούμορ, δημιουργεί εικόνες και σκίτσα είτε με το χέρι είτε με τη βοήθεια των Η/Υ, που αρχικά ξαφνιάζουν και στη συνέχεια γίνονται γνώριμες και οικείες φιγούρες, καθώς σχολιάζουν την πραγματικότητα. Η παρέμβαση της πινελιάς του, προσθέτει γλαφυρό ή και αιχμηρό σχόλιο στο γραπτό λόγο, αναδεικνύοντας το νόημα του κειμένου.
Ο σκιτσογράφος, θεωρείται πλέον αναπόσπαστο και βαρύνουσας σημασίας μέλος του προσωπικού μίας εφημερίδας ή ενός περιοδικού. Ειδικότερα, είναι ο δημιουργός των σκίτσων και των γελοιογραφιών, που δημοσιεύονται στα έντυπα, με τα οποία σατιρίζονται πρόσωπα και καταστάσεις της δημόσιας ζωής.
Ο ρόλος της γελοιογραφίας – σκιτσογραφίας έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια και πέρασε στην πρώτη σελίδα των εφημερίδων μεγάλης κυκλοφορίας ως ένα αυτοτελές δημοσιογραφικό και εικαστικό στοιχείο, που συνήθως προσφέρει βαθύτερο και αποτελεσματικότερο σχολιασμό της επικαιρότητας, ενώ πολύ συχνά αποτελεί στοιχείο προσδιορισμού της φυσιογνωμίας και του στυλ του συγκεκριμένου εντύπου.
Συνθήκες Εργασίας:
Ο σκιτσογράφος εργάζεται στο γραφείο του, κάτω από καλές συνθήκες εργασίας, σε ευχάριστους και φωτεινούς χώρους. Η πιθανή πολύωρη ενασχόλησή του με τον Η/Υ, είναι δυνατόν να του προκαλέσει έντονους πονοκεφάλους και προβλήματα όρασης. Το ωράριο εργασίας του είναι κανονικό, πολλές φορές όμως αναγκάζεται να το υπερβεί λόγω φόρτου εργασίας απασχολούμενος υπερωριακά, ενώ αρκετές φορές εργάζεται χωρίς προσδιορισμένες ημέρες αργίας.
Γενικά, η εργασία του μπορεί να θεωρηθεί περισσότερο χαλαρή από εκείνη του δημοσιογράφου, υπάγεται ωστόσο και αυτή στους γενικούς ρυθμούς των έντυπων μέσων ενημέρωσης και στις συνθήκες που επικρατούν σ αυτά.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Είναι φανερό ότι πρόκειται για ένα επάγγελμα που στηρίζεται σε έμφυτες ικανότητες, όπως το ταλέντο στο σχέδιο και ειδικότερα στο σκίτσο, το χιούμορ και τη σατιρική διάθεση και απευθύνεται σε ανθρώπους που διαθέτουν χιούμορ, δημιουργικότητα, ταλέντο και έμπνευση. Η έμπνευση, όμως, δεν είναι …θεόσταλτη. Πρέπει να καλλιεργείται.
Ο σκιτσογράφος πρέπει εξίσου να διαθέτει οξεία παρατηρητικότητα και δημιουργική φαντασία, ικανότητα να προβλέπει τις καταστάσεις, ζωηρή αίσθηση της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας, καθώς και την ικανότητα να διεισδύει στην προσωπικότητα των ατόμων που κάθε φορά τον απασχολούν.
Η γενικότερη καλλιτεχνική του παιδεία, η συνεχής ενημέρωση για την εξέλιξη και τη νέα παραγωγή στον επαγγελματικό του χώρο, στην Ελλάδα αλλά και στο διεθνή χώρο, θα τον βοηθήσει σημαντικά.
Σπουδές:
Σπουδές στις Εικαστικές και Πλαστικές Τέχνες, με περαιτέρω εξειδίκευση στο σκίτσο και τη γελοιογραφία μπορούν να γίνουν στα τμήματα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Συναφείς σπουδές και σε επιμέρους αντικείμενα σπουδών σκίτσου και γελοιογραφίας ή πρακτικής άσκησης μπορούν να γίνουν στο τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Τέλος, στα δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. ειδικότητας Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, ενώ απαιτείται λόγω ιδιομορφίας του επαγγέλματος αυτού, περαιτέρω εξειδίκευση.
Βέβαια, εκείνο που είναι απαραίτητο να σημειωθεί είναι ότι, οι περισσότεροι γνωστοί γελοιογράφοι είναι δυνατόν να προέρχονται από άλλους χώρους σπουδών, είναι αυτοδίδακτοι στο σκίτσο και τη γελοιογραφία ή συμπλήρωσαν αργότερα τις σπουδές τους, με βασικό εφόδιο και προσόν, το έμφυτο ταλέντο και το πηγαίο χιούμορ.
Τομείς Απασχόλησης:
Ο σκιτσογράφος, μπορεί να εργαστεί σε εφημερίδες και περιοδικά, σε κάθε είδους έντυπα, στην εικονογράφηση βιβλίων, στην παραγωγή κινούμενων σχεδίων, σε εταιρείες παραγωγής πολυμέσων, σε διαφημιστικές εταιρείες, σε εκδοτικούς οίκους, σε εταιρείες παραγωγής τηλεοπτικών ή κινηματογραφικών ταινιών, σε εφημερίδες και περιοδικά.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)