Τοιχογράφος (Ζωγράφος Τοιχογραφιών)

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο τοιχογράφος (ζωγράφος τοιχογραφιών), ασχολείται με τη ζωγραφική σε μεγάλες επιφάνειες. Μπορεί να κάνει από απλές διακοσμητικές επεμβάσεις αλλά και πολύπλοκες συνθέσεις που να ξεγελούν το μάτι με την αληθοφάνειά τους (η τεχνική αυτή ονομάζεται trompe l’oeil – οπτική πλάνη), όπως ένα παράθυρο ζωγραφισμένο στον τοίχο ή μια βιβλιοθήκη, τα οποία δεν αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι τοιχογραφίες παρά μόνο εάν τα κοιτάξει από κοντά.

Η τοιχογραφία εφαρμόζεται όχι μόνο σε τοίχους και ταβάνια, αλλά και σε έπιπλα και άλλες επιφάνειες. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές τοιχογραφίας, όπως το Fresco, το Secco και το Mezzo fresco.

Συνθήκες Εργασίας:
Η εργασία του απαιτεί πολύωρη ορθοστασία και διαρκεί κίνηση. Δουλεύει συνήθως μόνος του. Η σωματική κόπωση και η ένταση χαρακτηρίζουν την εργασία του, παράλληλα όμως υπάρχει και η χαρά της δημιουργίας. Χρειάζεται να ταξιδεύει αρκετά συχνά για να επισκέπτεται πινακοθήκες, χώρους δημοπρασιών, μουσεία και εκθέσεις, προκειμένου να ενημερώνεται σχετικά με τη δουλειά του.

Εργάζεται ανάλογα με τη διάθεση και την έμπνευσή του χωρίς συγκεκριμένο ωράριο. Σε περιόδους παράδοσης ή έκθεσης έργων μπορεί να δουλεύει με εντατικούς ρυθμούς. Εργάζεται στους χώρους που έχει αναλάβει να ζωγραφίσει, ή στο εργαστήριό του, όπου υπάρχουν σκόνη και οσμές από τα υλικά που χρησιμοποιεί.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο τοιχογράφος πρέπει να διαθέτει ταλέντο, φαντασία, καλαισθησία και καλλιτεχνική παιδεία. Απαιτείται, ακόμη, εξαιρετική αντίληψη των διαστάσεων του χώρου, ικανότητα στο συνδυασμό υλικών, χρωμάτων και σχημάτων.

Σημαντικά προσόντα του είναι επίσης η γνώση ξένων γλωσσών και εξειδικευμένων προγραμμάτων λογισμικού γιατί το σχέδιο μπορεί να αποτυπωθεί αρχικά στην οθόνη του υπολογιστή. Για την καθιέρωσή του ως καλλιτέχνη, εκτός από το ταλέντο, απαιτούνται και άλλοι παράγοντες, όπως η συνεργασία με γκαλερί που θα προωθεί τα έργα του, η δυνατότητα πρόσβασης σε καλλιτεχνικούς κύκλους και η ανάπτυξη δημοσίων σχέσεων.

Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται στο τμήματα Εικαστικών Τεχνών των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Σπουδές παρέχονται και στο Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου.

Βασικές γνώσεις τοιχογραφίας μπορεί να αποκτήσει κανείς και μέσα από σεμινάρια και μαθήματα που διοργανώνουν διάφοροι πολιτιστικοί και καλλιτεχνικοί σύλλογοι, σε επιμορφωτικά προγράμματα που λειτουργούν σε Κέντρα Εργαζόμενης Νεότητας του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) ή με το σύστημα της μαθητείας κοντά σε κάποιον έμπειρο επαγγελματία, αξιοποιώντας και ενισχύοντας το ταλέντο του.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί ως καθηγητής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αν είναι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, και ως ελεύθερος επαγγελματίας με δικό του καλλιτεχνικό εργαστήριο ή γκαλερί ή ως καλλιτεχνικός συνεργάτης σε αίθουσες τέχνης, μουσεία, πινακοθήκες, περιοδικά διακόσμησης εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, τηλεοπτικά κανάλια κ.λπ.

Οι αποδοχές του είναι ανάλογες με το ταλέντο και τα προσόντα του ως καλλιτέχνη.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ