Ζωγράφος

Ορισμός:  Ο ζωγράφος απεικονίζει πρόσωπα, τοπία, αντικείμενα ή συνδυασμούς σχημάτων και χρωμάτων σε σταθερές επιφάνειες από μουσαμά, χαρτί, ξύλο και άλλα υλικά.

Περιγραφή: Ο ζωγράφος, με οδηγό την έμπνευσή του, συλλαμβάνει ένα σχέδιο που θέλει να αποτυπώσει και αποφασίζει για την τεχνοτροπία ή την τεχνική ολοκλήρωσής του. Αρχικά, διαλέγει τα κατάλληλα υλικά για την καλύτερη απόδοση του έργου, στη συνέχεια σχεδιάζει στο μουσαμά, στο χαρτί ή στο ξύλο το περίγραμμα του σχεδίου που θέλει να φιλοτεχνήσει, επιλέγει τα κατάλληλα χρώματα ή διάφορες αποχρώσεις τους και τέλος, χρωματίζει τον πίνακα για να δημιουργηθεί σιγά-σιγά η τελική μορφή του έργου.

Συχνά δουλεύει με ζωντανό μοντέλο φτιάχνοντας πορτραίτα. Στην περίπτωση αυτή συνεργάζεται στενά και συστηματικά με το άτομο αυτό. Άλλοτε απεικονίζει τοπία και δουλεύει σε εξωτερικούς χώρους, άλλοτε αντικείμενα που βλέπει ή έχει κρατήσει στη μνήμη του και άλλοτε αποτυπώνει τη φαντασία και τις ιδέες του.

Για την προώθηση της δουλειάς του, συνεργάζεται με ιδιοκτήτες εκθεσιακών χώρων και καταστημάτων τέχνης ή λειτουργεί ατομικό εργαστήριο και εικαστικό χώρο. Συχνά, έρχεται σε επαφή με πρόσωπα που αναλαμβάνουν την προβολή του καλλιτεχνικού του έργου.

Ο ζωγράφος χρησιμοποιεί διάφορα υλικά ζωγραφικής, όπως πινέλα, χρώματα, παλέτα, καβαλέτα, μουσαμά, χαρτί, ξύλο, κάρβουνο, μολύβι, μελάνια, νερομπογιές, λάδια, διαλυτικά, αυγό, χρυσόσκονη και άλλα υλικά.

Προϋποθέσεις άσκησης: Για να εργαστεί δεν απαιτείται ειδική άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η ζωγραφική είναι μια τέχνη που σχετίζεται με τον ψυχισμό του καλλιτέχνη, τα βιώματα, την αισθητική και την παιδεία του. Ο ζωγράφος απαιτείται να έχει ταλέντο, ικανότητα για καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία. Χρειάζεται να διαθέτει δημιουργική φαντασία, ευρεία καλλιτεχνική παιδεία και ιδιαίτερη ευαισθησία.

Πρέπει να διαθέτει υπομονή, επιμονή, παρατηρητικότητα και να εργάζεται με ακρίβεια, προσοχή και ιδιαίτερη μεθοδικότητα. Απαιτείται, ακόμη, εξαιρετική αντίληψη των διαστάσεων του χώρου, ικανότητα στο συνδυασμό υλικών, χρωμάτων, σχημάτων και επιδεξιότητα στη χρήση των ειδικών εργαλείων. Τα κυριότερα σωματικά προσόντα που απαιτούνται για το επάγγελμα είναι η αντοχή, η ευκινησία και η δεξιοτεχνία στις κινήσεις των χεριών και των δακτύλων.

Στα επιπρόσθετα προσόντα του επαγγελματία θεωρούνται η γνώση ξένων γλωσσών και η χρήση Η/Υ, γιατί σήμερα το σχέδιο μπορεί να αποτυπωθεί αρχικά στην οθόνη του υπολογιστή. Τέλος, στην περίπτωση που δραστηριοποιείται ως ελεύθερος επαγγελματίας, ή διαθέτει δικό του εργαστήριο και έκθεση πώλησης των έργων του, χρειάζεται να διαθέτει κοινωνικές δεξιότητες και ευελιξία, εφόσον οι δημόσιες σχέσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην προβολή του έργου του.

Για να καταξιωθεί ένας ζωγράφος και να θεωρηθεί επιτυχημένος, απαιτείται προσπάθεια χρόνων, αλλά και η συμβολή άλλων παραγόντων, όπως η συνεργασία με γκαλερί που θα προωθεί τα έργα του, η δυνατότητα πρόσβασης σε καλλιτεχνικούς κύκλους και δημόσιες σχέσεις που θα προβάλλουν την εικόνα του ως καλλιτέχνη.

Σπουδές:
Σπουδές ζωγραφικής παρέχονται στο τμήματα Εικαστικών Τεχνών των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Σπουδές παρέχονται και στο Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου.

Βασικές γνώσεις ζωγραφικής μπορεί να αποκτήσει κανείς μέσα από σεμινάρια και μαθήματα που διοργανώνουν διάφοροι πολιτιστικοί και καλλιτεχνικοί σύλλογοι, διάφορα επιμορφωτικά προγράμματα που λειτουργούν σε Κέντρα Εργαζόμενης Νεότητας του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης  ή με το σύστημα της μαθητείας κοντά σε κάποιον έμπειρο επαγγελματία, αξιοποιώντας και ενισχύοντας το ταλέντο του.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί ως καθηγητής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αν είναι απόφοιτος της

Σπουδαιότητα: Ο ζωγράφος πρέπει να έχει ταλέντο, ικανότητα για καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία. Χρειάζεται να διαθέτει δημιουργική φαντασία, καλαισθησία, ευαισθησία και παρατηρητικότητα. Επίσης, να είναι κοινωνικά επιδέξιος και δυναμικός, εφόσον οι δημόσιες σχέσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην προβολή του έργου του. Ακόμη, χρειάζεται να έχει ικανότητα στο συνδυασμό χρωμάτων και σχημάτων, επαρκή σωματική αντοχή, ευκινησία και δεξιοτεχνία στις κινήσεις των χεριών και των δακτύλων. Τέλος, η γνώση μιας ξένης γλώσσας θεωρείται απαραίτητη.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Ο ζωγράφος μπορεί να εργαστεί ως καθηγητής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αν είναι απόφοιτος της Α.Σ.Κ.Τ. και ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας δικό του καλλιτεχνικό εργαστήριο ή αίθουσα εκθέσεων ή ως καλλιτεχνικός συνεργάτης σε αίθουσες τέχνης, πινακοθήκες, κλπ.

Επαγγελματικές συνθήκες: Η εργασία του ζωγράφου βασίζεται στην καλλιτεχνική δημιουργία, ενώ απαιτεί κίνηση και πολλές ώρες ορθοστασίας. Δουλεύει συνήθως μόνος του. Η σωματική κόπωση και η ένταση της δημιουργίας χαρακτηρίζουν την εργασία του, καθώς όμως και η εσωτερική ικανοποίηση μετά την ολοκλήρωση του έργου του. Κάποιες φορές χρειάζεται να ταξιδεύει για να ενημερώνεται σχετικά με τη δουλειά του. Επισκέπτεται συχνά εκθέσεις, πινακοθήκες, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, χώρους δημοπρασιών. Συνεργάζεται με τους ιδιοκτήτες των αιθουσών τέχνης και τους πελάτες για την έκθεση και πώληση των έργων του.

Δεν έχει συγκεκριμένο ωράριο και συγκεκριμένες ημέρες αργίας, αλλά εργάζεται ανάλογα με τη προσωπική διάθεση και την έμπνευσή του. Σε περιόδους παράδοσης ή έκθεσης έργων το ωράριό του γίνεται κουραστικό.

Εργάζεται σε καλά φωτισμένο εργαστήριο, χωρίς πολύ θόρυβο, ενώ τα υλικά που χρησιμοποιεί, είναι δυνατό μερικές φορές να προκαλέσουν αναθυμιάσεις και αλλεργίες.

Επαγγελματικές οργανώσεις: Εγγράφεται στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών.

Γενικά σχόλια: Ο ζωγράφος, εκτός από το ταλέντο και τη δημιουργική φαντασία, χρειάζεται να διαθέτει και ευρεία καλλιτεχνική παιδεία που συνεχώς θα ανανεώνεται και θα εμπλουτίζεται.

Για να καταξιωθεί ένας ζωγράφος σήμερα και να θεωρηθεί επιτυχημένος, απαιτείται προσπάθεια χρόνων, αλλά και η συνδρομή εξωτερικών παραγόντων, όπως η συνεργασία με γκαλερί που θα προωθεί τα έργα του, η δυνατότητα πρόσβασης σε ειδικά καλλιτεχνικά κυκλώματα, ή οι δημόσιες σχέσεις που θα προβάλλουν την εικόνα του ως καλλιτέχνη.

 (πηγή: τομέας ΣΕΠ τέως Παιδαγωγικού Ινστιτούτου)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ