ΠΜΣ: Μεσογειακές Σπουδές

το άρθρο ενημερώθηκε στις 04.10.2024

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Σχολή Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών

Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων (Κόρινθος)

ΠΜΣ: «Μεσογειακές Σπουδές» 

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: ΠΜΣ: «Μεσογειακές Σπουδές»  Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων Αριστοτέλους 1 και Λεωφ. Αθηνών (1ος Όροφος) Κόρινθος, ΤΚ 20132

Τηλέφωνα: 27410 40040 Fax : 27410 40050 E-mail: pedis@uop.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Το γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ. είναι οι Μεσογειακές Σπουδές. Αντικείμενο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών είναι η παραγωγή και μετάδοση γνώσεων και η ανάπτυξη τεχνογνωσίας, μεθοδολογιών, λειτουργικών εργαλείων και εν γένει ερευνητικών αποτελεσμάτων στο διεπιστημονικό πεδίο (αποτελούμενο από τους κλάδους της Πολιτικής Επιστήμης, των Διεθνών Σχέσεων της Κοινωνιολογίας και των Πολιτισμικών Σπουδών) των «Σπουδών Περιοχής» στη Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΜΣ αποσκοπεί αφενός μεν στην προαγωγή της έρευνας στο πεδίο μελέτης των πολιτικών και κοινωνικό-οικονομικών εξελίξεων στην περιοχή της Μεσογείου, αφετέρου δε στην εξειδίκευση των φοιτητών στο επιστημονικό αυτό πεδίο, παρέχοντας σε αυτούς τα αναγκαία εφόδια για την περαιτέρω επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία τους, αλλά και για την ενεργό συμμετοχή τους στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ανάπτυξη της χώρας τους μέσα στο σύγχρονο διεθνές και ευρωπαϊκό τοπίο.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι απόφοιτοι του προγράμματος:

    • κατέχουν προχωρημένη, διεπιστημονική γνώση των σύγχρονων κοινωνικό-πολιτικών χαρακτηριστικών της περιοχής της Μεσογείου που αφορά τα πολιτικά συστήματα, τις διεθνείς σχέσεις, την πολιτισμική ετερογένεια και τις κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες της περιοχής,
    • διαθέτουν μια στέρεη και πλουραλιστική μεθοδολογική, θεωρητική και εμπειρική βάση γνώσεων που θα τους επιτρέπει να μπορούν να εργαστούν ατομικά ή σε ομάδες με στόχο τη διερεύνηση, ανάλυση και επίλυση προβλημάτων, ειδικά ως προς το σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών στην περιοχή της Μεσογείου,
    • είναι ικανοί να αξιοποιήσουν ακαδημαϊκές θεωρίες, αναλυτικές έννοιες και την ιστορική εμπειρία με στόχο την κριτική αποτίμηση πολιτικών και προτάσεων πολιτικής που αφορούν την περιοχή της Μεσογείου και οι οποίες μπορεί να διατυπώνονται ή να προωθούνται από δημόσιους φορείς, μη-κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς,
    • είναι ικανοί να διεξάγουν επαγγελματικού επιπέδου έρευνα, να διατυπώσουν υποστηρίξιμες θέσεις και επιχειρήματα και να παρουσιάσουν πρωτότυπα ευρήματα και απόψεις αναφορικά με εξελίξεις στην περιοχή,
    • είναι ικανοί να προετοιμάσουν και να εκπονήσουν σχέδια εργασίας και έρευνα και να αναλάβουν ευθύνες λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων,
    • είναι ικανοί να αναλάβουν διοικητικά καθήκοντα στο πεδίο της εξειδίκευσης τους και να διαχειριστούν
      ατομικά ή σε ομάδες τυχόν προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν.

Τίτλος Σπουδών: Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στις «Μεσογειακές Σπουδές».

Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια φοίτησης για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) ορίζεται σε ένα εντατικό έτος (δύο εξάμηνα και θερινή περίοδος).

Γλώσσα Διδασκαλίας: Η γλώσσα διδασκαλίας των μαθημάτων είναι η αγγλική. Η γλώσσα εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας είναι η αγγλική.

Δίδακτρα: Οι συμμετέχοντες/ουσες στο ΠΜΣ καταβάλλουν τέλη φοίτησης ύψους 3.000 €.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί/ες πτυχιούχοι: α) από Τμήματα Πανεπιστημίων της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής που είναι συναφή με το ευρύτερο γνωστικό αντικείμενο των κοινωνικών, πολιτικών οικονομικών και ανθρωπιστικών επιστημών, των διεθνών σχέσεων, της νομικής και της δημόσιας διοίκησης ή άλλων συναφών γνωστικών αντικειμένων και β) από Τμήματα ΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου. Ο αριθμός εισακτέων κατ’ έτος ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο 26 μεταπτυχιακούς/ες φοιτητές/τριες.

Διαδικασία επιλογής:

Το Τμήμα σε ημερομηνίες που ορίζονται από την Συνέλευση προβαίνουν σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος λειτουργίας του Π.Μ.Σ.. Η πρόσκληση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Τμήματος.

Στην πρόσκληση αναφέρονται οι προϋποθέσεις εισαγωγής, κατηγορίες πτυχιούχων και αριθμός εισακτέων, τρόπος εισαγωγής, κριτήρια επιλογής, κ.λπ., οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Οι αιτήσεις μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθενται στη Γραμματεία του οικείου Τμήματος είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή.

Κριτήρια επιλογής: Η επιλογή των εισακτέων πραγματοποιείται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

Βαθμός πτυχίου: 40%

Βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα, που είναι σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ. ή/και επαγγελματική δραστηριότητα σχετική με το αντικείμενο του ΠΜΣ: 20%

Επίδοση στην Διπλωματική Εργασία, όπου αυτή προβλέπεται στον πρώτο κύκλο σπουδών: 5%

Ερευνητική δραστηριότητα: 5%

Προφορική συνέντευξη: 30%. Κατά τη διαδικασία της συνέντευξης αξιολογούνται τα τυχόν επιπλέον τεκμήρια που δύναται να καταθέσει ο/η υποψήφιος/α, η προσωπικότητα και το ενδιαφέρον του/της για παρακολούθηση του ΠΜΣ

Για την επιλογή του υποψηφίου λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του φακέλου υποψηφιότητας και των τεκμηρίων που συνυποβάλλονται, μέσω των οποίων τεκμηριώνεται η δυνατότητα του υποψηφίου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ΠΜΣ, το οποίο επιθυμεί να παρακολουθήσει.

Διαδικασία επιλογής: Με βάση τα θεσπισθέντα κριτήρια, η Επιτροπή Επιλογής καταρτίζει τον Πίνακα Αξιολόγησης των υποψηφίων και τον καταθέτει προς έγκριση στη Συνέλευση. Ειδικότερα:

1. Η Επιτροπή Επιλογής καταρτίζει αρχικά έναν πλήρη κατάλογο όσων έχουν υποβάλει αίτηση.

2. Απορρίπτει τους υποψηφίους που δεν πληρούν τα ελάχιστα τυπικά κριτήρια σύμφωνα με το ν. 4485/2018.

3. Καλεί σε συνέντευξη τους υποψηφίους, η οποία πραγματοποιείται από τα μέλη της οικείας Επιτροπής Επιλογής.

4. Ιεραρχεί βαθμολογικά τους υποψηφίους και εισηγείται την τελική επιλογή.

5. Καταρτίζει τον τελικό πίνακα επιλογής. Ο τελικός πίνακας των επιτυχόντων εγκρίνεται και επικυρώνεται από τη Συνέλευση και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Τμήματος.

Ο μέγιστος αριθμός εγγραφής υποψηφίων που θα γίνονται δεκτοί σε περίπτωση ισοψηφίας με τον τελευταίο επιτυχόντα ορίζεται στους πέντε (5) μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Το σύνολο των Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. ανέρχονται σε 75. Το πρόγραμμα των μαθημάτων διαμορφώνεται ως εξής:

Α’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Μέθοδοι επιστημονικής έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες Ι
    • Διενέξεις και ασφάλεια στη Μεσόγειο
    • Πολιτισμοί και κουλτούρες στη Μεσόγειο
    • Συγκριτική πολιτική και διακυβέρνηση στη Μεσόγειο

Β’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Μέθοδοι επιστημονικής έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες II
    • Η Αραβική Ανοιξη και η κοινωνία των πολιτών στη Μεσόγειο
    • Η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μεσόγειο

Μαθήματα Επιλογής (Ένα εκ των δύο προσφερομένων )

    • Ενέργεια και φυσικοί πόροι στη Μεσόγειο Ε 9
    • Δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και πολυπολιτισμικότητα σε συγκριτική διάσταση: Οι Ευρωπαϊκές και οι Αραβικές χώρες

Θερινή περίοδος:

    • Διπλωματική Εργασία.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει έως και το ακαδημαϊκό έτος 2023/24, δηλαδή επί έξι (6) ακαδημαϊκά έτη από το ακαδημαϊκό έτος επανίδρυσης του (2018-2019), με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 32, παρ. 8 του ν. 4485/2017 (Α΄ 114), οι οποίες αναφέρονται στην ανά πενταετία αξιολόγηση της συνέχισης λειτουργίας κάθε ΠΜΣ.

 

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ