ΠΜΣ: Παγκόσμιες Προκλήσεις και Συστήματα Αναλύσεων

το άρθρο ενημερώθηκε στις 04.10.2024

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Σχολή Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών

Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων (Κόρινθος)

ΠΜΣ: «Παγκόσμιες Προκλήσεις και Συστήματα Αναλύσεων»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: ««Παγκόσμιες Προκλήσεις και Συστήματα Αναλύσεων»» Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων Αριστοτέλους 1 και Λεωφ. Αθηνών (1ος Όροφος) Κόρινθος, ΤΚ 20132

Τηλέφωνα: 27410 40040 Fax : 27410 40050 E-mail: pedis@uop.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ εντάσσεται στις Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες. Είναι διεπιστημονικό και συντίθεται από επιμέρους γνωστικά πεδία ως εξής:

α) Διεθνής Πολιτική: Η μελέτη των εθνικών και διεθνών δρώντων, δημόσιων πολιτικών και των αλληλεπιδράσεων αυτών στο παγκόσμιο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι,

β) Διοίκηση της διακινδύνευσης: η ολοκληρωμένη μελέτη και ανάλυση της διακινδύνευσης ως ένα συγκροτημένο πλαίσιο διοίκησης, διακυβέρνησης και πολιτικής σύμφωνα με τα διεθνώς κατοχυρωμένα πρότυπα,

γ) Συστήματα Ανάλυσης Δεδομένων: η συγκροτημένη αξιοποίηση μεθόδων επεξεργασίας και ανάλυσης πληροφοριών, μέσω πληροφοριακών συστημάτων, για την αναγνώριση, κατανόηση και τη διάγνωση φαινομένων, με σκοπό την εμπεριστατωμένη πληροφόρηση για τη λήψη αποφάσεων.

Σκοπός του ΠΜΣ είναι η καλλιέργεια και η ανάπτυξη της διεπιστημονικής προσέγγισης στην αναγνώριση, ανάλυση και κατανόηση των πολιτικών οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο με την αξιοποίηση μεθόδων, αναλυτικών εργαλείων και τεχνικών από τα πεδία της διοίκησης της διακινδύνευσης και της ανάλυσης δεδομένων.

Τίτλος Σπουδών: Το ΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) στις «Παγκόσμιες Προκλήσεις και τα Συστήματα Αναλύσεων» με τις ακόλουθες ειδικεύσεις:

1. Διοικητική της Διακινδύνευσης στην Παγκόσμια Πολιτική.

2. Ανάλυση Δεδομένων στην Παγκόσμια Πολιτική.

Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ορίζεται σε ένα ακαδημαϊκό έτος (ή δύο (2) διαδοχικά ακαδημαϊκά εξάμηνα και θερινή περίοδο) σύμφωνα με το ετήσιο Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο του Ιδρύματος. Προβλέπεται η δυνατότητα μερικής φοίτησης για εργαζόμενους φοιτητές.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Η γλώσσα διδασκαλίας του προγράμματος είναι η ελληνική. Σεμινάρια με προσκεκλημένους διδάσκοντες από το εξωτερικό δύναται να διεξάγονται στην αγγλική. Η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία εκπονείται κατά κανόνα στην ελληνική γλώσσα ή, κατ’ εξαίρεση, στην αγγλική γλώσσα με τη σύμφωνη γνώμη του επιβλέποντα και κατόπιν έγκρισης της Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΜΣ.

Δίδακτρα: Οι συμμετέχοντες/ουσες στο ΠΜΣ καταβάλλουν τέλη φοίτησης ύψους 3.000 €.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι ΑΕΙ των τμημάτων πολιτικών, κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, νομικής επιστήμης, οικονομίας και διοίκησης και επιστημών πληροφορικής. Κατά περίπτωση, μπορεί να γίνουν δεκτοί και πτυχιούχοι από άλλα επιστημονικά πεδία εφόσον τεκμηριώνεται επαρκώς το επαγγελματικό ή επιστημονικό ενδιαφέρον τους ως προς την προσφερόμενη εξειδίκευση του προγράμματος. Ο αριθμός των εισακτέων στο ΠΜΣ για την απόκτηση ΔΜΣ ορίζεται κατ’ ανώτατο σε είκοσι πέντε (25) κατ’ έτος.

Διαδικασία επιλογής:

Οι υποψηφιότητες αξιολογούνται από την «Επιτροπή επιλογής ή εξέτασης» (Ε.Ε.Ξ.) υποψηφίων μεταπτυχιακών φοιτητών του Π.Μ.Σ. με μέγιστο το 100, σύμφωνα με τα εξής κριτήρια:

1) Εκπαίδευση [45%]

α) Βασικές σπουδές [40%]
β) Χαρακτηριστικά βασικών σπουδών [20%]
γ) Πρόσθετες σπουδές [10%]
δ) Άλλες γνώσεις [30%]

2) Επαγγελματική εμπειρία [35%]

α) Προϋπηρεσία [60%]
β) Σταδιοδρομία [40%]

3) Επιστολή ενδιαφέροντος [20%]

α) Κίνητρα [60%]
β) Συγγραφική ικανότητα: [40%]

Οι υποψηφιότητες με συνολική βαθμολογία ίση με 40% ή χαμηλότερη απορρίπτονται. Οι υποψηφιότητες αξιολογούνται αυτοτελώς στον επόμενο μήνα από το μήνα υποβολής της αίτησης και αναρτώνται σε προσωρινό πίνακα. Όλοι οι υποψήφιοι ενημερώνονται ατομικά για το αποτέλεσμα αξιολόγησης της υποψηφιότητάς τους. Η διαδικασία επιλογής ολοκληρώνεται όταν συμπληρωθεί ο ανώτατος αριθμός εισακτέων. Ο πίνακας επιτυχόντων ανά ακαδημαϊκό έτος οριστικοποιείται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.

Διευκρινίζεται ότι:

Εφόσον κάποια υποψηφιότητα δεν μπορεί να αξιολογηθεί αποτελεσματικά ως προς τα κριτήρια αυτά, ενδέχεται ο/η υποψήφιος/α να κληθεί σε προσωπική συνέντευξη. Η συνέντευξη οδηγεί σε απλή αποδοχή ή απόρριψη της υποψηφιότητας.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η Ε.Ε.Ξ. μπορεί εισηγηθεί στη Σ.Ε. του Π.Μ.Σ. τη διενέργεια εξετάσεων για έναν ή περισσότερους υποψηφίους προκειμένου να διαπιστωθεί η επάρκεια σε δεξιότητες ή και γνώσεις που κρίνονται απαραίτητες για την αποδοχή στο πρόγραμμα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι εξετάσεις διεξάγονται εγκαίρως προκειμένου να καταρτιστεί ο τελικός πίνακας επιτυχόντων. Οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται ατομικά για την ημερομηνία, τον τόπο και τη διαδικασία της εξέτασης το συντομότερο δυνατό και τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την εξέταση.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας μεταξύ υποψηφίων και εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα θέσεων, οι ισοβαθμούντες υποψήφιοι καταλαμβάνουν σε ισάριθμες θέσεις έως και το μέγιστο αριθμό εισακτέων, διαφορετικά λαμβάνεται υπόψη η σειρά υποβολής της αίτησης.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Το πρόγραμμα σπουδών εκτείνεται σε δύο εξάμηνα και αντιστοιχεί σε εβδομήντα πέντε (75) πιστωτικές μονάδες ECTS και διαμορφώνεται ως εξής:

Α’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Μεθοδολογία εκπαίδευσης και επιστημονικό υπόβαθρο
    • Διεθνής Πολιτική
    • Διοίκηση της διακινδύνευσης
    • Συστήματα και τεχνικές ανάλυσης δεδομένων

Β’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Θέματα εμβάθυνσης στη Διεθνή Πολιτική
    • Θέματα εμβάθυνσης στη Διοίκηση της διακινδύνευσης
    • Θέματα εμβάθυνσης στην Ανάλυση δεδομένων
    • Μεθοδολογία εκπόνησης και σχέδιο διπλωματικής εργασίας

Θερινή περίοδος: 

    • Έρευνα – Ειδίκευση – Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει έως και το ακαδημαϊκό έτος 2022/2023 (δηλαδή επί πέντε (5) ακαδημαϊκά έτη από το ακαδημαϊκό έτος επανίδρυσης 2018-2019, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 32, παρ. 8 του ν. 4485/2017 (Α΄ 114), οι οποίες αναφέρονται στην ανά πενταετία αξιολόγηση της συνέχισης λειτουργίας κάθε ΠΜΣ.

 

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ