ΠΜΣ: Διακυβέρνηση και Δημόσιες Πολιτικές

το άρθρο ενημερώθηκε στις 04.10.2024

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Σχολή Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών

Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων (Κόρινθος) 

ΠΜΣ: Διακυβέρνηση και Δημόσιες Πολιτικές

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: «Διακυβέρνηση και Δημόσιες Πολιτικές» Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων Αριστοτέλους 1 και Λεωφ. Αθηνών (1ος Όροφος) Κόρινθος, ΤΚ 20132

Τηλέφωνα: 27410 40040 Fax : 27410 40050 E-mail: pedis@uop.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Αντικείμενο του ΠΜΣ είναι η ανάπτυξη γνώσεων και ερευνητικών δεξιοτήτων σχετικά με τους θεσμούς, τις διαδικασίες, τους στόχους και τα αποτελέσματα των σύγχρονων μορφών διακυβέρνησης και δημόσιων πολιτικών με έμφαση στον ευρωπαϊκό χώρο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και σε κράτη και οικονομίες με αυξημένη βαρύτητα στις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει ένα εύρος μαθημάτων στα πεδία των Κοινωνικών Επιστημών και των Ανθρωπιστικών Σπουδών κάθε ένα από τα οποία αναπτύσσει ζητήματα αιχμής και χρησιμοποιεί υψηλού επιπέδου διδακτικές μεθόδους και εργαλεία γνώσης. Οι φοιτητές αποκτούν θεωρητική κατάρτιση και, ταυτόχρονα, εξοικείωση με εμπειρικά δεδομένα με γνώμονα την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων αναντικατάστατων για την επιδίωξη μίας δυναμικής επαγγελματικής σταδιοδρομίας.

Πιο αναλυτικά αντικείμενο του Π.Μ.Σ. με τίτλο «Διακυβέρνηση και Δημόσιες Πολιτικές» είναι η ανάπτυξη γνώσεων και ερευνητικών δεξιοτήτων σχετικά με τους θεσμούς, τις διαδικασίες, τους στόχους και τα αποτελέσματα των σύγχρονων μορφών διακυβέρνησης και δημόσιων πολιτικών με έμφαση στον ευρωπαϊκό χώρο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και σε κράτη και οικονομίες με αυξημένη βαρύτητα στις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις.

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει ένα εύρος μαθημάτων στα πεδία των Κοινωνικών Επιστημών και των Ανθρωπιστικών Σπουδών και θεμελιώνεται κυρίως στους επιστημονικούς κλάδους της Πολιτικής Επιστήμης και της Οικονομικής Επιστήμης εν γένει. Ειδικότερα, αναπτύσσονται ζητήματα αιχμής και χρησιμοποιούνται υψηλού επιπέδου διδακτικές μέθοδοι και εργαλεία γνώσης στα πεδία των Ευρωπαϊκών Σπουδών, της Ανάλυσης Δημόσιων Πολιτικών, των Διεθνών Σχέσεων και του Δικαίου.

Μεγάλο τμήμα των μεταπτυχιακών φοιτητών προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της δημόσιας διοίκησης, οι οποίοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη επέκτασης των γνώσεων, προκειμένου να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα στα καθήκοντα διαχείρισης και παρακολούθησης δημόσιων πολιτικών. Αντιστοίχως ωφελούνται φοιτητές οι οποίοι μόλις έχουν ολοκληρώσει ένα προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, είτε απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα και στο δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο των μη κερδοσκοπικών κοινωφελών οργανώσεων. Οι φοιτητές αποκτούν θεωρητική κατάρτιση και, ταυτόχρονα, εξοικείωση με εμπειρικά δεδομένα με γνώμονα την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων αναντικατάστατων για την επιδίωξη μίας δυναμικής επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Πράγματι, οι μορφές λήψης αποφάσεων και διαμόρφωσης δημόσιων πολιτικών στα σύγχρονα συστήματα διακυβέρνησης προϋποθέτουν τη διεπιστημονική προσέγγιση και εξοικείωση με το κανονιστικό πλαίσιο και την κατανομή αρμοδιοτήτων σε διαφορετικά επίπεδα (ευρωπαϊκό, εθνικό, υποεθνικό), καθώς και την ικανότητα αξιολόγησης των διαθέσιμων οικονομικών και κοινωνικών πόρων για τον προσδιορισμό των στόχων της πολιτικής και την εκτίμηση των αποτελεσμάτων αυτής.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι απόφοιτοι του προγράμματος:

Έχουν εξοικειωθεί με τη διεπιστημονική προσέγγιση στα σύγχρονα συστήματα διακυβέρνησης από τη σκοπιά κατά κύριο λόγο της Πολιτικής Επιστήμης, της Οικονομικής Επιστήμης και του Δικαίου.

Αποκτούν ένα ισχυρό θεωρητικό υπόβαθρο σύμφωνα με την τρέχουσα διεθνή βιβλιογραφία σχετικά με τα ειδικότερα θεσμικά, πολιτικά και οικονομικά ζητήματα τα οποία αφορούν στη λειτουργία των θεσμών της ΕΕ και του κράτους.

Προσεγγίζουν τα κορυφαία ζητήματα σχετικά με τις δημόσιες πολιτικές στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και τη σύνδεσή τους με τη δημοκρατία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Αναπτύσσουν γνώσεις σχετικά με τη μελέτη του κύκλου παραγωγής δημόσιων πολιτικών από το στάδιο της διαμόρφωσης των αρχικών στόχων, τη διαβούλευση, την παραγωγή της πολιτικής, την εφαρμογή, την παρακολούθηση και τη βελτίωσή της.

Κατανοούν τη σημασία των διαθέσιμων ερευνητικών εργαλείων και αναπτύσσουν σχετικές δεξιότητες για τη μελέτη των στόχων και των ευρύτερων επιπτώσεων των δημόσιων πολιτικών.

Μαθαίνουν να αξιοποιούν τη θεωρητική γνώση για τη διεισδυτικότερη μελέτη των εμπειρικών περιπτώσεων, προκειμένου να καταλήγουν σε ασφαλέστερες προτάσεις πολιτικής.

Προετοιμάζονται για την αποτελεσματικότερη εκπλήρωση των διοικητικών ή ερευνητικών καθηκόντων
τους σε ζητήματα που άπτονται της σύζευξης εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής.

Τίτλος Σπουδών: Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στη «Διακυβέρνηση και Δημόσιες Πολιτικές».

Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια φοίτησης για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) ορίζεται σε ένα εντατικό έτος (δύο εξάμηνα και θερινή περίοδος).

Γλώσσα Διδασκαλίας: Η γλώσσα διδασκαλίας των μαθημάτων είναι η ελληνική. Η γλώσσα εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας είναι η ελληνική με δυνατότητα επιλογής και της αγγλικής.

Δίδακτρα: Οι συμμετέχοντες/ουσες στο ΠΜΣ καταβάλλουν τέλη φοίτησης ύψους 3.000 €.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί/ες πτυχιούχοι: α) από Τμήματα Πανεπιστημίων της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής που είναι συναφή με το ευρύτερο γνωστικό αντικείμενο των κοινωνικών, πολιτικών οικονομικών και ανθρωπιστικών επιστημών, των διεθνών σχέσεων, της νομικής και της δημόσιας διοίκησης ή άλλων συναφών γνωστικών αντικειμένων και β) από Τμήματα ΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου. Ο αριθμός εισακτέων κατ’ έτος ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε σαράντα (40) μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Διαδικασία επιλογής:

Το Τμήμα σε ημερομηνίες που ορίζονται από την Συνέλευση προβαίνει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος λειτουργίας του Π.Μ.Σ. Η πρόσκληση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα  του Τμήματος. Στην πρόσκληση αναφέρονται οι προϋποθέσεις εισαγωγής, κατηγορίες πτυχιούχων και αριθμός εισακτέων, τρόπος εισαγωγής, κριτήρια επιλογής, κ.λπ., οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Οι αιτήσεις μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθενται στη Γραμματεία του οικείου Τμήματος είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή.

Η επιλογή των εισακτέων πραγματοποιείται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

Βαθμός πτυχίου : 40%

Βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα, που είναι σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ. ή/και επαγγελματική δραστηριότητα σχετική με το αντικείμενο του ΠΜΣ: 20%

Επίδοση στην Διπλωματική Εργασία, όπου αυτή προβλέπεται στον πρώτο κύκλο σπουδών: 5%

Ερευνητική δραστηριότητα: 5%

Προφορική συνέντευξη: 30%. Κατά τη διαδικασία της συνέντευξης αξιολογούνται τα τυχόν επιπλέον τεκμήρια που δύναται να καταθέσει ο/η υποψήφιος/α, η προσωπικότητα και το ενδιαφέρον του/της για παρακολούθηση του ΠΜΣ

Για την επιλογή του υποψηφίου λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του φακέλου υποψηφιότητας και των τεκμηρίων που συνυποβάλλονται, μέσω των οποίων τεκμηριώνεται η δυνατότητα του υποψηφίου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ΠΜΣ, το οποίο επιθυμεί να παρακολουθήσει. Σε περίπτωση ισοψηφίας στην τελική βαθμολογία, η κατάταξη διαμορφώνεται σύμφωνα με τον βαθμό πτυχίου των υποψηφίων.

Διαδικασία επιλογής: Με βάση τα θεσπισθέντα κριτήρια, η Επιτροπή Επιλογής καταρτίζει τον Πίνακα Αξιολόγησης των υποψηφίων και τον καταθέτει προς έγκριση στη Συνέλευση. Ειδικότερα:

1. Η Επιτροπή Επιλογής καταρτίζει αρχικά έναν πλήρη κατάλογο όσων έχουν υποβάλει αίτηση.

2. Απορρίπτει τους υποψηφίους που δεν πληρούν τα ελάχιστα τυπικά κριτήρια σύμφωνα με το ν. 4485/2018.

3. Καλεί σε συνέντευξη τους υποψηφίους, η οποία πραγματοποιείται από τα μέλη της οικείας Επιτροπής Επιλογής.

4. Ιεραρχεί βαθμολογικά τους υποψηφίους και εισηγείται την τελική επιλογή.

5. Καταρτίζει τον τελικό πίνακα επιλογής. Ο τελικός πίνακας των επιτυχόντων εγκρίνεται και επικυρώνεται από τη Συνέλευση και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Τμήματος.

Ο μέγιστος αριθμός εγγραφής υποψηφίων που θα γίνονται δεκτοί σε περίπτωση ισοψηφίας με τον τελευταίο επιτυχόντα ορίζεται στους πέντε (5) μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Το σύνολο των Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. ανέρχονται σε 75. Το πρόγραμμα των μαθημάτων διαμορφώνεται ως εξής:

Α’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Σχεδιασμός και Ανάλυση Δημόσιων Πολιτικών
    • Δίκαιο και Θεσμοί της ΕΕ
    • Ζητήματα Δημοκρατίας
    • Μέθοδοι επιστημονικής έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες

Μαθήματα Επιλογής (ένα εκ των προσφερομένων)

    • Ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης
    • Διαχείριση Προγραμμάτων Αναπτυξιακής Συνεργασίας

Β’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Πολύ-επίπεδη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση
    • Διοικητική Μεταρρύθμιση
    • Σύγχρονες Εξελίξεις στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Οικονομία Υ

Μαθήματα Επιλογής (δύο εκ των προσφερομένων)

    • Ευρωπαϊκή Ένωση, Κοινωνία Πολιτών και Ανάπτυξη Ε 6
    • Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση και τα Δυτικά Βαλκάνια Ε 6
    • Κουλτούρα και Διακυβέρνηση

Θερινή Περίοδος:

    • Διπλωματική Εργασία.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει έως και το ακαδημαϊκό έτος 2023/24, δηλαδή επί έξι (6) ακαδημαϊκά έτη από το ακαδημαϊκό έτος ίδρυσης ή επανίδρυσής του (2018-2019), με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 32, παρ. 8 του ν. 4485/2017 (Α΄ 114), οι οποίες αναφέρονται στην ανά πενταετία αξιολόγηση της συνέχισης λειτουργίας κάθε ΠΜΣ.

 

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ