το άρθρο ενημερώθηκε στις 27.09.2024
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Σχολή Επιστημών Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας
Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (Ορεστιάδα)
ΠΜΣ: «Απογραφή και Παρακολούθηση Δασών και Δασικών Εκτάσεων και Προστατευόμενων Περιοχών»
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Αθ. Πανταζίδου 193, 682 00 Ορεστιάδα, Τ.Θ. 129
Τηλέφωνα:25520 41172 Email: secr@fmenr.duth.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης οργανώνει και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Απογραφή και Παρακολούθηση Δασών και Δασικών Εκτάσεων και Προστατευόμενων Περιοχών», σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής και τις διατάξεις του ν. 4485/2017 (Α΄ 114), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Το γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ. είναι Απογραφή και Παρακολούθηση Δασών και Δασικών Εκτάσεων και Προστατευόμενων Περιοχών.
Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου μεταπτυχιακής ειδίκευσης στην απογραφή και παρακολούθηση δασών και δασικών εκτάσεων και προστατευόμενων περιοχών. Στοχεύει στην κατάρτιση νέων εξειδικευμένων επιστημόνων, για τη στελέχωση ιδιωτικών και δημόσιων υπηρεσιών και την εστίαση των γνώσεων τους στη θεματολογία ειδικεύσεων «αιχμής» όπως είναι η καταγραφή και η παρακολούθηση δασών, δασικών εκτάσεων και προστατευόμενων περιοχών. Παράλληλα και αναπόσπαστα με το σκοπό αυτό, το Π.Μ.Σ. αποσκοπεί και στην ανάπτυξη της έρευνας και την προαγωγή της γνώσης στις περιβαλλοντικές επιστήμες. Επιδιώκεται η παροχή του πλήρους φάσματος των απαιτούμενων επιστημονικών γνώσεων με την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του Τμήματος. Επιδιώκεται και η παροχή ειδικών γνώσεων, ώστε οι απόφοιτοι, εκτός από το καθαρώς επιστημονικό – τεχνολογικό μέρος, να είναι καταρτισμένοι και στη μεθοδολογία παρακολούθησης δασών και δασικών εκτάσεων και προστατευόμενων περιοχών, για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος.
Το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του Δ.Π.Θ., διέπεται από επιστημονική συνοχή και αποσκοπεί στην περαιτέρω προαγωγή της γνώσης, την ανάπτυξη της έρευνας, την ικανοποίηση των εκπαιδευτικών, ερευνητικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας και την υψηλού επιπέδου εξειδίκευση των πτυχιούχων σε θεωρητικές και εφαρμοσμένες περιοχές του Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού και της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Ειδικότερα, οι επιμέρους στόχοι του Π.Μ.Σ. είναι οι ακόλουθοι:
• Να παρασχεθούν στους/στις φοιτητές/τριες εξειδικευμένες γνώσεις και να αναπτυχθεί η επιστημονική προσέγγιση της απογραφής και παρακολούθησης δασών και δασικών εκτάσεων και προστατευόμενων περιοχών.
• Να διασφαλισθεί η μεγαλύτερη δυνατή εξοικείωση των φοιτητών/τριών με τη σύγχρονη ερευνητική μεθοδολογία και τις νέες τεχνολογίες.
• Να εκπαιδευτούν οι φοιτητές/τριες, ώστε να κατανοούν τις ποικίλες ερευνητικές τεχνικές και τις διαφορετικές μεθόδους επεξεργασίας και ανάλυσης που χρησιμοποιούνται στην απογραφή και παρακολούθηση δασών και δασικών εκτάσεων και προστατευόμενων περιοχών.
• Να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της επιμόρφωσης στελεχών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
• Να προωθηθεί η εξάσκηση της πρακτικής εφαρμογής των γνώσεων που απέκτησαν οι φοιτητές/τριες κατά τις προπτυχιακές σπουδές τους και να ενισχυθούν, με σκοπό τη μετέπειτα εφαρμογή τους σε διδακτορικό επίπεδο.
Τίτλος Σπουδών:
Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) «Απογραφή και Παρακολούθηση Δασών και Δασικών Εκτάσεων και Προστατευόμενων Περιοχών»
Διάρκεια σπουδών :
Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ορίζεται σε δώδεκα μήνες (ένα ημερολογιακό έτος), στους οποίους περιλαμβάνεται και ο χρόνος πραγματοποίησης πρακτικής άσκησης.
Γλώσσα Διδασκαλίας:
Η γλώσσα της διδασκαλίας είναι η ελληνική. Η γλώσσα εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας είναι η ελληνική ή η αγγλική.
Δίδακτρα:
Για το σύνολο του προγράμματος τα τέλη φοίτησης ανέρχονται σε χίλια οκτακόσια ευρώ (1.800,00 €).
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων: –
Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου του πρώτου κύκλου σπουδών των Α.Ε.Ι. (Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν απονέμεται σε φοιτητή/τρια του/της οποίου/ας ο τίτλος σπουδών πρώτου κύκλου από ίδρυμα της αλλοδαπής δεν έχει αναγνωριστεί από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύμφωνα με τον ν. 3328/2005 (Α’ 80).
Τα μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., καθώς και Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, μπορούν μετά από αίτησή τους να εγγραφούν ως υπεράριθμοι/ες, και μόνο ένας/μία κατ’ έτος και ανά Π.Μ.Σ., σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 45, εφόσον υπηρετούν στο οικείο Τμήμα και ο τίτλος σπουδών και το έργο που επιτελούν είναι συναφές με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ.
Ο αριθμός εισακτέων κατ’ έτος ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε τριάντα (30) μεταπτυχιακούς/ες φοιτητές/τριες. Ο ακριβής αριθμός των προκηρυσσόμενων θέσεων για εισαγωγή φοιτητών/τριων στο Π.Μ.Σ. ορίζεται ανά ακαδημαϊκό έτος με σχετική απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.
Διαδικασία επιλογής:
Το Τμήμα, κατά το χρονικό διάστημα Απριλίου-Μαΐου κάθε έτους, προβαίνει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με την οποία προκηρύσσει θέσεις με ανοιχτή διαδικασία για την εισαγωγή πτυχιούχων στο Π.Μ.Σ. Στην πρόσκληση αναφέρονται οι προϋποθέσεις εισαγωγής, οι κατηγορίες πτυχιούχων και ο αριθμός εισακτέων, ο τρόπος εισαγωγής, τα κριτήρια επιλογής κ.λπ., οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων, καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.
Οι αιτήσεις μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθενται στη Γραμματεία του Τμήματος σε ηλεκτρονική μορφή, σύμφωνα με τις οδηγίες της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Η επιλογή των εισακτέων στο Π.Μ.Σ. γίνεται από πενταμελή Επιτροπή μελών Δ.Ε.Π. που έχουν αναλάβει μεταπτυχιακό έργο, η οποία συγκροτείται με απόφαση της Συνέλευσης.
Τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων είναι συγκεκριμένα, ποσοτικά και ποιοτικά και γίνονται γνωστά στους/στις υποψηφίους/ες με την προκήρυξη του Π.Μ.Σ. Ειδικότερα, για την επιλογή των υποψηφίων γίνεται μοριοδότηση των προσόντων τους, σύμφωνα με τους παρακάτω πίνακες:
1. Πτυχίο Πτυχίο Μόρια
Τμήμα Α.Ε.Ι. Βαθμός πτυχίου x 8
Τμήμα Α.Τ.Ε.Ι. Βαθμός πτυχίου x 6
2. Μεταπτυχιακό/Διδακτορικό Δίπλωμα
1. Διδακτορικό Δίπλωμα + 10
2. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σπουδών + 5
3. Διπλωματική Σχετικότητα (με την αιτούμενη κατεύθυνση) Μόρια
1. Σχετική + 5
2. Μη σχετική 0
4. Ξένη γλώσσα – Επίπεδο Μόρια
1. Lower ή ισότιμο + 5
2. Advanced ή ισότιμο + 8
3. Proficiency ή ισότιμο + 10
5. Εργασιακή Εμπειρία – Διάρκεια σχετικής εργασιακής εμπειρίας Μόρια
1. 1 έτος + 2
2. 2 έτη + 4
3. ≥από 3 έτη + 6
6. Δημοσιεύσεις – Κατηγορίες δημοσιεύσεων Μόρια
1. Συνέδριο ελληνικό με πρακτικά + 2
2. Διεθνές συνέδριο με πρακτικά + 4
3. Ελληνικό περιοδικό + 6
4. Ξένο περιοδικό + 10
5. Περιοδικό SI με IF + 20
Η διαδικασία επιλογής έχει ως εξής:
α) Η Επιτροπή Επιλογής καταρτίζει αρχικά έναν πλήρη κατάλογο όσων έχουν υποβάλει αίτηση.
β) Απορρίπτει τους/τις υποψηφίους/ες που δεν πληρούν τα ελάχιστα τυπικά κριτήρια, σε περίπτωση που έχουν τεθεί τέτοια από τη Συνέλευση.
γ) Ιεραρχεί βαθμολογικά τους/τις υποψηφίους/ες και προβαίνει στην τελική επιλογή.
δ) Καταρτίζει τον τελικό πίνακα επιλογής. Ο τελικός πίνακας των επιτυχόντων/ουσών επικυρώνεται από τη Συνέλευση και αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων της Γραμματείας και στην ιστοσελίδα του Τμήματος, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του ΔΠΘ.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας στην τελευταία θέση του πίνακα επιτυχόντων/ουσών υποψηφίων, επιλέγεται ο/η υποψήφιος/α με τον υψηλότερο βαθμό πτυχίου (με ακρίβεια δύο δεκαδικών ψηφίων). Αν και σε αυτή την περίπτωση προκύψει ισοβαθμία εγγράφονται στο Π.Μ.Σ. οι ισαβαθμήσαντες υποψήφιοι ως υπεράριθμοι.
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Το σύνολο των Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. ανέρχεται σε εβδομήντα πέντε (75).
Α΄ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
-
- Βασικές αρχές της απογραφής και παρακολούθησης δασών, δασικών εκτάσεων και προστατευόμενων περιοχών
- Στοιχεία Τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών στην παρακολούθηση του φυσικού περιβάλλοντος
- Δομή δασών Υποχρεωτικό
- Δειγματοληψία στην απογραφή και παρακολούθηση
Β΄ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
-
- Γεωχωρικές τεχνολογίες στην απογραφή των δασών
- Παρακολούθηση αποθεμάτων άνθρακα
- Παρακολούθηση προστατευμένων περιοχών
- Στατιστική ανάλυση δεδομένων – Βάσεις δεδομένων
ΘΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
-
- Πρακτική Άσκηση
Η συνολική διάρκεια φοίτησης στο Π.Μ.Σ. είναι δώδεκα (12) ημερολογιακοί μήνες.
Ενδεικτικά:
I. Η πρώτη εκπαιδευτική περίοδος αρχίζει την 3η εβδομάδα του Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται τη 2η εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Η επαναληπτική εξέταση των μαθημάτων της Α΄ εκπαιδευτικής περιόδου διενεργείται τον μήνα Σεπτέμβριο.
II. Η δεύτερη εκπαιδευτική περίοδος αρχίζει την 3η εβδομάδα του Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται τη 4η εβδομάδα του Μαΐου. Η επαναληπτική εξέταση των μαθημάτων της Β΄ εκπαιδευτικής περιόδου διενεργείται τον μήνα Σεπτέμβριο.
III. Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, δηλαδή από την 1η εβδομάδα του Ιουνίου μέχρι την 2η εβδομάδα του Αυγούστου, οι φοιτητές πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση.
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη – Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2024-2025)
- ΦΕΚ ίδρυσης (ή επανίδρυσης) : ΦΕΚ 3141 τ.Β’/22.06.2022
- Κανονισμός Σπουδών: ΦΕΚ 3210 τ.Β’/23.06.2022 & ΦΕΚ 7075 τ.Β’/31.12.2022
Περισσότερα στοιχεία :
-
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: https://fmenr.duth.gr/
Διάρκεια Λειτουργίας
Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2028-2029.