
το άρθρο ενημερώθηκε στις 25.04.2025
Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Τμήμα Πληροφορικής (Πειραιάς)
ΠΜΣ: «Κυβερνοασφάλεια και Επιστήμη Δεδομένων»
(Cybersecurity and Data Science)
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: ΠΜΣ: «Κυβερνοασφάλεια και Επιστήμη Δεδομένων» Τμήμα Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Πειραιώς Μ. Καραολή & Α. Δημητρίου 80, 18534, Πειραιάς
Τηλέφωνα: 210 4142105, 210 4142263 Fax : 210 4142264 E-mail: psp@unipi.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Κυβερνοασφάλεια και Επιστήμη Δεδομένων» έχει ως αντικείμενο την εκπαίδευση νέων επιστημόνων στις επιστημονικές περιοχές της Ασφάλειας Δικτύων και Συστημάτων, των Κατανεμημένων και των Υπολογιστικών Συστημάτων, καθώς και της Επιχειρησιακής Αναλυτικής και των Αναδυόμενων Τεχνολογιών και Υπηρεσιών Πληροφορίας.
Σκοπός του ΠΜΣ είναι η επιστημονική και τεχνολογική κατάρτιση αποφοίτων τμημάτων ΑΕΙ Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών και συναφών επιστημών, σε πεδία της Πληροφορικής που επιδεικνύουν ραγδαία επιστημονική ανάπτυξη, υψηλή δυναμική και διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά εργασίας όπως είναι τα αντικείμενα που αναφέρθηκαν παραπάνω, με σκοπό την εκπαίδευση καταρτισμένων και ικανών επιστημόνων και ερευνητών που θα προωθήσουν την ανάπτυξη της χώρας και των Ελληνικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Κοινωνίας της Πληροφορίας.
Τίτλος Σπουδών: Το ΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) σε Κυβερνοασφάλεια και Επιστήμη Δεδομένων με τις εξής ειδικεύσεις:
1. «Ασφάλεια Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων» (Information and Communication Systems Security), συντομογραφία ΑΠΕΣ.
2. «Ασφάλεια και Αξιοπιστία Υποδομών και Συστημάτων» (Infrastructure and Systems Security and Reliability), συντομογραφία ΑΑΥΣ.
3. «Επιχειρηματική Αναλυτική και Αναλυτική Δεδομένων» (Βusiness and Data Analytics), συντομογραφία ΕΑΑΔ
Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο ΠΜΣ που οδηγεί στη λήψη Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης μεταπτυχιακής διατριβής. Ο ανώτατος επιτρεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης των σπουδών, ορίζεται στα έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Τα μαθήματα οργανώνονται σε εξάμηνα, πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση και διεξάγονται στην Ελληνική ή στην Αγγλική γλώσσα. Η γλώσσα της μεταπτυχιακής διατριβής είναι η Ελληνική, με δυνατότητα αλλαγής στην Αγγλική μετά από απόφαση των αρμοδίων οργάνων. Στην περίπτωση αυτή, η μεταπτυχιακή διατριβή θα πρέπει να περιλαμβάνει εκτεταμένη περίληψή της στην Ελληνική.
Δίδακτρα: Συνολικά τέλη φοίτησης 4500 ευρώ.
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί, μετά από επιλογή, κάτοχοι τίτλου πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34 του ν. 4485/2017, κατά προτεραιότητα πτυχιούχοι Τμημάτων Πληροφορικής, Σχολών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Πολυτεχνείων ή Πολυτεχνικών Σχολών, Τμημάτων Θετικών Επιστημών Πανεπιστημίων, Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε., Μηχανικών Τ.Ε., Σχολών Θετικών ή Τεχνολογικών Επιστημών ή/και άλλων συναφών με τις κατευθύνσεις ειδικοτήτων.
Το ΠΜΣ δέχεται κατ’ ανώτατο όριο εξήντα (60) φοιτητές ανά ακαδημαϊκό έτος, με μέγιστο αριθμό τριάντα (30) φοιτητές ανά κατεύθυνση.
Διαδικασία επιλογής:
Με απόφαση της Συνέλευσης δημοσιεύεται και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Τμήματος και του Ιδρύματος προκήρυξη για την εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητών στο ΠΜΣ. Στην προκήρυξη αναγράφονται όλες τις σχετικές λεπτομέρειες, οι ημερομηνίες και ο τόπος κατάθεσης της αίτησης και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση. Οι σχετικές αιτήσεις μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθενται στην Γραμματεία του Τμήματος, σε προθεσμία που ορίζεται κατά την προκήρυξη και δύναται να παραταθεί με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.
Η επιλογή των εισακτέων πραγματοποιείται από Επιτροπή μελών ΔΕΠ (Επιτροπή Επιλογής), που συγκροτείται με απόφαση της Συνέλευσης. Τα κριτήρια επιλογής καθώς και οι λεπτομέρειες εφαρμογής των κριτηρίων αυτών (όπως μόρια, συντελεστές) γίνονται γνωστά στους υποψηφίους με την προκήρυξη του ΠΜΣ και είναι τα ακόλουθα:
1. Βαθμός πτυχίου (30%)
2. Συνάφεια του Τμήματος προέλευσης με το ΠΜΣ (20%)
3. Είδος και εύρος εργασιακής ή/και ερευνητικής εμπειρίας (10%)
4. Συστατικές επιστολές από μέλη ∆ΕΠ ΑΕΙ ή / και από εργοδότη (10%)
5. Γνώση Αγγλικής γλώσσας (10%)
6. Συνέντευξη (20%).
Η Επιτροπή Επιλογής μπορεί να αποφασίσει, μετά από σύμφωνη γνώμη της Συνέλευσης, τη διεξαγωγή πρόσθετων (εσωτερικών) εξετάσεων για όλους ή για μερικούς υποψηφίους. Την ύλη και το χρόνο των εξετάσεων αυτών καθορίζει η Επιτροπή Επιλογής. Η διαδικασία επιλογής διενεργείται από την Επιτροπή Επιλογής, η οποία:
α) Καταρτίζει πλήρη κατάλογο όσων έχουν υποβάλει αίτηση.
β) Απορρίπτει τους υποψηφίους που δεν πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια.
γ) Καλεί σε συνέντευξη όσους υποψηφίους αποφασισθεί να κληθούν.
δ) Οργανώνει τυχόν εσωτερικές εξετάσεις για τους υποψηφίους που θα κριθεί απαραίτητο.
ε) Ιεραρχεί βαθμολογικά τους υποψηφίους και υποβάλλει, πίνακα επιτυχόντων και επιλαχόντων ανά κατεύθυνση, προς έγκριση στη Συνέλευση του Τμήματος.
Οι επιτυχόντες θα πρέπει να εγγραφούν στη Γραμματεία του ΠΜΣ εντός είκοσι (20) εργάσιμων ημερών από την απόφαση της Συνέλευσης. Σε περίπτωση ισοβαθμίας στην τελευταία θέση της κατάταξης του πίνακα επιτυχόντων, έχουν δυνατότητα εγγραφής όλοι οι ισαβαθμίσαντες. Σε περίπτωση μη εγγραφής ενός ή περισσοτέρων φοιτητών, θα κληθούν (εάν υπάρχουν) οι επιλαχόντες, με βάση τη σειρά τους στον εγκεκριμένο αξιολογικό πίνακα, να εγγραφούν στο Πρόγραμμα.
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Το ΠΜΣ ξεκινά το χειμερινό ή το εαρινό εξάμηνο εκάστου Ακαδημαϊκού έτους. Για την απόκτηση ΔΜΣ απαιτούνται συνολικά ενενήντα (90) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση μεταπτυχιακών μαθημάτων, καθώς και σε εκπόνηση μεταπτυχιακής διατριβής. Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται διά ζώσης.
Το πρόγραμμα των μαθημάτων διαμορφώνεται ως εξής: Σε καθένα από τα δύο πρώτα εξάμηνα, οι φοιτητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν (5) μαθήματα ανά εξάμηνο ως εξής: τέσσερα (4) μαθήματα υποχρεωτικά ανά κατεύθυνση, καθώς και ένα (1) μάθημα επιλογής από τα υπολειπόμενα υποχρεωτικά μαθήματα των άλλων κατευθύνσεων. Το τρίτο εξάμηνο είναι αφιερωμένο στην εκπόνηση μεταπτυχιακής διατριβής. Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων για την απόκτηση του ΔΜΣ ανέρχεται σε 90 πιστωτικές μονάδες (30 πιστωτικές μονάδες ανά εξάμηνο).
Τα μαθήματα (τίτλος στην ελληνική και αγγλική γλώσσα) και η κατανομή τους ανά εξάμηνο και ανά ειδίκευση, παρουσιάζονται παρακάτω:
Α’ εξάμηνο:
Προσφερόμενα μαθήματα
-
- Ασφάλεια Δικτύων και Επικοινωνιών (Network and Communications Security) (Υποχρεωτικό κατεύθυνσης 1 & 2)
- Διαδίκτυο των Πραγμάτων και Ενσωματωμένα Συστήματα (Internet of Things and Embedded Systems) (Υποχρεωτικό κατεύθυνσης 1)
- Μοντελοποίηση Δικτύων και Κατανεμημένων Συστημάτων (Network and Distributed Systems Modeling) (Υποχρεωτικό κατεύθυνσης 1)
- Διοίκηση Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων (Information Security Governance) (Υποχρεωτικό κατεύθυνσης 2 & 3)
- Σχεδίαση Αρχιτεκτονικών Ασφάλειας (Security Architecture Design) (Υποχρεωτικό κατεύθυνσης 2)
- Διαχείριση Δεδομένων (Data Management) (Υποχρεωτικό κατεύθυνσης 3)
- Πληροφοριακά Συστήματα και Διαχείριση Επιχειρηματικών Διαδικασιών (Information Systems and Business Process Management) (Υποχρεωτικό κατεύθυνσης 3)
- Επιχειρηματικό Μοντέλο «ως Υπηρεσία» (as-a-Service Business Model) (Υποχρεωτικό κατεύθυνσης 1 & 2 &3 )
Β’ εξάμηνο:
Προσφερόμενα μαθήματα
-
- Έλεγχος Εισβολών Δικτύων και Συστημάτων (Penetration Testing) (Υποχρεωτικό κατεύθυνσης 1 & 2)
- Διάχυτα και Κινητά Υπολογιστικά Συστήματα (Pervasive Mobile Systems) (Υποχρεωτικό κατεύθυνσης 1)
- Υπολογιστική Νέφους (Cloud Computing) (Υποχρεωτικό κατεύθυνσης 1)
- Ανάλυση Ψηφιακών Πειστηρίων και Κακόβουλου Λογισμικού (Digital Forensics and Malware Analysis) (Υποχρεωτικό κατεύθυνσης 2)
- Ασφάλεια Λογισμικού (Software Security) (Υποχρεωτικό κατεύθυνσης 2)
- Αναλυτική Δεδομένων (Data Analytics) (Υποχρεωτικό κατεύθυνσης 3)
- Τεχνικές Βελτιστοποίησης (Optimization Techniques) (Υποχρεωτικό κατεύθυνσης 3)
- Στατιστικές Μέθοδοι Επιχειρηματικής Αναλυτικής (Statistics for Business Analytics) (Υποχρεωτικό κατεύθυνσης 3)
- Ειδικά Θέματα (Special Topics) (Υποχρεωτικό κατεύθυνσης 1 & 2 & 3)
Γ’ εξάμηνο:
-
- Μεταπτυχιακή Διατριβή (MSc thesis)
Σημείωση:
-
- Κατεύθυνση 1 : Διάχυτα Υπολογιστικά Συστήματα και Αρχιτεκτονικές
- Κατεύθυνση 2 : Τεχνολογίες και Διαχείριση Ασφάλειας Υπολογιστικών Συστημάτων
- Κατεύθυνση 3 : Επιχειρηματική Αναλυτική και Αναδυόμενες Τεχνολογίες Πληροφορίας –
Είναι δυνατό, με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος και έγκριση της Συγκλήτου να γίνεται τροποποίηση του προγράμματος μαθημάτων και ανακατανομή των μαθημάτων μεταξύ των εξαμήνων. Επιπλέον είναι δυνατό, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση της ΣΕ και απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, να μην ενεργοποιηθούν όλες οι κατευθύνσεις του ΠΜΣ. Η τροποποίηση του προγράμματος μαθημάτων περιλαμβάνεται στον Κανονισμό Λειτουργίας του ΠΜΣ.
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη : Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2025-2026)
- Κανονισμός Σπουδών: ΦΕΚ 2596 τ.Β’/03.07.2018 και ΦΕΚ 2099 τ.Β’/21.05.2021 και ΦΕΚ 2253 τ.Β’/31.05.2021 και ΦΕΚ 2033 τ.Β’/21.04.2022 και ΦΕΚ 4250 τ.Β’/10.08.2022
Περισσότερα στοιχεία :
-
- Ηλεκτρονική διεύθυνση ΠΜΣ: Cybersecurity & Data Science MSc% (unipi.gr)
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: http://www.cs.unipi.gr/
Διάρκεια Λειτουργίας
Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει για δέκα (10) έτη μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2027-2028.