ΠΜΣ: Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες

το άρθρο ενημερώθηκε στις 01.10.2024

Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Τμήμα Πληροφορικής (Πειραιάς)

ΠΜΣ: «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες»

(PostGraduate Programme “Digital Culture, Smart Cities, IoT and Advanced Digital Technologies ”)

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: ΠΜΣ:  «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες» Τμήμα Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Πειραιώς Μ. Καραολή & Α. Δημητρίου 80, 18534, Πειραιάς

Τηλέφωνα: 210 4142105, 210 4142263  Fax: 210 4142264 E-mail: dcsciot@unipi.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) Master of Science (Μ.Sc.)) με τίτλο «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, ΙοΤ και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες» («Digital Culture, Smart Cities, ΙοΤ and Advanced Digital Technologies»), έχει ως αντικείμενο την εκπαίδευση νέων επιστημόνων στις επιστημονικές περιοχές του Ψηφιακού Πολιτισμού (Digital Culture), των Έξυπνων Πόλεων και των Προηγμένων  Ψηφιακών Τεχνολογιών (Smart Cities and Advanced Digital Technologies) , στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (ΙοΤ) και των Προηγμένων Ψηφιακών Τεχνολογιών (Internet of Things (ΙοΤ) and Advanced Digital Technologies).

Σκοπός του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, ΙοΤ και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες” (Master of Science (Μ.Sc.) in «Digital Culture, Smart Cities, ΙοΤ and Advanced Digital Technologies») είναι:

Η προαγωγή της επιστήμης και της έρευνας στο αντικείμενο των κατεθύνσεων του προγράμματος δηλαδή του Ψηφιακού Πολιτισμού, των Σύγχρονων Ψηφιακών – Έξυπνων Πόλεων και του Διαδικτύου των Πραγμάτων.

Η προετοιμασία και εκπαίδευση εξειδικευμένων και ικανών επιστημόνων και ερευνητών που θα προωθήσουν την ανάπτυξη της χώρας και των Ελληνικών επιχειρήσεων στην Κοινωνία της Πληροφορίας, των Νέων Τεχνολογιών και σε εξειδικευμένους τομείς όπως ο Ψηφιακός Πολιτισμός, οι Σύγχρονες Ψηφιακές Πόλεις, οι Επικοινωνίες, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων.

Η προετοιμασία για μεταπτυχιακές σπουδές διδακτορικού επιπέδου.

Η στενή συνεργασία μεταξύ της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και των Επιχειρήσεων για την αποδοχή, χρήση και διάδοση των πλέον προηγμένων συστημάτων Πληροφορικής Νέων Τεχνολογιών και Υπηρεσιών.

Η συνεργασία με Ελληνικούς, Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Επιστημονικούς Οργανισμούς, που ασχολούνται με θέματα Πληροφορικής και Πολιτισμικής Τεχνολογίας, Έξυπνων Πόλεων και Προηγμένων Ψηφιακών Τεχνολογιών και Εφαρμογών, Διαδικτύου των Πραγμάτων (ΙοΤ).

Τίτλος Σπουδών: Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) απονέμει το Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες» («Digital Culture, Smart Cities, IoT and Advanced Digital Technologies») με τις εξής τρεις (3) Ειδικεύσεις / Κατευθύνσεις (Τracks) :

«Ψηφιακός Πολιτισμός» / «Digital Culture»

«Έξυπνες Πόλεις και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες» / «Smart Cities and Advanced Digital
Technologies»

«Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες» / «Internet of Things (IoT)and Advanced Digital Technologies».

Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια σπουδών για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ορίζεται σε τρία (3) εξάμηνα.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Oι γλώσσες διδασκαλίας του Π.Μ.Σ.(Μ.Sc. Program) είναι η Ελληνική ή/και η Αγγλική.

Δίδακτρα: Τα δίδακτρα του Π.Μ.Σ. ανέρχονται στο ποσό των 1.500 €/εξάμηνο  ( συνολικά 4.500 €) και προκαταβάλλονται ανά εξάμηνο σε λογαριασμό του Κέντρου Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34 του ν.4485/2017. Ενδεικτικά και ανάλογα με την ειδίκευση: Τμημάτων/Σχολών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Μηχανικών, Καλών Τεχνών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολεοδόμων, Φιλοσοφικής Σχολής, Ανθρωπιστικών Επιστημών, Θετικών Επιστημών ή Τεχνολογικών Επιστημών, Γεωπονικών Επιστημών, Παιδαγωγικών,  Θεολογικής, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, Οικονομικών – Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών, Ναυτιλίας και Βιομηχανίας, Κοινωνικών Επιστημών, Μηχανικών Πολυτεχνείων ή Πολυτεχνικών Σχολών, Μηχανικών Περιβάλλοντος, Νομικών Επιστημών, Τμημάτων Πληροφορικής, Τεχνών Ήχου & Εικόνας, Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας, Τμημάτων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού, Ψηφιακών Μέσων, Επικοινωνίας και Πολιτισμικής Διαχείρισης, Συντηρητών Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης, Ιστορικών και Αρχαιολόγων, Γραφιστικής, Πληροφορικής και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Διοίκησης – Οικονομίας και Επικοινωνίας, Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων, Aρχειονομίας, Bιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών, Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε., Φυσικών, Μαθηματικών, Χημικών, Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Παιδαγωγικών Τμημάτων, Ειδικής Αγωγής, Ιστορίας – Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Υδάτινου Περιβάλλοντος, Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού, Θεατρικών Σπουδών, Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Γεωλογίας καιΓεωπεριβάλλοντος, Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, Δημόσιας Διοίκησης, Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Κοινωνιολογίας, Ψυχολογίας ή/και άλλων συναφών με τις κατευθύνσεις ειδικοτήτων), καθώς και πτυχιούχοι Πανεπιστημίων, Πολυτεχνείων ή Πολυτεχνικών Σχολών και ΤΕΙ ή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. της ημεδαπής, και ομοταγών Ιδρυμάτων ΑΕΙ της αλλοδαπής.

Το ΠΜΣ δέχεται κατ’ ανώτατο όριο εκατόν είκοσι (120) φοιτητές ανά κύκλο σπουδών.

Διαδικασία επιλογής:

Η επιλογή των εισακτέων πραγματοποιείται από Επιτροπή μελών ΔΕΠ (Επιτροπή Επιλογής), που συγκροτείται με απόφαση της Συνέλευσης. Τα κριτήρια επιλογής καθώς και οι λεπτομέρειες εφαρμογής των κριτηρίων αυτών (όπως μόρια, συντελεστές) γίνονται γνωστά στους υποψηφίους με την προκήρυξη του ΠΜΣ και είναι τα ακόλουθα:

1. Βαθμός πτυχίου ή Μ.Ο. Βαθμολογίας (25%)
2. Είδος και εύρος εργασιακής ή/και επαγγελματικής ή/και ερευνητικής εμπειρίας (25%).
3. Συστατικές επιστολές (10%).
4. Γνώση Αγγλικής γλώσσας (5%).
5. Λοιπά στοιχεία που περιλαμβανονται στο βιογραφικό σημείωμα (5%)
6. Συνέντευξη (30%).

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, ΙοΤ και Προηγμένες
Ψηφιακές Τεχνολογίες» (Master of Science (Μ.Sc.) in «Digital Culture, Smart Cities, ΙοΤ and Advanced Digital Technologies») θεραπεύει αμιγώς τα πλέον προηγμένα ζητήματα τεχνολογίας και επιστήμης στο χώρο της Πληροφορικής, της Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς (Digital Single Market), και των Προηγμένων Ψηφιακών Υπηρεσιών και Τεχνολογιών.

Το περιεχόμενο και η φυσιογνωμία του προγράμματος έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις ιδιαίτερες επιστημονικές ανάγκες που προκαλεί η ταχύτατη εξέλιξη της Πληροφορικής, των Υπηρεσιών, των Εφαρμογών, των Επικοινωνιών και των Νέων Τεχνολογιών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Τόσο τα υποχρεωτικά μαθήματα, όσο και τα μαθήματα επιλογής, έχουν επιλεγεί ώστε να προσφέρουν στο μεταπτυχιακό φοιτητή την ειδίκευση που απαιτούν οι πλέον πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της Πληροφορικής, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της σύγχρονης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Οικονομίας και της Ψηφιακής Αντζέντας περιλαμβάνει μαθήματα τα οποία προσφέρουν μία συνδυαστική προσέγγιση των ερευνητικών πεδίων που καλύπτει το ΠΜΣ, δίδοντας παράλληλα τη δυνατότητα εις βάθος εξειδίκευσης σε ένα σύγχρονο ερευνητικό πεδίο. Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται δια ζώσης και με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Το ποσοστό διδασκαλίας με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα είναι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Για την απονομή του Δ.Μ.Σ. απαιτείται η παρακολούθηση των μαθημάτων διάρκειας δύο ακαδημαϊκών εξαμήνων και η εκπόνηση μεταπτυχιακής διατριβής. Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εξαμήνων και για όλες τις κατευθύνσεις απαιτείται η επιτυχής παρακολούθηση των πέντε υποχρεωτικών μαθημάτων της επιλεγείσης κατεύθυνσης. Κάθε μάθημα διδάσκεται σε δέκα τρίωρες διαλέξεις και έχει 6 Πιστωτικές Μονάδες – ECTS. Είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση τουλάχιστον επτά από αυτές τις διαλέξεις. Με την επιτυχή παρακολούθηση και ολοκλήρωση του ΠΜΣ, χορηγείται Δ.Μ.Σ. 90 πιστωτικών μονάδων (ECTS). To τρίτο εξάμηνο διατίθεται για τη εκπόνηση μεταπτυχιακής διατριβής.

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, ΙοΤ και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες» (Master of Science (Μ.Sc.) in «Digital Culture, Smart Cities, ΙοΤ and Advanced Digital Technologies») εμπεριέχει τρεις ειδικεύσεις.

Η δομή του προγράμματος μαθημάτων έχει ως ακολούθως

1. Ειδίκευση: “ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ” – TRACK “DIGITAL CULTURE” 

Α’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Μικτή Πραγματικότητα και Ηλεκτρονικός Πολιτισμός
    • Παγκόσμιος Ιστός και Διαχείριση Ψηφιακών Συλλογών
    • Επεξεργασία Σημάτων, Οπτικοακουστικές Τεχνικές και Υπηρεσίες για Πολιτισμικές Εφαρμογές
    • Αειφόρος Πολιτιστική Ανάπτυξη για Ψηφιακές Πόλεις
    • Πνευματική Ιδιοκτησία, Προσωπικά Δεδομένα και Ρυθμιστικά Θέματα

Β’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Καταγραφή και Τεκμηρίωση Μνημείων με Προηγμένα Συστήματα
    • Διαδίκτυο των Πραγμάτων και Εφαρμογές Κινητών Τεχνολογιών στον Ψηφιακό Πολιτισμό
    • Διαχείριση και Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων και Οργανισμών
    • Αστικός Σχεδιασμός Ψηφιακών Πόλεων
    • Προηγμένα Μέσα και Εφαρμογές στην Πολιτιστική Κληρονομιά και το Σύγχρονο Πολιτισμό

Γ’ εξάμηνο:

    • Μεταπτυχιακή Διατριβή

2. Ειδίκευση:  “ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ” – TRACK “SMART CITIES AND ADVANCED DIGITAL TECHNOLOGIES”

Α’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Υπολογιστική Νέφους, Δίκτυα Παροχής Περιεχομένου και Οχηματικές Τεχνολογίες
    • Ανάλυση Δεδομένων και Στατιστική
    • M2M Επικοινωνίες
    • Αειφόρος Πολιτιστική Ανάπτυξη για Ψηφιακές Πόλεις
    • Πνευματική Ιδιοκτησία, Προσωπικά Δεδομένα και Ρυθμιστικά Θέματα

Β’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Διακυβέρνηση της Πληροφορίας και Συμμόρφωση / Επιχειρηματικότητα – Διοίκηση Έξυπνων Πόλεων
    • Αλγοριθμικά Θέματα Αστικών Μεταφορών
    • Ενεργειακή Διαχείριση, Έξυπνα Δίκτυα και Έξυπνη Γεωργία
    • Αστικός Σχεδιασμός Ψηφιακών Πόλεων
    • Λογισμικό για Έξυπνες Πόλεις

Γ’ εξάμηνο:

    • Μεταπτυχιακή Διατριβή

3. Ειδίκευση:   “ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ (IoT) και ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ” – TRACK “INTERNET OF THINGS (IoT) AND ADVANCED DIGITAL TECHNOLOGIES”

Α’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Υπολογιστική Νέφους, Δίκτυα Παροχής Περιεχομένου και Οχηματικές Τεχνολογίες
    • Ανάλυση Δεδομένων και Στατιστική
    • M2M Επικοινωνίες
    • Εφαρμογές Κινητών, Edge Υπολογιστική και Μελλοντικά Δίκτυα
    • Πνευματική Ιδιοκτησία, Προσωπικά Δεδομένα και Ρυθμιστικά Θέματα

Β’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Διακυβέρνηση της Πληροφορίας και Συμμόρφωση / Επιχειρηματικότητα – Διοίκηση Έξυπνων Πόλεων
    • Ασφάλεια Πληροφοριών Δημοσιών Υπηρεσιών και Συστημάτων και  Τεχνολογίες Blockchain
    • Λογισμικό Διαδικτύου των Πραγμάτων (ΙοΤ) και Εφαρμογές
    • Αστικός Σχεδιασμός Ψηφιακών Πόλεων
    • Πληθοπορισμός, Κοινωνική δικτύωση και Σημασιολογικές Τεχνολογίες

Γ’ εξάμηνο:

    • Μεταπτυχιακή Διατριβή.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει για δέκα (10) έτη μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2027-2028.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ