το άρθρο ενημερώθηκε στις 06.10.2024
Πανεπιστήμιο Πατρών
Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών
Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας (
ΠΜΣ: «Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Ιστορία και την Αρχαιολογία των πόλεων»
(Master in Contemporary Approaches to the History and the Archaeology of Cities)
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: ΠΜΣ: «Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Ιστορία και την Αρχαιολογία των πόλεων» π
Τηλέφωνα: 26410 74232, 26410 74233 Email: secr-ha@upatras.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών (ΠΜΣ) «Σύγχρονες προσεγγίσεις στην Ιστορία και την Αρχαιολογία των πόλεων» (Master in Contemporary approaches to the History and the Archaeology of Cities) έχει ως γνωστικό αντικείμενο τη διεπιστημονική έρευνα ανάμεσα στις γνωστικές περιοχές που διαμορφώνουν: α) οι ιδιαιτερότητες των ιστορικών και αρχαιολογικών τεκμηρίων που συνθέτουν το αστικό παλίμψηστο, β) η επίδραση της διαχρονίας της πόλης στη διαμόρφωση κυρίαρχων και επιμέρους αστικών ταυτοτήτων και αφηγήσεων και γ) οι μέθοδοι αναπαράστασης και προβολής του αστικού παρελθόντος με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας.
Οι πόλεις ως παλίμψηστα διαθέτουν ιστορικό περιεχόμενο που αναδεικνύεται και συμβολοποιείται στο παρόν σε συνάρτηση με ιδεολογικούς, οικονομικούς ή αισθητικούς παράγοντες. Η μνήμη, ατομική και συλλογική, δημιουργεί και αναπαράγει αφηγήσεις παρουσιάζοντας διαφορετικές και όχι πάντα συμπλέουσες εκδοχές του παρελθόντος. Η άμεση σύνδεση των παραπάνω με τις εξελισσόμενες τεχνολογίες ενισχύει την πολιτισμική επικοινωνία των κατοίκων επιδρώντας στη λειτουργία και την αισθητική της πόλης και παρεμβαίνοντας στη διαμόρφωση του υφιστάμενου πολιτισμικού κεφαλαίου.
Σε αυτό το θεματικό πλαίσιο προσεγγίζονται ζητήματα διαμόρφωσης και ερμηνείας του αστικού παρελθόντος και της διαχείρισης της μνήμης, όπως αυτή πλέον μετασχηματίζεται με την εγκαθίδρυση και διαμεσολάβηση των ψηφιακών μέσων και τη δημιουργία νέων δυνητικώνχώρων.
Σκοπός του ΠΜΣ είναι η εξειδίκευση των μεταπτυχιακών φοιτητών προερχόμενων από τις επιστημονικές περιοχές των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της πολιτισμικής πληροφορικής σε μία ολιστική, θεωρητικά ενήμερη και μεθοδολογικά σύγχρονη διερεύνηση του ιστορικού φαινομένου της πόλης που περιλαμβάνει τη διεπιστημονική του προσέγγιση μέσα από τα ιστορικά και αρχειακά τεκμήρια, τις αρχαιολογικές μαρτυρίες, τις φιλολογικές πηγές, τους πολεοδομικούς μετασχηματισμούς, την καλλιτεχνική παραγωγή, την αστική εθνογραφία, την ψηφιακή αναπαράσταση, τη διαχείριση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μέσω ενός συνδυασμού ακαδημαϊκών μελετών, πρακτικής κατάρτισης και ερευνητικών εργασιών, αναπτύσσονται εξειδικευμένες δεξιότητες που απαιτούνται για την αρχαιολογική έρευνα, την οπτική ανάλυση και την ιστορική καταγραφή και ερμηνεία του διαχρονικού φαινομένου της πόλης.
Τίτλος Σπουδών:
Tο ΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) στις «Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Ιστορία και την Αρχαιολογία των Πόλεων» (Master in Contemporary Approaches to the History and the Archaeology of Cities).
Διάρκεια σπουδών :
Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) ορίζεται σε τέσσερα (4) εξάμηνα.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Η διδασκαλία θα γίνεται στην ελληνική και/ή στην αγγλική γλώσσα. Η διπλωματική εργασία συγγράφεται στην ελληνική ή αγγλική, ανεξάρτητα από τη γλώσσα διδασκαλίας.
Δίδακτρα: –
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Σχολών Ανθρωπιστικών Επιστημών, Σχολών Κοινωνικών Επιστημών, Τμημάτων Πολιτισμικής Διαχείρισης και Πληροφορικής, καθώς και κάτοχοι πτυχίων άλλων ειδικοτήτων ΑΕΙ με σπουδές σχετικές προς το περιεχόμενο και τα γνωστικά αντικείμενα του ΠΜΣ, πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Η διαδικασία εισαγωγής (προϋποθέσεις και κριτήρια) καθορίζεται αναλυτικά στον κανονισμό λειτουργίας του προγράμματος.
Ο αριθμός εισακτέων στο πρόγραμμα κατ’ έτος ορίζεται κατά ανώτατο όριο σε τριάντα (30). Τα μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, καθώς και ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας που πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 34 καθώς και της παρ. 8 του άρθρου 34 του ν. 4485/2017, μπορούν μετά από αίτησή τους να εγγραφούν ως υπεράριθμοι, και μόνο ένας κατ’ έτος στο ΠΜΣ, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 45 του ν. 4485/2017.
Διαδικασία επιλογής:
Για την εισαγωγή ΜΦ διενεργείται προκήρυξη (Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος) με εισήγηση της ΣΕ και απόφαση της ΣΤ του ΠΜΣ κάθε ακαδημαϊκό έτος με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών το αργότερο εντός Ιουλίου κάθε έτους. Η δημοσίευση της προκήρυξης γίνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών με ευθύνη του Τμήματος, ενώ το σχετικό κόστος βαρύνει το Πανεπιστήμιο. Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται από την Συντονιστική Επιτροπή του ΠΜΣ κατόπιν γραπτών εξετάσεων, η ύλη των οποίων ανακοινώνεται ανά έτος εντός του καλοκαιριού, όπως επίσης και οι ακριβείς ημερομηνίες των εξετάσεων. Κατόπιν επιτυχίας των υποψηφίων ακολουθεί συνέντευξη.
Η επιλογή ολοκληρώνεται μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Η έναρξη του ΠΜΣ γίνεται κατά το χειμερινό εξάμηνο κάθε ακαδημαϊκού έτους. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η ύλη των εξετάσεων καθώς και η βαρύτητα των κριτηρίων περιλαμβάνονται στην προκήρυξη κάθε έτους. Οι υποψήφιοι υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά στο portal: https://matrix.upatras.gr/sap/bc/webdynpro/sap/zups_pg_adm#
Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται από επιτροπή Καθηγητών και Λεκτόρων του Τμήματος που ορίζεται με απόφαση της Συνέλευσης και προτείνει προς έγκριση στη Συνέλευση κατ’ ανώτατο όριο τους 30 (τριάντα) πρώτους συνυπολογίζοντας τα κάτωθι κριτήρια επιλογής με συντελεστές βαρύτητας που καθορίζονται σε κάθε προκήρυξη: α. το γενικό βαθμό πτυχίου, β. τη βαθμολογία σε προπτυχιακά μαθήματα που είναι σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ, γ. την επίδοση σε πτυχιακή/διπλωματική εργασία, όπου αυτή προβλέπεται στο προπτυχιακό επίπεδο, δ. την προφορική συνέντευξη (συνεκτίμηση της προσωπικότητας, της επιστημονικής συγκρότησης και των συστατικών επιστολών), ε. την τυχόν ερευνητική, επαγγελματική ή συγγραφική δραστηριότητα, σχετική με το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ, στ. την επίδοση σε γραπτές εξετάσεις, και ζ. το επίπεδο γλωσσομάθειας μίας τουλάχιστο ξένης γλώσσας.
Η Επιτροπή Αξιολόγησης Υποψηφίων καταρτίζει πίνακα αξιολογικής σειράς των επιτυχόντων, ο οποίος (με τη σύμφωνη γνώμη της Συντονιστικής Επιτροπής) επικυρώνεται από την Συνέλευση, λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω κριτήρια επιλογής με συντελεστές βαρύτητας που καθορίζονται σε κάθε προκήρυξη.
Επιλέγονται οι υποψήφιοι που θα συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη βαθμολογία. Επιπλέον, ορίζονται 3 επιλαχόντες. Ισοβαθμήσαντες υποψήφιοι με τη βαθμολογία του τελευταίου επιτυχόντα εισάγονται καθ’ υπέρβαση του προβλεπόμενου αριθμού εισακτέων.
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Το σύνολο των Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του ΔΜΣ ανέρχεται σε εκατόν είκοσι (120). Από αυτές, τριάντα (30) μονάδες αντιστοιχούν στα τρία (3) υποχρεωτικά μαθήματα του Α΄ εξαμήνου, τριάντα (30) μονάδες αντιστοιχούν στα τρία (3) μαθήματα του Β΄ εξαμήνου [τρία (3) κατ’ επιλογή μαθήματα], τριάντα (30) μονάδες αντιστοιχούν στα τρία (3) μαθήματα του Γ΄ εξαμήνου [τρία (3) κατ’ επιλογή μαθήματα] και, τριάντα (30) μονάδες, αντιστοιχούν στην εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας του Δ΄ εξαμήνου.
Τα μαθήματα του ΠΜΣ είναι εξαμηνιαία. Για τη λήψη Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ΔΜΣ οι φοιτητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν επιτυχώς σε όλα τα υποχρεωτικά μαθήματα, σε έξι (6) από τα προσφερόμενα ως κατ’ επιλογή μαθήματα και να εκπονήσουν επιτυχώς διπλωματική εργασία κατά το Δ΄ εξάμηνο.
Το πρόγραμμα των μαθημάτων διαμορφώνεται ανά εξάμηνο ως εξής:
Α’ εξάμηνο:
Υποχρεωτικά μαθήματα
-
- Ανθρωπολογικές προσεγγίσεις του αστικού χώρου
- “Αρχαία πόλις”: Ιστορικές και φιλολογικές αναγνώσεις
- Ψηφιακές μέθοδοι στην Ιστορία και την Αρχαιολογία των πόλεων
Β’ εξάμηνο:
Μαθήματα Επιλογής
-
- Αρχαιολογία των ελληνικών πόλεων
- Βυζαντινή και Οθωμανική πόλη
- Ψηφιακές υπηρεσίες και διαδίκτυο
- Σύγχρονες εθνογραφικές προσεγγίσεις της πόλης
- Μνήμη και πόλη Ι
Γ’ εξάμηνο:
Μαθήματα Επιλογής
-
- Όψεις Δημόσιας Ιστορίας στη σύγχρονη πόλη
- Αρχαιολογική έρευνα και διαχείριση του πρόσφατου παρελθόντος
- Ψηφιακά μουσεία και εκθέσεις στη σύγχρονη πόλη
- Εικαστικές εγκαταστάσεις και επιτελέσεις στον δημόσιο χώρο της πόλης
- Μνήμη και πόλη ΙΙ
Δ’ εξάμηνο:
-
- Εκπόνηση και συγγραφή μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη – Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2023-2024)
- ΦΕΚ ίδρυσης (ή επανίδρυσης) : ΦΕΚ 1480 τ.Β’/13.04.2021
- Κανονισμός Σπουδών: ΦΕΚ 1480 τ.Β’/13.04.2021
Περισσότερα στοιχεία :
-
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: http://www.ha.upatras.gr/
Διάρκεια Λειτουργίας
Το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών από το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 οργανώνει και λειτουργεί Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στις «Σύγχρονες προσεγγίσεις στην Ιστορία και την Αρχαιολογία των πόλεων» σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής και τις διατάξεις του ν. 4485/2017 (Α΄ 114), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2025-26 σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.