
το άρθρο ενημερώθηκε στις 06.10.2024
.
Συνεργαζόμενα τμήματα:
Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ
Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΠΑ
Τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ
Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ
.
ΔΠΜΣ Γνωσιακή Επιστήμη
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Γραμματεία Τμήματος Ψυχολογίας Φιλοσοφική Σχολή (γραφείο 534, 5ος όρ.) 157 84 Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, Αθήνα
Τηλέφωνα: 2107277965, 2107277709, 2107277370 Fax :210 7277459 E-mail: secr@psych.uoa.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Σκοπός του ΔΠΜΣ «Γνωσιακή Επιστήμη» είναι η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στο επιστημονικό πεδίο της Γνωσιακής Επιστήμης (Cognitive Science). Η γνωσιακή επιστήμη είναι διεπιστημονικός τομέας σπουδών που ασχολείται με τη μελέτη της νόησης και των γνωσιακών φαινομένων. Συνδυάζει προσεγγίσεις από την φιλοσοφία, τη γνωστική ψυχολογία, τις νευροεπιστήμες, τη γλωσσολογία και την πληροφορική. Ο στόχος είναι η πληρέστερη κατανόηση των νοητικών λειτουργιών (αντίληψη, μνήμη, μάθηση, προσοχή, σκέψη, συναισθήματα, γλώσσα, συνείδηση κλπ.). Πέρα από τη συμπεριφορική τους περιγραφή (ψυχολογία) και τα βαθιά φιλοσοφικά ερωτήματα που προκύπτουν από αυτή (φιλοσοφία του νου), έμφαση δίνεται στη διερεύνηση και την προσομοίωση των μηχανισμών που υποστηρίζουν τις λειτουργίες αυτές, τόσο από την πλευρά της φυσικής υλοποίησης (νευροβιολογία, νευροφυσιολογία) όσο και από τη θεωρητική σκοπιά (υπολογιστικά/μαθηματικά μοντέλα). Ιδιαίτερος στόχος του ΔΠΜΣ είναι να ενοποιήσει τις υπολογιστικές προσεγγίσεις της νόησης με την βασική πειραματική έρευνα και τον γενικότερο προβληματισμό σχετικά με τη νόηση και τους μηχανισμούς που την υποστηρίζουν. Η συνεργασία ανάμεσα στις θετικές και τις ανθρωπιστικές επιστήμες αλλά και τη φιλοσοφία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντική για την εκπαίδευση νέων επιστημόνων που είναι εξοικειωμένοι με τις μεθόδους για τη διαμόρφωση και τον έλεγχο εμπειρικών θεωριών αλλά και με τις τεχνικές υπολογιστικής προσομοίωσης.
Με το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στη γνωσιακή επιστήμη επιδιώκεται:
1. Η ανάπτυξη της συστηματικής, βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας και η προαγωγή της γνώσης σε θέματα που αφορούν την ανθρώπινη νόηση και μάθηση.
2. Η αποτελεσματικότερη αλληλεπίδραση ανάμεσα στις θετικές και τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες και τη φιλοσοφία.
3. Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού σε τομείς με ανάπτυξη και ζήτηση στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.
4. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων για σχεδίαση, διεξαγωγή, επίβλεψη, ερμηνεία και αξιοποίηση ερευνών και εφαρμογών τους.
5. Η προσέλκυση και εκπαίδευση άξιων φοιτητών για την προώθηση μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών και για την ανάπτυξη και υποστήριξη της έρευνας στα συνεργαζόμενα τμήματα.
6. Η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής των συνεργαζόμενων τμημάτων.
Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση νέων επιστημόνων που θα στελεχώσουν εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Ειδικότερα, υπάρχει πλήθος τεχνολογικών προϊόντων, εφαρμογών και υπηρεσιών αιχμής όπου η κατανόηση και διαχείριση των ανθρωπίνων γνωσιακών διαδικασιών είναι απαραίτητη, από την αλληλεπίδραση με τα κινητά τηλέφωνα μέχρι τα συστήματα διαχείρισης καταστροφών.
Τίτλος Σπουδών: Το ΔΠΜΣ οδηγεί στην απονομή «Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών» στη «Γνωσιακή Επιστήμη» μετά την πλήρη και επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών με βάση το πρόγραμμα σπουδών. Οι τίτλοι απονέμονται από το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με αναφορά όλων των συνεργαζόμενων Τμημάτων.
Διάρκεια σπουδών :
Η προβλεπόμενη διάρκεια φοίτησης πλήρους απασχόλησης είναι τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας. Στην περίπτωση αυτή συνιστάται να δηλώνονται περίπου πέντε (5) μαθήματα ανά ακαδημαϊκό εξάμηνο. Φοιτητές που εργάζονται τουλάχιστον 20 ώρες την εβδομάδα και επιτύχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις μπορούν να κάνουν αιτιολογημένη αίτηση για ένταξη σε καθεστώς φοίτησης μερικής φοίτησης πριν την διαδικασία των συνεντεύξεων. Στην περίπτωση αυτή, η διάρκεια φοίτησης είναι 6-8 ακαδημαϊκά εξάμηνα και επιτρέπεται να δηλώνονται μέχρι επτά (7) μαθήματα ανά ακαδημαϊκό έτος. Δεν θα γίνονται δεκτοί παραπάνω από 2 (δύο) φοιτητές μερικής φοίτησης ανά έτος εισαγωγής. Οι φοιτητές αυτοί θα επιλέγονται μετά από αξιολόγηση των αιτήσεων από την ΕΔΕ.
Ο μέγιστος επιτρεπόμενος χρόνος σπουδών είναι τα έξι (6) εξάμηνα φοίτησης για φοιτητές πλήρους φοίτησης και τα οκτώ (8) εξάμηνα φοίτησης για φοιτητές μερικής φοίτησης. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οι φοιτητές έχουν δικαίωμα να ζητήσουν παράταση για την ολοκλήρωση των σπουδών τους, με αιτιολογημένη αίτηση στην ΕΔΕ, με μέγιστο όριο παράτασης τα δύο εξάμηνα. Η παράταση μπορεί να δοθεί μόνον σε φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους σε μαθήματα και έχουν ξεκινήσει την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Τα μαθήματα γίνονται διά ζώσης και οι ελάχιστες ώρες διδασκαλίας ανά μάθημα είναι 36 (συνήθως δώδεκα (12) τρίωρα (3) μαθήματα). Τα μαθήματα οργανώνονται σε εξάμηνα, πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση και διεξάγονται στην Ελληνική ή Αγγλική γλώσσα.
Δίδακτρα: –
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στο ΔΠΜΣ «Γνωσιακή Επιστήμη» γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου του Α΄ κύκλου σπουδών απόφοιτοι τμημάτων Σχολών Θετικών Επιστημών, Πολυτεχνικών Σχολών, Πληροφορικής, Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών και Φιλοσοφίας των ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ, ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι/διπλωματούχοι άλλωνειδικοτήτων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν άριστα την ελληνική και αγγλική γλώσσα. Γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι υπότροφοι και μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ σύμφωνα με την παρ. 8 του άρ. 34 του Ν.4485/17.
Το ΔΠΜΣ «Γνωσιακή Επιστήμη» θα δέχεται μέχρι 22 φοιτητές κάθε δεύτερο ακαδημαϊκό έτος.
Διαδικασία επιλογής και εγγραφή επιτυχόντων
Η επιλογή των φοιτητών γίνεται σύμφωνα με το νόμο 4485/2017 και τις προβλέψεις του Κανονισμού Μεταπτυχιακών Σπουδών. Κάθε δεύτερο χρόνο, πριν τελειώσει το εαρινό εξάμηνο, η ΕΔΕ ορίζει τριμελή Επιτροπή Επιλογής Φοιτητών (ΕΕΦ) και προκηρύσσει, δημοσιεύει ηλεκτρονικά και κοινοποιεί στα αρμόδια Τμήματα διαγωνισμό για την επιλογή των φοιτητών που θα γίνουν δεκτοί στο Πρόγραμμα το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
Οι φοιτητές από ιδρύματα της αλλοδαπής πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό αναγνώρισης του τίτλου τους –εφόσον έχει ήδη εκδοθεί– ή να ξεκινήσουν τη διαδικασία αναγνώρισης του τίτλου τους από τον ΔΟΑΤΑΠ, σύμφωνα με το άρ.34, παρ. 7 του Ν. 4485/17 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, την οποία θα προσκομίσουν στη Γραμματεία του Τμήματος.
Μαζί με τα αποδεικτικά των τυπικών προσόντων τους, οι υποψήφιοι για φοίτηση στο ΔΠΜΣ πρέπει να υποβάλουν τα εξής:
- Δυο συστατικές επιστολές από πρόσωπα που γνωρίζουν την επιστημονική τους κατάρτιση.
- Σύντομη αιτιολόγηση στην οποία εξηγούν γιατί επέλεξαν το συγκεκριμένο ΔΠΜΣ και σε τι αποσκοπούν από τη φοίτησή τους σε αυτό.
Όλοι οι υποψήφιοι που έχουν τα τυπικά προσόντα επιλογής καλούνται να συμμετάσχουν σε εξετάσεις και μπορεί ακολούθως να κληθούν σε συνέντευξη. Οι φοιτητές που γίνονται δεκτοί στο ΔΠΜΣ υποχρεούνται να υποβάλουν σε συγκεκριμένη ημερομηνία που ανακοινώνεται μαζί με τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων, εγγράφως στη Γραμματεία την πρόθεσή τους να εγγραφούν στο Πρόγραμμα και να παρακολουθήσουν τα μαθήματα το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος, με ταυτόχρονη προκαταβολή ποσού έναντι των διδάκτρων του πρώτου εξαμήνου. Το ποσό της προκαταβολής καθορίζεται από την ΕΔΕ και ανακοινώνεται από τη Γραμματεία του ΔΠΜΣ. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν ακολουθήσει εγγραφή και παρακολούθηση του ΔΠΜΣ η προκαταβολή δεν επιστρέφεται.
Πέραν της κατοχής των τυπικών προσόντων, το βασικό κριτήριο επιλογής για το Πρόγραμμα είναι η ικανότητα του φοιτητή, κατά την κρίση της ΕΕΦ, να συμπληρώσει με επιτυχία όλες τις προϋποθέσεις για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης. Κύρια κριτήρια για την αξιολόγηση των υποψηφίων για το Δίπλωμα Ειδίκευσης είναι τα εξής:
α) Η επίδοση σε εξετάσεις στα 3 ακόλουθα αντικείμενα: Νευροεπιστήμες, δεξιότητες Πληροφορικής και Μαθηματικών, και κατανόηση επιστημονικών κειμένων Γνωσιακής Επιστήμης (στην Ελληνική ή Αγγλική γλώσσα).
β) Ο γενικός βαθμός πτυχίου
γ) Η αναλυτική βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα που είναι συναφή με το περιεχόμενο του ΔΠΜΣ.
δ) Η επίδοση σε διπλωματική – πτυχιακή εργασία όταν αυτή προβλέπεται στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, εφόσον είναι συναφής με το περιεχόμενο του ΔΠΜΣ.
Η ΕΕΦ αξιολογεί επίσης και λαμβάνει υπόψη της τη συνέντευξη, τη γραπτή αιτιολόγηση, τις συστατικές επιστολές και ό,τι επιπρόσθετα στοιχεία έχουν υποβληθεί από κάθε υποψήφιο. Ο προτεινόμενος πίνακας επιτυχόντων υποβάλλεται από την ΕΕΦ στην ΕΔΕ για επικύρωση. Η ΕΔΕ είναι αρμόδια για την τελεσίδικη επίλυση οποιασδήποτε διαφωνίας. Ένσταση κατά της απόφασης επιλογής μπορεί να γίνει μέσα σε δέκα ημέρες από την ημερομηνία ανακοίνωσης. Η ένσταση κρίνεται τελεσίδικα από την ΕΔΕ.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας, επιλέγονται όλοι οι ισοβαθμούντες. Σε περίπτωση μη εγγραφής ενός ή περισσοτέρων φοιτητών, θα κληθούν αν υπάρχουν, οι επιλαχόντες, με βάση τη σειρά τους στον εγκεκριμένο αξιολογικό πίνακα, να εγγραφούν στο ΔΠΜΣ. Σε περίπτωση που ο αριθμός των φοιτητών/τριών είναι μικρότερος από τον αναμενόμενο, θα επιδιωχθεί καταρχάς η εξεύρεση πόρων από ερευνητικά προγράμματα, τα έσοδα του ΕΛΚΕ του ΕΚΠΑ και δωρεές, χορηγίες κ.λπ. Σε περίπτωση που η συνολική εισροή πόρων (από όλες τις πηγές) είναι μικρότερη από τη συνολική εκροή που έχει προϋπολογιστεί, θα γίνουν οι αναγκαίες περικοπές δαπανών, ώστε να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός.
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Το πρόγραμμα σπουδών διαρθρώνεται σε τέσσερις κατηγορίες μαθημάτων: (α) τα υποχρεωτικά μαθήματα, (β) τα κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά μαθήματα, (γ) τα κύρια μαθήματα επιλογής και (δ) τα ελεύθερα μαθήματα επιλογής. Τα υποχρεωτικά μάθημα (κατηγορία α) θα πρέπει να δηλωθούν και να ολοκληρωθούν επιτυχώς κατά το πρώτο έτος σπουδών, εφόσον προσφέρονται. Υπάρχει η δυνατότητα απαλλαγής (κατά περίπτωση) από κάποιο υποχρεωτικό μάθημα, μετά από απόφαση της ΕΔΕ. Τα μαθήματα επιλογής (κατηγορία γ και δ) μπορούν να έχουν προαπαιτούμενα κατά την κρίση του διδάσκοντα, τα οποία δηλώνονται σαφώς στην περιγραφή τους. Οι φοιτητές μπορούν να παρακολουθήσουν μέχρι δύο (2) ελεύθερα μαθήματα επιλογής (κατηγορία δ).
Τα περισσότερα μαθήματα γίνονται στα κτίρια του Τμήματος ΙΦΕ, κυρίως απογεύματα (3-6 και 6-9). Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα μαθήματα τα οποία διεξάγονται στα κτίρια του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ή της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ. Το ΔΠΜΣ ξεκινά το χειμερινό εξάμηνο κάθε δεύτερου ακαδημαϊκού έτους. Για την απόκτηση ΔΜΣ απαιτούνται συνολικά 120 πιστωτικές μονάδες (ECTS – European Credit Transfer System). Αναλυτικά:
- Υποχρεωτικά και κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά μαθήματα: 54 μονάδες (9 μαθήματα × 6 μονάδες/μάθημα)
- Μαθήματα επιλογής: 36 μονάδες (6 μαθήματα × 6 μονάδες/μάθημα)
- Διπλωματική εργασία: 30 μονάδες.
Η ΕΔΕ έχει το δικαίωμα, πάντα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να: (α) τροποποιεί το πρόγραμμα των μαθημάτων ανά διετία, πριν την προκήρυξη εισαγωγικών εξετάσεων, (β) προσθέτει νέα μαθήματα επιλογής στην αρχή ενός ακαδημαϊκού έτους, και (γ) μετακινεί οποιοδήποτε μάθημα σε άλλο εξάμηνο προκειμένου να ικανοποιήσει τυχόν ακαδημαϊκούς περιορισμούς (π.χ. άδειες). Κατόπιν έγκρισης από την ΕΔΕ, επιτρέπονται μαθήματα επιλογής τύπου project/εξαμηνιαία εργασία (το πολύ ένα για κάθε φοιτητή) και μισά μαθήματα (18 ώρες/εξάμηνο αξίας 3 ECTS). Τα μαθήματα αυτά θα είναι μαθήματα επιλογής (κύρια ή ελεύθερα).
Κατόπιν έγκρισης από την ΕΔΕ, επιτρέπεται στους φοιτητές η παρακολούθηση και αναγνώριση μεμονωμένων μαθημάτων άλλων μεταπτυχιακών προγραμμάτων που εμπίπτουν στη γενική θεματολογία της Γνωσιακής Επιστήμης. Τα μαθήματα αυτά θεωρούνται ελεύθερα μαθήματα επιλογής. Κατόπιν εισήγησης του καθηγητή που επιβλέπει τη διπλωματική και επακόλουθης έγκρισης από την ΕΔΕ, επιτρέπεται στο φοιτητή/φοιτήτρια η παρακολούθηση και αναγνώριση μεμονωμένων προπτυχιακών μαθημάτων από τα συνεργαζόμενα τμήματα για την ανάπτυξη κατάλληλου υποβάθρου στο αντικείμενο της διπλωματικής. Τα μαθήματα αυτά θεωρούνται ελεύθερα μαθήματα επιλογής.
Ακολουθεί ενδεικτικό σχεδιάγραμμα σπουδών. Κατά το πρώτο εξάμηνο φοίτησης, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές παρακολουθούν πέντε (5) υποχρεωτικά μαθήματα, κατά το δεύτερο εξάμηνο δύο (2) υποχρεωτικά και τρία (3) μαθήματα επιλογής, κατά το τρίτο εξάμηνο πέντε (5) μαθήματα επιλογής και κατά το τέταρτο εξάμηνο εκπονούν μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία:
Α΄ Εξάμηνο
Υποχρεωτικά Μαθήματα
1. Νευροεπιστήμες
2. Εισαγωγή στο προγραμματισμό – MATLAB
3. Φιλοσοφία της αντίληψης
4. Γνωσιακή επιστήμη
5. Γνωστική ψυχολογία
Β΄ Εξάμηνο
Υποχρεωτικά Μαθήματα
6. Θεωρητική γλωσσολογία
7. Στατιστική
Μαθήματα Επιλογής
8. από τη λίστα προσφερόμενων μαθημάτων του κανονισμού
9. από τη λίστα προσφερόμενων μαθημάτων του κανονισμού
10. από τη λίστα προσφερόμενων μαθημάτων του κανονισμού
Γ΄ Εξάμηνο
Μαθήματα Επιλογής
11. από τη λίστα προσφερόμενων μαθημάτων του κανονισμού
12. από τη λίστα προσφερόμενων μαθημάτων του κανονισμού
13. από τη λίστα προσφερόμενων μαθημάτων του κανονισμού
14. από τη λίστα προσφερόμενων μαθημάτων του κανονισμού
15. από τη λίστα προσφερόμενων μαθημάτων του κανονισμού
Δ΄ Εξάμηνο
Διπλωματική Εργασία.
Κύρια Μαθήματα Επιλογής
- Οπτική αντίληψη και νευροεπιστήμη
- Νευροβιολογία νόησης και συμπεριφοράς
- Εγκέφαλος και Συνείδηση
- Ειδικά Θέματα Νευροεπιστήμης
- Οπτική αντίληψη και ψυχολογία
- Προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη
- Προσαρμοστική νοημοσύνη
- Πολύπλοκα κοινωνικά συστήματα
- Εργαστήριο πολύπλοκων και προσαρμοστικών συστημάτων
- Αρχές τεχνολογίας γνώσεων
- Μηχανική μάθηση
- Μεθοδολογία πειραματικής ψυχολογίας
- Φωνητική – Φωνολογία
- Σύνταξη Βασίλης
- Θέματα Νευρογλωσσολογίας
- Ψυχογλωσσολογία και αναπτυξιακές διαταραχές
- Γλωσσική κατάκτηση
- Υπολογιστική γλωσσολογία
- Εφαρμογές MATLAB στη Γνωσιακή Επιστήμη
- Γλωσσικές λειτουργίες: Εγκέφαλος και συμπεριφορά
- Φιλοσοφία Της Αντίληψης: Σωματική Συνείδηση
- Φιλοσοφία του νου
Ελεύθερα Μαθήματα Επιλογής
- Εφηβεία και Αναδυόμενη Ενηλικίωση
- Σχεδίαση και Υλοποίηση Ψηφιακών Εκπαιδευτικών Εφαρμογών
- Σχεδίαση και Χρήση Περιβαλλόντων Η-Μάθησης
- Επικοινωνία Ανθρώπου-Υπολογιστή με Ομιλία
- Τεχνολογία γνώσεων
- Τυπολογία Βασίλειος
- Φιλοσοφία Επιστήμης Ι
- Φιλοσοφία Επιστήμης ΙΙ
- Λογική Κων/νος
- Ιστορία επιστήμης, 16ος 17ος αιώνας
- Ιστορία επιστήμης, 18ος 20ος αιώνας
- Φιλοσοφία της Γλώσσας
- Μεταφυσική και γνωσιολογία
- Επιστήμες και φιλοσοφία στον 20ο αιώνα
- Επιχειρησιακή ηθική: μια διεθνής συγκριτική προοπτική
- Ορθολογική Επιλογή: Αποφάσεις, Παίγνια, Θεσμοί
- Φιλοσοφία των συναισθημάτων.
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη : Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2023-2025)
- Κανονισμός Σπουδών : εδώ και ΦΕΚ 3017 τ.Β’/08.05.2023
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση ΠΜΣ: Ελληνικά (uoa.gr)
Διάρκεια Λειτουργίας
Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2027 – 2028 εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 32 και την παρ. 6 του άρθρου 44 του ν. 4485/2017.