Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων (Λεμεσός)

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 16/04/2025

 Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος

Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων

 

Έδρα: 

Διεύθυνση:  Αρχιεπισκόπου Κυπριανού 30 3036 Λεμεσός Κύπρος.

Τηλέφωνα: +357 2500 2436

Σκοπός του τμήματος :

Με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και με στόχο να συμβάλει στην τεχνολογική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του αγροδιατροφικού τομέα του τόπου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο ίδρυσε το πρώτο Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας, και Επιστήμης Τροφίμων στην Κύπρο. Το Τμήμα προσφέρει πανεπιστημιακό πτυχίο γεωπονικών επιστημών με δυνατότητα εξειδίκευσης σε τρεις βασικές κατευθύνσεις: α) Επιστήμης και Τεχνολογίας Φυτικής Παραγωγής, β) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και γ) Ζωοτεχνίας και Γαλακτοκομίας. Το πρόγραμμα σπουδών και των τριών κατευθύνσεων δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε επιστήμες  και τεχνολογίες αιχμής, όπως η Μοριακή Βιολογία και Βιοτεχνολογία και οι πολλαπλές εφαρμογές τους στα φυτά, τα ζώα, τους μικροοργανισμούς και τα τρόφιμα.

Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)

Η φοίτηση σε όλα τα τμήματα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι υποχρεωτική και συνεχής. Ο αναμενόμενος χρόνος συμπλήρωσης του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών είναι οκτώ εξάμηνα. Ο χρόνος αυτός μπορεί να παραταθεί μέχρι τα δώδεκα εξάμηνα.

Γλώσσα διδασκαλίας : Η επίσημη γλώσσα διδασκαλίας και αξιολόγησης είναι η Ελληνική.

Eισδοχή Υποψηφίων από την Ελλάδα : Οι Ελλαδίτες υποψήφιοι γίνονται δεκτοί στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με βάση τα αποτελέσματα των Πανελλήνιων Εξετάσεων, σε ποσοστό ίσο με το 10% του συνολικού αριθμού των Κύπριων εισακτέων.

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:

Το Τμήμα προσφέρει πανεπιστημιακό πτυχίο γεωπονικών επιστημών με δυνατότητα εξειδίκευσης σε τρεις βασικές κατευθύνσεις:

  • Επιστήμης και Τεχνολογίας Φυτικής Παραγωγής
  • Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

Όραμα του Τμήματος είναι να εξελιχθεί και να εδραιωθεί σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης στους τομείς των Γεωπονικών Επιστημών, της Βιοτεχνολογίας και της Επιστήμης Τροφίμων. Στην Ε.Ε., στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισσαβόνας, οι τομείς αυτοί εντάσσονται σε μια νέα και ενιαία έννοια σύγχρονης επιστημονικής και οικονομικής δραστηριότητας, που είναι γνωστή ως “βιο-οικονομία βασισμένη στη γνώση”. Το Τμήμα έχει ως πρωταρχικό στόχο την καλλιέργεια, ανάπτυξη και προώθηση του τομέα της βιο-οικονομίας στην Κύπρο, με την παραγωγή (μέσω της έρευνας) και διάδοση (μέσω της εκπαίδευσης) της απαραίτητης επιστημονικής γνώσης και τεχνολογίας. Άλλοι επιμέρους στόχοι του Τμήματος είναι:

  • Να προσφέρει στους φοιτητές του την πιο σύγχρονη επιστημονική κατάρτιση και να διεξάγει καινοτόμο εφαρμοσμένη έρευνα υψηλής στάθμης στον ευρύτερο τομέα της βιο-οικονομίας.
  • Να δημιουργήσει στενούς δεσμούς συνεργασίας με την τοπική βιομηχανία παραγωγής και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.
  • Να προωθήσει την ορθολογική και αειφόρο αγροτική ανάπτυξη σε σχέση με τους φυσικούς και βιολογικούς πόρους, τη βιοποικιλότητα και το περιβάλλον.
  • Να προωθήσει τη διεθνή συνεργασία και την εκπαιδευτική κινητικότητα, κυρίως στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος παρέχει μια γενική υποδομή στις θετικές επιστήμες, βασική εκπαίδευση στις γεωτεχνικές επιστήμες και, τέλος, εξειδικευμένη επιστημονική κατάρτιση σε τρεις βασικές κατευθύνσεις:

  • α) Επιστήμης και Τεχνολογίας Φυτικής Παραγωγής,
  • β) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων,

Η γενική και βασική εκπαίδευση, την οποία παρακολουθούν από κοινού όλοι οι φοιτητές του Τμήματος (μαθήματα κοινού κορμού), παρέχεται κυρίως κατά τα τρία πρώτα εξάμηνα και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εισαγωγικά μαθήματα σε κάθε μια από τις τρεις κατευθύνσεις.

Στα επόμενα 3 εξάμηνα σπουδών, οι φοιτητές διδάσκονται εξειδικευμένα μαθήματα γεωπονικών επιστημών ανάλογα με την κατεύθυνση σπουδών τους και έχουν δυνατότητα μικρού αριθμού επιλεγόμενων μαθημάτων από άλλες κατευθύνσεις ή και από άλλα προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου.

Στο τελευταίο έτος σπουδών οι φοιτητές όλων των κατευθύνσεων παρακολουθούν μαθήματα Οικονομικών και Διαχείρισης. Παράλληλα, ολοκληρώνουν την κατάρτισή τους με πρακτική εξάσκηση συνολικής διάρκειας 8 εβδομάδων, καθώς και με την εκπόνηση πτυχιακής διατριβής υπό την επίβλεψη μελών του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος. Για την απόκτηση πτυχίου απαιτείται η συμπλήρωση τουλάχιστον 245 Ευρωπαϊκών Πιστωτικών Μονάδων (ΕΠΜ), στο πλαίσιο του συστήματος ECTS.

Κατεύθυνση Επιστήμης και Τεχνολογίας Φυτικής Παραγωγής: Εστιάζει την προσοχή του στην ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση της φυτικής παραγωγής, με στόχο την επίτευξη αυτάρκειας σε βασικά προϊόντα και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τους σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η καλλιέργεια της επιστημονικής γνώσης και η ερευνητική προσπάθεια του Τομέα θα επικεντρωθούν σε δύο βασικούς άξονες:

  • Τη βελτίωση των καλλιεργούμενων φυτών (οπωροκηπευτικών, καλλωπιστικών και φυτών μεγάλης καλλιέργειας) μέσω της δημιουργίας και προώθησης νέων, βελτιωμένων ποικιλιών και καλλιεργητικών τεχνικών.
  • Την ανάπτυξη και προώθηση νέων μεθόδων φυτικής παραγωγής και φυτοπροστασίας, που να είναι αποτελεσματικές αλλά και περιβαλλοντικά και κοινωνικά αποδεκτές.

Κατεύθυνση Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων: Εστιάζει την προσοχή του στην επιστημονική έρευνα και στην υψηλής στάθμης εκπαίδευση που θα διασφαλίζουν την παραγωγή υγιεινών, ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων και τον αποτελεσματικό ποιοτικό έλεγχο σε όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας (fork to farm). Μέσω της έρευνας θα επιδιωχθεί η προώθηση καινοτομιών και νέων πρακτικών διεργασιών που θα προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα στους καταναλωτές, τη βιομηχανία και την κοινωνία. Οι κύριες θεματικές προτεραιότητες του Τομέα είναι:

  • Μηχανική της διεργασίας και βιοδιεργασίας τροφίμων,
  • Χημεία, Φυσική και Μικροβιολογία τροφίμων,
  • Σχεδιασμός νέων προϊόντων και διαχείριση ποιότητας.

Ενδεικτικά Μαθήματα :  

Μαθήματα Κορμού (Α’, Β’, Γ’ εξαμήνου): Γενική και Ανόργανη Χημεία, Βιοχημεία, Οργανική Χημεία , Μικροβιολογία, Μαθηματικά, Στατιστική / Βιομετρία, Φυσική , Συστηματική Βοτανική, Μορφολογία & Ανατομία Φυτών,  Εισαγωγή στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων, Βιοχημεία, Μικροβιολογία, Στατιστική / Βιομετρία, Συστηματική Βοτανική, Εισαγωγή στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων, Αρχές Φυτικής Παραγωγής, Εισαγωγή στις Γεωτεχνικές Επιστήμες, Βιολογία Ζώων, Οικολογία και Διατήρηση Βιοποικιλότητας.

Κατεύθυνση Επιστήμης και Τεχνολογίας Φυτικής Παραγωγής: Εδαφολογία & Λιπασματολογία,  Δενδροκομία, Γεωργική Ζωολογία & Νηματωδολογία, Μοριακή Βιολογία και Βιοτεχνολογία, Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας / Χορτοδοτικά Φυτά,  Φυτοπαθολογία , Γεωργική Υδραυλική – Αρδεύσεις, Λαχανοκομία, Αμπελουργία,  Φυτωριακή Παραγωγή & Τεχνολογία Πολλαπλασιαστικού Υλικού, Ασθένειες Καλλιεργούμενων Φυτών, Γενετική Βελτίωση Φυτών,  Τεχνολογία Θερμοκηπίων & Υδροπονία, Εντομολογία – Ακαρεολογία, Ολοκληρωμένη Διαχείρηση Εντόμων & Ακάρεων,  Φυσιολογία Θρέψης και Διατροφή Αγροτικών Ζώων,  Γεωργική Μετεωρολογία, Ζιζανιολογία, Γεωργική Φαρμακολογία, Aειφορική Γεωργία / Κτηνοτροφία, Ανθοκομία και Αρχιτεκτονική Τοπίου, Αρχές Οικονομικών και Διαχείρισης, Αγροτική Οικονομική και Πολιτική.

Κατεύθυνση Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων: Μοριακή Βιολογία και Βιοτεχνολογία, Γεωργική Μετεωρολογία, Συσκευασία Τροφίμων, Επεξεργασία & Μηχανική Τροφίμων, Χημεία Τροφίμων,  Ασφάλεια και Υγιεινή Τροφίμων, Ποιότητα & Ποιοτικός Έλεγχος Τροφίμων , Αμπελουργία, Βιοτεχνολογία Τροφίμων, Τεχνολογία Ζωοτροφών,  Διατροφή του Ανθρώπου και Υγεία, Γαλακτοπαραγωγή & Κρεοπαραγωγή, Φυσικοχημική Ανάλυση Τροφίμων, Οινολογία, Μικροβιολογία Τροφίμων, Επιστήμη & Τεχνολογία Γάλακτος,  Ζωονόσοι και Διατροφικές Κρίσεις , Μετασυλλεκτική Φυσιολογία και Τεχνολογία, Κρεοπαραγωγή & Ωοπαραγωγή (Μονογαστρικά), Διαχείριση Αγροβιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Αποβλήτων, Επιστήμη & Τεχνολογία Τροφίμων Φυτικής Προέλευσης, Αρχές Οικονομικών και Διαχείρισης, Λειτουργικότητα Τροφίμων,  Αγροτική Οικονομική και Πολιτική, Επιστήμη & Τεχνολογία Τυροκομικών  Προιόντων.

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο: Πρόγραμμα Σπουδών

Περισσότερα στοιχεία :

Τι  άλλο πρέπει να ξέρω : 

Επαγγελματικά   Δικαιώματα   – Προοπτικές :

Το Τμήμα προετοιμάζει τους φοιτητές του για επαγγελματική σταδιοδρομία στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, ανάλογα με την ειδικότητά τους, οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να απασχοληθούν στα διάφορα τμήματα και υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος (Τμήμα Γεωργίας, Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, Τμήμα Αναδασμού κ.α.), στον Οργανισμό Γεωργικής Ασφάλισης, στον Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών, στον Οργανισμό Κυπριακής Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας, στο Συμβούλιο Αμπελοοινικών Προϊόντων, στο Κεντρικό Χημείο του Κράτους, στις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας κ.α. Στον ιδιωτικό τομέα, θα μπορούν να σταδιοδρομήσουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή διευθυντικά στελέχη σε αγροκτήματα, θερμοκηπιακές, φυτωριακές ή γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες, επιχειρήσεις ανθοκομίας και αρχιτεκτονικής κήπων, εταιρείες γεωργικών συμβούλων, φυτοπροστασίας, σποροπαραγωγής, μονάδες μεταποίησης, οινοβιομηχανίες / οινοποιεία, βιομηχανίες γαλακτοκομικών προϊόντων, ως επιθεωρητές/σύμβουλοι/εκπαιδευτές σε θέματα ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων κ.α. Θα μπορούν επίσης να εργοδοτηθούν σε κατάλληλες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γενικές Διευθύνσεις Γεωργίας/Αγροτικής Ανάπτυξης, Έρευνας κ.α.), όπως και να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο και να σταδιοδρομήσουν ως ερευνητές ή ακαδημαϊκοί.

Επαγγελματικά Δικαιώματα :

  • Οι τίτλοι σπουδών από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου αναγνωρίζονται από το ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης), από τον αρμόδιο δηλαδή  Οργανισμό στην Ελλάδα για την αναγνώριση πτυχίων.
  • Να σημειωθεί ότι το Γραφείο Εξυπηρέτησης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου μετά από αίτημα του φοιτητή, αναλαμβάνει να αποσταλούν στο ΔΟΑΤΑΠ όλα τα απαραίτητα έγγραφα (πιστοποιημένο αντίγραφο πτυχίου, αναλυτική βαθμολογία, βεβαίωση για τον τόπο σπουδών και περιγραφή των μαθημάτων).

Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος :

Το τμήμα προσφέρει το παρακάτω Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

Σχετικά επαγγέλματα:

Σχετικές  Επαγγελματικές  Οργανώσεις  :  

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής Ελλαδιτών Υποψηφίων

Γεωπονικών Επιστημών: Επιστήμης και Τεχνολογίας Φυτικής Παραγωγής

Κωδικός Μηχανογραφικού:  ΓΕΒΕΤ – ΦΠ

2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 15.950 17.775 17.525 17.553 16.100 17.804 14.831
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου (Α κατηγορία) 15.325 14.550 16.725 16.991 15.125 16.615 14.455
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου (Β κατηγορία) 11.550 9.450 12.732 12.732

Γεωπονικών Επιστημών: Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

Κωδικός Μηχανογραφικού:  ΓΕΒΕΤ – ΤΤ

2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου

17.900 17.150 17.625 17.937 16.817 17.618 16.936

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου (Α κατηγορία)

16.725 15.250  15.575 17.720 16.475 17.500 15.599

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου (Β κατηγορία)

13.900 12.100  – 12.157 12.157

Κωδικός Μηχανογραφικού:  ΓΕΒΕΤ – ΤΤ

Γεωπονικών Επιστημών: Ζωοτεχνίας και Γαλακτοκομίας

Κωδικός Μηχανογραφικού:  ΓΕΒΕΤ – ΖΠ

Κωδικός Μηχανογραφικού:  ΓΕΒΕΤ – ΖΠ

2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου

17.425 15.875 17.550 16.413 14.950 17.495 13.226

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου (Α κατηγορία)

16.075 14.125  

15.575

15.608 14.847 16.396 13.226

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου (Β κατηγορία)

11.400 9.425   –  –

 

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ