Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο μελισσοκόμος ασχολείται με την εκτροφή μελισσών, την παραγωγή, τη συγκομιδή και την πώληση του μελιού, του βασιλικού πολτού, της κερήθρας και συγκεκριμένα, ο μελισσοκόμος φροντίζει για την εγκατάσταση του μελισσιού σε τοποθεσία με άφθονη τροφή και με τις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες, επιθεωρεί συχνά το μελίσσι για να παρακολουθεί την κατάσταση του και να ελέγχει την παραγωγή, συντηρεί και επισκευάζει τις κυψέλες, αυξάνει τη χωρητικότητά τους τοποθετώντας καινούργιες, όταν ο πληθυσμός των μελισσών γίνει ιδιαίτερα μεγάλος.
Η ενασχόληση με τη μελισσοκομία εξαρτάται από την εποχή του χρόνου, έτσι οι εποχές με τις περισσότερες εργασίες, είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι, όπου συνήθως γίνεται η συγκομιδή του μελιού και του βασιλικού πολτού σε τέτοια ποσότητα, ώστε να μείνει τροφή για το σμήνος, βάζοντας επιπλέον τροφή στις κυψέλες για να συντηρηθούν οι μέλισσες την περίοδο του χειμώνα, ελέγχει την υγεία του σμήνους και τοποθετεί τα φάρμακα που μπορεί να χρειαστούν.
Το χειμώνα και το φθινόπωρο γίνονται συνήθως εργασίες συντήρησης και προστασίας του σμήνους, όπως παροχή τροφής και φαρμάκων για την αντιμετώπιση ασθενειών και γενική επίβλεψη. Ο μελισσοκόμος χρησιμοποιεί διάφορα μέσα για την προστασία από τα τσιμπήματα των μελισσών, όπως μάσκα και στολή, καθώς και ορισμένα όργανα για τη συγκομιδή όπως ο «μελιτοεξαγωγέας» και το «καπνιστήρι».
Συνθήκες Εργασίας:
Ο μελισσοκόμος εργάζεται στην ύπαιθρο κυρίως ατομικά, κάνοντας διάφορες χειρωνακτικές εργασίες κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες (αντίξοες ή μη) και με ωράριο που δεν είναι σταθερό, ενώ το επάγγελμα είναι εποχιακό. Πρέπει να φορά ειδική φόρμα εργασίας, μάσκα και γάντια και να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τα τσιμπήματα των μελισσών, γιατί για τους αλλεργικούς ανθρώπους τα τσιμπήματα της μέλισσας είναι επικίνδυνα, ακόμη και με τη χρήση των προστατευτικών εξαρτημάτων.
Μετακινείται αρκετά συχνά, προκειμένου να μεταφέρει το μελίσσι σε περιοχές με καλύτερη ανθοφορία στα φυτά, από τη γύρη των οποίων, ιδιαίτερα του θυμαριού, παράγεται μέλι καλής ποιότητας και αρωματικό. Πολλά άτομα ασχολούνται ερασιτεχνικά με τη μελισσοκομία διατηρώντας μικρό αριθμό κυψελών.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Απαραίτητες προϋποθέσεις για την ενασχόληση με το επάγγελμα του μελισσοκόμου, είναι η υπομονή και η αγάπη για τη φύση. Η ικανότητα αντίληψης του χώρου για την εύρεση καλών τοποθεσιών για τα σμήνη, η προσοχή και η ψυχραιμία, η συνέπεια, η εργατικότητα, η ανοχή σε ουσίες που προκαλούν αλλεργία, η σωματική δύναμη και αντοχή, η επιδεξιότητα καθώς και η ικανότητα για τον προσδιορισμό της τροφής που πρέπει να μείνει στις κυψέλες μετά τη συγκομιδή του μελιού, αποτελούν απαραίτητα χαρακτηριστικά εκείνου που θέλει να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα.
Σπουδές:
Η εκπαίδευση στη μελισσοκομία μπορεί να γίνει στην ειδικότητα Τεχνικός Ζωικής Παραγωγής των Επαγγελματικών Λυκείων.
Κατάρτιση ή ειδίκευση στη μελισσοκομία, παρέχεται επίσης στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης.
Τομείς Απασχόλησης:
Ο μελισσοκόμος στην Ελλάδα μπορεί να είναι επαγγελματίας ή ερασιτέχνης και συνήθως αυτοαπασχολείται, διατηρώντας τα δικά του σμήνη. Μπορεί όμως, να συμμετέχει σε συνεταιρισμούς ή να εργαστεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στο Ινστιτούτο Μελισσοκομίας.
Η καλή ποιότητα του μελιού εξασφαλίζει στο μελισσοκόμο καλό εισόδημα και διευκολύνει τη λήψη ειδικών επιδοτήσεων, αρκεί να έχει καλή ποιότητα και να μην προσβάλει τις μέλισσες κάποια αρρώστια, ενώ ορισμένες φορές αντιμετωπίζει πρόβλημα στην πώληση του προϊόντος του σε ικανοποιητικές τιμές. Επειδή το επάγγελμα αυτό είναι εποχιακό, πολλοί αγρότες το εξασκούν παράλληλα με τις υπόλοιπες γεωργικές εργασίες τους.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)