Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο γεωπόνος οινολογίας και αμπελουργίας ασχολείται με την καλλιέργεια του αμπελώνα και την παραγωγή κρασιού, όχι τόσο στον τομέα της χειρωνακτικής εργασίας αλλά στην κατάλληλη επεξεργασία, τη σωστή και παραγωγική καλλιέργεια των εκτάσεων με αμπέλια και την παροχή συμβουλευτικής βοήθειας προς τους αγρότες, για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων.
Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες εργασίας είναι καλές σε γενικές γραμμές καθώς ο γεωπόνος αμπελουργίας και οινολογίας μπορεί να διατηρεί δικό του γραφείο/εργαστήριο ή να απασχολείται σε κάποιο δημόσια ή ιδιωτική επιχείρηση που επεξεργάζεται τα σταφύλια και τα παράγωγά τους. Πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί να επισκεφτεί τους αμπελώνες για την επιτόπια εξέταση και αντιμετώπιση διάφορων προβλημάτων.
Έρχεται σε επαφή με τον αγροτικό πληθυσμό και για το λόγο αυτό πρέπει να είναι ενημερωμένος αλλά και ευαισθητοποιημένος όσον αφορά στα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη δουλειά του.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρέπει να αγαπάει την ύπαιθρο καθώς χρειάζεται να επισκέπτεται τους αμπελώνες με σκοπό την πρόληψη ή θεραπεία ασθενειών και την καλύτερη απόδοσή τους. Είναι απαραίτητο να είναι ενημερωμένος για τις εξελίξεις στην τεχνολογία και για τις σύγχρονες μορφές καλλιέργειας και εκμετάλλευσης.
Επιπλέον, πρέπει να είναι ιδιαίτερα συνεπής και υπεύθυνος καθώς μια λανθασμένη εκτίμηση μπορεί να καταστρέψει τις καλλιέργειες ή να προκαλέσει προβλήματα στην παραγωγή και τη συντήρηση των προϊόντων της καλλιέργειας. Επιπρόσθετα πρέπει να έχει καλές γνώσεις χημείας και μικροβιολογίας τροφίμων.
Ακόμη απαιτείται συνεχής ενημέρωση αναφορικά με την ευρωπαϊκή πολιτική και τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη γεωργία, καθώς παρέχονται διάφορα κονδύλια και επιχορηγήσεις στους αγρότες για την ανάπτυξη και τη βελτίωση των καλλιεργειών τους με σύγχρονες μεθόδους.
Σπουδές:
Βασικές Σπουδές στο επάγγελμα του Γεωπόνου προσφέρονται στα αντίστοιχα τμήματα των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Και σε μεταπτυχιακό επίπεδο διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην «Αμπελουργία-Οινολογία» που προσφέρεται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να αναζητήσει εργασία στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Αγροτική Τράπεζα, σε ιδιωτικά γραφεία/εργαστήρια οινολογίας ή και να ανοίγει δικό του εργαστήριο οινολογίας και αμπελουργίας ή να αναζητήσει εργασία σε διάφορες συνεταιριστικές οργανώσεις.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)