Ιχθυοκαλλιεργητής

Ορισμός: Ο ιχθυοκαλλιεργητής ασχολείται με την προστασία, τη σωστή εκμετάλλευση και την αναπαραγωγή των υδρόβιων οργανισμών στις λίμνες, στις λιμνοθάλασσες, στα ποτάμια και στα ιχθυοτροφεία.

Περιγραφή: Ο ιχθυοκαλλιεργητής ασχολείται με την προστασία, τη σωστή εκμετάλλευση και την αναπαραγωγή των υδρόβιων οργανισμών στις λίμνες, στις λιμνοθάλασσες, στα ποτάμια και στα ιχθυοτροφεία. Μελετά τις συνήθειες των ψαριών ή των άλλων υδρόβιων οργανισμών, τις κινήσεις τους, την τροφή τους, τον τρόπο γονιμοποίησης, τους εχθρούς τους και προσπαθεί να διαμορφώσει ένα τεχνητό περιβάλλον όσο το δυνατό πιο κοντινό με το φυσικό, για την εκτροφή τους.

Ο ιχθυοκαλλιεργητής συμβάλλει στη σωστή διαχείριση του υδρόβιου κόσμου και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Αναλυτικότερα, ο ιχθυοκαλλιεργητής φροντίζει, ώστε η αναπαραγωγή των υδρόβιων οργανισμών να οδηγεί σε προϊόντα υψηλής βιολογικής αξίας και χαμηλού κόστους. Οι υδρόβιοι οργανισμοί που εκτρέφει, είναι τα ψάρια, οι γαρίδες, τα μύδια, τα χέλια, τα στρείδια. Για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος, αναλύει και μελετά τις βιολογικές συνθήκες του νερού και του εδάφους και με βάση τα στοιχεία που συλλέγει, εφαρμόζει τις ανάλογες τεχνικές.

Προϋποθέσεις άσκησης: Για την ειδικότητα αυτή δεν απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρέπει να είναι υπεύθυνος, προσεκτικός και μεθοδικός σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Χρειάζεται να δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία για το περιβάλλον και τα οικοσυστήματά του και να έχει καλή φυσική κατάσταση.

Απαιτείται να ενημερώνεται συνεχώς για την κείμενη νομοθεσία, τις νέες μεθόδους βελτίωσης και προστασίας της παραγωγής και τις εξελίξεις της τεχνολογίας, που η εφαρμογή τους θα του επιτρέψει να έχει κάθε φορά το καλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο δυνατό κόστος. Τέλος, αν είναι και ιδιοκτήτης του ιχθυοκτροφείου απαιτούνται διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες, γνώσεις οικονομίας και επιχειρηματικό πνεύμα.

Σπουδές: Ο ιχθυοκαλλιεργητής μπορεί να είναι απόφοιτος των Τμημάτων Ζωϊκής  Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Γεωπονίας άλλων Α.Ε.Ι., ή και Κτηνιατρικής  των Α.Ε.Ι.

Σπουδαιότητα: Ο ιχθυοκαλλιεργητής πρέπει να ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και τα οικοσυστήματά του, να διαθέτει αντίληψη, προσοχή και ακρίβεια στην εργασία του, συνδυαστική ικανότητα και να ενημερώνεται συνεχώς για τις νέες τεχνικές και τεχνολογίες, που η εφαρμογή τους θα του επιτρέψει να έχει κάθε φορά το καλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Χρειάζεται επίσης να διαθέτει τεχνική επιδεξιότητα στις κατασκευές και στη χρήση ειδικών μηχανημάτων.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Ο ιχθυοκαλλιεργητής εργάζεται ως υπάλληλος στο Υπουργείο Γεωργίας, στις υπηρεσίες Αλιείας και Εποπτείας, στα πανεπιστημιακά εργαστήρια, σε συνεταιριστικές επιχειρήσεις υδατοκαλλιεργειών και επεξεργασίας-τυποποίησης των προϊόντων τους. Μπορεί επίσης να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας-μελετητής διατηρώντας δική του επιχείρηση, ή ως υπάλληλος σε αντίστοιχες ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Επαγγελματικές συνθήκες: Ο ιχθυοκαλλιεργητής εργάζεται σε συνεργασία με άλλους ειδικούς στο ύπαιθρο, κοντά σε ποτάμια, λίμνες ή λιμνοθάλασσες, σε θαλάσσιες μονάδες, στο γραφείο για τη σύνταξη των μελετών, ή στο εργαστήριο για την επεξεργασία των δειγμάτων. Οι συνθήκες που αντιμετωπίζει, όπου κι αν εργάζεται, θεωρούνται καλές και δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Για τους ιχθυοκαλλιεργητές υπάρχουν επιδοτήσεις πάγιων εγκαταστάσεων και επιδόματα διάφορων τεχνικών και εμπορικών προγραμμάτων.

Επαγγελματικές οργανώσεις: Ο Συλλογικός φορέας που εκπροσωπεί το επάγγελμα αυτό είναι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών.

Γενικά σχόλια: Ο ιχθυοκαλλιεργητής με τις γνώσεις του, την εμπειρία του, τη μεθοδικότητά του και τις κατάλληλες επιστημονικές τεχνικές που χρησιμοποιεί, δημιουργεί συνθήκες κατάλληλες για την προστασία και αναπαραγωγή ψαριών – υδρόβιων οργανισμών, συμβάλλοντας στη σωστή διατροφή των ανθρώπων, αλλά και στην προστασία και ισορροπία του οικοσυστήματος.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ