Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο αγρότης ασχολείται με την καλλιέργεια φυτών και οπωροφόρων δένδρων σε αγροτικές εκτάσεις ή σε θερμοκήπια, προκειμένου να παράγει αγροτικά προϊόντα προς πώληση και μαζική κατανάλωση. Συγκεκριμένα, φυτεύει και καλλιεργεί διάφορα φυτά και δέντρα, ενώ στη συνέχεια συλλέγει τους καρπούς τους, που τους διαθέτει έναντι αμοιβής σε ιδιώτες ή σε εμπόρους λιανικής και χονδρικής πώλησης, όπως επίσης σε εργοστάσια για την περαιτέρω επεξεργασία τους.
Οι επαγγελματικές του δραστηριότητες ακολουθούν μία συγκεκριμένη διαδικασία, σύμφωνα με την οποία, οργώνει το χώμα για να μαλακώσει, σπέρνει το σπόρο ή φυτεύει τα φυτά, εμπλουτίζει το χώμα με τα κατάλληλα λιπάσματα, ποτίζει τη σπορά και τη ραντίζει σε τακτά χρονικά διαστήματα για την προστασία της από παράσιτα και ασθένειες. Στη συνέχεια, συλλέγει την παραγωγή, επεξεργάζεται τη συγκομιδή, εάν πρόκειται για καπνό ή βαμβάκι και στη συνέχεια διοχετεύει τα αγροτικά προϊόντα του απευθείας στην αγορά ή στους εμπόρους και τα εργοστάσια. Κατά τη διάρκεια των αγροτικών εργασιών, χρησιμοποιούνται σκαλιστήρια, φτυάρια και κλαδευτήρια, αλλά και μεγάλες σύγχρονες μηχανές, όπως τρακτέρ, θεριστικές και αλωνιστικές μηχανές, μηχανές σποράς, μηχανήματα για το πότισμα (σωλήνες, μπεκ, ψεκαστήρες), εργαλεία συσκευασίας και μεταφοράς των προϊόντων.
Συνθήκες Εργασίας:
Η εργασία του αγρότη είναι κυρίως ατομική, καθώς εργάζεται κατά κύριο λόγο στην ύπαιθρο ή σε θερμοκήπια ανάλογα με την εποχή ή την καλλιέργεια. Για ορισμένες εργασίες, όπως η κατασκευή δεματιών ή η συσκευασία των καρπών ή άλλων αγροτικών προϊόντων που έχει συλλέξει, εργάζεται σε κλειστούς χώρους (αποθήκες κ.λπ.). Η εργασία του αγρότη είναι μία σκληρή και δύσκολη εργασία, αφού πολλές φορές ο αγρότης εργάζεται κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες (δυνατός ήλιος, πολύ κρύο), αντιμετωπίζει φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, παγετός, χαλάζι) που πολλές φορές καταστρέφουν τη σοδειά και επιπλέον απαιτείται πολύ πρωινό ξύπνημα. Εξάλλου, πρόκειται για ιδιαίτερα κοπιαστική εργασία, αφού τις περισσότερες φορές ο αγρότης εργάζεται για πολλές ώρες σκυφτός ή γονατιστός. Ο αγρότης στην Ελλάδα αυτό-απασχολείται και συνήθως καλλιεργεί τη δική του έκταση, ενώ τις εποχές της συγκομιδής ή της σποράς έχει ανάγκη από περισσότερα χέρια, προσλαμβάνοντας αγροτο-εργάτες. Ορισμένοι αγρότες ασχολούνται και με τη διαχείριση αγροτικών συνεταιρισμών, ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Η ποιότητα και η ποσότητα της σοδειάς εξαρτάται κάθε φορά από τις καιρικές συνθήκες, ενώ οι τιμές των προϊόντων διαμορφώνονται ανάλογα. Σημειώνεται δε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδοτεί με σημαντικά ποσά ορισμένες από τις γεωργικές καλλιέργειες.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Το επάγγελμα του αγρότη απαιτεί σκληρή, κοπιαστική και πολύωρη εργασία στα κτήματα ή στα θερμοκήπια, πολλές φορές κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες. Ο αγρότης πρέπει να αγαπά τη φύση και να του αρέσει να ασχολείται με τη γη. Επιπλέον, απαιτείται καλή φυσική κατάσταση, σωματική δύναμη και αντοχή, χειρωνακτικές δεξιότητες, δεξιότητες πειθούς και διαπραγμάτευσης, αφού ο αγρότης χρειάζεται να έρχεται σε επαφή με ιδιώτες αλλά και με εμπόρους για την πώληση των προϊόντων του. Η υπολογιστική-μαθηματική ικανότητα για τον έλεγχο των εσόδων και εξόδων ή την κοστολόγηση των προϊόντων του, το μεράκι και η μεθοδικότητα στις καλλιέργειές του για την καλύτερη δυνατή παραγωγή τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, η γνώση της λειτουργίας των μηχανημάτων του και των εργαλείων του και οι μηχανικές ικανότητες και δεξιότητες για να κάνει μικρές επισκευές, αποτελούν απαραίτητα χαρακτηριστικά για την καλύτερη εκτέλεση των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων.
Σπουδές:
Σπουδές στο επάγγελμα του αγρότη προσφέρονται στα αντίστοιχα τμήματα των Επαγγελματικών Λυκείων ή των Ι.Ε.Κ. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Οι εξελίξεις στη Βιομηχανική και Γεωργική Τεχνολογία και οι απαιτήσεις των σύγχρονων κοινωνιών σε εξειδικεύσεις του Γεωτεχνικού Τομέα, επέβαλαν στα κράτη την ανάγκη Αγροτικής Πολιτικής και της εκπαίδευσης των αγροτών σε νέες και καλύτερες μορφές καλλιεργειών υβριδικής μορφής, σε αντίθεση με τα παλαιότερα χρόνια, όπου το επάγγελμα του αγρότη ασκούσαν άνθρωποι με ελάχιστη ή και μηδαμινή μόρφωση, κάτι που ασφαλώς δεν ισχύει σήμερα. Βέβαια, το επάγγελμα αυτό εξακολουθεί κατά βάση να είναι κληρονομικό, αφού συνήθως τα παιδιά των αγροτών έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν το επάγγελμα των γονιών τους, που διαθέτουν κτήματα και μπορούν να τα διδάξουν από την εμπειρία τους.
Επαγγελματικά Δικαιώματα:
Τα επαγγελματικά δικαιώματα του αγρότη δεν προβλέπονται με Π.Δ.
Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Με την εκμηχάνιση της αγροτικής παραγωγής, την εμφάνιση σύγχρονων μεθόδων εκμετάλλευσης της γης και την εγκατάλειψη της υπαίθρου, η προσφορά εργασίας στον αγροτικό τομέα διαφοροποιείται από παλιότερες εποχές. Εξάλλου, η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών επηρεάζει και αυτή την αγορά εργασίας στον τομέα της αγροτικής παραγωγής. Από την άλλη πλευρά, η αστάθεια του αγροτικού εισοδήματος και οι χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων αποθαρρύνουν πολλούς νέους να ασχοληθούν με τη γεωργία. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει σημαντικές επιδοτήσεις και διευκολύνσεις σε νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή, πολιτική που ενισχύει και το ελληνικό κράτος.
Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις:
- ΠΑ.ΣΕ.ΓΕΣ wed site: http://www.paseges.gr
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)