Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο γεωπόνος τροφίμων είναι βασικό στέλεχος των βιομηχανιών επεξεργασίας, συντήρησης και μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, με σκοπό την ποιοτική βελτίωσή τους. Αντικείμενο της εργασίας του είναι η διεξαγωγή ερευνών, που αποσκοπούν στην ανάπτυξη της τεχνογνωσίας και τεχνολογίας στον τομέα των τροφίμων.
Συνθήκες Εργασίας:
Ελέγχει τα τρόφιμα στο εργαστήριό του σε σχετικά καλές συνθήκες εργασίας. Όταν όμως εργάζεται σε μονάδες παραγωγής, επεξεργασίας, μεταποίησης και συντήρησης τροφίμων το εργασιακό του περιβάλλον επηρεάζεται αρνητικά από το θόρυβο, τον τεχνητό φωτισμό, τις έντονες μυρωδιές και τις χημικές ουσίες, γι’ αυτό θα πρέπει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ως επόπτης τροφίμων, πάνω απ’ όλα πρέπει να είναι αμερόληπτος, ιδιαίτερα προσεκτικός, με ακέραιο χαρακτήρα, μεθοδικός και υπεύθυνος. Επίσης, πρέπει να διαθέτει διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες, να είναι κοινωνικός και δραστήριος.
Σπουδές:
Σπουδές στο αντικείμενο του Γεωπόνου Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων προσφέρονται μέσα από το αντίστοιχο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας.
Τομείς Απασχόλησης:
Ο γεωπόνος τροφίμων μπορεί να εργαστεί κυρίως σε βιομηχανίες τροφίμων, στα τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης, τμήματα Ποιοτικού Ελέγχου, τμήματα Παραγωγής, εμπορίας και διάθεσης. Σε Ιδιωτικά Εργαστήρια Ανάλυσης Τροφίμων, Oινολογικά Εργαστήρια, Εταιρείες Πώλησης Πρώτων Υλών και Μηχανολογικού Εξοπλισμού για την Βιομηχανία Τροφίμων.
Ως ελεύθερος επαγγελματίας, σε υπηρεσίες και οργανισμούς του δημόσιου τομέα, σε συνεταιρισμούς, ως καθηγητής στην εκπαίδευση και κατάρτιση. Η βιομηχανία τροφίμων, αξιολογείται ως ένας από τους ανταγωνιστικούς και δυναμικά αναπτυσσόμενους παραγωγικούς κλάδους στην Ελλάδα. Είναι από τους πιο δυναμικούς κλάδους της οικονομίας ακόμη και στις περισσότερο προηγμένες τεχνολογικά χώρες.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)