Γεωπόνος Ζωικής Παραγωγής

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η εκτροφή και εκμετάλλευση των ζώων, η βελτίωση του γενετικού υλικού, η αξιοποίηση των εγχώριων νομευτικών τροφών με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και τη διεξαγωγή έρευνας είναι αρμοδιότητες του γεωπόνου ζωικής παραγωγής, ο οποίος παράλληλα συμβουλεύει και καθοδηγεί τους κτηνοτρόφους για την εφαρμογή σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων εκτροφής των ζώων, τη βελτίωση της παραγωγικότητάς τους, την καλύτερη εκμετάλλευση και προώθηση των προϊόντων τους.

Ο γεωπόνος ζωικής παραγωγής είναι αρμόδιος για τον έλεγχο των συνθηκών του περιβάλλοντος στους χώρους εκτροφής των ζώων, την καταλληλότητα των κτηνοτροφικών προϊόντων, ενώ παράλληλα εκπονεί μελέτες για την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία κτηνοτροφικών μονάδων.

Συνθήκες Εργασίας:
Το γραφείο, το εργαστήριο αλλά και οι μονάδες εκτροφής των ζώων είναι οι χώροι εργασίας του γεωπόνου ζωικής παραγωγής.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρέπει να είναι εξοικειωμένος με τη ζωή και την εργασία των κτηνοτρόφων, να διαθέτει οργανωτικές και διοικητικές ικανότητες, μεθοδικότητα στη δουλειά του, ενώ είναι απαραίτητο να ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στην τεχνολογία, τη γενετική, τη διεθνή αγορά και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Σπουδές:

Βασικές Σπουδές στο επάγγελμα του Γεωπόνου προσφέρονται στα αντίστοιχα τμήματα Γεωπονίας των Α.Ε.Ι.  στην κατεύθυνση της Ζωικής Παραγωγής: Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Επίσης μέσα από την αντίστοιχη κατεύθυνση της  Ζωικής Παραγωγής των τμημάτων Τεχνολόγων Γεωπόνων: Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Αγροτική Τράπεζα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε συνεταιρισμούς. Επίσης μπορεί να στελεχώσει τον Ιδιωτικό Τομέα (κτηνοτροφικές, ιχθυοτροφικές και μυδοτροφικές επιχειρήσεις, εργοστάσια παρασκευής ζωοτροφών, φαρμακευτικές εταιρείες κ.λπ.) ή ακόμη να δραστηριοποιηθεί και ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Τέλος, μπορεί να εργαστεί και ως ερευνητής σε εργαστήρια ή ινστιτούτα ερευνών για τη βελτίωση γενετικού υλικού.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ