{0311} : Οικονομικών Επιστημών (Θεσσαλονίκη)

το άρθρο ενημερώθηκε στις: 17/08/2024

Αριστοτέλειο  Πανεπιστήμιο  Θεσσαλονίκης  (Α.Π.Θ.)

Σχολή Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών

Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

Έδρα : 

Διεύθυνση: Πανεπιστημιούπολη, 54124 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο: 2310 995254, 995258, 995278, 995261  Fax: 2310 995250 E-mail:  info@econ.auth.gr

Σκοπός του τμήματος :

Σκοπός του Τμήματος είναι η κατάρτιση στελεχών ικανών να μελετούν, να εφαρμόζουν Οικονομικές Θεωρίες, να ερευνούν και να προβλέπουν οικονομικά φαινόμενα και να ασχολούνται με την ανάπτυξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:

Το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, ανταποκρίνεται στις ανάγκες δημιουργίας ενός στέρεου θεωρητικού υπόβαθρου γνώσεων στην Οικονομική επιστήμη και τη Διοίκηση, παρέχοντας παράλληλα τις δυνατότητες για εξοικείωση των φοιτητών σε πρακτικές εφαρμογές. Περιλαμβάνει επίσης ικανοποιητικό βαθμό υποχρεωτικών και “κατ’ επιλογήν” μαθημάτων ώστε ταυτόχρονα, να είναι αρκετά ευέλικτο για να επιδέχεται βελτιώσεις και αναθεωρήσεις.

Το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών διακρίνεται σε δύο διετείς κύκλους. Ο πρώτος κύκλος σπουδών που αποτελείται από τα πρώτα τέσσερα (4) εξάμηνα, περιλαμβάνει κοινά για όλους του φοιτητές και φοιτήτριες μαθήματα και προσφέρονται οι εισαγωγικές γνώσεις στα κύρια πεδία της Οικονομικής και Διοικητικής Επιστήμης. Ο δεύτερος κύκλος σπουδών, καλύπτει τα υπόλοιπα τέσσερα (4) εξάμηνα και χωρίζεται σε δυο κατευθύνσεις :.
    • (Α) Διοίκησης Επιχειρήσεων
    • (Β) Οικονομίας
Σύμφωνα με τον Οδηγό Σπουδών, το Πρόγραμμα Σπουδών του τμήματος Οικονομικών Επιστημών αποσκοπεί στην κατάρτιση επιστημόνων ικανών να μελετούν, να κατανοούν και να εφαρμόζουν τις αρχές της Οικονομικής Επιστήμης και της Επιστήμης της Διοίκησης. Σε εφαρμοσμένο επίπεδο, αποβλέπει σε μαθησιακά αποτελέσματα και δεξιότητες που προσδίδουν ικανότητα προσφοράς υπηρεσιών από τους αποφοίτους του στους τομείς της Οικονομίας, της Διοίκησης και της Εκπαίδευσης.
 .
Οι απόφοιτοι του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, επιπλέον της βασικής γνώσης της επιστήμης και του επαγγέλματός τους έχουν την ικανότητα: 1) να εφαρμόζουν τη γνώση στην πράξη, 2) να επικοινωνούν σε μια δεύτερη γλώσσα, 3) να αναζητούν, αναλύουν και συνθέτουν δεδομένα και πληροφορίες, κάνοντας χρήση της κατάλληλης τεχνολογίας, 4) να προσαρμόζονται σε νέες καταστάσεις και να παίρνουν αποφάσεις, 5) να εργάζονται αυτόνομα ή σε ομάδα σε διεθνές ή/και διεπιστημονικό περιβάλλον, 6) να παράγουν νέες ιδέες και επιστημονική γνώση, να σχεδιάζουν και να διαχειρίζονται επιστημονικά και ερευνητικά έργα, 7) να σέβονται τη διαφορετικότητα, την πολυπολιτισμικότητα και το φυσικό περιβάλλον, 8) να επιδεικνύουν επαγγελματική, κοινωνική και ηθική υπευθυνότητα, και ευαισθησία σε θέματα φύλου, 9) να έχουν ικανότητα κριτικής και αυτοκριτικής, και 10) να προάγουν την ελεύθερη, παραγωγική και επαγωγική σκέψη.
.
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών στο προπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημώνη/ο απόφοιτη/ος:
.
    • Θα γνωρίζει το αντικείμενο της οικονομικής επιστήμης και της διοίκησης επιχειρήσεων.
    • Θα εφαρμόζει τους κανόνες σε βασικά γνωστικά πεδία της οικονομικής επιστήμης όπως μακροοικονομική, μικροοικονομική, οικονομετρία, δημόσια οικονομική, οικονομικά της ανάπτυξης, βιομηχανική οργάνωση, οικονομική πολιτική
    • Θα εφαρμόζει τους κανόνες σε βασικά γνωστικά πεδία της διοίκησης επιχειρήσεων, όπως χρηματοοικονομική, λογιστική, μάνατζμεντ, μάρκετινγκ, επιχειρησιακή έρευνα.
    • Θα έχει αναπτύξει μαθηματικές και στατιστικές ικανότητες, τις οποίες θα εφαρμόζει στην ανάλυση, μοντελοποίηση και εμπειρική μελέτη οικονομικών φαινομένων.
    • Θα μπορεί να κατανοήσει τη σημασία της ορθολογικής διαχείρισης των οικονομικών πόρων σ’ έναν οργανισμό ή σε μία οικονομία.
    • Θα έχει την ικανότητα να αξιολογεί τις θεωρητικές και πρακτικές πτυχές των οικονομικών προβλημάτων που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα στο διεθνές περιβάλλον.
    • Θα έχει αναπτύξει βαθύτερη κριτική σκέψη για ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής υπευθυνότητας των επιχειρήσεων.
    • Θα μπορεί να εκτιμήσει τη σημασία των οικονομικών αποφάσεων και τις επιδράσεις που αυτές έχουν στα άτομα και στο κοινωνικό σύνολο.
    • Θα έχει αναπτύξει κριτική σκέψη κατά την ερμηνεία, αναπαραγωγή και σύνθεση διαφορετικών απόψεων κατά την εκπόνηση επιστημονικών εργασιών.
    • Θα έχει αναπτύξει πνεύμα συνεργασίας και άμιλλας μέσα από την διαχείριση ομαδικών εργασιών.
    • Θα μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες και συντονιστικό ρόλο στο πλαίσιο της εκπόνησης ατομικών εργασιών.
    • Θα μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά το χρόνο (time management) στο πλαίσιο της επιτυχούς ολοκλήρωσης πολλαπλών εργασιών.
    • Θα έχει αναπτύξει δεξιότητες αποτελεσματικής παρουσίασης επιχειρηματικών αναφορών και εργασιών με χρήση εργαλείων σύγχρονης τεχνολογίας.
    • Θα έχει αποκτήσει γνώσεις και δεξιότητες για να προχωρήσει σε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα των οικονομικών και της διοίκησης επιχειρήσεων.

Τα Προγράμματα Σπουδών των τμημάτων Οικονομικών Επιστημών είναι αντίστοιχα και εφάμιλλα μεταξύ τους..

Ενδεικτικά Μαθήματα : 

Εισαγωγή στη Διοίκηση των Επιχειρήσεων,  Στατιστική, Λογιστική, Ελεγκτική, Χρηματοοικονομική Ανάλυση, Δημόσια οικονομική, Περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη, Μαθηματικά Οικονομικών Επιστημών, Πληροφορική, Οικονομετρία, Μάρκετινγκ ,  Στρατηγικό Μάνατζμεντ, Μικροοικονομική, Δημόσια οικονομική, Διεθνής οικονομική, Διαφήμιση, Κοστολόγηση, Οικονομική της εργασίας, Βιομηχανική Οργάνωση, Διοίκηση Λιανικού Εμπορίου & Δικτύου Διανομής, Κοστολόγηση, Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης, Οικονομική του Περιβάλλοντος,  Μάρκετινγκ εξαγωγών, Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία, Κοινωνική Πολιτική,  Εισαγωγή στην Παιδαγωγική, κ.α.

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο και κατεύθυνση σπουδών: εδώ

Περισσότερα στοιχεία : 

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :

Εργάζεται ως στέλεχος σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, επιχειρήσεις, υπουργεία, ασφαλιστικά ή τραπεζικά ιδρύματα, λογιστήρια, ινστιτούτα ερευνών καθώς και σε διάφορες εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, επενδύσεων, δημοσκοπήσεων, έρευνας αγοράς κ.ά.

Ακόμη, μπορεί να εργαστεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων και βιομηχανιών και σε διάφορες υπηρεσίες που έχουν ως αντικείμενο το εμπόριο, τη διεθνή οικονομία, νομισματικά και φορολογικά θέματα κ.ά.

Τέλος, μπορεί να απασχοληθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας ή ως εκπαιδευτικός στη μέση ή ανώτατη εκπαίδευση και κατάρτιση, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με τo Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, οι πτυχιούχοι του Τμήματος  Οικονομικών  Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, γίνονται μέλη στο Οικονομικό Επιμελητήριο.

Επαγγελματικά Δικαιώματα:

Το οικονομικό επάγγελμα διέπεται από τους παρακάτω  νομοθεσία :

Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος:

Το τμήμα προσφέρει τα παρακάτω Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

Σχετικά επαγγέλματα:

 


.

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το  ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024

Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ):

Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :  

  • Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. web site:http://www.oe-e.gr
  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Οικονομολόγων. web site: http://poo.gr/
  • Ένωση Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Ε.Ο.Ε.Δ.Ε.), web site: http://eoede.gr/

 

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής 

Πανελλαδικές 2024  

Κωδικός Μηχανογραφικού : 0311

Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2024 : 1,20

Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025:  390 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)

Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων  

Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021 

4ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Οικονομίας και Πληροφορικής  

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 30 %  

Μαθηματικά : 30 %  

Πληροφορική : 20 %  

Οικονομία  : 20 %  

Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021 

Τομέας: Διοίκησης και Οικονομίας. 

Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 30 %  

Νέα Ελληνικά : 30 %  

Μάθημα Ειδικότητας 1 : 20 %  

Μάθημα Ειδικότητας 2 : 20 %

Γενικό Λύκειο (με 90%):

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 17.390
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 13.090

Επαγγελματικό Λύκειο:

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 19.200
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 15.920

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού  Λυκείου (EPAL)

Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ