
το άρθρο ενημερώθηκε στις 22.09.2024
Συνεργαζόμενα τμήματα:
Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ.
Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ.
.
ΔΠΜΣ: «Διακυβέρνηση- Περιφερειακή Ανάπτυξη»
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Πανεπιστημιούπολη) ΤΚ 54124, Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνα: 2310 995270 Fax : 2310 995391 Ε-mail: chadji@polsci.auth.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Αντικείμενο του ΔΠΜΣ «Διακυβέρνηση-Περιφερειακή Ανάπτυξη» των Τμημάτων Πολιτικών Επιστημών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι ο εμπλουτισμός, η εμβάθυνση και η διεύρυνση της έρευνας και της διδασκαλίας στις Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες με την παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακών σπουδών στη Διακυβέρνηση Περιφερειακή Ανάπτυξη.
Σκοπός του ΔΠΜΣ είναι η μελέτη των εθνικών και υπερεθνικών συστημάτων και ειδικότερα η ανάλυση της κατανομής αρμοδιοτήτων στα επίπεδα διοίκησης στο εσωτερικό σύστημα (τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, αποκεντρωμένη λειτουργία του κράτους), των επιδράσεων των ασκουμένων πολιτικών στους πολίτες, της διαμόρφωσης της εκλογικής πολιτικής και στρατηγικής των συλλογικών υποκειμένων στο εσωτερικό των θεσμών. Μέρος των σπουδών στοχεύει-μέσω της συμμετοχικής παρατήρησης των φοιτητών στην αλληλεπίδραση των φοιτητών με τους υπό μελέτη θεσμούς και υποκείμενα.
Τίτλος Σπουδών: Το Δ.Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο: «Διακυβέρνηση – Περιφερειακή Ανάπτυξη».
Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Γλώσσα διδασκαλίας του Προγράμματος ορίζεται η ελληνική
Δίδακτρα: Χωρίς Τέλη Φοίτησης
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί:
1. Κάτοχοι πτυχίου πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. (Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι.) της ημεδαπής και
2. Κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν απονέμεται σε φοιτητή του οποίου ο τίτλος σπουδών πρώτου κύκλου από ίδρυμα της αλλοδαπής δεν έχει αναγνωριστεί από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύμφωνα με το ν. 3328/2005 (Α΄ 80).
Μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. που υπηρετούν σε Τμήμα του Α.Π.Θ., εφόσον είναι κάτοχοι τίτλου του πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι και μόνο ένας κατ’ έτος ανά Π.Μ.Σ., εφόσον το Τμήμα που υπηρετούν είναι συναφές με τον τίτλο σπουδών και το έργο που επιτελούν στο Α.Π.Θ.
Ο αριθμός εισακτέων στο πρόγραμμα ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο στους 30 μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/ ήτριες ετησίως.
Διαδικασία επιλογής και εγγραφή επιτυχόντων
Η αίτηση για την εισαγωγή στο Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών συνοδεύεται, κατά την υποβολή της, από τα ακόλουθα έγγραφα:
α) Αντίγραφο πτυχίου (στην περίπτωση που ο τίτλος έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή πρέπει να συνοδεύεται από πιστοποιητικό ισοτιµίας του ΔΟΑΤΑΠ) ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών.
β) Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθµολογίας για το σύνολο των σπουδών.
γ) Φάκελο µε τυχόν δημοσιευμένες µελέτες του/της υποψηφίου/ας.
δ) Εμπεριστατωμένη ερευνητική πρόταση 1.500-2.500 λέξεων, η οποία θα αναφέρεται ενδεικτικά σε επιστημονική θεµατική την οποία ενδεχοµένως προτίθεται ο/η υποψήφιος/α να διερευνήσει στην καταληκτική διπλωµατική εργασία του.
Από την πρόταση θα πρέπει να προκύπτουν τα ερευνητικά του/της ενδιαφέροντα και ερωτήµατα, οι υποθέσεις εργασίας, η µεθοδολογία, οι σχετικές πηγές και ο βαθµός της βιβλιογραφικής ενηµέρωσής του/της σε µια συγκεκριµένη θεµατική περιορισµένου εύρους. Η πρόταση θα χρησιµεύσει στη φάση της προφορικής συνέντευξης για την αξιολόγηση της ικανότητάς του/της στην εκπόνηση σχεδίου επιστηµονικής µελέτης.
ε) Τίτλο γλωσσομάθειας ξένης γλώσσας πέραν αυτής στην οποία διεξάγεται το µεταπτυχιακό (ή της ελληνικής στην περίπτωση αλλοδαπών υποψηφίων), από τον οποίο να προκύπτει «καλή γνώση» κατά τον ορισµό του άρθρου 1 του ΠΔ 147/2007 [ΦΕΚ 185/3.8.2007/τ. Α΄].
Εξετάσεις για την εισαγωγή στο Πρόγραµµα: Η αξιολόγηση και η κατάταξη των υποψήφιων µεταπτυχιακών φοιτητών/τριών πραγµατοποιείται µετά από την συµµετοχή τους σε γραπτές εξετάσεις* και συνέντευξη σύµφωνα µε το άρθρο 4 του Κανονισµού του Π.Μ.Σ. Πτυχιούχοι που έχουν εξασφαλίσει -µετά από ειδικές εξετάσεις- υποτροφία του ΙΚΥ ή αλλοδαποί υπότροφοι του ελληνικού κράτους, γίνονται δεκτοί στο ΠΜΣ ως υπεράριθμοι.
Γραπτή εξέταση
1. Οι υποψήφιοι/ες εξετάζονται γραπτώς στο µάθηµα «Το Ελληνικό Πολιτικό Σύστημα μετά τον Β ΠΠ (Εκλογές, Κόμματα, Θεσμοί και Ανταγωνισμοί».
2. Όλα τα γραπτά αξιολογούνται και βαθµολογούνται από δύο (2) βαθµολογητές, σε κλίµακα από το ένα (1) έως το δέκα (10), µε βάση το πέντε (5).
3. Τα αποτελέσµατα ανακοινώνονται από τη Γραµµατεία και περιλαµβάνουν αναλυτικά: τους βαθµούς που έλαβε ο/η υποψήφιος/α και το τελικό άθροισµα της βαθµολογίας του.
4. Επιτυχόντες/ούσες στις εξετάσεις θεωρούνται, καταρχήν, όσοι/ες έχουν λάβει αθροιστικά τουλάχιστον τη βάση (µέσος όρος των βαθµών των δύο βαθµολογητών µεγαλύτερος ή ίσος του 5 σε κλίµακα 0-10).
Συνέντευξη
Οι επιτυχόντες/ούσες στις εξετάσεις προσέρχονται σε συνέντευξη ενώπιον της Επιτροπής Επιλογής Μεταπτυχιακών Φοιτητών (ΕΕΜΦ). Αντικείµενο της συνέντευξης είναι, καταρχήν, η κατατεθειµένη ερευνητική πρόταση κάθε υποψηφίου/ας και οι τυχόν δηµοσιεύσεις του/της. Η συνέντευξη βαθµολογείται από όλα τα παρόντα µέλη της ΕΕΜΦ (σε κλίµακα 0-10, άριστα=10, βάση=5). Υπολογίζεται κατόπιν για κάθε υποψήφιο/α ο µέσος όρος των βαθµών. Επιτυχόντες/ούσες στη συνέντευξη θεωρούνται, καταρχήν, όσοι/ες έχουν λάβει τουλάχιστον τη βάση (5) ως µέσο όρο.
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) είναι 90. Το αναλυτικό πρόγραμμα μαθημάτων ανά εξάμηνο διαμορφώνεται ως εξής:
Α’ Εξάμηνο: (Δύο (2) υποχρεωτικά (Υ) μαθήματα και επιλογή δύο (2) από τα προσφερόμενα επιλεγόμενα (Ε) μαθήματα)
Υποχρεωτικά Μαθήματα:
-
-
- Μεθοδολογία των Κοινωνικών Επιστημών
- Εισαγωγή στη Διακυβέρνηση
-
Μαθήματα Επιλογής
-
-
- Διεθνής Πολιτική Οικονομία
- Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση
- Θεωρία αποφάσεων και διαμόρφωση πολιτικής
- Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, θεσμοί Διαβούλευσης
- Κράτος και Δημόσιες Πολιτικές, Δημόσια Διοίκηση.
-
Β’ Εξάμηνο: (Τρία (3) Υποχρεωτικά Επιλογής (ΥΕ) Μαθήματα από τα παρακάτω)
Υποχρεωτικά Επιλογής
-
-
- Ευρωπαϊκή Πολιτική, Διεθνείς Σχέσεις
- Πολιτικό Μάρκετινγκ
- Διοικητική οργάνωση του Κράτους
- Οικονομικά και Αναπτυξιακά Σχέδια
- Αντιπροσώπευση, Διαβούλευση, Συμμετοχή
- Οικονομικός προγραμματισμός και διαχείριση στη δημόσια διοίκηση
-
Γ’ Εξάμηνο:
- Εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη : Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2024-2025)
- ΦΕΚ Ίδρυσης : ΦΕΚ 3118 τ.Β΄/31.07.2018
- Κανονισμός Σπουδών: εδώ
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση ΠΜΣ: https://www.eps.auth.gr/el/polsci/6277
Διάρκεια Λειτουργίας
Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2027 – 2028 εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 32 και την παρ. 6 του άρθρου 44 του ν. 4485/2017.