
το άρθρο ενημερώθηκε στις 22.11.2024
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Σχολή Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών
Τμήμα Πολιτικών Επιστημών (Θεσσαλονίκη)
ΠΜΣ: «Πολιτική Θεωρία»
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Πανεπιστημιούπολη) Τ.Κ. 54124, Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνα: 2310 99 5270, 2310 99 5395, 2310 99 5396 Ε-mail: info@polsci.auth.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Επιστημονικός σκοπός του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Πολιτική Θεωρία» του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι η προαγωγή της γνώσης, ο εμπλουτισμός, η εμβάθυνση και η διεύρυνση της έρευνας και της διδασκαλίας για την εξοικείωση των φοιτητών με τη θεωρητική και πρακτική ανάλυση των θεωριών και των αντιλήψεων (ατομικών και συλλογικών, τυπικών και άτυπων) που διαμορφώνουν το πολιτικό γίγνεσθαι, μέσα από την ιστορία, την παράδοση και τη συστηματική μελέτη των σημαντικών πολιτικών θεωριών. Μελετώνται διεξοδικά οι πολιτικές θεωρίες, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με έμφαση στη νεότερη και στη σύγχρονη εποχή. Εξετάζεται τόσο η εσωτερική λογική και διάρθρωση των διαφόρων θεωριών, όσο και η μεταξύ τους συσχέτιση και σύγκριση. Οι πολιτικές θεωρίες συνδέονται με την εξέλιξη του πολιτικού στοχασμού και κατανοούνται ιστορικά, αλλά και συστηματικά.
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών αποβλέπει έτσι στην εμβάθυνση του γνωστικού αποθέματος, στην ανάπτυξη των επιστημονικών κριτικών δεξιοτήτων, καθώς και στη συνακόλουθη βελτίωση των δυνατοτήτων επαγγελματικής κατάρτισης, εξειδίκευσης και αποκατάστασης των διπλωματούχων, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, δεδομένου ότι η έμφαση του προγράμματος αφορά στις σύγχρονες ανάγκες και τον τρέχοντα θεωρητικό και θεσμικό προβληματισμό.
Τίτλος Σπουδών: Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο «Πολιτική Θεωρία».
Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Η γλώσσα διδασκαλίας του ΠΜΣ είναι η ελληνική. Η διδασκαλία των μαθημάτων και η εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας μπορούν να γίνονται στην αγγλική, κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης και έγκρισης από τα αρμόδια όργανα.
Δίδακτρα: Χωρίς Τέλη Φοίτησης.
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) γίνονται δεκτοί:
Κάτοχοι πτυχίου του πρώτου κύκλου σπουδών ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του εσωτερικού Α.Ε.Ι. (Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι.) της ημεδαπής και κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν απονέμεται σε φοιτητή του οποίου ο τίτλος σπουδών πρώτου κύκλου από ίδρυμα της αλλοδαπής δεν έχει αναγνωριστεί από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύμφωνα με τον ν. 3328/2005 (Α΄ 80).
Μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. που υπηρετούν σε Τμήμα του Α.Π.Θ., εφόσον είναι κάτοχοι τίτλου του πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι και μόνο ένας κατ’ έτος ανά Π.Μ.Σ., εφόσον το Τμήμα που υπηρετούν είναι συναφές με τον τίτλο σπουδών και το έργο που επιτελούν στο Α.Π.Θ.
Ο αριθμός εισακτέων στο πρόγραμμα ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο στους δεκαπέντε (15) μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/ήτριες ετησίως.
Διαδικασία επιλογής και εγγραφή επιτυχόντων
Η αίτηση συνοδεύεται, κατά την υποβολή της, από τα ακόλουθα έγγραφα:
α) Αντίγραφο πτυχίου (στην περίπτωση που ο τίτλος έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή πρέπει να συνοδεύεται από πιστοποιητικό ισοτιµίας του ΔΟΑΤΑΠ) ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών.
β) Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθµολογίας για το σύνολο των σπουδών.
γ) Φάκελο µε τυχόν δημοσιευμένες µελέτες του/της υποψηφίου/ας.
δ) Εμπεριστατωμένη ερευνητική πρόταση 1.500-2.500 λέξεων, η οποία θα αναφέρεται ενδεικτικά σε επιστημονική θεµατική την οποία ενδεχοµένως προτίθεται ο/η υποψήφιος/α να διερευνήσει στην καταληκτική διπλωµατική εργασία του.
Από την πρόταση θα πρέπει να προκύπτουν τα ερευνητικά του/της ενδιαφέροντα και ερωτήµατα, οι υποθέσεις εργασίας, η µεθοδολογία, οι σχετικές πηγές και ο βαθµός της βιβλιογραφικής ενηµέρωσής του/της σε µια συγκεκριµένη θεµατική περιορισµένου εύρους. Η πρόταση θα χρησιµεύσει στη φάση της προφορικής συνέντευξης για την αξιολόγηση της ικανότητάς του/της στην εκπόνηση σχεδίου επιστηµονικής µελέτης.
ε) Τίτλο γλωσσομάθειας ξένης γλώσσας πέραν αυτής στην οποία διεξάγεται το µεταπτυχιακό (ή της ελληνικής στην περίπτωση αλλοδαπών υποψηφίων), από τον οποίο να προκύπτει «καλή γνώση» κατά τον ορισµό του άρθρου 1 του ΠΔ 147/2007 [ΦΕΚ 185/3.8.2007/τ. Α΄].
Η αξιολόγηση και κατάταξη των υποψήφιων μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών πραγματοποιείται μετά από την επιτυχή συμμετοχή τους σε γραπτές εξετάσεις που λαμβάνουν χώρα τον μήνα που προηγείται της έναρξης του 1ου εξαμήνου (Σεπτέμβριο ή Ιανουάριο) και συνέντευξη που διενεργείται τον ίδιο μήνα. Στις εξετάσεις καλούνται όσοι/ες πληρούν τα προβλεπόμενα παραπάνω κριτήρια, σύμφωνα με τα δικαιολογητικά που έχουν καταθέσει.
Οι εισαγωγικές εξετάσεις ακολουθούν δύο διαδοχικά στάδια:
Α΄ στάδιο:
1. Οι υποψήφιοι εξετάζονται γραπτώς στο μάθημα «Νεότερη και Σύγχρονη Πολιτική Θεωρία».
2. Η Συντονιστική Επιτροπή λειτουργεί και ως Επιτροπή Επιλογής Μεταπτυχιακών Φοιτητών (ΕΕΜΦ). Όλα τα γραπτά αξιολογούνται και βαθμολογούνται από δύο (2) μέλη ΔΕΠ του Τμήματος που ορίζονται με απόφαση της ΣΕ, με κλίμακα από το ένα (1) έως το δέκα (10), με βάση το πέντε (5).
3. Η Συντονιστική Επιτροπή σε συνεδρίασή της αθροίζει τις βαθμολογίες κάθε γραπτού και υπολογίζει τον μέσο όρο ή το αναβαθμολογεί σε περίπτωση που η βαθμολόγηση των δύο εξεταστών παρουσιάζει απόκλιση άνω των τριών μονάδων. Στην περίπτωση αυτή ως μέσος όρος θεωρείται ο βαθμός του αναβαθμολογητή. Μετά αποκαλύπτει τα ονόματα των υποψηφίων και συντάσσει την κατάσταση βαθμολογίας των εξετασθέντων και τον ειδικό κατάλογο των επιτυχόντων/ουσών.
4. Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται από τη Γραμματεία και περιλαμβάνουν αναλυτικά: τους βαθμούς που έλαβε ο/η υποψήφιος/α και το τελικό άθροισμα της βαθμολογίας του.
5. Επιτυχόντες/ούσες στις εξετάσεις θεωρούνται, καταρχήν, όσοι/ες έχουν λάβει αθροιστικά τουλάχιστον τη βάση (μέσος όρος των βαθμών των δύο βαθμολογητών μεγαλύτερος ή ίσος του 5 σε κλίμακα 0-10).
Β΄ στάδιο:
Οι επιτυχόντες/ούσες στις εξετάσεις προσέρχονται σε συνέντευξη ενώπιον της ΕΕΜΦ. Η ΕΕΜΦ συνεδριάζει με την παρουσία τουλάχιστον τριών μελών της. Αντικείμενο της συνέντευξης είναι, καταρχήν, η κατατεθειμένη ερευνητική πρόταση κάθε υποψηφίου/ας και οι τυχόν δημοσιεύσεις του/της. Η συνέντευξη βαθμολογείται από όλα τα παρόντα μέλη της ΕΕΜΦ (σε κλίμακα 0-10, άριστα=10, βάση=5). Υπολογίζεται κατόπιν για κάθε υποψήφιο/α ο μέσος όρος των βαθμών. Επιτυχόντες/ούσες στη συνέντευξη θεωρούνται, καταρχήν, όσοι/ες έχουν λάβει τουλάχιστον τη βάση (5) ως μέσο όρο.
Αφού επικυρωθούν από τη Συνέλευση του Τμήματος, τα τελικά αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων εκδίδονται από τη Γραμματεία του Τμήματος με ευθύνη της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών. Στο ΠΜΣ στην «Πολιτική Θεωρία» γίνονται δεκτοί, κατ’ ανώτατο αριθμό, οι 15 συνολικώς πρωτεύσαντες/σες με βάση τους παρακάτω συντελεστές αξιολόγησης. Οι υποψήφιοι/ες που κρίθηκαν επιτυχόντες/ούσες τόσο στις γραπτές εξετάσεις όσο και στη συνέντευξη βαθμολογούνται ως εξής:
Ο τελικός βαθμός κατάταξης προκύπτει κατά 10% από τον βαθμό πτυχίου [στρογγυλοποίηση στο πρώτο δεκαδικό, εφόσον είναι πάνω από 6,5], κατά 10% από τη γλωσσομάθεια [6,5 πολύ καλή, 8,5 άριστα, 10 για δύο ή περισσότερες γλώσσες], κατά 60% για την επίδοση στις εξετάσεις [30 Χ βαθμό Α βαθμολογητή και 30 Χ βαθμό Β βαθμολογητή] και κατά 20% από την αξιολόγηση της ερευνητικής πρότασης κατά την προφορική συνέντευξη [20 Χ τον μέσο όρο των βαθμών των μελών της ΕΕΜΦ].
Σε περίπτωση απόλυτης ισοβαθμίας, όλοι οι ισοβαθμήσαντες εισάγονται στο ΜΠΣ ακόμη και ως υπεράριθμοι.
Ο τελικός πίνακας επιτυχόντων/ουσών και τυχόν επιλαχόντων/ουσών, αφού επικυρωθεί από τη Συνέλευση του Τμήματος, αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων της Γραμματείας και στην ιστοσελίδα του Τμήματος.
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Δ.Μ.Σ. είναι 90. Το αναλυτικό πρόγραμμα μαθημάτων ανά εξάμηνο διαμορφώνεται ως εξής:
Α’ Εξάμηνο:
-
-
- Νεότερη πολιτική θεωρία και φιλοσοφία
- Σύγχρονη πολιτική θεωρία
- Θεωρίες κοινωνικών κινημάτων
-
Β’ Εξάμηνο:
-
-
- Κλασική πολιτική θεωρία και φιλοσοφία
- Κριτική της ιδεολογίας και Ανάλυση πολιτικού λόγου
- Πολιτική και ηθική φιλοσοφία
-
Γ’ Εξάμηνο:
-
-
- Εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.
-
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη : Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2024-2025)
- ΦΕΚ Ίδρυσης : ΦΕΚ 3118 τ.Β΄/31.07.2018 & ΦΕΚ 6392 τ.Β’/21.11.2024
- Κανονισμός Σπουδών: εδώ
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση ΠΜΣ: https://www.polsci.auth.gr/
Διάρκεια Λειτουργίας
Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2028 – 2029 εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 32 και την παρ. 6 του άρθρου 44 του ν. 4485/2017.